Családfa (Szandra és a csajok 5.) 9 csillagozás

Balázsy Panna: Családfa

Helló csajok, mindenki jól van? Képzeljétek, megtanultam cicaszemet rajzolni és folyton a hajammal vagyok elfoglalva, meg elég sokat dumálok Snapchaten a barátaimmal a fiúkról is. Az elmúlt hónapokban annyit sétáltam a szabad levegőn (erdőben és városban), mint még soha, mert…

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2021
160 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634039440

Enciklopédia 3


Most olvassa 2

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Chöpp P>!
Balázsy Panna: Családfa

Négy könyv közül, amit Pannától olvastam, ez volt a legjobb. Nem azért, mert nagyon szerettem a karantén időszakot, és ez éppen erről szól, hanem mert ez áll legközelebb ahhoz, ami értéket képvisel a számomra. Nevén is nevezem: a múlt – jelen esetben a családi múlt – és annak a felfedezése, különös régi históriák, emberek és értékrend megjelenése és elmesélése áll nagyon közel a szívemhez. A fiataloknak elengedhetetlen lenne, hogy megismerjék legalább közvetlen múltunkat. Végre nem egy csupa hiábavaló locsi-fecsi, szerelemmel, pletykákkal, Instagrammal, napi szinten zajló végtelen hiábavalóságokkal telő kiskamasz regény!

kratas P>!
Balázsy Panna: Családfa

Továbbra sem tudok teljesen kibékülni Szandikával.
Időnként felcsillan a remény, hogy értéket ad a könyv, van néhány magyarázat, némi ismeretátadás, akad pár érdekes gondolat, egy-két 'kezdek felnőni és ne kezeljetek gyerekként' – mindezt kulturáltan a szülőkkel közösen megegyezve, aztán Szandikát magával ragadja a sötét oldal és elkezdi próbálgatni a szemhéjtust, Instázik a lelkem és ami aztán a leginkább felidegesített, az az volt, amikor egy bekezdésben ötször írta le, hogy Chloe Ting. Bocs, egyszer már csak Chloezta. Nem tudom ki ez a Kloé, nem tudom pontosan mit csinál a testmozgás keretein belül, de szívből meggyűlöltem.
Szóval jó lenne, ha Szandra végre kitalálná, hogy ő most egy 8 éves kislány, aki táncizik a szoba közepén, vagy egy 13 éves kislány, aki még egyelőre barátként, de már nézegeti a fiúkat és arra vágyik, hogy felnőttnek nézzék.

Habók P>!
Balázsy Panna: Családfa

Már majdnem jó. Legalábbis nekem hozza a karantén élményeit. A bezártságot, a bezártságból való (ideiglenes) kiszabadulást, az unalmas-helyre-de-mégis-végre-mehetek élményt, az újra bezárkózás, ironikus és önironikus leírását. Talán kevesebb Chloe Ting több lett volna, viszont helyette kaphattunk volna még egy kis családtörténetet… de így sem volt rossz.

krlany IP>!
Balázsy Panna: Családfa

Ez egy karanténkötet, és pont olyan unalmas is, mint maga a bezártság. Minden szokványos benne, és nagyjából minden háztartásban meg is történt, amit ide leírtak, csak hogy minden háztartásban történtek érdekes dolgok is a karantén alatt (csak én fel tudnék sorolni legalább négy egyedi és vicces sztorit), itt meg mintha kiválogatták volna a legsablonosabbakat.
Csak három fejezet szól a fényképalbumok nézegetéséről. Rengeteg nosztalgia és családi történet, és nyilván eddig soha sem kerültek elő a családban öröklődő tárgyak (lásd Dédi bonbonos doboza), no de majd most. A karanténra várt. Csak úgy, mint a falon a keretben a rajz, amit a nagyobbik lány kb. 16 éve nézeget.
Kevés. Nagyon kevés.

