Zenelesen 8 csillagozás

Balázs Árpád: Zenelesen

Országhatáron innen és túl jól ismerik gyerekek-felnőttek Balázs Árpád hangszeres muzsikáját, szívesen éneklik dalait. Személyesen is találkozhattál vele a televízióban, hiszen éveken keresztül írta és vezette a nagy sikerű Hangoskodó című, gyerekeknek szóló zenei műsort. Most ennek a könyvnek a lapjain mesél a zene titkairól. Olyan hangokat segít észrevenni, meglesni, amelyek reggeltől estig kísérnek utaidon, de eddig talán ügyet sem vetettél rájuk. Megismerheted – sok más mellett – a tested muzsikáját, az őserdei üzenőjeleket és a piramisépítők énekbeszédét. És azt a folyamatot, ahogyan a sokféle hang ritmusban felsorakozva dallammá áll össze. Eláruljuk, hogy a Gaál Éva rajzaival díszített könyvnek folytatása lesz: két újabb kötet készül a zeneszerő műhelyében! De addig is: nyisd ki ezt a mostanit, és máris a Zene Birodalmában találod magad!

Eredeti megjelenés éve: 1985

Kiadói ajánlás: 8 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Bölcs Bagoly Móra

>!
Madách, Bratislava, 1985
32 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631141802 · Illusztrálta: Gaál Éva
>!
Móra, Budapest, 1985
28 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631145344 · Illusztrálta: Gaál Éva

Várólistára tette 3


Kiemelt értékelések

Juci P>!
Balázs Árpád: Zenelesen

Hogy szerettem én ezt gyerekként (meg a folytatásait is) :) A szülői házból hoztam el nemrég, és mivel a gyerekeim mostanában kezdtek zenét tanulni, gondoltam, itt az ideje elolvasni. Ez a kötet a zene alapjait magyarázza: hogy a dallam és a ritmus hogyan áll össze muzsikává. Olvasni még nem tudó gyerekek és kisiskolások számára is élvezetes és érthető, szépek az illusztrációk, az április 4-ei felvonulásra való kósza utalást leszámítva időtállónak mondanám a kötetet :)

6 hozzászólás
krlany IP>!
Balázs Árpád: Zenelesen

Ó, ez szerintem nagyon jó kis könyv a gyerkőcöknek, hogy bevezesse őket a hangok világába. Nagyon jók a játékos feladatok is, amelyek tapasztalatszerzésre invitálják az olvasókat, még én is mindet megcsináltam a hangszínskála kísérlettől kezdve a ritmus gyakorlatokig. Tök élvezetesek.
Két dolog van, ami bár nem kifejezetten a zenéhez kapcsolódik, de megemlített a könyv, és hát magyarázatra, kiigazításra szorul a mai kölkök számára. Az egyik az április 4-dikei felvonulás, ami már 1989 óta nincs, a másik pedig a munkadalnál keresendő. Az egyiptomi piramisok nem kétezer évvel ezelőtt épültek, hanem jóval korábban. Az elsők az i.e. 27. sz. idején, az utolsók pedig az i.e. 16. sz-ban, vagy valahogy így. Csodákra képes a NatGeo.:) Mondjuk 1985-ben lehet, hogy még nem állt ott a tudomány, hogy pontosabb kormeghatározással álljanak elő, annak ellenére, hogy a ’20-as évektől nagyerőkkel vizsgálták a piramisokat… de amúgy ez attól még nem von le semmit a könyv értékéből, mert a zenei részek teljesen rendben vannak.

kinga133 P>!
Balázs Árpád: Zenelesen

Frappánsan bevezeti a gyerekeket a zenevilágába, a kezdeti hangoktól egészen a dallam megszületéséig. A rajzok és a feladatok csak segítik a szöveg megértését. A zene egy közvetítő beszéd, az emberiség közös nyelve. Az információ átadásánál azért sajnáltam, hogy nem nevezte meg Beethovent, csak utalt rá, mint siketre, vagyis süketre, ahogyan a szerző írja, aki hallás nélkül is hallotta a zenét, szerintem igazán feltüntethette volna a nevét. A gyerekek nem feltétlenül tudják, hogy kire utal az író. De ezt és egy-két dolgot leszámítva ajánlom a könyvet.

Gáborr_Nagy>!
Balázs Árpád: Zenelesen

Meglepő, nem láttam még ilyet a Bölcs Bagoly sorozatban, ebben a könyvben feladatok is voltak, beleírósak. Az volt a furcsa, hogy úgy beszél a könyv pl. a kottaírásról, mintha a magyar iskolások még soha nem láttak volna öt vonalat.


Népszerű idézetek

kinga133 P>!

Mi a zene? Olyan nyelv, amellyel szavak nélkül is mindent el lehet mondani.

3

kinga133 P>!

Az a szívbéli keserves ordítás volt az első igazi életjeled. Azóta a hangok világában élsz. Hangok vesznek körül. Úgy megszoktad, hogy észre sem veszed azokat.

4


Hasonló könyvek címkék alapján

Frank P. Bär: Hangszerek
L. A. Levinova – K. A. Szapgir: Pipacska és Kockapaci újabb kalandjai
Charlie Bood: A természet csodái 1.
Vincent Cuvellier: Amikor életemben először megszülettem
Lauren Taylor – Marianne Taylor: Mi lenne, ha átmennénk állatba?
Émilie Beaumont – Marie-Renée Pimont: Csillagok és bolygók titkai
Angela Weinhold: Az óra és az idő
Emanuela Bussolati: Az én világom
Carol Varley – Lisa Miles: Földrajzi kisenciklopédia
Émilie Beaumont – Marie-Renée Pimont: A titokzatos természet