Bocs, ​hogy élek 8 csillagozás

Balássy Fanni: Bocs, hogy élek

(…) lefekszem a padlóra, és szemezek a plafonnal. Már nem vagyok tizenhat, és ettől furcsa módon fojtogat a sírás. Felnőtt vagyok. Felnőtt, aki nem tudja megkülönböztetni a vízórát a gázórától. Felnőtt, aki nem tudja, hogyan kell adóbevallást készíteni, vagy hogyan kell kitölteni egy sárga csekket. Felnőtt, aki képtelen nemet mondani. Felnőtt, felnőtt, felnőtt. Minél többet ismételgetem, annál kevesebb értelme van. Bocs, de nem lehet visszacsinálni az egészet?

Balássy Fanni kisprózái és Korbuly Ági grafikái jó adag öniróniával és daccal vezetik át az olvasót a kamaszkorból a felnőttek nem kevésbé bonyolult világába.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Tilos az Á Könyvek, Budapest, 2023
120 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635875320 · Illusztrálta: Korbuly Ági

Most olvassa 2

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 17

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

rheinfuss>!
Balássy Fanni: Bocs, hogy élek

Egy kolléganőm adta kölcsön ezt a könyvet, nem mellesleg személyes érintettség okán is úgymond „kötelező” olvasmány ez nekünk. ;)

És annyira jól tette, hogy ideadta, Balássy Fanni előző és egyben első kötete után elképesztő nagyot ugrott. Bár a Hol is kezdjem is remek volt, iszonyúan élveztem, de a Bocs, hogy élek egészen más liga. A szerző látványosan nagyot lépett előre a szépirodalomban, és annak a mindenki által ismert nehéz, komor, sokszor nyomasztó, de a szó jó értelmében hétköznapi (fiatal) felnőtt életnek olyan pontos látleletét adja, hogy a fal adja a másikat. Mindezt hatalmas adag bölcsességgel, iróniával, és realitásérzékkel beszél olyan témákról, amiről egyébként is szoktunk, de ilyen kendőzetlenül ritkán. Egy ismerősöm úgy jellemezte a kötetet, hogy ez „lehoz az életről”, amiben van is valami, mégis a stílusa, az irodalmisága, az ahogy az írónő saját hangja és személyisége keveredik a szépirodalom „követelményrendszerével”, egészen pazar, és én közben rendkívül jól éreztem magam benne.

Biztos vagyok benne, hogy újra fogom hamarosan olvasni, de az már a saját példányommal lesz, mert nekem ez kell a polcomra.


Hasonló könyvek címkék alapján

Szabó Magda: Abigél
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben
Anitte B. Windecker: Gyerekkorom után
Padisák Mihály: Gyalog Juli
Bernáth Zsolt: Holnapelőtt, tegnapután
Fekete István: Zsellérek
Mészöly Ágnes: Fekete nyár
Rácz-Stefán Tibor: Téged kérlek karácsonyra
Stella Albright: Holdfény szonáta
Schmal Róza: A Ladann könyve