Lufi ​és Szamóca (Lufi 1.) 59 csillagozás

Balázs Ágnes: Lufi és Szamóca Balázs Ágnes: Lufi és Szamóca

„Amikor az anyukám elkiáltja magát az udvaron, hogy Lufikááám, akkor csak azért sem szoktam előkerülni. Már ezerszer elmondtam neki, hogy ne hívjon Lufinak, mert réges-régóta nem illik rám ez a név. Olyan vékony vagyok, hogy kiesek minden nadrágomból.” Sokan nem szeretik a becenevüket. Így vannak ezzel Balázs Ágnes legújabb regényének hősei is: Lufi és Szamóca. Hogyan lesz a gúnynévből becenév? Idomítható-e Kamilla, az aranyhörcsög? Mi a legesleggyönyörűbb ajándék, amit a szüleitől kaphat az ember karácsonyra? Az üdítően vidám történetből mindez kiderül.

Eredeti megjelenés éve: 2006

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Pöttyös könyvek

>!
Móra, Budapest, 2017
208 oldal · ISBN: 9789634156093
>!
Móra, Budapest, 2014
206 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631196962 · Illusztrálta: Békés Rozi
>!
Móra, Budapest, 2012
206 oldal · ISBN: 9789631192070

2 további kiadás


Kedvencelte 5

Most olvassa 6

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

>!
bozs
Balázs Ágnes: Lufi és Szamóca

Miért van az, hogy a könyvekben el tudják magukat foglalni a gyerekek számítógép, internet és tv nélkül is? Szeretném, ha a gyerekeim is állandóan tréningben lennének, szaladnának a játszótérre, hörcsögöt próbálnának trükkökre tanítani, idős embereknek olvasnának fel vagy tartanának nekik színházi/báb előadást, sok osztálytárssal, baráttal együtt rohangálnának a parkban és amikor főzök egy kicsi sámlin ülnének mellettem és mesélnék a napjukat. Terelgetnem kell őket a nyitott, friss levegőjű világ felé. :)

4 hozzászólás
>!
meseanyu MP
Balázs Ágnes: Lufi és Szamóca

Régi, kimaradt pöttyöst kerestem, de kiderült, hogy ez új. Ettől függetlenül igazi pöttyös élmény volt, be is gyűjtöm a gyereknek a többi részét is, olyan bájos, aranyos.

2 hozzászólás
>!
Mogyorós_csoki
Balázs Ágnes: Lufi és Szamóca

Balázs Ágnes a kortárs szerzők egyik gyöngyszeme, fantasztikus, amiket papírra vet.
A Lufi-sorozat egybefonódik a gyermekkorormmal. Talán kilencéves fejjel vágtam bele először, és mivel az első regényben még hőseink is ebben a korban vannak, kifejezetten megragadott.
Lufi igazi vadóc, hebrencs lány, de éppen ez teszi őt olyan szerethetővé. Amikor a parkban megismerkedik Szamócával, és életreszóló barátok lesznek, na akkor lesz ez a történet igazán zseniális. Gyönyörű bemutatását olvashattam egy gyönyörű barátságnak, amely a további kötetekben egyre fontosabb szerepet kap.
Amióta ezt a sorozatot végigolvastam, hiányérzetem van. Nincs még egy olyan kortárs magyar regény, ami ennyire hitelesen, ennyire valósághűen írja le a felnőtté válást. Ugyan főszereplőnk, Dalos Hanna, azaz Lufi még csak ifjú kamaszlány utolsó találkozásunkkor, mégis az életet látjuk--nyolc könyvbe sűrítve.
Zseniális alkotás, nem tudom jobb szavakkal illetni. Ha tehetném, nem öt, hanem ötezer-ötszázötvenöt csillaggal jutalmaznám. Mert megérdemli.

>!
Lahara ISP
Balázs Ágnes: Lufi és Szamóca

Borzasztó aranyos, főleg ezekkel a becenevekkel. Az ember álmában sem gondolja elsőre, hogy Szamóca egy fiú, ugye, hogy nem?

>!
GSzabina
Balázs Ágnes: Lufi és Szamóca

Olyan aranyos. Engem teljesen elvarázsolt Lufi története. Elfogadnám barátnőmnek Dalos Hannát, az biztos, hogy fájna a hasam a sok nevetéstől.

>!
Rosemary_Pike
Balázs Ágnes: Lufi és Szamóca

Én nagyon szeretem a Lufi sorozatokat, csak sajnos nincs meg a Lufi és az elcserélt szülinap. Nagyon várom!!!

>!
Szamღca
Balázs Ágnes: Lufi és Szamóca

Nagyon aranyos, vidam tortenet egy 9 eves kislanyrol aki mindig bekeveredik vmibe pedig o mindig csak jot akar.

>!
Kabóca
Balázs Ágnes: Lufi és Szamóca

Már olvastam kisebb koromban, de nem emlékeztem rá egyáltalán, csak arra, hogy nagyon-nagyon szerettem. Most újra elolvastam, és könnyesre nevettem magam. Üde és kedves történet, emellett igazi nyári olvasmány. Ja, és az egyik kedvenc történetem. Most pedig megyek, és addig járom a könyvtárakat, amíg meg nem találom a többi részt.

