A ​rög alatt 3 csillagozás

Balázs Ferenc: A rög alatt Balázs Ferenc: A rög alatt Balázs Ferenc: A rög alatt Balázs Ferenc: A rög alatt

Utazásaimban egy cél vezetett: ember voltomra akartam ráeszmélni. De most gyökeret akarok ereszteni Erdély talajában.

Eredeti megjelenés éve: 1936

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Székely könyvtár Hargita

>!
Hargita, Csíkszereda, 2013
312 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789737625489
>!
Zeusz Könyvek, Budapest
302 oldal · ISBN: 9630092468

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

tgorsy>!
Balázs Ferenc: A rög alatt

Hát… elég furcsa. Egy unitárius lelkész, aki fontosnak tartja a vallást, a vallásosságot, de nem hisz a feltámadásban és a túlvilági életben. Dán feleségének köszönhetően, és utazásainak a nagyvilágban, széles ismeretei vannak a „népnevelésről” és Népfőiskolát, igazit, hoz létre Erdélyben. Erről szól a könyv. Az ő egész életéről. Érdekes lehetne, sőt tanulni is lehet belőle, de annyi feleslegességet ír le, hogy unalmassá, érdektelenné teszi az olvasót.
Egy hozzáértő szerkesztő sokat segíthetne a könyvön.

Roszka>!
Balázs Ferenc: A rög alatt

Egy lelkész története, aki Amerikából hazatérve, nagyon beteg lesz, de szerencsésen kigyógyul, nagyon akar élni. Menyasszonya utána jön, így közös életük lesz Erdélyben. A közösség életét, nehézségeit, összefogásukat valamint saját életük nehézségeit is bemutatja.
Hogyan próbálnak segíteni, a magyar és román kevert falunak, hogyan hozzák közelebb a két nemzetséget egymáshoz ebben a kényszerű helyzetben. Nekem túl sok benne a vallás, nem igazán kerültünk közel egymáshoz.


Népszerű idézetek

Natkó_Anna>!

Arra az alkalomra meghívtuk a románságot is a kirándulásunkra, de nyilvánvalóvá vált, hogy a két nemzet még nem felejtett és nem tanult eleget ahhoz, hogy bornál és táncnál megmaradhasson. Egy ilyen kis faluban, mint amekkora Mészkő, amelynek háromötöde román és kétötöde magyar, olyan erősek a nemzeti ellentétek, hogy azokat a legjobb szándékkal is nehéz legyőzni.

33. oldal

atka80>!

Szilárd alapokra került az életem.
Puszta létezésem boldogsággá vált, mert része lehetek ennek az isteni történésnek, ennek a fölséges életnek, amely a csillagködöktől, szépségen, változatosságon keresztül, magasztos célja felé törekszik.

99. oldal

atka80>!

Tőlem már bolondság azt kérdezni: most boldog vagyok-e? Mintha a boldogságot az időben összejátszó körülmények kedvezése szerezné, nem pedig az isteni élet maga, a körülményektől függetlenül.

100. oldal

Horvát_Klára>!

A mindenségi élet törvényei a falu mellett döntenek.
A magánosan élő ember nem teljes ember, mert hiányoznak mellőle a társak, akik éppen olyan szerves részei az életnek, mint saját gondolatai.
A nagy városok viszont elzárják őt attól, aminek ölelésében kellene élnie: a földtől, a vizektől, az erdőktől és az erdő állataitól.
A nagyváros bezárja az embert az embercsordába. Egyebet sem lát és hall az ember, csak embert, és embernek munkáját. Az emberről beszél minden körülötte: a házak, az ucák, a villámhárítók. Az ember kiszakította magát a mindenség öleléséből.

12. oldal

Natkó_Anna>!

Nincs nagyobb bűn: a jövőt, a mi elképzeléseink szerint, formává kényszeríteni; megállítani, megmerevíteni próbálni az emberi fejlődést. Ellenkezőleg: a gyermek, az új nemzedék lelkének fejledezését ügyeljük az új kijelentésre várók boldog örömével. Az emberiség a gyermek lábaival lépik egyet előre. Jaj annak, aki a gyermek lábait lebéklyózni akarja!

134. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Wass Albert: Kard és kasza
Tamási Áron: Ragyog egy csillag
Ráduly János: Hozzád fohászkodom imában
Böjte Csaba: Hiszek a szeretet végső győzelmében
Mirk László (szerk.): 101 vers és ének Csíksomlyóról
Szilágyi Domokos: Kényszerleszállás
Szilágyi István: Kő hull apadó kútba
Karácsony Benő: Napos oldal
Szilágyi Domokos: Élnem adjatok
Böjte Csaba: A szeretet gyógyszer, nem jutalom