Lufi ​és Szamóca (Lufi 1.) 79 csillagozás

Balázs Ágnes: Lufi és Szamóca Balázs Ágnes: Lufi és Szamóca Balázs Ágnes: Lufi és Szamóca

„Amikor az anyukám elkiáltja magát az udvaron, hogy Lufikááám, akkor csak azért sem szoktam előkerülni. Már ezerszer elmondtam neki, hogy ne hívjon Lufinak, mert réges-régóta nem illik rám ez a név. Olyan vékony vagyok, hogy kiesek minden nadrágomból.” Sokan nem szeretik a becenevüket. Így vannak ezzel Balázs Ágnes legújabb regényének hősei is: Lufi és Szamóca. Hogyan lesz a gúnynévből becenév? Idomítható-e Kamilla, az aranyhörcsög? Mi a legesleggyönyörűbb ajándék, amit a szüleitől kaphat az ember karácsonyra? Az üdítően vidám történetből mindez kiderül.

Eredeti megjelenés éve: 2006

Tagok ajánlása: 9 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Pöttyös könyvek Móra

>!
Móra, Budapest, 2021
208 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634867654 · Illusztrálta: Metzing Eszter
>!
Móra, Budapest, 2017
208 oldal · ISBN: 9789634156093
>!
Móra, Budapest, 2014
206 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631196962 · Illusztrálta: Békés Rozi

3 további kiadás


Kedvencelte 6

Most olvassa 5

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 20

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Kokuszka>!
Balázs Ágnes: Lufi és Szamóca

Igazán bájos történet egy mindenlébenkanál, cserfes kislányról. Sokszor megmosolyogtatott, ahogy kiskamasz fejével rácsodálkozik a világra és a maga kis gondolatvilágában lefordítja és értelmezi őket.
Nagyon szeretem ezeket a kis pöttyös könyveket, biztosan beszerzem majd a sorozat többi részét is. Teljes mértékben kortalan történet, jó szívvel ajánlom mindenkinek.

bozs>!
Balázs Ágnes: Lufi és Szamóca

Miért van az, hogy a könyvekben el tudják magukat foglalni a gyerekek számítógép, internet és tv nélkül is? Szeretném, ha a gyerekeim is állandóan tréningben lennének, szaladnának a játszótérre, hörcsögöt próbálnának trükkökre tanítani, idős embereknek olvasnának fel vagy tartanának nekik színházi/báb előadást, sok osztálytárssal, baráttal együtt rohangálnának a parkban és amikor főzök egy kicsi sámlin ülnének mellettem és mesélnék a napjukat. Terelgetnem kell őket a nyitott, friss levegőjű világ felé. :)

4 hozzászólás
ViraMors P>!
Balázs Ágnes: Lufi és Szamóca

Igazán békés, bájos könyv, eleven, minden lében kanál gyerekekről, és a környezetükről. Mondjuk a szabadidős tevékenységek alapján inkább 1992-re datáltam volna, mint 2006-ra, de ettől függetlenül tényleg nagyon mókás, szeretni való gyerekregény.

1 hozzászólás
meseanyu P>!
Balázs Ágnes: Lufi és Szamóca

Régi, kimaradt pöttyöst kerestem, de kiderült, hogy ez új. Ettől függetlenül igazi pöttyös élmény volt, be is gyűjtöm a gyereknek a többi részét is, olyan bájos, aranyos.

2 hozzászólás
pikkupilvi P>!
Balázs Ágnes: Lufi és Szamóca

Mese egy életrevaló, rosszcsont, de jószándékú kislányról és újdonsúlt barátjáról. Közös nevezőjük a szokatlan becenév és hörcsögök iránt való érdeklődés, később háziállat-idomítás és idősek szórakoztatása. Találkozunk kifejezetten rossz arcokkal is, de főhősünk megtanulja őket figyelmen kívül hagyni. Aranyos történet, kérem a folytatását!

Katona_Zsuzsanna P>!
Balázs Ágnes: Lufi és Szamóca

Kedves, vicces, mozgalmas kis könyvecske. Könnyen lehet vele haladni, a szereplők is a szívembe lopták magukat.
Ha viszont nekem ilyen haszontalan kislányom volna, mint amilyen Lufi, szerintem kitéptem volna már a hajamat.
Olyan, mint a zsiráf az állatkertben, szép is, jó is, aranyos is, de otthonra nem kéne.

Woland>!
Balázs Ágnes: Lufi és Szamóca

Balázs Ágnes színész, szövegkönyvíró, dalszövegíró, zeneszerző és író. Ő szólal meg magyarul Bellatrix Lestrange-ként a Harry Potter sorozatban, de láthatjuk őt színpadon is vagy a Kisváros sorozat szereplőjeként. Szépirodalmi művei is szép számmal vannak, jelenleg futó sorozata például a kicsiknek szóló Mesék örökmozgóknak, és már lezárult sorozata a 8 kötetes Lufi-sorozat.

