A ​város és a rózsa 33 csillagozás

Debreceni széphistória
Bakóczy Sára: A város és a rózsa

Ezerötszáznegyvennyolc, ​Magyar Királyság. Buda lassan egy évtizede török kézre került, az ország három részre szakadt. A három résznek – a török hódoltságnak, a Habsburg-uralom alatt álló Magyar Királyságnak és a Fráter György által kormányzott Erdélynek – szinte pontosan a határán áll egy gyorsan gyarapodó mezőváros: Debrecen, a török fogságban sínylődő Enyingi Török Bálint birtoka.

A debreceni tőzsérek félelmet nem ismerve hajtják és hajtatják át a hatalmas szürkemarhagulyákat a török által megszállt országrészeken Bécs felé – vagy a vállalkozóbb kedvűek a császári harmincadvámot megkerülendő észak felé –, hogy onnan a nyugati kézműipar termékeivel és luxuscikkekkel térjenek vissza a keleti országrészbe.

Az öntudatos lutheránus polgárság egyik vezéralakja Bakóczy Péter tanácsnok, szenátor leánya, Sára a Székesfehérvárról Debrecenbe költözött nagy múltú és nagy hírű Sákvári tőzsérfamília utolsó sarja, Gábor felesége lesz. Az esküvő után azonban rá kell döbbennie,… (tovább)

>!
Gold Book, Debrecen, 2017
320 oldal · ISBN: 9789634264217
>!
Gold Book, Debrecen, 2017
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634264170

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Bakóczy Sára


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 50

Kívánságlistára tette 38

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Mrs_Curran_Lennart P
Bakóczy Sára: A város és a rózsa

Bakóczy Sára: A város és a rózsa Debreceni széphistória

Amikor megláttam a könyv borítóját, tudtam, hogy kell nekem egy példány. A gyönyörű borító mellé pedig kaptunk egy történelmileg majdnem teljesen hiteles XVI. századi történetet, visszaemlékezésként elmesélve. A narrátor, Bakóczy Sára egy módos debreceni tőzsér, azaz kereskedőcsalád sarja, aki naiv lánykaként elfogadja a jóképű Sákvári Gábor házassági ajánlatát, minden figyelmeztető jel ellenére. A történet lapjain megelevenedik a történelem, a hitreformok, török megszállás, rablócsapatok kora. Az iskolában tanult száraz történelem élénkül meg, színesedik ki, ahogy beleláthatunk a kor emberének mindennapjaiba. Ahány könyvet én a Gold Book kiadótól olvastam, még egy sem okozott csalódást, mindenkinek csak ajánlani tudom, aki szereti a kalandos történelmi regényeket.

>!
BeliczaiMKata
Bakóczy Sára: A város és a rózsa

Bakóczy Sára: A város és a rózsa Debreceni széphistória

Félig kitalált a történet, félig valóságos elemekkel van gazdagítva. Mindig is szerettem volna elmenni úgy Debrecenbe, hogy jobban szétnézhessek a városban, nem csak futólag, és ezek után másképp is fogok tekinteni a városra, ha benne sétálok majd.
S bár a főbb szereplők, kiknek sorsát leginkább figyelemmel kísértük, kitalált személyek, mégis el lehet hinni, hogy akár hasonló sorsok, helyzetek előfordulhattak annak idején. Talán a fele-fele arány miatt nem volt eget rengetően romantikus vagy kalandos, mert a történelmi tények olykor-olykor megszakították a cselekmények folyását, de lehet, hogy csak a lábjegyzetek olvasását kellett volna a végére hagynom.

>!
Szamღca
Bakóczy Sára: A város és a rózsa

Bakóczy Sára: A város és a rózsa Debreceni széphistória

Nagyon érdekes történelmi regény volt az 1500-as évek Magyarországáról…. Rengeteg tudásanyagot halmozott fel az írónő és meglepően olvasmányos, érdekes volt a történet miközben rengeteget lehetett tanulni is a könyvből. Nagyon tetszett a korrajz, teljesen el tudtam merülni a történetben és magam előtt láttam az eseményeket.
Icuri picurit az elbeszélő, Sára nekem butácskának tűnt és talán még az akkori korhoz viszonyitva is túlzottan bárgyú volt…. de miután ezt megszoktam kifejezetten élveztem a történetet és mondhatni egyáltalán nem unatkoztam.
Az meg fantasztikus volt a legvégén az utószót olvasni hogy a szereplők nagy része valóban akkoriban élt és ezek az események (mármint a magánszemélyekkel) valóban sok esetben megestek és le a kalappal az írónő előtt hogy lényegében ilyen mértékben összeszedte az akkori eseményeket és kiszínezte….
Igazán élvezetes olvasmány volt!

