Amikor ​az ember nincs es ezen a világon 3 csillagozás

Paraszti nemi kultúra és nemi erkölcs Csíkszentdomokoson
Balázs Lajos: Amikor az ember nincs es ezen a világon

Kutatásaim ​talán legszebb szakmai és erkölcsi tanulsága az, hogy a paraszti nemi kultúra – titokzatos kultúra – tulajdonképpen nem más, mint az élet élésének-zajlásának, az élet folytonosságának sajátos kultúrája. Eme hitemnek hadd nyújtson erősítést egyik 75 éves, csíkszentdomokosi asszony vallomása, ami a paraszti nemiség e könyvbe, írásba mentett kultúrájának gyönyörű összegzése, a nemiség paraszti szemléletből fakadó himnusza: „Az, mikor mind a kettőnek jó, az a legnagyobb boldogság a világon. amikor eltalálja az ember, az a pillanat boldog pillanat az ember életében. Úgy érzi, akkor nem törődik semmivel. Az emberiség is ebből származik. Ha az nem vóna jó, úgy az asszonynak, mint az embernek, nem es házasodnának essze, nem es vállalnának gyermeket, s a nyomorúságot. Ha az a pillanat nem volna olyan jó. Ezért a pillanatért érdemes élni. Ezért a kicsi rövid pillanatokért érdemes végigkínlódni 80-90 évet. Habár öreg korunkba má nem kell, de azért a fiatalkori kicsi boldog időért… (tovább)

>!
Pallas-Akadémia, Csíkszereda, 2010
736 oldal · ISBN: 9789736652707
>!
Pallas-Akadémia, Csíkszereda, 2009
710 oldal · ISBN: 9789736652707

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

ppeva P>!
Balázs Lajos: Amikor az ember nincs es ezen a világon

Balázs Lajos: Amikor az ember nincs es ezen a világon Paraszti nemi kultúra és nemi erkölcs Csíkszentdomokoson

Nem olyan könyv, amihez leül az ember, és együltében végigolvassa. Először is, 700 nagyon sűrűn írt oldal (+szótár, jegyzetek, forrásmunkák). Másodszor meg nehéz és tömör. Kell tőle néha eltávolodni egy kis időre. Megemészteni.
Valósággal falom a szép régi szavakat, kifejezéseket. Mosolyogtató az új szavak új fogalmak keveredése a régies beszédben. Mosolyogtató, ahogy a szemérmes, középkorú és idős emberek próbálnak ilyen „kényes témákat” megfogalmazni a néprajzkutatónak. Olyan kényes témákat, amikre sokszor szavaik is alig kerülnek. Így keverednek a tájszavak, a „négybetűs” szavak, az elferdített tudományos-orvosi kifejezések akár egy bekezdésen belül is. Érdekes volt, hogy a könyv elején szinte minden nyilatkozó megemlíti, hogy ők „ilyesmiről” nem beszélgettek – aztán az egész könyv arról szól, hogy de bizony. Legfeljebb csak nem megbeszélték a dolgokat, nem volt felvilágosítás, magyarázat, egymással tisztázás – csak a kibeszélés, pletyka, susmorgás, dühből szitkozódás. A gyereknek nem mondtak semmit, csak suttogott a barátaival, leskelődött, és levonta a következtetéseket, ha tudta.
Mindenesetre ahogy olvasom a könyvet, a paraszti élet olyan mély bugyrai nyílnak meg előttem, amik ritkán láthatóak, hallhatóak. Mennyi könny, keserv, szégyen, félelem, undor, verés, erőszak jutott ki az elrendezett házasságokban, vagy akár csak a tudatlanságból megkötött házasságokban is! Hogy is lehetett úgy élni, mindig mások szeme előtt – még az ágyban meg a lavór mellett is….. A sok szomorúság, nehézség között szívet melengetően jó volt olvasni a boldog, szép, szerelmes házasságokról. A félszeg vallomásokból, elejtett szavakból.
Milyen jó, hogy nekünk már másfajta élet jutott! Nekünk már „csak” meg kell tanulnunk élni a lehetőségekkel.

A könyv csillagos ötös. DE: Javasolnék a következő kiadás elé egy jószemű lektort. Aki kijavítaná a sajtóhibákat, esetleg törölne egy-egy véletlenül benne maradt ismétlődő bekezdést. Tájszavaktól sűrű olvasmányban még zavaróbbak a betűhibák, elírások.

3 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Erdély bűvöletében
Gub Jenő – László László – Zsidó Ferenc: A Tordai-hasadéktól Szent Anna taváig
Rokaly József: A rabanbánok és népünk ősemlékezete
Balázs Ádám – Zika Klára: Virrasztó fenyvesek
Beke Sándor (szerk.): Székely útkereső
Robotos Imre: Álruhás vallomások – Karácsony Benő arcai
Kántor Lajos (szerk.): A költő (régi és új) életei
Biszak Enikő – Fülöp Magdolna (szerk.): Székely hagyományos ünnepek és finomságok
Tóth István: Az erdélyi mintakincs alapformái
Nagy Olga: Barangolásaim varázslatos tájban