Balázs Nagy (szerk.) · Martyn Rady (szerk.) · Katalin Szende (szerk.) · András Vadas (szerk.)

Medieval ​Buda in Context 1 csillagozás

Balázs Nagy – Martyn Rady – Katalin Szende – András Vadas (szerk.): Medieval Buda in Context

Medieval ​Buda in Context discusses the character and development of Buda and its surroundings between the thirteenth and the sixteenth centuries, particularly its role as a royal center and capital city of the medieval Kingdom of Hungary. The twenty-one articles written by Hungarian and international scholars draw on a variety of primary sources: texts, both legal and literary; archaeological discoveries; architectural history; art history; and other studies of material culture. The essays also place Buda in the political, social, cultural and economic context of other contemporary central and eastern European cities. By bringing together the results of research undertaken in recent decades for an English-language readership, this volume offers new insights into urban history and the culture of Europe as a whole.
Contributors are János M. Bak, Zoltán Bencze, Judit Benda, István Draskóczy, Antonín Kalous, István Kenyeres, Gábor Klaniczay, András Kubinyi, József Laszlovszky,… (tovább)

>!
Brill, Leiden – Boston, 2016
578 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789004307681

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Qedrák P>!
Balázs Nagy – Martyn Rady – Katalin Szende – András Vadas (szerk.): Medieval Buda in Context

Magyar témában egy ennyire elismert külföldi kiadó nem gyakran szokott megjelentetni könyveket, szóval azt hiszem az, hogy a Buda történetéről szóló mű mégis napvilágot látott, nagy eredménynek tekinthető. A magyar történelemtudomány több évtizedes adóssága, hogy a külföldi érdeklődők Közép-Európa történelméről előbb találnak román vagy volt jugoszláv szerzők által jegyzett műveket, mint magyarokét. Ezt volt szerencsém különböző társalgásokban vagy éppen a Wikipedia szerkesztgetése közben megtapasztalni, és az egyetlen üdítő kivételt talán pont a német nyelv jelenti, ám ez nem feltétlenül elég.

Mindenesetre a magyar medievisztika színe-java felvonult ebben a kötetben, és a legfrissebb eredményeket adta közre, beleértve a régészeti eredményeket is. Néhol még olyasmivel is találkoztam, ami nem igen hangzott el még tíz éve az egyetemen. Szóval érdemes belelapozgatni.

És hogy ne maradjon le egy kis egófényezés sem: találkoztam benne a saját nevemmel is. A két lábjegyzetben egykor engem tanító tanáraimmal, Kubinyi Andrással és Laszloszky Józseffel együtt idéznek, ami a lábjegyzet-fetisiszta bölcsészlelkemnek olyan, mint egy játékos kedvű macskának az üres doboz.

Remélem, hogy még fogunk látni hasonló brilles kiadványokat, amelyek a magyar történelemhez kapcsolódnak, és magyar szerzők írnak bele.


Hasonló könyvek címkék alapján

Simon Katalin – Vindus Melinda (szerk.): Ezer éve Óbudán
Timár György: Királyi Sziget
Noszlopi Németh Péter: Az Árpád-kori Buda nyomai a Pilisben
Némethy Károly – Budó Jusztin: Tanulmányok Budapest múltjából VII.
Némethy Károly: Tanulmányok Budapest múltjából III.
Némethy Károly (szerk.): Tanulmányok Budapest múltjából IV.
Némethy Károly – Budó Jusztin (szerk.): Tanulmányok Budapest múltjából V.
Némethy Károly (szerk.): Tanulmányok Budapest múltjából I.
Némethy Károly – Budó Jusztin (szerk.): Tanulmányok Budapest múltjából VIII.
Némethy Károly (szerk.): Tanulmányok Budapest múltjából II.