A ​pösze nyuszi és más történetek (Mesék örökmozgóknak 2.) 31 csillagozás

Balázs Ágnes: A pösze nyuszi és más történetek

Hányszor hallottad már, hogy ne ugrándozz mesehallgatás közben, ne kiabálj, ne dobolj, ne trappolj, hanem ülj le szépen, és figyelj csöndben? Ha nehezedre esik egy helyben maradnod, ha te is örökmozgó vagy, akkor ezek a mesék éppen neked szólnak! A mulatságos történetek alatt ugrálhatsz, tapsolhatsz, szaladgálhatsz, sőt, még kiabálhatsz is, de csak akkor, amikor elhangzanak a feladatokra buzdító szavak.

Örökmozgó, mesehallgatásra és játékra fel! Keltsd életre a pösze nyuszi, a civakodó medvebocsok vagy a két hazudós kisegér történetét!

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: 4 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Móra, Budapest, 2018
50 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634159124 · Illusztrálta: Horváth Ildi

Most olvassa 1

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Hintafa P>!
Balázs Ágnes: A pösze nyuszi és más történetek

Megint szigorúan mozgás nélkül olvasva. Talán a kakasos mese az egyetlen, ahol a sok ugrálás nem szakítja fel a mese szövetét és vágja félbe a meséket. Dacosan ülve-fekve hallgatva sem éreztem, hogy igazán magával ragadóak lennének a történetek. A legelsőnél pedig a sok szóismétlés kifejezetten irritáló volt, annyira kilógott a lóláb. Pedig az ötlet jó, de ha mozgásos, akkor nekünk még mindig Kalimpa a befutó (muhaha).

Ninácska P>!
Balázs Ágnes: A pösze nyuszi és más történetek

A történet négy kedves mesét tartalmaz, amelyek közül leginkább az első kettő, tehát „A pösze nyuszi” és „A civakodó medvebocsok” tetszett. Mindegyik aranyos a maga módján, de számomra ez a kettő volt a legjobb.

Az illusztrációk szintén remekül sikerültek, de a 41. oldal macskáját egy cseppet félelmetesnek és furcsának találom.

Ötletes, hogy „A pösze nyuszi” című részben a törött fogakat hófehér kagylóhéjjal pótolják az állatkák, ilyent sem hallottam még.

Jól sikerült, vidám mesék gyűjteménye, amelyet jó szívvel ajánlok minden kisgyermekes családnak!

ziara>!
Balázs Ágnes: A pösze nyuszi és más történetek

A mesék nem olyan nagy durranások, kivéve az utolsó, az nálunk nagyon betalált, de ez az ötlet, hogy a mese közben mozgassuk meg a kicsiket, nekem és a kislányomnak is, nagyon tetszik. A rajzok is helyesek!

gab001 P>!
Balázs Ágnes: A pösze nyuszi és más történetek

Az előző rész után nem ért meglepetésként, hogy minden mese előtt található egy rövid leírás, hogyan kell hallgatni, illetve olvasni. Egyes szavak különböző színekkel ki vannak emelve, s mikor a gyerekek meghallják, akkor valamilyen teendőjük van. Például körbe kell szaladni a széket vagy tapsolni kell. A mesék tanulságosak, érdekesek. A rajzok pedig még szerethetőbbé teszik a könyvet. Valóban örökmozgóknak való.

>!
Móra, Budapest, 2018
50 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634159124 · Illusztrálta: Horváth Ildi
Trudiz>!
Balázs Ágnes: A pösze nyuszi és más történetek

Négy aranyos mese várja kis olvasóit. Egyik jobb, mint a másik. Tetszett a pösze nyuszis, a hazudós kisegérkék története, de kakas tábornok se volt kutya :) Jókat lehet mulatni egy-egy vicces mondaton.
Jó az elgondolás, hogy a mesék elején mire figyeljenek a gyerekek, és a hallott szóhoz fűződő mozgást végezzék el, DE bennem felmerül így a mese megértésének, élvezetének lehetősége, kérdése. Értem én, hogy megosztott figyelem, sőt figyelemfejlesztés, de…én hagynám csak „simán” a mese varázsát.

dianna76 P>!
Balázs Ágnes: A pösze nyuszi és más történetek

Értem én a könyv lényegét, de most vagy mesélünk (ami közbe amúgy sem kell vigyázzba ülni!), vagy tornázunk. Látom, akik gyereken próbálták ki ezt a módszert, sikere volt. Most már csak arra lennék kíváncsi, hogy a történet is megragadt-e a lurkók pici fejében? Mert szerintem a sok mozgás elveszi a figyelmet a cselekményszálról, és a mondanivalóról. Magára a szövegre/szavakra nyilván figyelnek, hogy tudják mikor kell ugrálni, futni, megpördülni, vagy éppen tapsolni. Amúgy a mesék nem voltak rosszak, az első kimondottan tetszett ezzel a félreértéssel. De pont maga az első volt az a mese is, amiben legjobban irritált a rengeteg szóismétlés, mely a mozgásra késztető kifejezésekből adódott. A mackós és egeres mesénél tetszett a tanulság, de az utolsó mesét egyáltalán nem tudtam értékelni. Nem láttam a körítő szövegnek sok értelmét és szükségét ahhoz, hogy a gyerekek körbe-körbe fussanak az udvarban/nappaliban, időnként parancsszóra meg megállva, leguggolva haladva, vagy ugrálva. Az illusztrációk aranyosak voltak, kivéve a mackókat. Azok nekem nem jöttek be.

