A ​város és a rózsa 55 csillagozás

Debreceni széphistória
Bakóczy Sára: A város és a rózsa

Ezerötszáznegyvennyolc, ​Magyar Királyság. Buda lassan egy évtizede török kézre került, az ország három részre szakadt. A három résznek – a török hódoltságnak, a Habsburg-uralom alatt álló Magyar Királyságnak és a Fráter György által kormányzott Erdélynek – szinte pontosan a határán áll egy gyorsan gyarapodó mezőváros: Debrecen, a török fogságban sínylődő Enyingi Török Bálint birtoka.

A debreceni tőzsérek félelmet nem ismerve hajtják és hajtatják át a hatalmas szürkemarhagulyákat a török által megszállt országrészeken Bécs felé – vagy a vállalkozóbb kedvűek a császári harmincadvámot megkerülendő észak felé –, hogy onnan a nyugati kézműipar termékeivel és luxuscikkekkel térjenek vissza a keleti országrészbe.

Az öntudatos lutheránus polgárság egyik vezéralakja Bakóczy Péter tanácsnok, szenátor leánya, Sára a Székesfehérvárról Debrecenbe költözött nagy múltú és nagy hírű Sákvári tőzsérfamília utolsó sarja, Gábor felesége lesz. Az esküvő után azonban rá kell döbbennie,… (tovább)

>!
Gold Book, Debrecen, 2017
320 oldal · ISBN: 9789634264217
>!
Gold Book, Debrecen, 2017
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634264170

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Bakóczy Sára · Kapus Mihály


Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 56

Kívánságlistára tette 44

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Mrs_Curran_Lennart P>!
Bakóczy Sára: A város és a rózsa

Bakóczy Sára: A város és a rózsa Debreceni széphistória

Amikor megláttam a könyv borítóját, tudtam, hogy kell nekem egy példány. A gyönyörű borító mellé pedig kaptunk egy történelmileg majdnem teljesen hiteles XVI. századi történetet, visszaemlékezésként elmesélve. A narrátor, Bakóczy Sára egy módos debreceni tőzsér, azaz kereskedőcsalád sarja, aki naiv lánykaként elfogadja a jóképű Sákvári Gábor házassági ajánlatát, minden figyelmeztető jel ellenére. A történet lapjain megelevenedik a történelem, a hitreformok, török megszállás, rablócsapatok kora. Az iskolában tanult száraz történelem élénkül meg, színesedik ki, ahogy beleláthatunk a kor emberének mindennapjaiba. Ahány könyvet én a Gold Book kiadótól olvastam, még egy sem okozott csalódást, mindenkinek csak ajánlani tudom, aki szereti a kalandos történelmi regényeket.

ZsúésKrisz_Olvas>!
Bakóczy Sára: A város és a rózsa

Bakóczy Sára: A város és a rózsa Debreceni széphistória

Régóta várólistán szerepelt nálam ez a könyv, de valahogy mindig csak tologattam az olvasását. Nem olvastam még az írónőtől, és ilyenkor kicsit mindig tartok attól hátha csalódnom kell az íróban vagy a történetben. Ebben az esetben sem kellett.
Elsőre a borítója fogott meg mikor keresgéltem, hogy mit is olvasnék szívesen, majd a fülszövege. Jó történetnek ígérkezett, és be is váltotta a hozzá fűzött reményem.
Nagyon gyorsan lehet haladni a könyvvel, könnyen fel lehet venni a történet fonalát. Végig izgultam mi is fog kibontakozni a történet végére. Valahogy így képzeltem én is a végét ahogy az írónő befejezte.
Örülök, hogy megismertem e remek történetet. Aki nem olvasta még szánjon rá kis időt, szerintem megéri.

icu79 P>!
Bakóczy Sára: A város és a rózsa

Bakóczy Sára: A város és a rózsa Debreceni széphistória

Mindig is szerettem Debrecent, ezért nem is volt kérdés, hogy ez a könyv egyszer a kezeim közé kerül. :) Nagyon jól felépített regény, és a rengeteg megjelölt forrásanyagból látszik, hogy mekkora kutatómunka előzte meg a létrejöttét. Emiatt a történelmi háttér is hitelesen lett visszaadva, sokat megtudhattunk a korabeli kereskedelmi problémákról. Engem igazán a szereplők személyisége, viselkedése fogott meg. Szerintem nagyon jól megragadta és leírta őket az írónő. Én sokkal többet tanulok egy ilyen remek regényből, mint annak idején történelem órákon. :)

