Lufi ​és Szamóca (Lufi 1.) 97 csillagozás

Balázs Ágnes: Lufi és Szamóca Balázs Ágnes: Lufi és Szamóca Balázs Ágnes: Lufi és Szamóca

„Amikor az anyukám elkiáltja magát az udvaron, hogy Lufikááám, akkor csak azért sem szoktam előkerülni. Már ezerszer elmondtam neki, hogy ne hívjon Lufinak, mert réges-régóta nem illik rám ez a név. Olyan vékony vagyok, hogy kiesek minden nadrágomból.” Sokan nem szeretik a becenevüket. Így vannak ezzel Balázs Ágnes legújabb regényének hősei is: Lufi és Szamóca. Hogyan lesz a gúnynévből becenév? Idomítható-e Kamilla, az aranyhörcsög? Mi a legesleggyönyörűbb ajándék, amit a szüleitől kaphat az ember karácsonyra? Az üdítően vidám történetből mindez kiderül.

Eredeti megjelenés éve: 2006

Tagok ajánlása: 9 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Pöttyös könyvek Móra

>!
Móra, Budapest, 2021
208 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634867654 · Illusztrálta: Metzing Eszter
>!
Móra, Budapest, 2017
208 oldal · ISBN: 9789634156093
>!
Móra, Budapest, 2014
206 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631196962 · Illusztrálta: Békés Rozi

3 további kiadás


Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

'Lufi', Dalos Hanna · 'Szamóca', Szamócai Tihamér · Kertész néni


Kedvencelte 6

Most olvassa 5

Várólistára tette 51

Kívánságlistára tette 37

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Cs_N_Kinga P>!
Balázs Ágnes: Lufi és Szamóca

A történet írónőjét nemigen hiszem hogy nagyon be kellene mutatni: Balázs Ágnesről van szó, aki 1967. március 25.-én Budapesten született. Jelent már meg írása antológiában, volt felolvasása is. Eddig 26 könyvet írt, a legtöbb az mese, most pedig egy ifjúsági sorozatába kezdtem bele. Lufi egy cserfes, mozgékony, aranyos, bár habókos kislány. Mindig csinál valamit, legtöbbször jó szándék vezérli, és nem érti sokszor miért is szidják le. Ilyen szempontból szülőként is tanulságos volt, jó visszaemlékezés arra, hogy mi is voltunk gyerekek. Sokszor általunk helyesnek vélt dolgot tettünk úgy, hogy nem volt az….. A két fiatal úgy találkozik, hogy Lufi kikönyörög magának egy hörcsögöt, amire engedélyt is kap, majd hazaállít egy kutyussal:DDD De persze marad a kutyus, akit sétálni visz a parkba, itt találkozik Szamócával, aki mit ad isten, pont azt a hörcsögöt keresi, akit ő szeretett volna megvásárolni. Ez egy igazi, aranyos, néhol humoros pöttyös kötet volt, annak minden bájával. Szóba kerül a barátság, a magány, a meg nem értettség, szülő-gyermek kapcsolat, esetleg annak hiányos mivolta. A nagymama nagyon szimpatikus karakter volt, bár sokszor úgy éreztem túlvállalja magát…. A szülők néha „jók” néha „rosszak” voltak, vagyis teljesen emberiek. Mégis talán úgy érződött keveset foglalkoztak Szamócával…. A két gyerek sok mindenen megy keresztül ezen a pár oldalon, de valahogy mégis minden jóra fordul, még egy régi szerelem is újraéled miattuk… Hú spoiler nélkül talán ennyi.
Érdemes elolvasni nem csak gyerekeknek, szerintem szülőként is van mit tanulni belőle:)))
https://youtu.be/GZDUiMdleTo

csgabi P>!
Balázs Ágnes: Lufi és Szamóca

A kezdeti hajtépésem után nagy öröm volt a számomra, hogy megismerhettem Lufit, ezt a cserfes, örökmozgó kislányt Balázs Ágnes regénysorozatának első részében. A Móra Könyvkiadónak hála, jutott hozzám a regény 2021-es, hetedik kiadása, ami teljes kikapcsolódást nyújtott. Gyerekkoromban a nagynéném egy, Lufiékhoz hasonló társasházban élt: egy udvarból nyílt a több lakás, a kert közös volt, mindenki ismerte a másikat. Hogy ott is hasonlóak voltak-e a lakók közötti dinamikák, mint ebben a regényben, természetesen nem tudom, a havi-kéthavi egy-egy látogatás alatt ez nem derült ki.