>!
Jesper_Olsen
Balázs Ágnes: Lufi és Szamóca

A klasszikussá vált sorozat kezdő részét én negyedikként olvastam, de tényleg jó. Időnként még „szivfacsarást” is tartalmaz.

>!
verébkisasszony
Balázs Ágnes: Lufi és Szamóca

Mily meglepő, a Lufi sorozatból ezt a könyvet olvastam ki utoljára. Annyira nem történt benne világrengető érdekesség, de azért nekem ez is tetszett. Aranyos könyv, üdítő olvasmány. :)


Népszerű idézetek

>!
bleknajt

– Nem tudod, hogy ki az az F.F.?
Elég buta képet vághattam, mert Szamóca felnevetett, és úgy felelte:
– Fekete Fantom vagy Félkarú Findzsa…
– Vagy Félelmetes Fülfaló – folytatta lelkesen.
– Félhalott Fajdkakas…
– Fafejű Fajankó…
– Féleszű Félnótás…
– Fanyalgó Facsavar…
– Fakír Fakutya…
– Féllábú Facipő…
– Fejszámoló Firkász…
– Förtelmes Finomfőzelék…
– Fantasztikus Fejespenész…
– Falábú Faféreg…

106-107. oldal

>!
GSzabina

– Ki merte azt mondani Lufira, hogy Lufi?

199. oldal

>!
bleknajt

De mint kiderült, nem világgá készült menni a kutyám miatt, hanem csak rokonlátogatóba, Nagykanizsára.

63. oldal

>!
GSzabina

Annál inkább szóhoz jutott Kertész néni, aki felfújta magát mérgében, úgy nézett ki, mint egy óriásira dagadt luftballon, és akkorát visított, hogy beleremegtek a falak: „Te jóságos atyaúristen, kerülj csak a kezeim közé!”- aminek persze nem volt semmi értelme, mert nagymamától tudom, hogy a jó Istent senki sem érheti el.

15. oldal

>!
GSzabina

Gizi néni fejét csóválva állt meg a padom fölött, és azt sóhajtotta, hogy ez a munkám is csapnivaló lett, csakúgy, mint az előbbiek. Gondoltam, hogy legalább ezúttal sem okoztam neki csalódást.

167. oldal

>!
bleknajt

Márpedig a nagymama hiába felnőtt, benne egészen biztosan megbízhat az ember!

44. oldal

>!
Kabóca

Kati-Juli-Évi-Zsuzsival csodálatosan lehet játszani, csak Zolikával nem, mert ő állandóan óbégat, hogy kihagyjuk a játékból. Persze hogy kihagyjuk, mert Zolika még csak óvodás, mindig folyik az orra, ráadásul fiú! És ez már elég ok arra, hogy ne foglalkozzon vele az ember.

12. oldal

>!
gkmarcsi

Elalvás előtt sokáig töprengtem az ágyban. Nagymama szerint nem baj, ha kicsi a lakás, csak az a fontos, hogy jól érezzük magunkat benne. Szerinte az sem gond, ha kevés az idő, csupán az számít, hogy minden percet jókedvűen töltsünk el együtt. Úgy gondolom, hogy mint mindig, nagymamának ebben is igaza lehet.

68. oldal

>!
Kabóca

Gizi néni ingerülten legyintett, aztán epésen megjegyezte, hogy gondolhatott volna arra, hogy engem ne engedjen el tolltartót keresni, mert megfigyelte, hogy ahol én megjelenek, ott mindig valami baj történik! Érdekes, hogy ezt már az igazgató néni is megfigyelte.

140-141. oldal

>!
Kabóca

Napok óta érzem, hogy valami őrültséget fogok elkövetni!
Jó előre figyelmeztettem anyut, elmondtam neki kétszer is, másodszor már jó hangosan, mert elsőre nem hallotta meg:
– Érzem, hogy valami rettenetes dolog fog történni velem!
Anyu felkapta a fejét a papírjaiból, értetlenül rám meredt, majd szippantott egyet – mindig szippant, ha ideges –, és azt mondta, hogy kössem meg a cipőfűzőmet, mert hasra fogok esni. Amikor harmadszor is elismételtem a mondatot, kicsit ingerülten azt felelte, hogy ha nem hagyom azonnal békén, akkor valóban valami rettenetes dolog fog történni velem, mert úgy ellátja a bajomat, hogy attól koldulok. Holnap ugyanis le kell adnia a számításokat a könyvelőirodának, és most kezdheti elölről az egészet miattam.

9. oldal


A sorozat következő kötete

Lufi sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Varga Katalin: Barátom, Bonca
L. M. Montgomery: A Mesélő Lány
Thomas Brezina: Te vagy a kedvenc ellenfelem
Bálint Ágnes: Szeleburdi család
Bökös Borbála: Szmirkó
Fekete István: Téli berek
Molnár Krisztina Rita: Kréta-rajz
Berg Judit – Kertész Erzsi: A négy madár titka
Szili Leontin: Katinka
Rick Riordan: Az utolsó olimposzi