Kényszerek ​fogságában 15 csillagozás

A panaszkodó ember
Baktay Miklós – Sári László – Popper Péter – Wéber Péter: Kényszerek fogságában

A könyv a lelki kényszerek kérdéséhez nyúl hozzá, az ember belső szabadságának a határait vizsgálja. Legfőbb kérdése az, vajon az ember gondolkodása, viselkedése milyen mértékben áll nemtudatos determinánsok hatása alatt. Már a kérdés felmerülése bánthatja az ember önérzetét, hiúságát. A „teremtés koronája” ne lenne teljes mértékben tudatos ura önmagának?

Eredeti megjelenés éve: 2006

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Nyitott Akadémia

>!
Saxum, Budapest, 2006
180 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637168559

Enciklopédia 1


Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

OlvasóMókus>!
Baktay Miklós – Sári László – Popper Péter – Wéber Péter: Kényszerek fogságában

Két nagyon érdekes témát járt körbe ez a könyv, a panaszkodást és a kényszereket. A panaszkodás azt hiszem mindenkit érint, mindeni panaszkodott már legalább egyszer életében és szerintem mindenki ismer olyan embert, aki egyebet sem tud, csak panaszkodni. Pedig e kis könyv tanulsága szerint „a panaszkodás nem jó semmire, csak elfedi a bajt”. És akik panaszkodnak, azért panaszkodnak, mert cselekvésképtelenek. Panaszkodás helyett inkább cselekedni kell és könnyebb lesz az élet. A kényszerekről is érdekes dolgokat tudtam meg. Például, hogy az egyik leggyakoribb kényszeres cselekvés – és nálam is jelen van pár hete – az, hogy reggel induláskor bezártuk-e a az ajtót és eloltottuk-e a villanyt. Erre a problémára nagyszerű receptet kaptam.

zsofi017>!
Baktay Miklós – Sári László – Popper Péter – Wéber Péter: Kényszerek fogságában

Volt pár kemény sztori a kényszereknél…. érdekes belegondolni, hogy akire rámondanánk kapásból, hogy bolond, annak lehet „csak” egy ilyen kényszeres mintázat áll a cselekvéseinek hátterében.

Galóca>!
Baktay Miklós – Sári László – Popper Péter – Wéber Péter: Kényszerek fogságában

Pontosan az, aminek szánták, könnyed olvasmány laikusoknak. Durvábbat is elbírtam volna. Ellenben tetszik, hogy a 4 szerző 3,5 fajta dolgot művel. Mintha különböző lencséjű szemüveget venne fel az ember, és ugyanazt nézné, de mégse ugyanúgy. A Mit kezdjünk a panaszkodással rész hasznos lehet kapcsolatokban és önvizsgálatra ösztönöz. Az „Egy öreg civilizáció….” című részből az is kiderült, hogy az eléggel megelégedő, tétlenségben felmerülő érzésektől, titkoktól sem félő kínai bölcsek gondolataival részben egybecseng az én életkívánságom.


Népszerű idézetek

ailóksznalem P>!

Felnőtt az az ember, aki egyénileg vagy terápiás segítséggel végigvizsgálja mechanikus viselkedés formáit és korrigálja azokat a célszerűség szempontjából.

128. oldal, Popper Péter: A külsőleg megvalósítható és a belsőleg lehetséges

Kapcsolódó szócikkek: felnőtt
zsofi017>!

Ehhez [a heverészéshez, semmittevéshez] pesze kell egy kis nyugalom, kíváncsiság, fantázia, költői, filozófiai látásmód. Ha ez nincs, akkor mindenféle heverészés eleve sikertelenségre van ítélve. Az önmagával és a világgal elégedetlen, rossz viszonyban élő ember nem találhatja meg a heverészők nyugalmát. Nem tud mit kezdeni magával az, akinek nincsenek gondolatai, akit semmihez nem fűz izgató érzés, kapcsolat. Az ilyen szerencsétlen csak halálra unja magát néhány perces magányában is.

104. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Szondy Máté – Szabó-Bartha Anett: Démonaink
Pál Ferenc: A szorongástól az önbecsülésig
Farkas Lívia: Ennél zöldebb nem lesz!
F. Várkonyi Zsuzsa: Tanulom magam
Almási Kitti: Bátran élni
Sonja Lyubomirsky: Hogyan legyünk boldogok?
Carol S. Dweck: Szemléletváltás
Szatmári L. Miklós: A bizonytalanság biztonsága
Maarit Johnson: Önbecsülés és alkalmazkodás
Ole Hallesby: Személyiségtípusok