Integrálva 19 csillagozás

Bakti Viktor: Integrálva

Lépj ​a jövő útjára!
2066 – Philadelphia.
Themisz, a titokzatos szuperszámítógép mindent lát, még a jövőt is. Kiszámítja, hogyan boldogulhat legjobban az emberiség.
Digitális jósok súgják meg a jövőt, ám az egyikük meghal, miközben Jarrednek, a zsoldosnak egy döbbenetes üzenetet mutat.
Vajon rendszerhiba vagy valóban a jövőt fedi fel?
Az események láncreakcióként követik egymást.
Rejtélyes szervezet lendül mozgásba, hogy a virtuális térbe börtönözött, testetlen hacker segítségével megfejtse a Themisz titkait. A meghasonlott zsoldos döntésre kényszerül véres állandóság és küzdelmes változás között. Yolanda, a reflektorokhoz szokott riporternő szembesül a kíméletlen valósággal. Vajon él a csábító ajánlattal? Engedi, hogy maga a jövő költözzön be saját húsába és csontjába? Victor, a cég vezérigazgatója is nyomozásba kezd, hogy olyan sötét titkot fedjen fel, amitől még őt is óvják.
Mi valójában a rejtélyes Themisz?
Harc kezdődik a… (tovább)

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
448 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634571940

Kedvencelte 3

Most olvassa 4

Várólistára tette 63

Kívánságlistára tette 93

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Niitaa P
Bakti Viktor: Integrálva

Hatalmas élmény volt!
Amint sikerül minimálisan is feldolgozni, hozok kiforrott értékelést is.
De addig is muszáj megemlítenem, hogy ez zseniális!

|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
http://niitaabell.blogspot.hu/2018/03/bakti-viktor-inte…

„Az Integrálva egy hihetetlenül izgalmas olvasmány. A borítón szereplő "Thrillerbe oltott csavaros sci-fi.” felirattal teljes mértékben egyet kell értenem. Minden sorát élvezettel olvastam. Az egész cselekmény tökéletes úgy, ahogy van. A történetvezetés teljesen megfelelő, az olvasási élmény maximális. Az írásstílus teljesen olvasóbarát, könnyen lehet vele haladni. A folyamatos csavarok, s a pókhálószerű eseménysorozatok a székhez kötözik az olvasót az utolsó betűig.
Olvasás közben rengeteg érzés cikázott át rajtam: voltam boldog, szomorú, kétségbeesett, szánakozó, de a legtöbbször meglepett. De nem csak a lelkemet, hanem az eszemet is megmozgatta: gondolatok zöme tolakodik azóta is a fejemben, s keresem a választ a közben felmerült kérdéseimre.
Azoknak, akik szeretnék látni, a technológia fejlődésével milyen jövő is várhat ránk kötelező olvasmány. Ha szereted a sci-fi műfaját, ezt a könyvet semmiféleképp ne hagyd ki! Ha csak ismerkedsz a műfajjal, akkor is nyugodtan vedd kézbe. Ha egy kicsit is vonz a mesterséges intelligencia, a robotizálás és automatizálás folyamata, akkor megtaláltam a következő olvasmányod. Az év egyik legnagyobb durranása.
A könyvhöz csatolnék nektek egy figyelmeztető üzenetet is: „Az Integrálva című könyvet kérem, csak abban az esetben olvassa el, ha készen áll több órányi izgalomra, s nyitott a jövőnket érintő lehetséges problémákra. Vigyázzon! A könyv elolvasása után máshogy fogja látni a technológiai fejlődést és eddig sosem látott gondolatok fognak megszületni Önben. ” "

1 hozzászólás
>!
pat P
Bakti Viktor: Integrálva

Hát nem voltam maradéktalanul lenyűgözve, de. De alapvetően látok én ebben perspektívát, komolyan.

