Cimborák 11 csillagozás

Bálint Ágnes: Cimborák Bálint Ágnes: Cimborák

Bálint Ágnes – a Mazsola-könyvek szerzőjének – regénye megható és izgalmas történet az elkóborolt vörös kismacska és az aranytüskés sündisznó barátságáról.
Számtalan kedves és félelmetes kalandon át követhetjük sorsukat, miközben megelevenedik a természet nyár elejétől karácsonyig, és hasznos ismereteket szerezhetnek az ifjú Olvasók, az erdő életéről és a vidéki életről, és annak hagyományairól is: a szüretről, a betlehemezésről.
A tanulságokat sem nélkülöző történet azonban alapvetően az áldozatoktól sem visszariadó, igaz barátság és szeretet mindent elsöprő erejéről és nélkülözhetetlenségéről szól.

Gücülke és cimborái címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1942

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Holnap, Budapest, 2007
154 oldal · ISBN: 9789633464861 · Illusztrálta: Bálint Ágnes
>!
Holnap, Budapest, 2002
154 oldal · ISBN: 9633464862 · Illusztrálta: Bálint Ágnes
>!
Dante, Budapest, 1942
140 oldal · Illusztrálta: Bálint Ágnes

Most olvassa 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Rushka P>!
Bálint Ágnes: Cimborák

Állatszereplők a kispolgárság Tesz-Vesz városában.
Nagyon békés történet, nincsenek mélyebb értelmű szimbólumok, állásfoglalást kívánó döntések vagy konfliktusok, felnőtté válás. Gücül, a vörös macska barátra vágyik, jó pár kaland után pedig barátra is lel Sündőrgőben, az aranytüskés sünben, akit sikerül ezzel leszoktatnia az italozásról. Nagyon takaros világban játszódik mindez: Gücül konyhalánynak áll egy erdei fogadóban, Sündörgő vincellér lesz, minden állatszereplő valamilyen tisztességes mesterséget űz (kivéve a haramia menyéteket, de ők meg is kapják a büntetésüket). A történet főgonosza egy fekete nyúl, de róla is kiderül, hogy valójában egy békés káposztaföldi munkás.
(Az azért furcsa volt ebben a világban, hogy állatszereplői voltak, de volt hentes és csirketelep, a vendéglőben lehetett húst rendelni, Gücülke pedig füstölt kolbászban kapta a fizetését.)

6 hozzászólás
Míriel P>!
Bálint Ágnes: Cimborák

Hogy én ezt mennyire szerettem! Az összes kis történetet benne, meg a képek, meg a fal nélküli sünlak, és a nefelejcses tányér… Ráadásul kisgyerekként meg voltam győződve, hogy anya írta, nem tudom ezt honnan vettem, mert azt tudtam, hogy nyilván nem ő írta a Mazsolát. De ezért csak még jobban szerettem.

Lady_Hope IP>!
Bálint Ágnes: Cimborák

Háromfalu sünlak, ezt gyerek kezébe ne adja senki.
Olvasás közben Megtaláltam azt a Csipkerózsikás könyvjelzőt a könyvben, ahol anno feladtam. És értem is már, hogy miért hagytam abba, és nem tetszett.
Mert szörnyű kegyetlenségek vannnak benne. Pofozkodás, meg „meg foglak égetni macska!” mondta Tűz Barát. Aztán az a jó hír hogy a menyéteket agyonütötték, és kiterítették a bőrüket száradni. A szereplők nem viccesek, inkább röhejesek, egyszerűen nem jó gyerekmese. Nem. Nem.
És most rázom a fejem.
Voltak benne aranyos részek, a süni háza mondjuk (ő is alkoholista, mondjuk a kis szomjas ördög a torkában az nagyon ötletes) meg a szüret. A szüret visszahozta az emlékeim a gyermekkoromból, nagyon kedvesen volt leírva, szóval aranyos korrajz Szentmihálypusztáról, és egy régi, talán Sosem létező idilli korról, amikor még kaláccsal vártuk a cimboráinkat.
De gyerek kezébe nem való. Ollót hamarabb adjunk neki..

3 hozzászólás
VígHanni14>!
Bálint Ágnes: Cimborák

Nagyon, nagyon, nagyon aranyos ez a történet! Anno ez volt az egyik legelső könyv amit elolvastam, és akkor is nagyon tetszett és most sem változott a véleményem. Egy könnyen érthető történet, amely nagyon szépen bemutatja,hogy milyen egy igazi barátság. Az emberi tulajdonságok nagyon szépen megjelennek a szereplőkön. Ezt a könyvet mindenkinek ajánlom!☺

Maminti P>!
Bálint Ágnes: Cimborák

A lányaim nem bírták végighallgatni. Szörnyülködtek és sírtak a gonoszságokon. Én meg végig arra gondoltam, hogy ezt egy bántalmazott, lelkibeteg nő írta. Egy előítéletektől és szeretethiánytól szenvedő kismacskáról.
Valójában egyik borzalom éri a másikat, mindenki szenved a testi és lelki fájdalomtól.
A legijesztőbb számomra a folyamatosan jelen lévő áldozat szerep.
A vége persze boldog, de az meg olyan hirtelen történik, hogy szinte fel sem ocsúdunk. Mintha megunta volna az írónő, és gyorsan le akarta volna zárni a mesét.. Amolyan nesze álmodozók, örüljetek.

Felixa P>!
Bálint Ágnes: Cimborák

Tanulságos történet a barátságról. Az emberi tulajdonságok tökéletesen jelennek meg a mese szereplőin. Annyira, de annyira aranyos! :)


Népszerű idézetek

K_Maria P>!

Bekapta az utolsó epret, és helyére rakta a tányért. Azután fejébe csapta a piros szűrőt. A szűrő lyukacskáin keresztülbújtak a fényes tüskék.
– Nem hordhatok ám én akármilyen kalapot! – magyarázta a csodálkozó cicának. – Holmi nyúlszőrkalapot szitává lyuggatnának a tüskéim.

14. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Dér Adrienn: Hősteki és az eltűnt holdtehén
Szepesi Attila: Piros tojás, tapsifül
Kalas Györgyi: Tilda és a kövér macska
Bosnyák Viktória: A sirály a király?
Halász Margit: Jómadarak pácban
C. N. Parkinson: Póni-parádé
Kertész Balázs: Pufi, a háziszellem
Hedry Mária: A 99 pöttyös kék labda kalandjai
Sepsi László: Az éjszaka réme
Annette Herzog: Na de ki kérdez egy kandúrt?