A ​csillagfejtés könyve 22 csillagozás

Baktay Ervin: A csillagfejtés könyve Baktay Ervin: A csillagfejtés könyve

A csillagfejtés könyve olyan karriert futott be, amiről alighanem Baktay Ervin sem álmodott. Mivel ezt követően majd ötven évig nem jelent meg hasonló mű Magyarországon, több asztrológus generáció is ezen a könyvön nőtt fel, és tankönyv lett belőle. A könyvből megismerhetjük az asztrológiát, mint az egyik legősibb világnézetet. Baktay bemutatja a világkorszakokat is, mely napjainkban a New Age, a Vízöntő kor kezdetén megkülönböztetett figyelmet váltott ki az érdeklődő emberekből. Kellemes és igényes, de közérthető stílusa A csillagfejtés könyvét is olvasmányossá tette.
Bár az 1989. évi reprint kiadás óta számos asztrológiai mű jelent meg a magyar könyvpiacon, Baktay Ervin műve ma is „kötelező” olvasmány minden asztrológia iránt érdeklődő számára.

Eredeti megjelenés éve: 1942

Tartalomjegyzék

>!
Könyvfakasztó, Budapest, 2005
350 oldal · keménytáblás · ISBN: 9638666927
>!
Könyvfakasztó, Budapest, 2003
350 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639302139
>!
Kairosz / Könyvfakasztó, Budapest, 2000
350 oldal · ISBN: 9639302139

2 további kiadás


Kedvencelte 3

Most olvassa 8

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

>!
Timár_Krisztina ISP
Baktay Ervin: A csillagfejtés könyve

Kívülről nézem az asztrológiát, nem is szándékozom változtatni ezen. De ha egy ismeretterjesztő tankönyvet a Baktay Ervin jegyez, hát akkor is levenném a polcról, ha az ókori római Vesta-templom szent csirkéihez* kapcsolódó jóslási módszereket kategorizálná. Hát még így, hogy csillagászati alapismeretekkel indít (óóóh, az a fél év gimnáziumi fizika, amelyik még érdekelt is!), majd mitológiával folytatja, végül csudajó jellemzésekkel zár, amelyek közt az ember szorongva keresheti önmagát, kárörvendve az ismerősöket, és még a világtörténelemről is van – ha nem is tetszetős, mindenesetre tanulságos – mondanivalója!

Rokonszenves könyv ez, asztrológusnak is, kívülállónak is való, tényleg direkt népszerűsítésre és ismeretterjesztésre találták ki. Az a titka, hogy bár egyértelmű hatásokat tulajdonít a planétáknak és csillagjegyeknek, azt soha, még véletlenül sem állítja, hogy ezek a hatások kizárólagosak lennének az ember életében. Ebből a szempontból úgy fogja fel az asztrológiát, mint a középkori mágusok, mármint a legálisan (!) működők: van a hajlam meg van az akarat, és az utóbbival helyre lehet tenni az előbbit, sőt: adott esetben kell is. Adott esetben pont arra való a hajlam, hogy helyre tegyék.

Kiknek ajánlom a könyvet?
1. Akik szeretnének asztrológiával foglalkozni, és komoly alapot akarnak hozzá.
2. Akik nem szeretnének asztrológiával foglalkozni, de érdekli őket a dolog, és nem papírgyűjtésbe való csillogó-villogó kiadványokra van szükségük. Ezen a kategórián belül különösen…
2b. …fantasyíróknak. :)
3. Akik csak egyszer életükben is komolyan vették a magazinokban/interneten/tévében stb. ipari mennyiségben gyártott horoszkópokat.** Kijózanítónak. Hogy rájöjjenek, hogy a komolyan képzett asztrológus lenne az első, aki kidobná a tömegtermelt horoszkópot a fenébe. Illetve a papírgyűjtésbe.