Mert voltak ebben nagyon szép villanások. Meg érzem és értékelem, hogy Bakti Viktor igyekszik képben lenni a kortárs nemzetközi SF-fel, vannak egészen jó ötletei, bizonyos írástechnikai fogásokat is ügyesen alkalmaz (például nagyon jól adagol információkat!), és olvas is sokat – most komolyan, bizonyos jeleneteknél Greg Egant / Rajaniemit érzem szinte kikacsintani a sorok közül? Hohó!

De, mindennek ellenére, azért mégsem áll össze az élmény és a koncepció úgy, ahogyan vártam volna, néhol néhány dolog eléggé félrement.
Vegyük például végig az öt nézőpontkarakter szálait. Hector szála egészen jól sikerült, Yolanda története is egészen érdekes, egészen működik. Victor szála felejthető – a lezárása különösen: tett az hozzá bármit, akár a konfliktus megoldásához, akár az olvasó katarzisához? Jarred nagyon nem működik nekem, főleg az érzelmi élete, a pálfordulása (ennél nem lehetett volna valami kifinomultabbat kitalálni?), a párbeszédei… Delphoi pedig rettenetesen irritált, az a történetrész szerintem nagyon rosszul lett megírva, túl lett tolva – még azon felül is, hogy ahhoz a leányhoz képest a kis gyufaáruslány is az élet császárnője – és értem én, hogy lett funkciója, hogyne érteném, de ez utólag nem kárpótol.
Lennének még szövegszintű reklamációim is, most hirtelen a Frappáns Hasonlatok meg a Stílustörő Szleng és egyéb szófordulatok jutnak hirtelen eszembe, meg a koncepciót illetőek is. Legfőképpen, a Themis, akkor az most hogy mondja meg a jövőt? Szuperintelligencia, vagy prekog, vagy most akkor micsoda? Úgy tűnik, ötletnek remekül működött, jósdástól, mindenestől, de egy egész történetet nem igazán sikerült koherensen-logikusan ráépíteni. És hányan laknak abban a Philly-ben, hogy a történet minden logikai sarkán régi ismerősök futnak össze véletlenül?

Szóval, ez még nem tökéletes, de lehet ez még sokkal jobb is. Én szurkolok.

>!
ViraMors P
Bakti Viktor: Integrálva

Higgyétek el: én nagyon akartam szeretni ezt a könyvet. Nagyon nem hagyta.
Egyszer tán bővebben is kifejtem….

4 hozzászólás
>!
Sketchy
Bakti Viktor: Integrálva

Egyszerre sok mindent akar teljesíteni ez a könyv: klasszikus elemekkel operáló cyberpunk, krimi/thriller, előretekintő spekulatív irodalom, akcióval és menőséggel az olvasókat kikapcsoló szórakozás, és még érzelmeket alaposan megmozgató árvasors-krónika is… És össze is jön neki.
Az öt főszereplő élete nem is lehetne különbözőbb egymástól, mégis remekül összeállnak egy közös történetté. Mindegyikük más szerepben lép fel a világban, amit megváltoztat a technológia fejlődése, más a viszonyuk a technológiához, amit használnak, vagy aminek éppen a rabjai. De mindegyikük sorsa remekül illusztrálja a felvetett kérdéseket. Hogyan képes alkalmazkodni az emberi társadalom a rohamos fejlődéshez, ami egy részről kényelmesebbé teszi az életet, más részről pedig új igényeket, félelmeket, döntéskényszereket és még egy rakás beláthatatlan következményt zúdít a nyakába? Meddig ember az ember? El kell-e mennünk a fejlődésben addig, ameddig csak el tudunk? Kiszámítható-e a jövő, és a benne lévő emberi tényező?

