Integrálva 45 csillagozás

Bakti Viktor: Integrálva

Lépj ​a jövő útjára!
2066 – Philadelphia.
Themisz, a titokzatos szuperszámítógép mindent lát, még a jövőt is. Kiszámítja, hogyan boldogulhat legjobban az emberiség.
Digitális jósok súgják meg a jövőt, ám az egyikük meghal, miközben Jarrednek, a zsoldosnak egy döbbenetes üzenetet mutat.
Vajon rendszerhiba vagy valóban a jövőt fedi fel?
Az események láncreakcióként követik egymást.
Rejtélyes szervezet lendül mozgásba, hogy a virtuális térbe börtönözött, testetlen hacker segítségével megfejtse a Themisz titkait. A meghasonlott zsoldos döntésre kényszerül véres állandóság és küzdelmes változás között. Yolanda, a reflektorokhoz szokott riporternő szembesül a kíméletlen valósággal. Vajon él a csábító ajánlattal? Engedi, hogy maga a jövő költözzön be saját húsába és csontjába? Victor, a cég vezérigazgatója is nyomozásba kezd, hogy olyan sötét titkot fedjen fel, amitől még őt is óvják.
Mi valójában a rejtélyes Themisz?
Harc kezdődik a… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Sötét örvény

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
448 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634571940

Kedvencelte 7

Most olvassa 5

Várólistára tette 100

Kívánságlistára tette 112

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Niitaa P
Bakti Viktor: Integrálva

Hatalmas élmény volt!
Amint sikerül minimálisan is feldolgozni, hozok kiforrott értékelést is.
De addig is muszáj megemlítenem, hogy ez zseniális!

|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
http://niitaabell.blogspot.hu/2018/03/bakti-viktor-inte…

„Az Integrálva egy hihetetlenül izgalmas olvasmány. A borítón szereplő "Thrillerbe oltott csavaros sci-fi.” felirattal teljes mértékben egyet kell értenem. Minden sorát élvezettel olvastam. Az egész cselekmény tökéletes úgy, ahogy van. A történetvezetés teljesen megfelelő, az olvasási élmény maximális. Az írásstílus teljesen olvasóbarát, könnyen lehet vele haladni. A folyamatos csavarok, s a pókhálószerű eseménysorozatok a székhez kötözik az olvasót az utolsó betűig.
Olvasás közben rengeteg érzés cikázott át rajtam: voltam boldog, szomorú, kétségbeesett, szánakozó, de a legtöbbször meglepett. De nem csak a lelkemet, hanem az eszemet is megmozgatta: gondolatok zöme tolakodik azóta is a fejemben, s keresem a választ a közben felmerült kérdéseimre.
Azoknak, akik szeretnék látni, a technológia fejlődésével milyen jövő is várhat ránk kötelező olvasmány. Ha szereted a sci-fi műfaját, ezt a könyvet semmiféleképp ne hagyd ki! Ha csak ismerkedsz a műfajjal, akkor is nyugodtan vedd kézbe. Ha egy kicsit is vonz a mesterséges intelligencia, a robotizálás és automatizálás folyamata, akkor megtaláltam a következő olvasmányod. Az év egyik legnagyobb durranása.
A könyvhöz csatolnék nektek egy figyelmeztető üzenetet is: „Az Integrálva című könyvet kérem, csak abban az esetben olvassa el, ha készen áll több órányi izgalomra, s nyitott a jövőnket érintő lehetséges problémákra. Vigyázzon! A könyv elolvasása után máshogy fogja látni a technológiai fejlődést és eddig sosem látott gondolatok fognak megszületni Önben. ” "

1 hozzászólás
>!
Bori_L P
Bakti Viktor: Integrálva

Nahát, kérem. Eddig az év pozitív meglepetése (örülök neki, mert nem vagyok benne biztos, hogy még egy olvashatatlan regényt hogy fogadott volna az agyam).

Jó, nem azt mondom, hogy nem fért volna rá még egy-két szerkesztői kör. Például nem tudom, hogy a szerző vagy a szerkesztő áll nagyon hadilábon az í betűvel, de valamelyikük nagyon, és mondjuk a harmadik esetnél már elég feltűnő volt. De végre egy kortárs magyar SF (Hacketten kívül), amiben vannak aktuális problémákra és trendekre reflekátló ötletek ( mintha beköszönt volna Rajaniemi, az Eredet/Inception, az X-Men filmek, meg egyebek is, amikre most nem emlékszem, és spoiler ), és nem akarom a második oldal után falhoz vágni a könyvet. (!!!!!) Oké, maradtak benne értelmetlen szavak, panelpárbeszédek meg elgépelések, de alapvetően egy teljesen olvasható könyvről van szó. Ja, és említésre méltó, hogy a kihagyhatatlan családi drámázást sikerült nagyjából organikusan a történetbe építeni, amiért külön hálás vagyok.