Dorina_S>!
Bakóczy Sára: A város és a rózsa

Bakóczy Sára: A város és a rózsa Debreceni széphistória

Nem éppen most került fel ez a kötet a könyvespolcomra, cirka három éve ott csücsül már….de amikor megláttam először a borító fogott meg, majd a fülszöveg. Sajnos dedikáltatni még nem volt alkalmam, mert eddig soha nem tudtam eljutni az írónő dedikálásra, de ezek után ha már lehetséges lesz biztosan megoldom.
Gyengéim a történelmi, a történelmi romantikus regények…különösen ebből a korszakból. A XVI és XVII. századi magyar történelem az egyik olyan korszak, amely iránt nagyon érdeklődöm. És persze másik fontos szempontom ha nő vagy női szereplők vannak a középpontban. A férfiak amúgy is kisajátították a történelemkönyvek lapjait, ideje női karakterek felé is fordulni.

Megmondom őszintén rengeteget tanultam ebből a kötetből Debrecen történetéről. Mezővárosi voltával eddig is tisztában voltam, illetve hogy az egyik olyan város, amely három hatalom irányába is kénytelen volt fordulni…ha nem tette volna, nem maradt volna fenn, pedig sem vár, sem városfalakkal nem rendelkezett.

A történet, maga a regény nem más, mint egy visszaemlékezés. Bakóczy Sára a főszereplő meséli el élete történetét. A gazdag debreceni Bakóczy kalmárcsaládból származó lány élete szinte tökéletes a kor viszonyait tekintve. Szerető családban nő fel, szülei féltő és óvó tekintete mellett, és tanult fiatal nővé válik. Édesapja engedélyezi neki, hogy fivérével együtt tanuljon, ezáltal Sára széles körű műveltségre is szert tesz. Ugyanakkor zsenge kora miatt, naiv és egy rózsaszín szemüvegen át látja a világot. A szülői védőburok kívül rekesztett sok olyan dolgot, amivel később kell megismerkednie, a saját bőrén kell tapasztalnia. Fivére mellett egy fogadott testvére is lesz Kapus Mihály személyében, aki város megmentője…mert figyelmezteti a város elöljáróit a közeledő fosztogatókról, ezért Debrecen vállalja a neveltetésének költségeit, a Bakóczy család pedig befogadja és saját fiúkként nevelik.
Ugyanakkor Sára az idő múlásával nem kerülheti el azt, ami egy lánynak a kötelessége a férjhez menés. Ő ennek boldogan tesz eleget, mert Sákvári Gábor lesz a jövendőbelije…akiért gyengéd érzelmeket táplál. A Bakóczy család a sok figyelmeztető jel és gyanús cselekmény ellenére is a Sákvári fiúhoz adja a lányát, nagyobbat nem is hibázva. Ezt követően Sára ráébred nem minden rózsaszín és tökéletes. Borzalmas, szürke, közönyös viszonyban tengeti életét a férje mellett. Sára kezdetben még próbálkozik, magát vádolja, de rájön felesleges szélmalomharcot vív házasságáért, és szinte felemészti ez az életvitel. Semmi öröme, boldogsága nincs. Számos problémával szembesül, amelyekre próbál megoldást találni.
Ugyanakkor egy idő után felnyílik a szeme és beköszönt az ő életébe is a boldogság, a megérdemelt szerelem és öröm pillanatai. A lány sorsa egy tipikus női sors, megannyi fájdalommal, szenvedéssel, szerelemmel, boldogsággal. Kész érzelmi hullámvasút az élete, amely a boldogtalan és boldog pillanatok között lavirozik.

A regényben két férfi főhős karaktere bontakozik ki, akik nem is lehetnének ellentétesebbek. Az írónő szembeállította e két férfit, és minduntalan megmutatta jellemzőiket.
Sákvári Gábor, Sára férje. Maga a megtestesült rosszindulat. Szinte semmi pozitív vonást nem tudok kiemelni, talán csak azt hogy tényleg a családja érdekeit nézi, de ennek az oltárán nem rest feláldozni a saját családtagjait és feleségét sem. Az érdek, a haszon, a vagyon mozgatja. Ezek miatt árulásra is képes. Alávaló, becstelen férfi, aki erkölcstelen életvitelt is folytat. Talán a szerelmi élete terén lehetne egy két pozitívumot mondani, de nekem ebben is visszataszító volt…főleg ahogyan ezt folytatta.
És Kapus Mihály, aki felnőve minden férfiúi erény megtestesítője. Már gyerekként is hatalmas tudásszomjjal rendelkezett, és ez az évek során sem csökkent. Okos, művelt, talpra esett férfi. A családja és a város jóléte ösztönzi a cselekedeteiben, de nem becstelen szándékból. Becsületes, jólelkű, segítőkész, és igazi férfi. Igazi lovag, minden erénnyel és jellemzővel bír, amely a kor szellemét tekintve megdobogtatja egy fiatal lány szívét. A regény közepétől bontakozik ki igazán az ő karaktere és engem teljesen magával ragadott. Izgultam érte, szinte a könnyeim is potyogtak, annyira aggódtam hogyan végződik a sorsa. És azt is megmutatja mennyire és hogyan tudja szeretni a szerelmét, mekkora érzelmi fokon ég érte, és adott helyzetben a szempillantásával is képes ezt kifejezni.