porcellan>!
Balázsy Panna: Családfa

Nem én vagyok a célközönsége, de még nekem is tetszett, mai (mondjuk néhány év múlva lehet fura lesz egy ilyen kötetet olyanoknak olvasni ,akiknek esetleg ez a Covid helyzet ismeretlen, mert nem emlékeznek rá, vagy most még óvodások vagy kisebbek)
Ez a sorozat 5. része ( eddig csak a 4. és 5. részt olvastam) ettől függetlenül érdekes volt Szandra mindennapjairól olvasni, a tavalyi évkezdésről, karanténos osztályról, Covid-karácsonyról.
Balázsy Panna nagyon jól ír, kifejezetten megragadja a kiskamaszokat. Ezt csak azért tudom így állítani, mert a 10 éves lányommal kora délután beszereztük a kötetet és este már vigyorogva hozta, hogy el is olvasta. Az előző részeket többször is olvasta, szóval tényleg a célközönsége. Igazából elolvasva nem bánom, hogy rajongója, mert a közvetített értékrend abszolút közel áll a családunkhoz. Lehet a következő karácsonyra megfogadjuk a Szandráék ajándékozási szokásait is.

Ja és nagyon fontos tudatlan voltam, de utánanéztem ki a Chloe Ting, fürdés után és pizsiben már nem kezdtem neki, de holnap :P belekezdek egy 28 napos edzésbe , remélem bírni fogom.
https://www.chloeting.com/program/2021/summer-shred-cha…

Köszi az ajánlást, Szandra;)


Népszerű idézetek

Chöpp P>!

Ki volt az az őrült, aki kitalálta a sminket?

37. oldal

Kapcsolódó szócikkek: smink
3 hozzászólás
Chöpp P>!

Egyszer láttam egy ilyen filmet, ahol a főhős mindennap ugyanarra a dalra ébredt, és minden, de tényleg minden ugyanúgy volt minden egyes nap. Ez egészen addig ment így, amíg nem vált rendes emberré.

145. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Idétlen időkig (1993)
Chöpp P>!

A vírus megjelenéséig a szótáramban a pozitív szó eddig mindig, nos, pozitív volt. Úgy értem, valami jó, valami klassz, valami bátorító. Az összes közeli barátomról elmondhattam most, hogy pozitív, de ennél negatívabb dolgot nem is tudok elképzelni.

25. oldal

2 hozzászólás
Chöpp P>!

[…] ahogy Anya szokta mondani bizonyos helyzetekben – „azt hiszem, ez egy gyönyörű barátság kezdete”. Volt nagyon régen egy fekete-fehér film, a Casablanca, ami egy klasszikus, és az idősek szeretnek idézni belőle, meg ezek szerint én is.

21. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Casablanca
Chöpp P>!

Megértettem, hogy nem az a lényeg, hogy filteres influenszer tökéletesség legyen valaki, hanem az, hogy pont úgy nézzen ki, mint amilyen belül, és megtalálja azt, akivel kellemesen eléldegélhet, jókat beszélgethet vagy csendben ücsöröghet, ha ahhoz van éppen kedve.

123. oldal

Chöpp P>!

Ebben a világvége-hangulatban odabújtam Anyához, aki azt a menő sakkozós sorozatot nézte a Netflixen, és teljesen rá volt cuppanva a képernyőre.

9. oldal


A sorozat következő kötete

Szandra és a csajok sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Nathalie Somers: Szerelmek, árulások, lavinák!
Holden Rose: A harmadik
Szabó Tibor Benjámin: Az első küldetés
H. Vidra Gabriella: A fekete kő titka
Könyves Karolina: A kígyó átka
Jessica Townsend: Csudamíves
Franziska Gehm: Egy zabálnivaló barátnő
Sziklai Róbert: Lakli
Mindee Arnett: The Nightmare Affair – A Rémálom-ügy
Rick Riordan: Neptunus fia