>!
Móra, Budapest, 2018
50 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634159124 · Illusztrálta: Horváth Ildi
1 hozzászólás
Honey_Fly P>!
Balázs Ágnes: A pösze nyuszi és más történetek

A négy ugráltató-játékos meséből az első tetszett csak igazán. Azon viszont együtt kacagott, ugrált nagymama és unoka. A medvés és egeres is elment de ott már kezdett kicsit átmenni kedvesből negatív irányba a mesélés. Az utolsó, kakas tábornokos mese kifejezetten undok. Oké, katonás, értem és a kiskatonákkal így kell bánni. Az arcukba kell kiabálni azt, hogy puhányok és ettől aztán majd jól összekapják magukat és lelkesen gyakorolják a törpejárást. Sajnálom, hogy gyerekkönyvbe ilyen mentalitás kerül. Kedvesebb, vicces körítéssel nagyon jó ovis játék válna ebből a meséből is. Pozitívuma is van azért ennek a fejezetnek is. Mégpedig a tanulság, miszerint az önjelölt dirigálók ellen össze lehet fogni és elzavarni őket jó messzire. A baromfiudvarban sikerült…

2 hozzászólás
lvarganiki>!
Balázs Ágnes: A pösze nyuszi és más történetek

Az alapötlet mindenkinek nagyon tetszett: interaktív mese, ami ebben az esetben azt jelenti, ha megfelelő szó elhangzik, a hallgatóságnak csinálnia kell valamilyen gyakorlatot, vagy ha ülve hallgatjuk valamilyen kézmozdulatot. Az első mese nagyon tetszett mindenkinek, azóta is gyakran ismételjük „Nem ecet, hanem ecet!” (Aki elolvassa a pösze nyuszi meséjét, majd rájön a turpisságra) Még a macis is tetszett, mert az aktivizáló szóból sok volt, nagyon kellett figyelni. A másik kettő viszont nekem elég erőltetett oktató mese jellegű volt. Ezért csak 4 csillag.

Mónika_Sándor>!
Balázs Ágnes: A pösze nyuszi és más történetek

Megszerettem a grafikákat és különösen a címadó mesét. Tetszik a koncepció és viccesnek találom a kis meséket. Szórakoztatva tanítják a gyerekeket. :)

kisboszorka>!
Balázs Ágnes: A pösze nyuszi és más történetek

Első olvasásra, amikor a fiamnak még nem volt kedve a leírás szerint pattogni és szaladgálni, nem voltunk annyira oda tőle, bár a Pösze nyuszin jókat nevettünk. Második olvasásra már követtük az utasítsokat, és ment az ugrálás, szaladgálás. Volt is nagy kacagás. Bár akkor meg a történetre nem figyelt, csak a feladatokra. De élménynek élmény volt.
Estimesének semmiképpen nem ajánlom :) de a nap más szakaiban jó fáasztó lehet.


Népszerű idézetek

Ninácska P>!

– Mász kell nekem. Nem értitek? Nem ecet, hanem ecet! Azt mondtam, hogy ecet! Nem azt, hogy ecet, hanem azt, hogy ecet! – kiabálta indulatosan a pösze nyuszi, szájában a hatalmas fogakkal.

19. oldal

7 hozzászólás
>!

Amikor már dél körül járt az idő, és medvemama megkérdezte, hogy mi legyen az ebéd, akkor a három rosszcsont medvebocs azonnal rákezdte:
– Méz!
– Áfonya!
– Málna!
– Áfonya!
– Méz!
– Málna!
– Méz!
– Málna!
– Áfonya!

24-25. oldal - A civakodó medvebocsok (Móra, 2018)

5 hozzászólás
Trudiz>!

Mondd csak, nem túl hosszúak az új fogaid? -vette szemügyre a pösze nyuszi szájából kilógó hatalmas fogat.
– De bizony, túlszágoszan hosszúak – felelte a húsvéti nyúl.

20-21. oldal

Ninácska P>!

– Hívnunk kell bagoly doktort! Ébresszétek fel gyorsan!

12. oldal


A sorozat következő kötete

Mesék örökmozgóknak sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi és a Kökény ovi
Zelk Zoltán: A három nyúl
Julia Donaldson: Nyuszi álmos
Harry Horse: Kisnyuszi világgá megy
Axel Scheffler: A kék szörny
Zdeněk Miler – Hana Doskočilová: A vakond és a nyuszimama
Disney – Micimackó mesegyűjtemény
Paul Bright: Morcos Borz karácsonya
Walt Disney – A teknősbéka és a nyúl
Walt Disney – Bambi