Sok elgondolkodtató irányt villant meg a könyv, némelyikre valamiféle választ is sugall, de leginkább emlékeztet arra, hogy ezeken a dolgokon már most el kell töprengenünk, mert a jövő egyáltalán nincs messze.
Amit leginkább értékeltem benne, az az emberi oldala volt: megismerünk kétkezi munkásokat, akik megtapasztalják az erejüket növelő beültetések árnyoldalát is, valóság elől menekülő, extrém gondolkodású egyéneket, akik számára a virtuális lét jelenti az otthont, egy menő sportbeültetés pedig annak a lehetőségét, hogy végsőkig kitágítsák a határaikat. MIndenkinek megvan a maga emberi oldala a sztoriban, és átélhetővé teszi az amúgy helyenként egész idegen jövőt és környezetet.
A vége pedig mesterien meg van csavarva.
Volt némi fenntartásom egy-két cselekményszállal kapcsolatban, és azzal is, ahogyan végül véget ér, de alapvetően nagyon szórakoztató könyvnek találtam, és simán el tudok képzelni egy hasonló jövőt.

>!
Heléna_Szilágyi I
Bakti Viktor: Integrálva

Olvasmányos és szerethető volt, ami már önmagában hatalmas eredmény egy elsőkönyves szerzőtől, a háttérmunka előtt pedig le a kalappal. A mű alapos utánajárást igényelt és hatalmas tudásanyagot tartalmaz magában. Nemcsak az informatika területén, hanem pszichológia terén is. Ijesztő belegondolni, hogy 40-50 év múlva valóban eljuthatunk az Integrálva világába. Hogy a történet dilemmái már nem állnak távol tőlünk. Ajánlom azoknak, akik szeretik a disztópiákat és a sci-fiket, a gondolatébresztő, cselekmény dús, akcióval tűzdelt történeteket, valamint ajánlom azoknak is, akik érdeklődnek a tudományos fejlesztések iránt. Az Integrálva sok mindent magában foglal és mindenki megtalálhatja benne azt, ami megmozgatja, felzaklatja, vagy szimplán csak szórakoztatja.

Részletesebben: http://lenduletmagazin.hu/istenno-a-kiberterben-ajanlo-…

>!
Leriel
Bakti Viktor: Integrálva

A történet a 2060-as években játszódik, az addigra felbomlott Egyesült Államok egyik utódállamában. Több szereplő nézőpontjából követjük a kibontakozó cselekményt, ami egy egészen új kormányzási rendszer születése körül forog. Egy nagyvállalat által kifejlesztett szuperszámítógép, a Themisz tűpontosan jósolja meg a különböző szociális és gazdasági helyzetek alakulását. Erre alapozva a döntéshozók és eljáró szervek a valódi krízisek bekövetkezte előtt cselekedhetnek. Főhősei a jövőbeli Philadelphia legkülönbözőbb társadalmi osztályaiból kerülnek ki: médiaceleb riporternő, volt katona biztonsági vezető, magát a felső tízezerbe küzdött igazgató, sorsüldözött kolduslány, és rejtőzködő, ambiciózus hacker.

A regény fő konfliktusa, hogy mennyit engedhetünk át magunkból a gépnek. Mennyire bízzuk rá magunkat egy mesterséges intelligencia pártatlan, ám könyörtelen döntéseire? Mennyire bízunk meg a mások által épített protézisvégtagokban, vagy a közvetlenül az agyunkba vezetett világhálóról érkező adatokban? Olyan kérdéseket jár körbe, amik ma is aktuálisak, és jelenleg is létező, vagy majdnem teljesen kész technológiák által létrehozott morális szürke zónákban tapogatózik válasz után.

Nagyon tetszett, hogy más sci-fi regényekből ismert toposzokat, elemeket újraértelmezve, frissen tárt elém, azok újszerűen hatottak rám. A technikai témákban a szerző alaposan felkészült, következetesen ábrázolja a kulcsfontosságú technológiákat, és ügyesen építi be a történetbe. Nekem személy szerint kicsit hiányoztak a hangulatfestő leírások, ebben az Integrálva alulteljesít a mind jobban felpörgő cselekmény javára. Azt hiszem, akik melankolikus, révedező leírásokra és hasonlatokkal tűzdelt, terjengős narrációra vágynak, azoknak nem a Sötét Örvény sorozat a terepe.

Ez a regény feszes, kíméletlenül realista, egyre gyorsuló tempójú, bővelkedik az akcióban. Azoknak ajánlom, akik szeretik a közeli jövő Amerikájában játszódó science-fictiont, a cyberpunkot, a poszt- és transzhumanizmus témáját!