A háttér meg a világ nekem nagyon bejött, nem merültem bele mélyebben, de azért elég kidolgozottnak tűnt (de persze az is lehet, hogy még a könyv elején kilóra megvettek a fentebb említett építőelemek, és utána már nem keresgéltem a bakikat :D). A cselekményről meg a karakterekről ez sajnos csak félig mondható el, szerintem lehetett volna még egy kicsit ülni rajta, hogy csiszolódjanak a dolgok. A fő összekötő kapocs, a Themis remek ötlet, egészen jól felépítve, de azért maradtak még homályos foltok meg logikai bakik (pl. ahhoz képest, hogy mennyit panaszkodtak a szereplők az állandó megfigyelésre, valahogy pont nem voltak kamerák/mikrofonok ott, ahol számított volna), arról nem is beszélve, hogy idegesítően sokszor történtek a Jó Ügyet előrevivő véletlenek (a Mark Watney-szindróma ellentéte, de körülbelül ugyanannyira idegesítő). Ja, és persze nem maradhatott ki a szuperhősös filmeket megszégyenítően klisés Végső Harc sem. De legalább izgalmas volt.

A karakterek meg… hát, szintén klisések voltak némileg, egyikük sem művelt túl nagy meglepetéseket. Megvolt a Szegény Lány, az Erkölcsös Vezető, a Kultúrprosti Rita Vitrol Kotnyeles-Törtető Riporternő, az Őrült Tudós, a Jó Útra Tért Ex-Katona, a Zseniális Hacker, a Titokzatos Ellenfél… és még sorolhatnám. A maguk kategóriáiban viszont teljesen jól működtek a szerepek (oké, mondjuk el tudtam volna viselni egy életképes női karaktert is, de ne legyek telhetetlen). Ja, viszont a rohamosztagos kódnevek miatt majdnem levontam még fél csillagot. spoiler Szóval nagy meglepetések nem voltak, de ennek akár örülhetünk is, mert ez azt jelenti, hogy az információ-adagolás megfelelő dózisokban történt, és nem egyszerre, a könyv végén.

Szóval, én ezt most élveztem, voltak benne kifejezetten hátborzongató ötletek is, remélem írástechnikailag még fejlődik egy kicsit a szerző, és mondjuk a harmadik-negyedik könyvére már fangirlködhetek majd lelkesen.

>!
pat P
Bakti Viktor: Integrálva

Hát nem voltam maradéktalanul lenyűgözve, de. De alapvetően látok én ebben perspektívát, komolyan.

Mert voltak ebben nagyon szép villanások. Meg érzem és értékelem, hogy Bakti Viktor igyekszik képben lenni a kortárs nemzetközi SF-fel, vannak egészen jó ötletei, bizonyos írástechnikai fogásokat is ügyesen alkalmaz (például nagyon jól adagol információkat!), és olvas is sokat – most komolyan, bizonyos jeleneteknél Greg Egant / Rajaniemit érzem szinte kikacsintani a sorok közül? Hohó!

De, mindennek ellenére, azért mégsem áll össze az élmény és a koncepció úgy, ahogyan vártam volna, néhol néhány dolog eléggé félrement.
Vegyük például végig az öt nézőpontkarakter szálait. Hector szála egészen jól sikerült, Yolanda története is egészen érdekes, egészen működik. Victor szála felejthető – a lezárása különösen: tett az hozzá bármit, akár a konfliktus megoldásához, akár az olvasó katarzisához? Jarred nagyon nem működik nekem, főleg az érzelmi élete, a pálfordulása (ennél nem lehetett volna valami kifinomultabbat kitalálni?), a párbeszédei… Delphoi pedig rettenetesen irritált, az a történetrész szerintem nagyon rosszul lett megírva, túl lett tolva – még azon felül is, hogy ahhoz a leányhoz képest a kis gyufaáruslány is az élet császárnője – és értem én, hogy lett funkciója, hogyne érteném, de ez utólag nem kárpótol.
Lennének még szövegszintű reklamációim is, most hirtelen a Frappáns Hasonlatok meg a Stílustörő Szleng és egyéb szófordulatok jutnak hirtelen eszembe, meg a koncepciót illetőek is. Legfőképpen, a Themis, akkor az most hogy mondja meg a jövőt? Szuperintelligencia, vagy prekog, vagy most akkor micsoda? Úgy tűnik, ötletnek remekül működött, jósdástól, mindenestől, de egy egész történetet nem igazán sikerült koherensen-logikusan ráépíteni. És hányan laknak abban a Philly-ben, hogy a történet minden logikai sarkán régi ismerősök futnak össze véletlenül?