>!
Porcsinrózsa
Bakóczy Sára: A város és a rózsa

Bakóczy Sára: A város és a rózsa Debreceni széphistória

A regénnyel kapcsolatban először a gyönyörű borító ragadta mag a figyelmemet. Azután a gördülékeny cselekmény szinte olvastatta magát. A visszafogott, szenvtelen, tényközlő hangvételű elbeszélő – mód talán arra hivatott, hogy visszaadja a híres cívis város puritán szigorát,sajátos szellemiségét, melyben bizonyára nem lehetett könnyű az élet. Engem eléggé zavart ez a „száraz” közlésmód, mely időnként az érzelemmentesség határát súrolta. Zavart az is, hogy a fiatal írónő a főhősnő bőrébe bújva, a cselekmény középpontjában álló hölggyel azonosította magát, teljesen belehelyezkedve a török hódoltság korának regény – beli családjába. Ezt a mozzanatot sokáig nem is tudtam hová tenni. Számomra eléggé szokatlan volt, nem éreztem a regény történelmi korához, hangulatához illőnek.
Továbbá eléggé felfoghatatlannak tűnt a főszereplőnek minden józan megfontolást nélkülöző, előzetes jeleket figyelmen kívül hagyó döntése, s az ezt követő „bárgyú” engedelmessége is. Valahogy nem tudom elhinni, bármilyen szigorú szokások, törvények mentén éltek is akkor,hogy a nők ennyire határozatlan, gondolat – és akarat nélküli, irányítható bábok lettek volna.
Mindezek ellenére remek kor – és jellemrajzokat kaptunk, ez szólt a négy csillag mellett.
Talán szerencsésebb lett volna a magyarázó jegyzeteket lábjegyzetként feltüntetni, a lapok alján. Megtörte a történet lendületét, hogy folyamatosan hátra kellett lapozni a tájékozódáshoz.

>!
Habók P
Bakóczy Sára: A város és a rózsa

Bakóczy Sára: A város és a rózsa Debreceni széphistória

Jól megírt történelmi regény a török hódoltság korából, amikor igazán nem is a töröktől kellett félni, hanem az – állítólag – törökök ellen védő zsoldosoktól. Meg persze a saját városon belüli ellenségektől, a vallási villongásoktól… volt kitől félni bőven. Külön öröm, hogy a Török család is jelentős szerepet kap benne (noha nem egészen ilyen történeteket szerettem volna olvasni róluk…)

>!
Miyako71
Bakóczy Sára: A város és a rózsa

Bakóczy Sára: A város és a rózsa Debreceni széphistória

Először is gratulálok a szerzőnek, rendkívül hiteles, gazdag történelmi háttérrel rendelkező történetet sikerült alkotnia, amelynek nem csekély érdeme hogy kis hazánk egy szép alföldi városát, és annak 16. századi életének egy szeletét ismerhetjük meg belőle. A könyv abszolút hiteles, korhű a szereplők és a cselekmények ábrázolása is. Külön plusz volt nekem, hogy sokat emlegetik szülőfalum/városom földesurát és családját spoiler, akiről mindig szívesen olvasok.
A cselekményben minden a helyén van, a szereplők jelleme jól felépített. A cselekmények tulajdonképpen logikusan követik egymást, kisebb csavarokra azért számíthatunk. A főszereplő/elbeszélő Sára, ahogyan azt az Illés együttes megénekelte, „egy kicsikét butácska”, de a történet vége felé az írónő hitelesen megmagyarázza buta viselkedését spoiler. Így elfogadhatóvá válik több döntése is. Arra való tekintettel, hogy a szerző a történet mesélőjének egy korabeli (bár nem valós) személyt választott, az alkalmazott nyelvezet régies, vagy inkább régieskedő. Helyenként olyan szavakat használ, amik biztosan abból a korból származnak, de még így is nagyon furcsának tűnnek spoiler, miközben legnagyobbrészt pedig erősen a maihoz közeli szókészletet használ. Nekem zavaró volt a rengeteg idegen kifejezés, ráadásul folyamatosan dőlt betűvel szedve, és a lábjegyzetekhez való állandó lapozgatás (abba is hagytam). Emiatt nem öt csillag.