>!
kriszet
Bakti Viktor: Integrálva

Kicsit bajban vagyok, de csak kicsit. Tényleg.
A történet, az elképzelés nagyon jó volt. Érdekfeszítő a könyv.

A történet szépen kezd hömpölyögni, bomlik, tekeredik. Imádom, ha elszórt információkat kapok, aztán amikor pont szükségem van rá, elődereng valahonnan. „Összemazsolázva” lehet belőlük építkezni. Bár nekem a katonai vagy túl véres leírások nem fekszenek (pedig a Vének háborúját imádtam), néhol azt éreztem, hogy sok a „hardver”. Elismerem, hogy a történetnek esetlegesen szüksége volt rá.

A kérdések, amik beleszövődtek a történetbe nagyon jól megtaláltak. Hol van a határ gép és ember között? Meddig maradhatunk emberek, ha implantokkal szereljük fel magunkat, hogy erősebbek/szebbek/különlegesebbek legyünk mint mások? Lehetséges, hogy éppen ettől veszítjük el önmagunkat? A környezet egy kicsit nekem a Szárnyas fejvadászt idézte, nem esett rosszul. Volt feelingje annak a világnak. Valójában ez a könyv ijesztő vízió, egy delirált jövőkép, ahol már átléptük a küszöböt. Csak mi határozhatunk, hogy hol húzzuk meg azt a bizonyos vonalat.

Jarred. Nem tudtam őt életre kelteni, de nem biztos, hogy ez az író hibája. Valahogy nekem nem jött át a jelleme, karaktere.
Yolanda. Nem szeretem az ilyen „média ribancokat”. Az ő karaktere is rejtve maradt előttem. Nem értettem őt.
Victor. Ő egyéniség, bár a naivsága eléggé meglepett. Az utolsó tette szívbemarkoló volt, de be kell látnom nem tehetett semmi mást.
Delphoi. Haza beszélek, de ő volt az egyetlen, aki behúzott a lapok közé. Át tudtam érezni mindent, ami vele történt, érzelmek sokaságát generálta bennem. Sokáig nem tudtam mi a terve az írónak vele, és… rettenetesen meglepett! Ez ritkán fordul elő. Isteni ötlet volt! Hatalmas gratuláció érte!
És végül Themisz…
Integrálódjatok.

>!
Damera_Eva_Denk
Bakti Viktor: Integrálva

Nagy átéléssel olvastam a könyvet. Mivel vizuális típus vagyok, így a jól leírt környezetet, a szereplők előtt álló eseményeket és érzelmeket teljes mértékben áttudtam élni.
Olvasás közben teljesen bele éltem magam, így volt hogy hangosan felnevettem, elsírtam magam és „Nesze neked te gaz!” (finoman fejezem most ki magam) kiáltottam fel, miközben plüss takarómba burkolódva olvastam. Bizonyos részeknél görcsösen fogtam a könyvet „Mi lesz most, ugye nem?!” És jött a vége, ami…
Tejesítettem a 2018-as fogadalmamat. Hosszú idő után ez az első könyvem és nem bántam meg. Szívem még most is ver az izgalmas részektől. Szóval… Hajrá ki nem fél Integrálva lenni!
Köszönöm Bakti Viktor!

