A ​bukott lány 14 csillagozás

Balázs Anna: A bukott lány Balázs Anna: A bukott lány

Ilus mai kislány, és társadalmunkban minden feltétel megvan az Iluskához hasonló leányok emberi kiteljesedéséhez. Ám Oszkó Ilona körülményei fölöttébb kedvezőtlenül alakulnak. Az iszákos apa elviselhetetlen légkört teremt a kis Oszkó-családban, és a jobb sorsra érdemes Ilus útja messze elkanyarodik a megszokott iránytól. És ez a rendellenes út a javítóintézetbe vezet. Ki a felelős Ilusért és az Oszkó-család hányattatásaiért? Van-e út, amelyen Ilus kijuthat a javítóintézetből a becsületes emberek társadalmába? Van-e lehetőség az Oszkó-féle félrecsúszott emberek megmentésére? Ezekre a kérdésekre válaszol ebben az új, érdekes meseszövésű regényében Balázs Anna, József Attila-díjas írónő, aki már korábban megjelent munkáival is bebizonyította, hogy kitűnően ismeri mai életünket.

>!
Kossuth, Budapest, 1989
204 oldal · ISBN: 9630933675 · Illusztrálta: Szabó Árpád
>!
Kossuth, Budapest, 1966
212 oldal
>!
Kossuth, Budapest, 1965
212 oldal · puhatáblás · Illusztrálta: Kondor Lajos

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Kiss_Csillag_Mackólány P>!
Balázs Anna: A bukott lány

Szörnyűséges volt, de szörnyűségesen fájdalmas.
Ez a kilátástalanság, a megváltozni nem lehet sohasem megmagyarázhatatlan érzése, ami teljesen rátelepszik az emberre.
Valamikor fiatal koromban már találkoztunk mi ketten, a könyv és én. Emlékszem, már akkor is nyomasztott, de azt hiszem akkor még nem értettem teljesen.
Nyilván tapasztalatlanabb voltam, akkor még nem tudtam, hogy az életnek vannak nyomorúságos megjelenései is, akkor még nem értettem, hogy van olyan, hogy ha valaki esendőnek és szerencsétlennek születik, akkor abból büntetlenül nem lehet, vagy csak ritkán kikeveredni.
Nagyon megrázta a lelkemet.

4 hozzászólás
regulat>!
Balázs Anna: A bukott lány

Oszkó Ilona elbukásának története igencsak tanulságos olvasmány. Most annak kéne jönnie, hogy lehetett, de szerencsére ez ma már a múlté… de nem. Egyszerűen tanulságos. Az iszákos apa, a hat testvér, a tehetetlen anya, a szebbre, a jobb sorsra vágyás kilátástalansága, sajna időtlen problémák, maximum a honnan a viszonylagos.
Az, hogy a történetet három szemszögből meséli el még jó is lehetne, de ez a három kisregény ugyanarról a végére unalmas lett, és még a mondanivalója is elveszett számomra, az erkölcsről, meg a változtatás lehetőségéről.
Az a legnagyobb bajom, hogy Balázs Anna a végére mindenkit felment, mert ugyan van, illetve lett volna lehetőség másképpen, de ugye… és sejteti, hogy a szocialista társadalom összefogása/segítsége azért mégis csak változatosságot fog hozni. Esetleg. netalántán. Ha…
És mindezt háromszor veri az olvasón az írónő… Mert még, ha párhuzamosan mesélne. De nem, neki háromszor kell elmesélni, hogy a hülye olvasó is megértse…
Elsőre is ment. Köszönöm. Az még tetszett is. A második is belefért… aztán már csak becsületből, mert qrvára untam.

>!
Kossuth, Budapest, 1965
212 oldal · puhatáblás · Illusztrálta: Kondor Lajos
maneki_neko>!
Balázs Anna: A bukott lány

Érdekes könyv, társadalom- és korrajz egyszerre. Ugyanazt a történetet meséli el három szereplő (az anya, Ilus, és az apa) szemszögéből, és ettől jobban megismerjük a gondolataikat, vágyaikat, mindent, ami mozgatja őket.
A 60-as években játszódik, de a mélyszegénységben élő család körülményei olyanok, mintha 150 évvel ezelőtt járnánk. Komfort nélküli viskóban élnek egymás hegyén-hátán, a mindennapi betevő falatra valót is úgy kell összekaparni. Alig esznek, ruhájuk leszakad róluk. (Apjuk gyárban dolgozik, de még azt a keveset is elissza, amit megkeres, anyjuk takarítani jár és a házimunkát végzi).
Ilyen világban él Ilus, miközben azt látja, hogy más lányok fodrászhoz járnak, divatosan öltözködnek, szórakoznak. Magától adódik a kérdés: csoda-e, hogy elege van ebből az életből, s a pénzszerzés könnyű módját választja, amely „a testén át” vezet?

Maya>!
Balázs Anna: A bukott lány

Csodálkozom kicsit, hogy csak én olvastam itt ezt a könyvet. Most valami nagyon jót kellene róla írjak? Hát ez az anya kellett volna elolvassa Csernus Imre Nő-jét. Filozofálni lehet azon, hogy egy-egy ember sorsa miért alakul úgy ahogy. És arról is, hogy ki a felelős érte. Szerintem mindenki a saját sorsáért felelős. Tanulság erre ez a könyv. A világgal (vagy saját magával?) haragban levő apa mindenkit okol saját iszákosságáért, de végül ő is rájön, hogy inkább ő a felelős a lányáért. Nekem tetszett.

DkNariLena>!
Balázs Anna: A bukott lány

Habár a nyelvezete nem túl modern, mégis egyszerű realista látószögével nagyon magával tud ragadni, egy éjszaka alatt végeztem vele. Szomorú, de tanulságos. Tipikus szegény sori családi történet. Sírtam a lánnyal, sírtam az anyjával.

Outwar>!
Balázs Anna: A bukott lány

A tökéletes kilátástalanság.Szegénység,alkoholizmus,tudatlanság.Egyfajta társadalomrajz egyedi szerkezetbe ágyazva.Az anya,Iluska,az apa – fejezetcímek.Mindannyian megélik a reménytelenséget,de más más kiutat keresnek.

Axelyna>!
Balázs Anna: A bukott lány

Hiteles írás egy nehéz körülmények között élő családról, ami még a mai korban is megállja a helyét. Ennek ellenére nem nyerte el tetszésem. Valahogy se eleje se vége.


Népszerű idézetek

Maya >!

… mindenki ott bukik el, ahol buktatót talál.

183. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Frank McCourt: Angyal a lépcsőn
Jókai Mór: A gazdag szegények
Dragomán György: A fehér király
Veres Péter: Szegények szerelme
Kiss Tibor Noé: Aludnod kellene
Móricz Zsigmond: Árvácska
Márai Sándor: A szegények iskolája
Móricz Zsigmond: Betyár / Jószerencsét
Móricz Zsigmond: Rózsa Sándor összevonja a szemöldökét
Kolozsvári Grandpierre Emil: A csillagszemű