Igen nagy és kellemes meglepetés, és úgy érzem itt egy ígéretes tehetség van kibontakozóban és bemutatkozóban!
Nem kezdem ott, hanem folytatom a méltatásokat ott, ahol a többiek abbahagyták.
A szerző olyan lazán, magától értetődően, zsigerből természetesen érkezőként bánik a szavakkal, és olyan kortalan vicces alaphelyzeteket képes kreálni szinte a semmiből, hogy úgy érzem, bármely korosztály esetében simán működik, bárki (idős, középkorú és persze fiatal), aki olvassa – érti, sőt átérzi… ez igazán figyelemre méltó! Legutóbb hasonlót Király Anikó könyveit olvasva éreztem (Strand, papucs, szerelem és Csak barátok?) és, mily érdekes, ismét önkéntelenül is Veronica Mars-helyzetbe kerülve zajlottak körülöttem az események, végig az ő szinkronhangján (magyar hangja: Molnár Ilona) „olvasta/hallgatta” a szemem ezt a naplószerű beszámolót.
Nagyon emlékeztetett ez a regénybeli lány a filmbéli Veronikára… aki körül mindig, minden összezavarodik, összeomlik, félreérthető lesz, a figyelem (de igen sokszor a negatív figyelem) középpontjába kerül.
Szerettem a karaktereket, a szülőket – akik jófejek, a gyerekükért mindent megtesznek, végtelenül támogatják mindenben; egy emberként mellette állnak, noha elváltak és különélnek (máig nem értem, miért is váltak el). Jófej Bori is, a barátnő, bár sokkal merészebb és bevállalósabb, nélküle főhősünk meglehet csak otthon gunnyasztana, és várná a herceget fehérlovon. Ilyen jelölt is van, a plátói szerelem is jelen van a regényben, de hát ezen nincs is mit csodálkozni, nem hiányozhat, szegényebbek is lennénk az élménye nélkül…
Eközben nemcsak a mesélőnk családi hátterét ismerhetjük meg, hanem tanúi lehetünk gimibe-kerülésével együttjáró botladozásain kívül, annak is, hogyan alakul és fordul egyre összeszervezettebbé és összetartóbbá a kilencedikes osztály közössége. Nagyon szimpatikusak nekem az odajáró gyerekek! Fiatalok, viccesek, segítőkészek, és persze sokfélék, mert vannak köztük okosak és szépek, kedvesek és undokok, személyeskedők és odafigyelők, magabiztosak és csetlőbotló szerencsétlenek…de ettől jó egy osztályközösség, hogy saját magát is próbák és kihívások elé állítja. Viszont azon a mondaton azért elgondolkodtam, hogy spoiler 78.old.
spoiler
Örültem, hogy fontos szerepet játszanak a történetben a könyvek, az olvasás spoiler és a filmek.
Nagyon sokat nevettem, többször boldogan felkacagtam, a végére talán túlságosan is elfáradt a gyomrom, de jól esett ez a nevetés, jól esett ez a regény!
Nyolcadikból búcsúzóknak, kilencedikeseknek nem hiányozhat a könyvtárából és az olvasmányélményei közül sem!
Gratulálok a szerzőnek, ez a könyv igazán üde, fiatalos, lendületes, mulatságos ifjúsági regényre sikeredett.
Ja, és Ferike rulez! És a nagyi is! – csak meg ne tudja UI: Sokáig igen kedvenc lánynév lehetőség volt nálunk a Regina, mint születendő leánygyermeknek adható utónév – na, ha ezt a könyvet akkor sikerült volna elolvasni, egy mélyen karistoló, határozott egyenes vonallal húztam volna le a listánkról…
„Vajon Rapunzel is használ hajpakolást a töredezett hajvégekre? Csipkerózsikának is van alvás utáni szájszaga? Belle is olyan bundás, mint a Szörnyeteg? Ariel is küzd pikkelysömörrel? Hófehérke is használ alapozót? És Jázmin is kapott már eget rengető hasmenést fűszeres kajától?” 63.old.
„Hazaérve kicibáltam a fehérneműs fiókom a helyéről, és kiborítottam a szoba közepére. Mintás halomban tömörültek a lebernyegek, én meg leültem a kupac mellé, felcsaptam a laptopom, és rágugliztam a bugyifajtákra. Egy ismeretlen univerzum tárult fel előttem. Kiderült, hogy egy alsónemű nem egyszerűen a csúnyánk takargatására hivatott, de esztétikai élményt is nyújthat. Van hagyományos, francia, magas derekú, bikiniszabású, csipkés, selyem, oldalpántos, fenékbe vágó, boxeralsószerű, brazil fazonú, lézervágott, kézzel öltött, természetes pamutból vagy ultrakönnyű mikroszálas anyagból készült, és ez a végtelen választék a fejemre szakadt, úgyhogy ahelyett, hogy fizika témazáróra bifláztam volna szorgosan a termikus kölcsönhatások jellemzőit, tudományos igényességgel írt cikkeket kerestem bugyitémában, ill. megnéztem a Bridget Jones naplójának vonatkozó részeit, és szorgosan jegyzeteltem az észrevételeimet. ” 77.old.