Az ​elvarázsolt egérkisasszony 98 csillagozás

Bálint Ágnes: Az elvarázsolt egérkisasszony Bálint Ágnes: Az elvarázsolt egérkisasszony Bálint Ágnes: Az elvarázsolt egérkisasszony Bálint Ágnes: Az elvarázsolt egérkisasszony Bálint Ágnes: Az elvarázsolt egérkisasszony Bálint Ágnes: Az elvarázsolt egérkisasszony

Mi történik egy kisegérrel, ha minden tilalom ellenére megeszik egy mézeskalács boszorkányt? Bizony maga is boszorkánnyá változik! Ez esett meg hősünkkel, Fánival is Cukoranyónál, a mézesbábosnál. Szégyenében mi mást tehet, elbujdosik. Furfangos Szigetre kerül, ahol Hercsula Macska fogadja be. Itt ismerkedik meg Surranóval, a templom egerével, akivel egy jövőmondó varázstükör miatt ellenségeskedés után mégis összemelegednek, s már a menyegzőjükre készülnek. Sikerül-e Fáninak visszaváltozni egérré, s megtarthatják-e a lakodalmat? Mindez kiderül a bájos és nagyon is emberi egértörténetből.

Eredeti megjelenés éve: 1941

Tagok ajánlása: 6 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Móra, Budapest, 2015
ISBN: 9634151982 · Felolvasta: Gubás Gabi
>!
Móra, Budapest, 2011
158 oldal · ISBN: 9789631188837 · Illusztrálta: Reich Károly
>!
Móra, Budapest, 2009
158 oldal · ISBN: 9789631186567 · Illusztrálta: Reich Károly

5 további kiadás


Kedvencelte 8

Most olvassa 4

Várólistára tette 25

Kívánságlistára tette 26

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

ppeva P>!
Bálint Ágnes: Az elvarázsolt egérkisasszony

1960-ban kaptam, a Mikulás hozta… Imádtam, sokszor újraolvastam. Később a gyerekeknek is többször felolvastam. Egyik olyan könyvem, amit féltve őrzök, és nem adom senkinek!

2016. július, sokadik újraolvasás, ezúttal Bruno unokámnak: Annyira boldog voltam, mikor megláttam Bruno íróasztalán az én kedves kis egérkisasszonyomat! Kihozták a könyvtárból, és már el is kezdte olvasni. Hát persze, hogy azonnal nekiláttam vele együtt újraolvasni. Felolvastam neki, mert nemcsak olvasni szeret, de meseolvasást hallgatni is. És nemcsak Bruno élvezte ám, de még az anyukája is, aki odahúzódott a közelünkbe valami házimunkával, és szólt, hogy hangosabban olvassak, hogy ő is hallja. :)
Olvastam már ezt a könyvet gyerekként sokszor, aztán a lányaimnak olvastam fel, most az unokámnak. Be kell vallanom, hogy most legalább annyira élveztem, mint korábban. Nem nőttem ki belőle. :)
Bruno rögtön az elején azon kezdett aggódni, hogy vajon Fáninak sikerül-e a könyv végére visszaváltoznia egérré. Először nem akartam elárulni, de annyira utálja a meglepetéseket, hogy végül megmondtam. A hogyanra is rákérdezett, és egy-két kis rávezetéssel kitalálta! De ez számára egyáltalán nem volt spoilerezés, nagyon elégedett volt, hogy tudja a könyv végét, és nem kell izgulnia. :)
Ja, és meseolvasás közben a házikedvenc egereivel játszott. :)))

5 hozzászólás
Annamarie P>!
Bálint Ágnes: Az elvarázsolt egérkisasszony

Az úgy volt, hogy…
egyszer megláttam a molyon ezt a könyvet, a szürke borítós példányát. Hirtelen bevillant, hogy ezt kicsi gyerekként olvastam. Anyukám megvette nekem, amikor beteg voltam és az orvosnál vártunk. Volt ott egy könyvárus, akinél anyu mindig megállt és vett magának valamit. Engem akkortájt nem érdekelt az olvasás, de ezt a könyvet kértem és el is olvastam. Semmi másra nem emlékeztem a könyvből csak erre.
Karácsonyi ajándékul megkaptam a kötetet egyik molytársunktól. (Köszönöm)
Kell ennél több?

Bálint Ágnes sokszor elbűvölt már engem. Ez a történet tetszett eddig a legkevésbé, de az is lehet, hogy egy olvasás nem elég. Hiszen Mazsola és Tádé olyan, mintha mindig is itt lett volna mellettem, vagy a Szeleburdi család és nagy kedvencem a Tündér a vonaton is.
Ettől függetlenül olvassuk ezt is gyerekeinknek, mert minden didaktikus hátsószándék nélkül határozottan kiáll olyan értékek mellett, mint az igazmondás, tetteink felvállalása vagy a barátság.

PTJulia MP>!
Bálint Ágnes: Az elvarázsolt egérkisasszony

Aranyos mese bohókás és esendő szereplőkkel. Helyenként már nem a mai ízlés szerinti, de hát 1941-ből való… Nekem nagyon tetszett, és a harmadikos lányomnak is, aki szintén olvasta. Végig kalandos, és tanító célzata is van. Humorból sincs hiány. S persze minden jó, ha jó a vége.