Szóval, ez még nem tökéletes, de lehet ez még sokkal jobb is. Én szurkolok.

>!
ViraMors P
Bakti Viktor: Integrálva

Higgyétek el: én nagyon akartam szeretni ezt a könyvet. Nagyon nem hagyta.
Egyszer tán bővebben is kifejtem….

4 hozzászólás
>!
Sai_home P
Bakti Viktor: Integrálva

Egy kisebb „elmaradásom” volt ez a könyv még a 2017-es megjelenésekből, mivel a közönségszavazáson relatíve előre került, megszereztem és elolvastam. Az értékeléseket megnézve érdekes, hogy számomra ismeretlen neveknek eléggé tetszett, viszont a figyeljeim (főleg "zsűritársaim") számára inkább közepes könyv volt. És hát számomra is, de el kell mondanom, hogy nem egy rossz könyv, csak engem nem talált meg.
A Themisz, mint alapötlet nem rossz, sőt, nehezen kitalálható, hogy hogyan fognak összeérni a szálak, tetszett a különböző idősíkokon játszódó történet. Általában nem szeretem az összeesküvés-elméletes történeteket, ahol egy nagy cég az emberiség ellensége, tüntessünk ellene, romboljuk porig! Morálisan én ilyenkor mindig a cég (tehát a fejlődés) mellett állok, bár a jelen politikai helyzetben ezt inkább titkolnom kellene :)
A karakterek annyira nem fogtak meg (kivéve talán Delphoi), nem éreztem a motivációikat. A sci-fi háttér nekem túlságosan film-szerű (már ha van ilyen szó és így kell leírni), nagyon a látványra építkezett, jobban szeretem, ha kihasználhatjuk a könyvek nyújtotta extra lehetőségeket hosszabb leírásokkal.
Láttam pár karakter-hibát a könyben, de nem mondanám kirívóan soknak. Van pár szó, ami engem (indokolatlanul) nagyon zavar, az egyik az 'egyenlőre' (ilyen nem volt a könyvben) a másik a 'muslinca' (ebből volt néhány). Bár helyes így is írni, de engem iszonyúan zavar, erre ennél a könyvnél jöttem rá :D
A könyv szinte végig a 4 csillagon haladt előre, a befejzés miatt levonok még egy felet, az egyszerűen nem működik nálam.

3 hozzászólás
>!
Sketchy I
Bakti Viktor: Integrálva

Egyszerre sok mindent akar teljesíteni ez a könyv: klasszikus elemekkel operáló cyberpunk, krimi/thriller, előretekintő spekulatív irodalom, akcióval és menőséggel az olvasókat kikapcsoló szórakozás, és még érzelmeket alaposan megmozgató árvasors-krónika is… És össze is jön neki.
Az öt főszereplő élete nem is lehetne különbözőbb egymástól, mégis remekül összeállnak egy közös történetté. Mindegyikük más szerepben lép fel a világban, amit megváltoztat a technológia fejlődése, más a viszonyuk a technológiához, amit használnak, vagy aminek éppen a rabjai. De mindegyikük sorsa remekül illusztrálja a felvetett kérdéseket. Hogyan képes alkalmazkodni az emberi társadalom a rohamos fejlődéshez, ami egy részről kényelmesebbé teszi az életet, más részről pedig új igényeket, félelmeket, döntéskényszereket és még egy rakás beláthatatlan következményt zúdít a nyakába? Meddig ember az ember? El kell-e mennünk a fejlődésben addig, ameddig csak el tudunk? Kiszámítható-e a jövő, és a benne lévő emberi tényező?

