Szanátana ​dharma 2 csillagozás

Az örök törvény – A hindu világszemlélet
Baktay Ervin: Szanátana dharma Baktay Ervin: Szanátana dharma

A legletisztultabb hindu felfogás is azt vallja, hogy leghelyesebb, ha mindenki a maga mivoltának megfelelő úton jár és törekszik, s a hinduk legértékesebbjei ma is, mint régen, minden vallást, minden hitet nagyra becsülnek. A jó keresztényt sokkal többre tartják, mint az olyan hindut, aki a maga vallását nem követi, vagy képmutatással szennyezi be. A Szanátana Dharma megértői nem lehetnek türelmetlenek más vallások iránt, és nem táplálhatnak előítéleteket. Bármelyik vallást követi is az olvasó, igyekezzék legalább ebben az egy pontban magáévá tenni a hindu elvet: legyen türelmes és méltányos, ne ítéljen, amíg bele nem mélyedt magába a tárgyba, amíg át nem tekintette az ind szemlélet Örökérvényű Törvényének egész rendszerét.
Ez csak addig tetszik bonyolultnak, míg részleteit külön-külön kiszakítva nézzük, de egyetemes és egységes értelmet kap, mihelyt az egészet felfogtuk.

India bölcsessége címmel is megjelent.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Világkönyvtár

>!
256 oldal · ISBN: 9639302457
>!
Révai, Budapest, 1936
284 oldal
>!
Arkánum, Sopron
256 oldal

Most olvassa 1

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

>!
Lunemorte MP
Baktay Ervin: Szanátana dharma

Baktay Ervin: Szanátana dharma Az örök törvény – A hindu világszemlélet

Ez a könyv (elvileg) megegyezik Baktay Ervin: India bölcsessége című könyvvel. Baktay Ervin kissé bonyolultan fogalmaz, de ez egy nagyon alapos, jól áttekinthető kötet. Nekem mégis száraz volt és kicsit tömény ilyen formában. Sajnos nekem rossz emlékeim fognak fűződni ehhez az olvasmányhoz, mert elég nehéz időszakomban olvastam.
Ajánlom @darkfenriz értékelését: https://moly.hu/ertekelesek/1530302.


Népszerű idézetek

>!
Lunemorte MP

Jobb, ha valaki elbukik a maga kötelességének útján, mint hogyha sikert ér el olyan úton, amely a maga benső mivoltától idegen.

28. oldal

Baktay Ervin: Szanátana dharma Az örök törvény – A hindu világszemlélet

>!
Cicu

A Hatha-jóga tehát röviden összefoglalva az egyéni létforma testi és szellemi mivoltán keresztül, ennek nyilvánulásain uralomra jutva és valamennyit leküzdve törekszik megközelíteni és közvetlenül átélni a maga létezése mögött rejlő Önvalót, a Brahmant. Ebből is láthatjuk, hogy a nálunk nyugaton egyre inkább elterjedő, úgynevezett „Jóga-torna”, mely a Hatha-jógán alapszik, magábanvéve még egészen távol áll az igazi Jógától, hiszen merőben csak a test erősítésének célját szolgálja és többnyire figyelmen kívül hagyja a szellemi célokat.

130. oldal

Baktay Ervin: Szanátana dharma Az örök törvény – A hindu világszemlélet


Hasonló könyvek címkék alapján

Srí Ramana Maharsi: Srí Ramana Maharsi összes művei
A magasztos szózata – Bhagavad-Gítá
Tenigl-Takács László (szerk.): India bölcsessége
Upanisadok
Krishna Dharma: Mahábhárata
A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupáda: Bhagavad-Gíta
Osho: Egy provokatív misztikus önéletrajza
Osho: Zarathustra
Sankara: A Brahma-szútra magyarázata
Héjjas István: India ősi bölcsessége