Felixa P>!
Bálint Ágnes: Az elvarázsolt egérkisasszony

Ez az a mese, amit a mesei elemeken túl átjár a humor, ami még bájosabbá teszi a történetet. Az őszinte szeretet és kedvesség jelenik meg a könyv lapjain. A felbukkanó állatok mind-mind beszédes nevűek, némelyikük balgatag, de szerethetőek. A főszereplő szimpatikus, de néha annyira bugyuta és idegesítő tud lenni. Lehet, hogy gyermekfejjel más lett volna a véleményem, de ez akkoriban kimaradt. …és imádom a borítóját… :)

encus625 P>!
Bálint Ágnes: Az elvarázsolt egérkisasszony

Eddig ez a mese teljesen ismeretlen volt számomra. Pedig egy nagyon jól felépített logikus történet, beszélő nevű állatsereggel. Kedves, bájos, néhol vicces, felnőttek számára is ajánlom!

>!
Móra, Budapest, 2011
158 oldal · ISBN: 9789631188837 · Illusztrálta: Reich Károly
cseri P>!
Bálint Ágnes: Az elvarázsolt egérkisasszony

Ezt mi is most olvastuk esti mesének. Mondjuk szerintem a legjobb tőle örökösen a Mazsola, de azért ez se rossz.
Van egy macska anyukáméknál, eredetileg Findusznak neveztük el (bár nem úgy szólítják mégse), de most már Hercsula lett. :)

Lahara ISP>!
Bálint Ágnes: Az elvarázsolt egérkisasszony

Őszintén szólna belső dualitással küzdök. Egyészről olyan volt néha, hogy vágytam rá, hogy rajzfilmként lássam, Ghiblis stílusban, más részről meg nem kedveltem meg ezt a kis Fánit, mert elég önző volt, mintha maga a mese azt sugallná, hogy „igen, ti kisgyerekek, akik ezt hallgatjátok és olvassátok, ti is olyenek vagytok, nézzetek magatokba, és ne kövessétek Fáni rossz példáit”!

Juci P>!
Bálint Ágnes: Az elvarázsolt egérkisasszony

Eszméletlen cuki ez a mese. És azok a rajzok, különösen a boszorkány… Hát zabálnivaló. Mindenki egy kicsit flúgos és nagyon szeretnivaló. Varázslatos az egész. 4 éves kortól felfelé simán jó bárkinek, nem is írok felső korhatárt :)

5 hozzászólás
Lunemorte MP>!
Bálint Ágnes: Az elvarázsolt egérkisasszony

Félsz az egerektől? Netán undorodsz tőlük? Akkor neked is el kell olvasnod ezt az aranyos kis könyvet! Ugyanis simán megkedvelhetsz 1-2 példányt. Átérezheted a helyzetüket és beláthatod amikor a könyv vége fele jársz már, hogy milyen kalandos is az életük. Mennyit kell ügyeskedniük, hogy minél tovább éljenek. Érdekes belegondolnunk továbbá…vajon az az ismeretlen ember az úton valóban ember? A macskák tényleg csak az evésen gondolkoznak? A húsvéti tojásokat a nyuszik festik? Léteznek-e egyáltalán még igazi boszorkányok? :)

Sakura>!
Bálint Ágnes: Az elvarázsolt egérkisasszony

Annyira bájos ez a történet, őszinte szeretettel és kedvességgel. Reich Károly rajzait pedig gyerekkorom óta szeretem. Talán ezért voltak oda az ovisaim is értük. Hiszen ha mi felnőttek szeretünk egy könyvet, akkor úgy olvassuk, hogy a gyerekekre is átragad.


Népszerű idézetek

Lunemorte MP>!

– Megkérdezem a gyertyáktól, hány évig leszek boldog? Ahány gyertyát elfújok egy szuszra, annyi esztendeig tart a boldogságom…

bleknajt>!

Hát nem akad senki, aki befogadná ezt a kis boszorkát?

36. oldal

bleknajt>!

-Mindig az én őseim festették a húsvéti tojásokat, amelyeket azután szétosztottak a gyerekek között. Dédapám befestette a tojásokat, dédanyám meg szalonnabőrkével fényesre dörgölte.
--A dédapádat? – kérdezte Fáni megütközve.

52. oldal

zöldmedve>!

Hercsula Macskát már régen nyugtalanította a tornácon feleslegesen égő lámpa, és végre
rászánta magát, hogy kimegy eloltani. A későn jövő vendég magára vessen, ha orra bukik a sötétben. Mikor azonban a tornác felé indult, kintről csoszogó léptek közeledtek, és az ajtóban megjelent Sünige Sámuel, jókedvűen szuszogva, mint mindig. Egy bozontos kis vörösmókus jött vele.
– Ne haragudj, hogy hívatlan vendéget hoztam magammal! – mentegetődzött Sünige, Fánihoz fordulva.
– Van itt annyi, hogy neki is jusson! – mondta Fáni.
A kis mókus, aki Lompos Lajos néven mutatkozott be, szerényen meghúzta magát az
asztalvégen.


Hasonló könyvek címkék alapján

Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő
Kozári Dorka: Marcsi szeretetre vágyik
Janikovszky Éva: Égigérő fű
Kertész Erzsi: Fény Sebestyén
L. Frank Baum: Oz, a nagy varázsló
Laura Owen – Korky Paul: Winnie és a fényképek
Roald Dahl: Boszorkányok
Felix Salten: Bambi
Timo Parvela: Miú és Vau
Lázár Ervin: A kisfiú meg az oroszlánok