87. legjobb meseregény könyv a molyok értékelése alapján

Az ​elvarázsolt egérkisasszony 130 csillagozás

Bálint Ágnes: Az elvarázsolt egérkisasszony Bálint Ágnes: Az elvarázsolt egérkisasszony Bálint Ágnes: Az elvarázsolt egérkisasszony Bálint Ágnes: Az elvarázsolt egérkisasszony Bálint Ágnes: Az elvarázsolt egérkisasszony Bálint Ágnes: Az elvarázsolt egérkisasszony

Mi történik egy kisegérrel, ha minden tilalom ellenére megeszik egy mézeskalács boszorkányt? Bizony maga is boszorkánnyá változik! Ez esett meg hősünkkel, Fánival is Cukoranyónál, a mézesbábosnál. Szégyenében mi mást tehet, elbujdosik. Furfangos Szigetre kerül, ahol Hercsula Macska fogadja be. Itt ismerkedik meg Surranóval, a templom egerével, akivel egy jövőmondó varázstükör miatt ellenségeskedés után mégis összemelegednek, s már a menyegzőjükre készülnek. Sikerül-e Fáninak visszaváltozni egérré, s megtarthatják-e a lakodalmat? Mindez kiderül a bájos és nagyon is emberi egértörténetből.

Eredeti megjelenés éve: 1941

Tagok ajánlása: 6 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Móra, Budapest, 2021
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631196672 · Illusztrálta: Reich Károly
>!
Móra, Budapest, 2015
ISBN: 9634151982 · Felolvasta: Gubás Gabi
>!
Móra, Budapest, 2014
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631196672 · Illusztrálta: Reich Károly

7 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 13

Most olvassa 4

Várólistára tette 30

Kívánságlistára tette 44

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

ppeva P>!
Bálint Ágnes: Az elvarázsolt egérkisasszony

1960-ban kaptam, a Mikulás hozta… Imádtam, sokszor újraolvastam. Később a gyerekeknek is többször felolvastam. Egyik olyan könyvem, amit féltve őrzök, és nem adom senkinek!

2016. július, sokadik újraolvasás, ezúttal Bruno unokámnak: Annyira boldog voltam, mikor megláttam Bruno íróasztalán az én kedves kis egérkisasszonyomat! Kihozták a könyvtárból, és már el is kezdte olvasni. Hát persze, hogy azonnal nekiláttam vele együtt újraolvasni. Felolvastam neki, mert nemcsak olvasni szeret, de meseolvasást hallgatni is. És nemcsak Bruno élvezte ám, de még az anyukája is, aki odahúzódott a közelünkbe valami házimunkával, és szólt, hogy hangosabban olvassak, hogy ő is hallja. :)
Olvastam már ezt a könyvet gyerekként sokszor, aztán a lányaimnak olvastam fel, most az unokámnak. Be kell vallanom, hogy most legalább annyira élveztem, mint korábban. Nem nőttem ki belőle. :)
Bruno rögtön az elején azon kezdett aggódni, hogy vajon Fáninak sikerül-e a könyv végére visszaváltoznia egérré. Először nem akartam elárulni, de annyira utálja a meglepetéseket, hogy végül megmondtam. A hogyanra is rákérdezett, és egy-két kis rávezetéssel kitalálta! De ez számára egyáltalán nem volt spoilerezés, nagyon elégedett volt, hogy tudja a könyv végét, és nem kell izgulnia. :)
Ja, és meseolvasás közben a házikedvenc egereivel játszott. :)))

5 hozzászólás
konyvolvaso >!
Bálint Ágnes: Az elvarázsolt egérkisasszony

Volt minden mi mesébe való. Aranyosan alakultak a történetek, kedves mondókával. Találkoztunk boszorkánnyal, cicával, egérrel és társaikkal. Nekem tetszett és valószinű, hogy kisiskolásoknál is sikere van.

Annamarie P>!
Bálint Ágnes: Az elvarázsolt egérkisasszony

Az úgy volt, hogy…
egyszer megláttam a molyon ezt a könyvet, a szürke borítós példányát. Hirtelen bevillant, hogy ezt kicsi gyerekként olvastam. Anyukám megvette nekem, amikor beteg voltam és az orvosnál vártunk. Volt ott egy könyvárus, akinél anyu mindig megállt és vett magának valamit. Engem akkortájt nem érdekelt az olvasás, de ezt a könyvet kértem és el is olvastam. Semmi másra nem emlékeztem a könyvből csak erre.
Karácsonyi ajándékul megkaptam a kötetet egyik molytársunktól. (Köszönöm)
Kell ennél több?

Bálint Ágnes sokszor elbűvölt már engem. Ez a történet tetszett eddig a legkevésbé, de az is lehet, hogy egy olvasás nem elég. Hiszen Mazsola és Tádé olyan, mintha mindig is itt lett volna mellettem, vagy a Szeleburdi család és nagy kedvencem a Tündér a vonaton is.
Ettől függetlenül olvassuk ezt is gyerekeinknek, mert minden didaktikus hátsószándék nélkül határozottan kiáll olyan értékek mellett, mint az igazmondás, tetteink felvállalása vagy a barátság.