Az 1-2. kategóriába tartozó egyedeknek azért még egy figyelmeztetés nem árt: a könyv 1942-ben jelent meg, és nagyon erősen bele vannak kódolva a korabeli társadalmi viszonyok, no meg a modernség filozófiai irányzatai. Van, ahol nyilvánvaló, ott az ember automatikusan lapoz egyet, de ott is kritikával tessenek illetni a szöveget, ahol nem ugrik az olvasó képébe, hogy „engem a negyvenes években írtak!” Mert – és ezért vontam le fél csillagot, és örüljön, hogy csak annyit – akárhányszor rajta lehet kapni Baktayt, hogy nagyon ősi, hogy ne mondjam, örökkévalónak és megváltoztathatatlannak tekintett mítoszként kezel valamit, ami az ő saját gondolati konstrukciója, à la modernség. És azt úgy teszi oda az olvasó elé, hogy ha az olvasó jót akar magának, ehhez igazodjon, és épp hogy hozzá nem fűzi – vagy hozzá is fűzi –, hogy ez az Úristen akarata.*** Lehet, hogy a negyvenes években ez a fajta gondolkodásmód működött, vagy nem, ld. a törikönyvet, de ma nem. És ne is működjön, köszi, pont elég volt belőle annyi. Sok is.

Ami viszont megbocsátásra hangol a könyv irányában, az az, hogy az elvárásaimat, amelyekkel kézbe vettem, nemhogy beváltotta, még bőven túl is teljesítette. A művelődéstörténeti és szimbólumfejtős része fantasztikus segítség az írói munkámban, csak azt sajnálom, hogy nem találtam rá hamarabb. Segít a jellemzésben, a szereplőkhöz rendelt tárgyak és helyszínek kitalálásában. Nem feltétlenül úgy, hogy mindenben követem, ld. a kritikáról írottakat, de ha csak alapanyagnak tekintem, akkor is igazi kincs. Köszönöm szépen, Várkonyi Nándor. :)

* Voltak olyanok. Tényleg. Nem én találom ki.
** Én soha nem vettem komolyan. Én egyszer sem. spoiler
*** Megjegyzés: Baktay Ervin épp hogy vért nem izzad, hogy összeegyeztesse egymással a buddhizmust és a kereszténységet. Tiszteletre méltó igyekezet, tényleg, de nem kéne erőltetni. Ha meg még a magyar eredetmondákat is megpróbálja (márpedig megpróbálja) belekapcsolni a dologba, akkor csak azért nem bujdosok el, mert hat oldal után hála Istennek abbahagyja.

10 hozzászólás
>!
tschk 
Baktay Ervin: A csillagfejtés könyve

Érdekes könyv. Már a felütés: tessék cáfolni tudományosan, ja ez még nem olyan tudományos most alakul még azzá, de ez nem a mi hibánk, hanem csúnya tudományosoké, akik nem engedik, stb, ez megy oldalakon keresztül. spoiler Könyörgöm mit cáfoljanak azon tudományosan, ami magáról azt állítja, hogy nem az?

Aztán egy jó kis földrajz, szélességi, hosszúsági fokok, utána csillagászat, adatok keményen, tankönyv, na. A végén észre sem veszi az ember de már valamiféle házakat, meg állásokat meg micsodákat kezdene el számolni, ha nem lennének azok a fránya táblázatok! spoiler

Eddig jutottam, türelmes embernek tartom magam, de szépen megkértem drága feleségem, hogy ezek után csak a hátam mögött horoszkópizáljon, mert mondom türelmes vagyok… spoiler

>!
fruska
Baktay Ervin: A csillagfejtés könyve

Az asztrológia alapja, rendkívül jó olvasmánynak és tankönyvnek egyaránt.

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Erich Übelacker: Csillagképek és csillagjegyek
John Gribbin: Világűr
Alan Dyer: A csillagok születése és halála
Günter Radczun: Máglyák és csillagok
Bill Bryson: Majdnem minden rövid története
Stephen Hawking: A világegyetem dióhéjban
Carl Sagan: Az éden sárkányai
Stephen Hawking – Leonard Mlodinow: Az idő még rövidebb története
Stephen Hawking: Az idő rövid története
Stuart Clark: Világegyetem