Ég ​a Szívben 4 csillagozás

A megvilágosodás filozófiája és pszichológiája
Bakos Attila: Ég a Szívben

A ​megvilágosodott bölcs túljut minden észlelésen, örömön és bánaton, s végül az örök Átman (Önvaló) – amit nem könnyű megpillantani – bölcsessége által, melyet Jóga-meditáció révén szerez, megvalósítja a szív titkos barlangjában rejtőzködő Brahmant. Katha-upanisád 2.12.

A Filozófia fogalma a Philo, mint szeretet és Sophia, mint tudás görög szavak összevonásából keletkezett. Így tehát a Filozófia eredeti jelentése nem más, mint a Tudás Szeretete! E harmonikus összegzés mégis távolinak tűnik, ha eltöprengünk azon, mit is értünk a Valódi Szeretet fogalma alatt. A tudást is csak akkor fogadhatjuk el Teljes Tudásként (Vidjá), ha hiánytalanul magába foglalja minden élő (Purusa) és élettelen (Prakriti), vagyis az Abszolút Természetét (Brahman). A töprengő nyugati gondolkodó számára a szeretet túlságosan elvont, absztrakt marad. A Mindenséget leírni próbáló tudás pedig általánosító, vagyis a végső lényeget tekintve pontatlan. Azonban a Jógikus Bölcsesség nézőpontjából… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Danvantara, 2014
648 oldal · ISBN: 9789639858206

Kedvencelte 1

Most olvassa 4

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

reich4>!
Bakos Attila: Ég a Szívben

Bakos Attila: Ég a Szívben A megvilágosodás filozófiája és pszichológiája

Nagyszerű könyv. Csak ajánlani tudom azoknak akit érdekel a védikus tudás. Remélem hamarosan kiadja Bakos úr az Upanisadokat és az Uddhava Gitát is. Egy két előadásában említette,hogy szeretné ezen műveket kiadni. Én nagyon várom.


Hasonló könyvek címkék alapján

Alan W. Watts: A zen útja
B. K. S. Iyengar: Jóga új megvilágításban
Kaczvinszky József: Kelet világossága 2. – Gyakorlati Yoga
Weninger Antal: Az idő partján
Eőry Ajándok: A jellemmegtartó erő
Őszentsége a XIV. Dalai Láma: Út a nyugalomhoz
B. K. S. Iyengar: Jóga
Kareen Zebroff: Jóga mindenkinek
Svámi Purná: A teljesség jógája
Popper Péter: A reggel és az este jógája