Amikor megismerkedünk Lufival – azaz Dalos Hannával –, ő még csak 9 éves. Nem érti, miért akarnak rá a szülei szoknyát meg szép ruhát adni, amikor ő kúszik-mászik a parkban, és nyilván azt szoknyában nemigen lehet, ellenben tökéletesen megfelel hozzá egy kicsit kopott, kicsit szakadt melegítő. Így találkozik össze Szamócával – azaz Szamócai Tihamérral – is, és onnantól együtt játszanak a parkban, többek között megpróbálják idomítani Szamóca aranyhörcsögét, Kamillát is. Innentől kezdve Lufi és Szamóca elválaszthatatlan jóbarátok lesznek.

Teljes kritika az egész sorozatról: https://kulturkrimo.blog.hu/2019/12/23/balasz_agnes_luf…

2 hozzászólás
Annamaria_Nagy_Korodi>!
Balázs Ágnes: Lufi és Szamóca

Erősen jókat mulattunk esténként ezen a történeten a 8 éves lányommal. Csodás „esti mesék” a pöttyös könyvek. Lufi egy alig-alig kiskamaszodó, imádnivalóan csintalan kislány, aki folyton galibába kerül, pedig mindig a jó szándék vezérli. Szívből ajánlom akár anya-lánya program gyanánt ennek a sorozatnak a kézbevételét. Úgy sejtem a többi rész is ugyanilyen mókás lesz.

Lahara IP>!
Balázs Ágnes: Lufi és Szamóca

Borzasztó aranyos, főleg ezekkel a becenevekkel. Az ember álmában sem gondolja elsőre, hogy Szamóca egy fiú, ugye, hogy nem?

minialoe P>!
Balázs Ágnes: Lufi és Szamóca

Olyan aranyos. Engem teljesen elvarázsolt Lufi története. Elfogadnám barátnőmnek Dalos Hannát, az biztos, hogy fájna a hasam a sok nevetéstől.


Népszerű idézetek

minialoe P>!

– Ki merte azt mondani Lufira, hogy Lufi?

199. oldal

bleknajt>!

– Nem tudod, hogy ki az az F.F.?
Elég buta képet vághattam, mert Szamóca felnevetett, és úgy felelte:
– Fekete Fantom vagy Félkarú Findzsa…
– Vagy Félelmetes Fülfaló – folytatta lelkesen.
– Félhalott Fajdkakas…
– Fafejű Fajankó…
– Féleszű Félnótás…
– Fanyalgó Facsavar…
– Fakír Fakutya…
– Féllábú Facipő…
– Fejszámoló Firkász…
– Förtelmes Finomfőzelék…
– Fantasztikus Fejespenész…
– Falábú Faféreg…

106-107. oldal

bleknajt>!

De mint kiderült, nem világgá készült menni a kutyám miatt, hanem csak rokonlátogatóba, Nagykanizsára.

63. oldal

minialoe P>!

Annál inkább szóhoz jutott Kertész néni, aki felfújta magát mérgében, úgy nézett ki, mint egy óriásira dagadt luftballon, és akkorát visított, hogy beleremegtek a falak: „Te jóságos atyaúristen, kerülj csak a kezeim közé!”- aminek persze nem volt semmi értelme, mert nagymamától tudom, hogy a jó Istent senki sem érheti el.

15. oldal

minialoe P>!

Gizi néni fejét csóválva állt meg a padom fölött, és azt sóhajtotta, hogy ez a munkám is csapnivaló lett, csakúgy, mint az előbbiek. Gondoltam, hogy legalább ezúttal sem okoztam neki csalódást.

167. oldal

bleknajt>!

Márpedig a nagymama hiába felnőtt, benne egészen biztosan megbízhat az ember!

44. oldal

>!

Kati-Juli-Évi-Zsuzsival csodálatosan lehet játszani, csak Zolikával nem, mert ő állandóan óbégat, hogy kihagyjuk a játékból. Persze hogy kihagyjuk, mert Zolika még csak óvodás, mindig folyik az orra, ráadásul fiú! És ez már elég ok arra, hogy ne foglalkozzon vele az ember.

12. oldal

gkmarcsi>!

Elalvás előtt sokáig töprengtem az ágyban. Nagymama szerint nem baj, ha kicsi a lakás, csak az a fontos, hogy jól érezzük magunkat benne. Szerinte az sem gond, ha kevés az idő, csupán az számít, hogy minden percet jókedvűen töltsünk el együtt. Úgy gondolom, hogy mint mindig, nagymamának ebben is igaza lehet.

68. oldal

>!

Gizi néni ingerülten legyintett, aztán epésen megjegyezte, hogy gondolhatott volna arra, hogy engem ne engedjen el tolltartót keresni, mert megfigyelte, hogy ahol én megjelenek, ott mindig valami baj történik! Érdekes, hogy ezt már az igazgató néni is megfigyelte.

140-141. oldal

Zsofesz>!

Ma délután átadjuk a titkos csomagot!
Hatkor a fagylaltosbódé mögött várunk!
F.F.


A sorozat következő kötete

Lufi sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kertész Erzsi: A hógömb fogságában
Kántor Kata: Az ékszerrablók nyomában
John Flanagan: Macindaw ostroma
Nyulász Péter: A fürdők réme
Nógrádi Gábor: Marci visszavág
Makk Attila: Kóbor újabb kalandjai
Borsa Kata: Szotyi és Tarhonya
Pálfy Julianna: A kölyökkutya felnő
Kate DiCamillo: Penny miatt
Gill Lewis: Pip és a barátság mancsa