Három generáció él egy nem túl nagy lakásban: Lufin kívül az elfoglalt szülők és a nagymama lakik egy fedél alatt, ahol mindig történik valami – hála a kislánynak. Az első néhány fejezetben éppen ez zavart olvasás közben, de csak amiatt lehetett, hogy én távolról sem voltam ilyen idős koromban olyan személyiség, mint a kislány. Csendes voltam, visszahúzódó, emiatt történhetett, hogy idő kellett, hogy megkedveljem Lufit – aki nem szerette a becenevét, ami még kiskorából ragadt rá. […]

Még több: link

Kokuszka>!
Balázs Ágnes: Lufi és Szamóca

Igazán bájos történet egy mindenlébenkanál, cserfes kislányról. Sokszor megmosolyogtatott, ahogy kiskamasz fejével rácsodálkozik a világra és a maga kis gondolatvilágában lefordítja és értelmezi őket.
Nagyon szeretem ezeket a kis pöttyös könyveket, biztosan beszerzem majd a sorozat többi részét is. Teljes mértékben kortalan történet, jó szívvel ajánlom mindenkinek.

bozs>!
Balázs Ágnes: Lufi és Szamóca

Miért van az, hogy a könyvekben el tudják magukat foglalni a gyerekek számítógép, internet és tv nélkül is? Szeretném, ha a gyerekeim is állandóan tréningben lennének, szaladnának a játszótérre, hörcsögöt próbálnának trükkökre tanítani, idős embereknek olvasnának fel vagy tartanának nekik színházi/báb előadást, sok osztálytárssal, baráttal együtt rohangálnának a parkban és amikor főzök egy kicsi sámlin ülnének mellettem és mesélnék a napjukat. Terelgetnem kell őket a nyitott, friss levegőjű világ felé. :)

4 hozzászólás
ViraMors P>!
Balázs Ágnes: Lufi és Szamóca

Igazán békés, bájos könyv, eleven, minden lében kanál gyerekekről, és a környezetükről. Mondjuk a szabadidős tevékenységek alapján inkább 1992-re datáltam volna, mint 2006-ra, de ettől függetlenül tényleg nagyon mókás, szeretni való gyerekregény.

1 hozzászólás
a_bookworm_named_honey P>!
Balázs Ágnes: Lufi és Szamóca

Ezt a könyvet azért olvastam el, mert kötelező olvasmány volt gyermekirodalom 2-re.

Kezdetben végtelenül idegesített Lufi, nagyon fárasztó volt és olyan dolgokat csinált és gondolt, amiktől égnek állt a hajam. Igazából nem csak nekem, hanem Lufi szüleinek is… Sajnáltam is kicsit szegényt, mert az anyukája és az apukája mindig túl elfoglaltak voltak ahhoz, hogy foglalkozzanak vele. A Nagymamája azért mindig megértette őt, és többek között emiatt is nagyon szimpatikussá vált az idős asszony számomra.

Örültem, hogy csomó tabu felmerül, amikről manapság muszáj beszélni. A válás például kifejezetten gyakran feljött, mint elkerülendő dolog. Lufi nagyon kevdesen és aranyosan igyekezett ezt a saját szemszögéből megoldani – persze mondanom sem kell, hogy hál Istennek az ő szülei esetében ez fel sem merült.

Aztán felbukkant Szamóca is, és úgy éreztem, nagyon kellett Lufi mellé. A regénynek pedig Lufi jellemfejlődése kellett nagyon…
Nem keveredtek kevesebb galibába, de legalább ketten voltak! :D Kettejük kibontakozó barátsága spoiler tette jóvá a könyvet. Nagyon tetszett, hogy a barátságukon van a hangsúly, azon, hogy milyen kalandokat élnek meg együtt.

A vége fantasztikus volt, minden összetevője nagyon nagyon tetszett!

Cuki gyermektörténet, de gyakran éreztem túl soknak. Az mondjuk tuti, hogy 9-12 évesen igazi élmény lett volna ez a könyv. Felnőtt fejjel is sokat nevettem azért rajta, csak Lufi… Iszonyat, milyen eleven kislány! :)

meseanyu P>!
Balázs Ágnes: Lufi és Szamóca

Régi, kimaradt pöttyöst kerestem, de kiderült, hogy ez új. Ettől függetlenül igazi pöttyös élmény volt, be is gyűjtöm a gyereknek a többi részét is, olyan bájos, aranyos.

2 hozzászólás
pikkupilvi P>!
Balázs Ágnes: Lufi és Szamóca

Mese egy életrevaló, rosszcsont, de jószándékú kislányról és újdonsúlt barátjáról. Közös nevezőjük a szokatlan becenév és hörcsögök iránt való érdeklődés, később háziállat-idomítás és idősek szórakoztatása. Találkozunk kifejezetten rossz arcokkal is, de főhősünk megtanulja őket figyelmen kívül hagyni. Aranyos történet, kérem a folytatását!

Katona_Zsuzsanna>!
Balázs Ágnes: Lufi és Szamóca

Kedves, vicces, mozgalmas kis könyvecske. Könnyen lehet vele haladni, a szereplők is a szívembe lopták magukat.
Ha viszont nekem ilyen haszontalan kislányom volna, mint amilyen Lufi, szerintem kitéptem volna már a hajamat.
Olyan, mint a zsiráf az állatkertben, szép is, jó is, aranyos is, de otthonra nem kéne.