>!
Eleniel
Bakti Viktor: Integrálva

Izgalmas, fordulatos történet egy nagyon szépen felépített világban. Annyira jó csavarok voltak benne, hogy, bár sok krimit és thrillert olvastam mostanában, egy könyvnél se mondtam ki ennyiszer hangosan, hogy Hahh! És a nézőpont-karakterek váltakozásával különösen jól voltak kidolgozva ezek a csavarok. Nagyon tetszett, hogy a különböző szereplők szövegrészeiben a narráció nyelvezete, témái is változtak a karakternek megfelelően. Szereplők közül nekem Jarredet volt a legérdekesebb olvasni – ahogy egyrészt azt kívántam, hogy nyerje el a büntetését a múltjáért, viszont a családja miatt drukkoltam is neki. Nem nagyon futottam bele eddig ilyen, mélyebben is bemutatott karakterbe könyvben. Nekem a happy end és a szereplők pátyolgatásának teljes hiánya is nagyon bejött.
Ami miatt nem 5 csillag, az az, hogy számomra lehetett volna sokkal hosszabb, jobban kidolgozva egyes elemeket:
1. Nyilván lehetnék tájékozottabb jelenlegi és jövőbeni kütyük terén, ha már scifit olvasok, de számomra például nem volt egyértelmű a különbség az Optic SenseIn és SenseEye között, vagy nem ütött szíven a tervezett chip extra funkciója, mert addig nem igazán esett le, hogy az előző azt nem tudja.
2. Mivel a sok nézőpont miatt az olvasó mindent tud, ezért nem éreztem eléggé hangsúlyozottnak, hogy végülis ki mennyit tud a Themiszről, illetve hogy mit tud és mit nem tud Victor, és így az ezekkel kapcsolatos leleplezések se érintettek meg annyira.
3, Szívesen olvastam volna többet Old Sanctuaryról, a hétköznapjairól, mert az alapján az esemény alapján, amiről hosszan írt, nem tűnt azért annyira paradicsomnak.
De nyilván nem feltétlenül negatív kritika egy könyvvel kapcsolatban az, hogy 'lehetett volna hosszabb'.

>!
Inmelius_Mudri_Jolcsi
Bakti Viktor: Integrálva

Két este lezúztam, érdekfeszítő, izgalmas, mintha a jövő kopogtatott volna be hozzám erre a két estére. Wow és wow és wow.


Népszerű idézetek

>!
Andrea_Pusztai IP

„MIÉRT AKARJA MINDENKI ENNYIRE MEGISMERNI A JÖVŐT? – tűnődött Jarred a jósda félhomályos várótermében ülve.”

5. oldal

>!
Amy_Piper

Eleinte a számítógép otthon volt az emberek asztalán, aztán magukkal hordozták a táskájukban, zsebükben. Utána elkezdtük magunkon viselni, most meg magunkba építjük. Mi lesz a következő lépés? Mi magunk leszünk a számitógép?

91. oldal

>!
Niitaa P

A felnőtteknek olyan könnyű. Senki nem bántja őket, senki nem parancsol nekik, azt csinálnak, amit akarnak.

139. oldal

2 hozzászólás
>!
Niitaa P

Mindig a múlt miatt siránkoztok, ahelyett, hogy arra gondolnátok, hogy oldjátok meg a jövőtöket (…)

230. oldal

>!
Niitaa P

Maradjatok meg embernek, önállónak, a tökéletesedés lehetősége bennetek rejlik!

371. oldal

>!
Niitaa P

Ideje túllépni az önsajnáltatáson, és a múlt tapasztalatait a javunkra fordítani!

368. oldal

>!
Niitaa P

Ha nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy tervezte, előfordulhat, hogy csak a rossz különböző variációi közül választhat. Ilyenkor meg kell hoznia a legjobb rossz döntést.

374. oldal

>!
Niitaa P

(…) a tudományt semmi nem gátolhatja, nincsen szentebb cél, hogy egyszer saját tudásunknak hála megteremtsük a földi paradicsomot.

445. oldal

>!
Andrea_Pusztai IP

„(…) a tömeg egy emberként bámulta a számokat. Yolandát ájtatos hívők gyülekezetére emlékeztették.”

24. oldal

>!
Niitaa P

Felelős felnőttnek lenni miért jár néha ilyen nehéz döntésekkel?

54. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

J. Goldenlane: Csillagok szikrái
On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál
Raana Raas: Hazatérők
Raana Raas: Menekülők
On Sai: Lucy
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A próbák palotája
Brandon Hackett: Xeno
Robert Clentar: Kristályszilánkok
Kemese Fanni: A viharszívű Mya Mavis
Cathrin Smith: Teremtők