PTJulia P>!
Bálint Ágnes: Az elvarázsolt egérkisasszony

Aranyos mese bohókás és esendő szereplőkkel. Helyenként már nem a mai ízlés szerinti, de hát 1941-ből való… Nekem nagyon tetszett, és a harmadikos lányomnak is, aki szintén olvasta. Végig kalandos, és tanító célzata is van. Humorból sincs hiány. S persze minden jó, ha jó a vége.

encus625 P>!
Bálint Ágnes: Az elvarázsolt egérkisasszony

Eddig ez a mese teljesen ismeretlen volt számomra. Pedig egy nagyon jól felépített logikus történet, beszélő nevű állatsereggel. Kedves, bájos, néhol vicces, felnőttek számára is ajánlom!

>!
Móra, Budapest, 2011
158 oldal · ISBN: 9789631188837 · Illusztrálta: Reich Károly
cseri>!
Bálint Ágnes: Az elvarázsolt egérkisasszony

Ezt mi is most olvastuk esti mesének. Mondjuk szerintem a legjobb tőle örökösen a Mazsola, de azért ez se rossz.
Van egy macska anyukáméknál, eredetileg Findusznak neveztük el (bár nem úgy szólítják mégse), de most már Hercsula lett. :)

Lahara IP>!
Bálint Ágnes: Az elvarázsolt egérkisasszony

Őszintén szólna belső dualitással küzdök. Egyészről olyan volt néha, hogy vágytam rá, hogy rajzfilmként lássam, Ghiblis stílusban, más részről meg nem kedveltem meg ezt a kis Fánit, mert elég önző volt, mintha maga a mese azt sugallná, hogy „igen, ti kisgyerekek, akik ezt hallgatjátok és olvassátok, ti is olyenek vagytok, nézzetek magatokba, és ne kövessétek Fáni rossz példáit”!

Juci P>!
Bálint Ágnes: Az elvarázsolt egérkisasszony

Eszméletlen cuki ez a mese. És azok a rajzok, különösen a boszorkány… Hát zabálnivaló. Mindenki egy kicsit flúgos és nagyon szeretnivaló. Varázslatos az egész. 4 éves kortól felfelé simán jó bárkinek, nem is írok felső korhatárt :)

5 hozzászólás
Yogasearcher>!
Bálint Ágnes: Az elvarázsolt egérkisasszony

Bálint Ágnes igazi mesélőanyó. Meséi soha nem mennek ki a divatból. A gyerekeknek varázslatot és örömet ad, a felnőtteknek meg azt a pillanatot, hogy egy időre újra gyerekek lehetnek.

Paulina_Sándorné P>!
Bálint Ágnes: Az elvarázsolt egérkisasszony

Aranyos mese volt, így este felé. Kikapcsolódtam. Fáni aranyos egérlányka. A kalandnak meglett az eredménye. :-) Furfangos sziget érdekes hely, a maga furcsa lakóival együtt.


Népszerű idézetek

bleknajt>!

-Mindig az én őseim festették a húsvéti tojásokat, amelyeket azután szétosztottak a gyerekek között. Dédapám befestette a tojásokat, dédanyám meg szalonnabőrkével fényesre dörgölte.
--A dédapádat? – kérdezte Fáni megütközve.

52. oldal

Kapcsolódó szócikkek: húsvéti tojás
Lunemorte P>!

– Tanuld meg, hogy mindig az a legjobb étel, ami előtted van.

konyvolvaso >!

Nehezére esik minden mozdulat. Bezzeg a munka temetésére nem restellne elfáradni.

130. oldal

konyvolvaso >!

Fáni addigra már kiröppent az ablakon, de nem állhatta meg, hogy visszafordulva csúfondárosan nyelvet ne öltsön Vasorrú Bábára. A banya ettől olyan méregbe gurult, hogy hirtelen lecsavarta az orrát, és teljes erővel Fáni után hajította.

88. oldal

konyvolvaso >!

Mondd meg, tükröcske, fényeske, tiszta,
Hercsula álmát ki hozza vissza?

90. oldal

Jagika P>!

Furcsavár felett éppen alkonyodott, mikor egy egérke végigsétált az utcán.

(első mondat)

konyvolvaso >!

A banya nem szólt semmit, hanem felkelt, hogy tízóraira egy kis rántottát süssön az egereknek. A tojást úgy ütötte fel, hogy egyszerűen az orrához verte.
Míg Surranó evett, a banya melléje ült, és suttogva így szólt: Kedvesem, most elmesélem neked az én szomorú történetemet!

102. oldal

konyvolvaso >!

Ezer fekete macskafül, már megint kezdi! – bosszankodott magában Surranó.

125. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Novák Vica: Minka és a felhőfoltozók
Treszkony Katalin: Hupszli
Bombicz Judit: Mesevarázs
Berg Judit: A Nádtenger télen
Mechler Anna: Olina és a varázsszirmok
Szepes Mária: Pöttyös Panni naplója
Alex T. Smith: A kisegér, aki karácsonyra hazatalált
Geronimo Stilton: A jégpálya bajnoka
Acsai Roland: Csipkerózsika
Bombicz Judit: Csodák könyve