Elrabolt ​Hungária 2 csillagozás

Balázs D. Attila – Pataki Tamás: Elrabolt Hungária

Hogy ​az Elrabolt Hungária lenne a trianoni emlékév legfontosabb és legeredetibb kötete, ezt döntse el az utókor, de mindenek előtt az olvasó. Balázs D. Attila író, újságíró, valamint pályatársa és kollégája, Pataki Tamás egy olyan rendhagyó művet tett le az asztalra a nagy országcsonkítás óta eltelt száz esztendőt és annak veszteségeit számba véve, amilyen hasonló formában még sosem látott napvilágot.
A trianoni gyász és egyben a kitörés, a jövőbe mutatás albuma ez, amelyben száz 1920 előtt kiadott „békebeli” magyar képeslap mutatja az utat. S jó kezekben vagyunk, mivel mindkét szerző kiválóan érzi e műalkotássá nemesedett kordokumentumok rezdüléseit. A felnagyított régi felvételekhez mindemellett olyan ismeretterjesztő szövegeket írtak, amelyek egytől egyig igazolják a fotográfiák bizonyító erejével, hogy Trianon hatása nem múlt el. A kegyetlen, méreggel írt diktátum velünk él a mindennapokban, határon innen és túl is, és ez ellen tenni kell.
A magyarellenesség… (tovább)

>!
112 oldal · keménytáblás · ISBN: 978615093734

Kedvencelte 1

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

peacockangel >!
Balázs D. Attila – Pataki Tamás: Elrabolt Hungária

Régóta tartoztam ezzel az értékeléssel, mivel azóta is próbálom megfogalmazni, hogy mit adott ez a kiadvány. Első olvasásom óta többször átfutott a kezemen, ugyanis folyamatosan ugranak fel képek, történetek, amiket újra és újra el kell olvasnom. Jómagam úgy gondoltam, hogy tájékozott vagyok a történelmünket és a helyeket illetően noha minden „apróbb” eseményt, helyszínt nem tud megjegyezni az emberfia. Azt kell hogy mondjam, hogy nagyot csalódtam tudásomban mialatt ezt az albumot lapoztam. Ugyanis annyi fontos és jelentős, számomra mégis ismeretlen információkat adott a könyv, hogy majdhogynem elszégyelltem magam. Ti hallottatok már az elsüllyedt Ada-Kaleh szigetről, vagy az orsovai Szent Korona kápolnáról? Ugye nem?! A kiadvány hiánypótló és látszik, hogy elképesztően nagy munka állhat mögötte. Ritka képeslapok, fotók, helytörténeti és művelődéstörténeti adatok, kordokumentumok és személyes beszámolók tömkelege alkotja a könyv gerincét. A mesés képanyagról ne is beszéljünk, melyen keresztül az időutazás azonnal megtörténik legyünk bárhol is a Kárpátok ölelte vidéken. Ez az album az itthoni könyvkiadás csúcsa mind tartalmát, minőségét, mind igényességét illetően. Profi munka! Szívből ajánlom mindenkinek!


Hasonló könyvek címkék alapján

Gyulai György – Demkó Attila: Napról napra Trianon
Kaiser Ottó: A Kárpát-medence 1000 csodája
Urbánszki László: Régi-új hazában
Boér T. Albert: A Kárpát-medence tárgyi emlékei a Metropolitan Múzeumban
Fucskár József Attila – Fucskár Ágnes: Trianonban elveszett kincseink
Wass Albert: Adjátok vissza a hegyeimet!
Marácz László: Magyar újjászületés
Mács József: Trianon harangjai
Jankovics Marcell: Trianon
Fucskár Ágnes – Fucskár József Attila: A történelmi Magyarország