Sok elgondolkodtató irányt villant meg a könyv, némelyikre valamiféle választ is sugall, de leginkább emlékeztet arra, hogy ezeken a dolgokon már most el kell töprengenünk, mert a jövő egyáltalán nincs messze.
Amit leginkább értékeltem benne, az az emberi oldala volt: megismerünk kétkezi munkásokat, akik megtapasztalják az erejüket növelő beültetések árnyoldalát is, valóság elől menekülő, extrém gondolkodású egyéneket, akik számára a virtuális lét jelenti az otthont, egy menő sportbeültetés pedig annak a lehetőségét, hogy végsőkig kitágítsák a határaikat. MIndenkinek megvan a maga emberi oldala a sztoriban, és átélhetővé teszi az amúgy helyenként egész idegen jövőt és környezetet.
A vége pedig mesterien meg van csavarva.
Volt némi fenntartásom egy-két cselekményszállal kapcsolatban, és azzal is, ahogyan végül véget ér, de alapvetően nagyon szórakoztató könyvnek találtam, és simán el tudok képzelni egy hasonló jövőt.

>!
Heléna_Szilágyi I
Bakti Viktor: Integrálva

Olvasmányos és szerethető volt, ami már önmagában hatalmas eredmény egy elsőkönyves szerzőtől, a háttérmunka előtt pedig le a kalappal. A mű alapos utánajárást igényelt és hatalmas tudásanyagot tartalmaz magában. Nemcsak az informatika területén, hanem pszichológia terén is. Ijesztő belegondolni, hogy 40-50 év múlva valóban eljuthatunk az Integrálva világába. Hogy a történet dilemmái már nem állnak távol tőlünk. Ajánlom azoknak, akik szeretik a disztópiákat és a sci-fiket, a gondolatébresztő, cselekmény dús, akcióval tűzdelt történeteket, valamint ajánlom azoknak is, akik érdeklődnek a tudományos fejlesztések iránt. Az Integrálva sok mindent magában foglal és mindenki megtalálhatja benne azt, ami megmozgatja, felzaklatja, vagy szimplán csak szórakoztatja.

Részletesebben: http://lenduletmagazin.hu/istenno-a-kiberterben-ajanlo-…

>!
kriszet_Paulinusz
Bakti Viktor: Integrálva

Kicsit bajban vagyok, de csak kicsit. Tényleg.
A történet, az elképzelés nagyon jó volt. Érdekfeszítő a könyv.

A történet szépen kezd hömpölyögni, bomlik, tekeredik. Imádom, ha elszórt információkat kapok, aztán amikor pont szükségem van rá, elődereng valahonnan. „Összemazsolázva” lehet belőlük építkezni. Bár nekem a katonai vagy túl véres leírások nem fekszenek (pedig a Vének háborúját imádtam), néhol azt éreztem, hogy sok a „hardver”. Elismerem, hogy a történetnek esetlegesen szüksége volt rá.

A kérdések, amik beleszövődtek a történetbe nagyon jól megtaláltak. Hol van a határ gép és ember között? Meddig maradhatunk emberek, ha implantokkal szereljük fel magunkat, hogy erősebbek/szebbek/különlegesebbek legyünk mint mások? Lehetséges, hogy éppen ettől veszítjük el önmagunkat? A környezet egy kicsit nekem a Szárnyas fejvadászt idézte, nem esett rosszul. Volt feelingje annak a világnak. Valójában ez a könyv ijesztő vízió, egy delirált jövőkép, ahol már átléptük a küszöböt. Csak mi határozhatunk, hogy hol húzzuk meg azt a bizonyos vonalat.

Jarred. Nem tudtam őt életre kelteni, de nem biztos, hogy ez az író hibája. Valahogy nekem nem jött át a jelleme, karaktere.
Yolanda. Nem szeretem az ilyen „média ribancokat”. Az ő karaktere is rejtve maradt előttem. Nem értettem őt.
Victor. Ő egyéniség, bár a naivsága eléggé meglepett. Az utolsó tette szívbemarkoló volt, de be kell látnom nem tehetett semmi mást.
Delphoi. Haza beszélek, de ő volt az egyetlen, aki behúzott a lapok közé. Át tudtam érezni mindent, ami vele történt, érzelmek sokaságát generálta bennem. Sokáig nem tudtam mi a terve az írónak vele, és… rettenetesen meglepett! Ez ritkán fordul elő. Isteni ötlet volt! Hatalmas gratuláció érte!
És végül Themisz…
Integrálódjatok.

>!
Leriel
Bakti Viktor: Integrálva

A történet a 2060-as években játszódik, az addigra felbomlott Egyesült Államok egyik utódállamában. Több szereplő nézőpontjából követjük a kibontakozó cselekményt, ami egy egészen új kormányzási rendszer születése körül forog. Egy nagyvállalat által kifejlesztett szuperszámítógép, a Themisz tűpontosan jósolja meg a különböző szociális és gazdasági helyzetek alakulását. Erre alapozva a döntéshozók és eljáró szervek a valódi krízisek bekövetkezte előtt cselekedhetnek. Főhősei a jövőbeli Philadelphia legkülönbözőbb társadalmi osztályaiból kerülnek ki: médiaceleb riporternő, volt katona biztonsági vezető, magát a felső tízezerbe küzdött igazgató, sorsüldözött kolduslány, és rejtőzködő, ambiciózus hacker.