>!
Bányai_D_Ilona
Bakóczy Sára: A város és a rózsa

Bakóczy Sára: A város és a rózsa Debreceni széphistória

Majdnem, hogy együltő helyemben olvastam végig. Igalmas, olvasmányos,igazi nőknek szóló könyv, nyálas érzelgősség nélkül. A hiteles történelmi háttér, a korrajz még hab a tortán. Nagyon tetszett a könnyedén, erőltetettség nélkül használt régies nyelvezete.Örülök, hogy olvashattam.

>!
kajariildi
Bakóczy Sára: A város és a rózsa

Bakóczy Sára: A város és a rózsa Debreceni széphistória

Nagyon tetszett ez a könyv. Korábban még nem hallottam az írónőről sem, véletlenül találtam rá, de nem bántam meg. Imádom az olyan könyveket ahol bepillantást nyerhetek régi idők mindennapjaiba.:) Számomra elég részletes képest fest az 1540-es évek Debrecenjéről. Felbukkannak benne valós történelmi személyek is. Az kicsit zavaró volt, hogy sokat kellett hátralapozni a kifejezések jelenetése miatt,persze ettől lett korhű a regény. Látszik, hogy Bakóczy Sára alaposan beleàsta magát a korba. Az külön plusz pont, hogy a főhősnőnek a saját(írói) nevét adta :) Sajnos időhiányban szenvedtem az olvasás során, így nem sikerült olyan gyorsan elolvasni mint szerettem volna.

>!
Sziszandria 
Bakóczy Sára: A város és a rózsa

Bakóczy Sára: A város és a rózsa Debreceni széphistória

Tetszett, szeretem a történelemmel fűszerezett regényeket. Maga a történet inkább egy epizód a főszereplő életéből, viszont nagyon olvasmányos.
Látszik, hogy az írónő sokat foglalkozott a művel, a könyv végén több oldalnyi lábjegyzet található, különböző forrásokra hivatkozva. Ezért is jár a plusz pont :) Viszont a címadást nem értem.

>!
Tutajos
Bakóczy Sára: A város és a rózsa

Bakóczy Sára: A város és a rózsa Debreceni széphistória

Örülök Fancsali Judit (a szerző igazi neve) debreceni történetének. Egyszer talán én is megírom a magam debreceni történetét, és inkább majd azzal mondanám el erről a történetről is a véleményemet. Elöljáróban csak annyit, hogy történelmi regények kedvelőinek kellemes kikapcsolódást, nekünk, nyakas cíviseknek pedig ezen felül még olyan múltidézést is nyújt, mely sosem árt ahhoz, hogy el tudjuk – ha el akarjuk – magunkat helyezni a jelenben.


Népszerű idézetek

>!
Bielik_Drea

Mindnyájan a saját dolgainkban vakon tapogatózunk. Vágyaink, félelmeink, zsenge korunktól belénk plántált elvárásaink szűrőjén át látjuk a valót; ezen torzan felfogott valósághoz igazítjuk cselekedeteinket, amik így nem lehetnek mások, csak elhibázottak. Míg egy idegen számára nyilvánvaló, mi lenne a helyes út ügyünkben, mi a legjobb szándékkal követjük el ostobaságainkat, pusztulást, de legalábbis boldogtalanságot hozva ezzel saját fejünkre.

85. oldal

Bakóczy Sára: A város és a rózsa Debreceni széphistória

>!
Miyako71

– Úgy, szerinted meg kellett volna kérdeznem tehát, elégedett vagy-e a soroddal. S vajon a jószágot megkérdik-e, hogy s mint szeretné, ha tartanák? A gyermeket megkérdik-e afelől, milyen elvek mentén szeretné, ha felnevelnék? Ugyanígy nekem sem volt kötelességem veled egyezkedéseket folytatni.

240. oldal 17. fejezet, Gold Book, 2017

Bakóczy Sára: A város és a rózsa Debreceni széphistória

>!
Sziszandria 

Most, midőn gyönyörű lánykámra néztem, tudtam meg igazán, mit jelent szeretni és félteni, és hálával lenni a Jóisten felé.

253-254. oldal

Bakóczy Sára: A város és a rózsa Debreceni széphistória

Kapcsolódó szócikkek: Bakóczy Sára

Hasonló könyvek címkék alapján

Szabó Magda: Régimódi történet
Philippa Gregory: A másik Boleyn lány
Alison Weir: Lady Jane
Carolly Erickson: Néhány boldog óra
Luis Coloma: A vértanu királynő I-II.
Liz Fremantle: Queen's Gambit – Vezércsel
Ursula Koch: Rózsák a hóban
Vanora Bennett: Hölgy mókussal és seregéllyel
Stefan Zweig: Stuart Mária