Pápua-Új ​Guinea 4 csillagozás

Balázs Dénes: Pápua-Új Guinea

A ​nagy sikerű Galápagos könyv írója, dr. Balázs Dénes geográfus ezúttal egy másik egzotikus világgal ismerteti meg olvasóit: a pápuák földjével. A szerző ismét egyedül, háti zsákosan vág neki a trópusi vadonnak, amelynek emberevő lakóiról a múltban oly sok hátborzongató történetet meséltek. Pápua Új-Guinea a megdöbbentő ellentétek földje. A nagy sziget belsejében még mindig találunk kőkori kultúrfokon élő törzseket, ugyanakkor a főváros modern egyetemén az emberevő apák gyermekei már a rakétatechnikát tanulják. A felvidéken nem ritka látvány, hogy a törzsi háborúba induló harcos egyik kezében még kőbaltát szorongat, a másikban pedig egy tranzisztoros rádió bömböl. A hegyi lakók közül sokan még nem láttak életükben autót, de számosan utaztak már helikopterrel és repülőgéppel. Ami pedig a kannibalizmust illeti, az már csak a múlté, ha szorványos esetek még elő is fordulnak. Pápua Új-Guinea lakossága számtalan különféle nyelven beszél, sokféle ősi kultusznak hódol, és erejüket a… (tovább)

Gondolat, Budapest, 1976

Highland!
Pápua Új-Guineában különös csengése, varázsa van ennek az angol szónak. A szótár szerint egyszerűen „felföldet” jelent, Új-Guinea szigetén azonban egy külön világot. A felhőpaplanokba burkolózó vad hegyvidék, a rideg éghajlat csak külsőség: az élményt az itt élő népek jelentik.

36. oldal (Gondolat 1976)

Kapcsolódó szócikkek: Pápua Új-Guinea
VargaÍriszDóra I>!

A highlandi férfiak, de különösen a csimbuk, sokat adnak önmaguk díszítésére.
Megfigyeltem rajtuk néhány tenyér nagyságú csigát, amit pidzsinül koma-komának hívnak. A legfőbb ékesség azonban egy sarló vagy félhold alakú, lapos, fényes gyöngyházdarab, a kina, amelyet különféle tengeri kagylók belső részéből csiszolnak ki.
Mindez csak a dekoráció. Ami a ruházatot illeti, az jóval egyszerűbb. Csupán egy kis kötényke a derékra fűzött zsinóron, vagy egyszerű ágyékkötő (male), amelyet növényi rostokból kötnek.

59. oldal (Gondolat 1976)

Kapcsolódó szócikkek: ágyékkötő, ágyékkendő
VargaÍriszDóra I>!

A Kaugel-hágón átkelve nemcsak a táj képe változik meg, de az emberek is. Itt kezdődik az enga népek földje. Nem csupán nyelvük tér el, de külső megjelenésükben is különböznek a mount-hageniektől. Az ausztrálok úgy nevezték el őket: wigmen. Magyarul: parókás emberek. Azért kapták ezt a nevet, mert a fejükön napóleoni kalaphoz hasonló, de emberi hajból készült, tollakkal és virágokkal ékesített fejdíszt viselnek.

68. oldal (Gondolat 1976)

VargaÍriszDóra I>!

A hágóból csodálatos szépségű, tágas völgkatlan tárult elébe: gondosan művel kertekkel, falvakkal, és természetesen emberekkel, akik még sohasem láttak fehér embert. Amikor Zehnder Port Moresbyba visszatérve elmondta élményét, a világsajtó hasábjain szenzációt keltő cikkek jelentek meg a pápuai vadonban felfedezett földi paradicsomról. Ekkor kapta a Shangri-la nevet, ahol a csodás szépségű környezetben – az angol James Hilton regénye szerint – az emberek ezrei mindennapi gondoktól, bajoktól mentesen élnek. A hír nyomán megindult az újságírók, filmesek és kíváncsiak áradata, de szerencsére a hatóságok gátat vetettek e nemkívánatos látogatások elé, s csupán néhány kutatónak engedték meg a Lavani-völgy felkeresését.

114-115. oldal (Gondolat 1976)

Kapcsolódó szócikkek: Shangri-la
VargaÍriszDóra I>!

A paradicsommadarakat a madárvilág arisztokráciájának tartják. Színpompás tollaik gazdagságával csak a kolibrik és a pitták kelhetnek versenyre. A madarak teste alig ököl nagyságú, dísztollaik hossza viszont az egy métert is eléri.

134-135. oldal (Gondolat 1976)

VargaÍriszDóra I>!

Idősebb férfi volt, aszott bőr redőzte sovány izmait. Rövid szakálla, gyér bajusza és göndör haja már őszülésnek indult. Egyszerű öltözékén semmit sem találtam olyat, ami a civilizáció ajándéka lett volna. Nyakát egy kauricsigákból álló lánc díszítette. Derekára bambuszszálakból készült öv simult, erről lógott le arasznyi ágyékköténye, hátsóját pedig egy megviselt levélcsomó fedte.
Hamisítatlan kőkori ember!

119. oldal (Gondolat 1976)