A regény fő konfliktusa, hogy mennyit engedhetünk át magunkból a gépnek. Mennyire bízzuk rá magunkat egy mesterséges intelligencia pártatlan, ám könyörtelen döntéseire? Mennyire bízunk meg a mások által épített protézisvégtagokban, vagy a közvetlenül az agyunkba vezetett világhálóról érkező adatokban? Olyan kérdéseket jár körbe, amik ma is aktuálisak, és jelenleg is létező, vagy majdnem teljesen kész technológiák által létrehozott morális szürke zónákban tapogatózik válasz után.

Nagyon tetszett, hogy más sci-fi regényekből ismert toposzokat, elemeket újraértelmezve, frissen tárt elém, azok újszerűen hatottak rám. A technikai témákban a szerző alaposan felkészült, következetesen ábrázolja a kulcsfontosságú technológiákat, és ügyesen építi be a történetbe. Nekem személy szerint kicsit hiányoztak a hangulatfestő leírások, ebben az Integrálva alulteljesít a mind jobban felpörgő cselekmény javára. Azt hiszem, akik melankolikus, révedező leírásokra és hasonlatokkal tűzdelt, terjengős narrációra vágynak, azoknak nem a Sötét Örvény sorozat a terepe.

Ez a regény feszes, kíméletlenül realista, egyre gyorsuló tempójú, bővelkedik az akcióban. Azoknak ajánlom, akik szeretik a közeli jövő Amerikájában játszódó science-fictiont, a cyberpunkot, a poszt- és transzhumanizmus témáját!

>!
Inmelius_Mudri_Jolcsi
Bakti Viktor: Integrálva

Két este lezúztam, érdekfeszítő, izgalmas, mintha a jövő kopogtatott volna be hozzám erre a két estére. Wow és wow és wow.


Népszerű idézetek

>!
Andrea_Pusztai IP

„MIÉRT AKARJA MINDENKI ENNYIRE MEGISMERNI A JÖVŐT? – tűnődött Jarred a jósda félhomályos várótermében ülve.”

5. oldal

>!
Amy_Piper

Eleinte a számítógép otthon volt az emberek asztalán, aztán magukkal hordozták a táskájukban, zsebükben. Utána elkezdtük magunkon viselni, most meg magunkba építjük. Mi lesz a következő lépés? Mi magunk leszünk a számitógép?

91. oldal

>!
Niitaa P

A felnőtteknek olyan könnyű. Senki nem bántja őket, senki nem parancsol nekik, azt csinálnak, amit akarnak.

139. oldal

2 hozzászólás
>!
Niitaa P

Mindig a múlt miatt siránkoztok, ahelyett, hogy arra gondolnátok, hogy oldjátok meg a jövőtöket (…)

230. oldal

>!
Niitaa P

Ideje túllépni az önsajnáltatáson, és a múlt tapasztalatait a javunkra fordítani!

368. oldal

>!
Niitaa P

Maradjatok meg embernek, önállónak, a tökéletesedés lehetősége bennetek rejlik!

371. oldal

>!
Niitaa P

Felelős felnőttnek lenni miért jár néha ilyen nehéz döntésekkel?

54. oldal

>!
Katalin_Schmidt

A figyelem egyike a legszebb bókoknak, amelyekkel megörvendeztethetünk valakit.

16. oldal

>!
Niitaa P

Ha nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy tervezte, előfordulhat, hogy csak a rossz különböző variációi közül választhat. Ilyenkor meg kell hoznia a legjobb rossz döntést.

374. oldal

>!
Niitaa P

(…) a tudományt semmi nem gátolhatja, nincsen szentebb cél, hogy egyszer saját tudásunknak hála megteremtsük a földi paradicsomot.

445. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

John Scalzi: Fejvesztve
David Mitchell: Felhőatlasz
Dean R. Koontz: Égi jel
Stephen King: 11/22/63
Marcus Sakey: Briliánsok
Blake Crouch: Sötét anyag
Kathy Reichs: Virals – Kincsvadászok
A. G. Hawk: Időtlenségbe zárva
Michael Crichton: Préda
Tom Sweterlitsch: Letűnt világok