Bobe0402>!
Balázs Ágnes: Lufi és Szamóca

A sorozat első részében megismerkedünk Lufival és Szamócával, aki a várakozásom szerint egy fiú és egy lány, de én éppen fordítva gondoltam. (Nem olvastam el a hozzászólásokat előre, na, bocsánat!)
Lufi nekem egy kicsit idősebbnek tűnik, mint a könyvbeli kora, ettől függetlenül imádtam a szeleburdiságát. Mint ahogy az egész Orgona utca 33. lakóit!
Igazi, gyerekeknek szóló ifjúsági regény, ajánlom a kisdiákoknak! (Remélem, hogy az egész sorozat hasonló színvonalú!)

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

bleknajt>!

– Nem tudod, hogy ki az az F.F.?
Elég buta képet vághattam, mert Szamóca felnevetett, és úgy felelte:
– Fekete Fantom vagy Félkarú Findzsa…
– Vagy Félelmetes Fülfaló – folytatta lelkesen.
– Félhalott Fajdkakas…
– Fafejű Fajankó…
– Féleszű Félnótás…
– Fanyalgó Facsavar…
– Fakír Fakutya…
– Féllábú Facipő…
– Fejszámoló Firkász…
– Förtelmes Finomfőzelék…
– Fantasztikus Fejespenész…
– Falábú Faféreg…

106-107. oldal

a_bookworm_named_honey P>!

Szamóca ügyesen kinyitotta a konzervet, igaz, hogy a tartalmából az ágytakaróra és a falra is jutott, de most ez részletkérdés volt, hiszen egy ártatlan tyúk élete forgott kockán!

41. oldal - 5. Kertész néni tyúkja

Kapcsolódó szócikkek: 'Szamóca', Szamócai Tihamér · konzerv · tyúk
minialoe>!

– Ki merte azt mondani Lufira, hogy Lufi?

199. oldal

Kapcsolódó szócikkek: 'Lufi', Dalos Hanna
a_bookworm_named_honey P>!

Én mind az ötnek tudom a nevét, a legkisebbtől a legnagyobbig, meg visszafelé is, de Szabó néni folyton összekeveri a neveket. Végső elkeseredésében vesz egy nagy levegőt, és elkiáltja magát, hogy: „Kati-Juli-Évi-Zsuzsi-Zolikaaa!" – mire előszalad mind az öt gyerek, ő pedig kiválasztja, akit éppen keresett.

12. oldal - 1. Én igazán nem értem a felnőtteket!

a_bookworm_named_honey P>!

Kertész néni megirigyelhette a háziállatomat, mert vett magának egy Tyúkot.

40. oldal - 5. Kertész néni tyúkja

Kapcsolódó szócikkek: Kertész néni · tyúk
a_bookworm_named_honey P>!

Arról nem tehetünk, hogy Jocókának annyi humorérzéke sincs, mint egy liszteszsáknak.

48. oldal - 6. Mire jó a liszteszsák?

Kapcsolódó szócikkek: humorérzék
a_bookworm_named_honey P>!

Miután csak egy adag limonádéra volt elég pénzem, kértünk két szívószálat is, és versenyt ittunk a pohárból. Ebben az volt a jó, hogy végül nem lehetett tudni, hogy ki győzött. Meg az is, hogy miközben szürcsöltük a limonádét, szinte összeért az orrunk, és belemosolyogtunk egymás szemébe.

57. oldal - 8. Nekem miért nincs kistestvérem?

bleknajt>!

De mint kiderült, nem világgá készült menni a kutyám miatt, hanem csak rokonlátogatóba, Nagykanizsára.

63. oldal

a_bookworm_named_honey P>!

[…] nem az a fontos, hogy hány éves az ember, csak az számít, hogy lehet-e játszani vele, vagy sem. Az pedig, mint kiderült, az életkortól teljesen független dolog.

81. oldal - 11. A strandon Krisztikével

a_bookworm_named_honey P>!

Kati-Juli-Évi-Zsuzsival csodálatosan lehet játszani, csak Zolikával nem, mert ő állandóan óbégat, hogy kihagyjuk a játékból. Persze hogy kihagyjuk, mert Zolika még csak óvodás, mindig folyik az orra, ráadásul fiú! És ez már elég ok arra, hogy ne foglalkozzon vele az ember.

12. oldal


A sorozat következő kötete

Lufi sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

John Flanagan: Macindaw ostroma
Jørn Lier Horst: Nárcisz akció
Lucy Strange: A kastély szelleme
Nyulász Péter: A fürdők réme
Maja Lunde: Hónővér
Kántor Kata: Az ékszerrablók nyomában
Matt Haig: A lány, aki megmenti a karácsonyt
Ulrike Rylance: Tényleg semmi gond!
Jeff Kinney: Lépjünk le!
David Walliams: Mamut a múltból