A szerző e munkában mindenekelőtt áttekinti az Amerikából származó növény kialakulását és újvilági elterjedését, majd nyomon kíséri az egész világon történő térhódítását. Hazánkban a XVII. század első felétől terjed, s különösen a század végén hódít; elsősorban a szegénység műveli, mert termelése nem kíván igaerőt. Elterjedésének részleteit, a gazdasági rendszerbe való beilleszkedését a szerző gazdag levéltári, történeti és nyelvészeti anyag alapján mutatja be.
Balassa Iván a továbbiakban végigkíséri a kukorica művelésének minden mozzanatát. A vetésnek, a kapálásnak, a betakarításnak, a raktározásnak és a morzsolásnak történeti fejlődését és mai néprajzi képét is megrajzolja. Teljes nyelvészeti apparátussal vizsgálja a kukorica részeinek, továbbá művelésének szókincsét, s mindehhez a környező népek anyagát is felhasználja. Komplex kutatási módszerének segítségével megállapítja, hogy az új növény délről részben románokon, részben különböző délszláv népeken keresztül jutott… (tovább)
A magyar kukorica 0 csillagozás
Kívánságlistára tette 3
Hasonló könyvek címkék alapján
- Erdélyi Zsuzsanna (szerk.): Hegyet hágék, lőtőt lépék 100% ·
Összehasonlítás - Diószegi Vilmos (szerk.): Az ősi magyar hitvilág ·
Összehasonlítás - Berze Nagy János: Égigérő fa ·
Összehasonlítás - Mircea Eliade: A samanizmus 88% ·
Összehasonlítás - Nagy Olga: Táltos és Pegazus ·
Összehasonlítás - Domokos Pál Péter: Múltbanéző ·
Összehasonlítás - Tüskés Gábor – Knapp Éva: Népi vallásosság Magyarországon a 17–18. században ·
Összehasonlítás - Andrásfalvy Bertalan: Hagyomány és jövendő ·
Összehasonlítás - Georges Dumézil: Mítosz és eposz ·
Összehasonlítás - Tömörkény István: Munkák és napok a Tisza partján ·
Összehasonlítás