Intelligensen megírt történelmi regény, ami valóban történelmi is, nem csak a kor háttér a romantikához, miközben azért van benne szerelmi szál is.
Adott ugyanis egy özvegy, akinek két lánya van. Az idősebb csodaszép és dolgos teremtés, a másik gyönyörűen kézimunkázik, de sánta egy régi törés miatt és nyomorékként kezelik. Az egyetlen esélyük, hogy az idősebb, Eszter jól megy férjhez. A debreceni jómódú kalmár, Ferenc mellettük épít malmot, és kapcsolatba kerül a két lánnyal. Egy ellopott kehely azonban felbolygatja az életük, és hosszú éveknek kell eltelnie, míg mindenki ráébred, ki mellett a helye és a világban mi a feladata.
A regény a török hódoltság idején játszódik, és megidézi Izabella udvarát, a korszak politikáját és nagyurait. Van nagyobb távlat benne, ami össze lesz kötve a szűkebb helyszín, Debrecen sorsával. Közben olyan témák is ki vannak emelve, mint a reformáció vagy a könyvnyomtatás. Néha kicsit talán részletesebben is, mint amit a regény cselekménye igényelne, de ettől történelmi és más.
A szerelmi szálakat meg sem próbálom összefoglalni, közel 15-20 év történet van benne, és egy végzetes félreértés/csalás mindent össze is kuszál. Nem nyálas, nem az érzelmeken van a lényeg, de azért az benne van, hogy a fontos szereplők boldogok, szenvednek, szeretnek, hogyan élik az életüket. Nem egy tipikus romantikus, amikor előre lehet tudni, kik az elrendelt párok és nem haladnak a happy end felé. Itt bizony nem minden szerelmes lehet pár, történnek tragédiák, és életszerűbb az egész, mint egy romantikus regényben. Ezt is szerettem benne, bár volt olyan szereplő, akit komolyan meg tudtam sajnálni a végére, annyira fájdalmas az élete.
A szereplőkre is igaz, hogy nem idealizált álomemberek. Mindenkinek vannak hibái, erényei és döntenek rosszul. Alapvetően nincs rosszindulatú, szerethetetlen figura benne, és van esélye a megváltásra, ha keményen hajlandó érte dolgozni egy-egy hiba után.
A regény kapott egy keretet, mintha egy idős asszony mesélné, amikor el kell rejtőzni és várnak, mi lesz velük. Ezt éreztem feleslegesnek, a történet nélküle is megáll a lábán. Még csak azt sem éreztem ki belőle, hogy szervesen adna a cselekménynek valami pluszt – legfeljebb az ért meg egy mosolyt, hogy az írónő humorral a saját nevét adta a mesélőnek.
Összességében pozitív élmény volt a regény, máskor is szívesen olvasok Bakóczy Sárát!