A főhősök élete szinte összeolvadt a történelmi eseményekkel. Igaz, hogy kitalált személyek, de tökéletesen beleillettek a valós történelmi alakok által alakított helyzetekbe. Számos korabeli leírást kapunk az életviteltől, az ételeket át a harcok és küzdelmek leírásáig. Látszik az alapos kutatómunka, amely szinte átüt a lapokon. Olvasmányos formában kapjuk meg ezt a sok-sok információt, amelyet az írónő nem szárazan tálalt, hanem beleszőtte a hétköznapi eseményekbe vagy a egybefűzte a történelmi adatokkal.
Sok korabeli élethelyzet is szembeköszönt a lapokról, amelyeknek köszönhetően csak még inkább elhittem, hogy ott sétálok a korabeli Debrecen utcáin. Olyan szinten magával ragadó a történet,hogy alig bírtam letenni és szinte egy hétvégét alatt olvastam el a regény háromnegyed részét. Folyamatosan viszi előre a cselekmény az olvasót, aki nem tud kiszakadni ebből a világból, hanem még inkább a részese kíván lenni.
Betekintést nyerhettünk a mezőváros működésébe, a vallási viszályokba megspékelve egy kis boszorkánysággal is. A lutheránus és helvét hitvitákba, a földesúri önkénybe, Török Bálintné uradalmába és hogy miként is történt a nyugaton annyira híresnek számító magyar alföldi marhák felhajtása Bécsbe. Mind-mind roppantmód érdekes információ, adat egy olvasmányos, és lenyűgöző történetbe ágyazva.

Talán csak egy valami van, ami picit zavart, hogy történelmi utalások és jegyzetek a kötet végén voltak elhelyezve, nem pedig a lap alján. Így a folytonos hátra lapozás néha kicsit megakasztotta az olvasást, de ettől függetlenül még az öt csillag is kevés lenne rá.

Remélem azért Sára boldogságáról, és boldog szerelmes pillanatairól olvashatok még, hiszen ez csak a kötet második felétől kezd kibontakozni és én nagyon szívesen olvasnám folytatásként.

3 hozzászólás
Mariann_ P>!
Bakóczy Sára: A város és a rózsa

Bakóczy Sára: A város és a rózsa Debreceni széphistória

A történet Bakóczy Sára elbeszélése. Visszaemlékezés a gazdag debreceni kalmárcsalád életére, amiben felnőtt.Édesapja engedélyezte neki a tanulást, ami abban az időben kiváltságot jelentett. Rózsaszín világban élte az életét, ami a kiválasztott férj Sákvári Gábor mellett szürkévé, borzalmassá vált. Csalódnia kellett benne.
Aztán, ahogy lenni szokott, mégis rátalál az igaz szerelem, úgyhogy megnyugodva tehetjük le a könyvet.
Egy ilyen romantikus szál mellett jóval könnyebb megtanulni a történelmet, mert ott bújik a sorok közt az is.

Szamღca>!
Bakóczy Sára: A város és a rózsa

Bakóczy Sára: A város és a rózsa Debreceni széphistória

Nagyon érdekes történelmi regény volt az 1500-as évek Magyarországáról…. Rengeteg tudásanyagot halmozott fel az írónő és meglepően olvasmányos, érdekes volt a történet miközben rengeteget lehetett tanulni is a könyvből. Nagyon tetszett a korrajz, teljesen el tudtam merülni a történetben és magam előtt láttam az eseményeket.
Icuri picurit az elbeszélő, Sára nekem butácskának tűnt és talán még az akkori korhoz viszonyitva is túlzottan bárgyú volt…. de miután ezt megszoktam kifejezetten élveztem a történetet és mondhatni egyáltalán nem unatkoztam.
Az meg fantasztikus volt a legvégén az utószót olvasni hogy a szereplők nagy része valóban akkoriban élt és ezek az események (mármint a magánszemélyekkel) valóban sok esetben megestek és le a kalappal az írónő előtt hogy lényegében ilyen mértékben összeszedte az akkori eseményeket és kiszínezte….
Igazán élvezetes olvasmány volt!

BeliczaiMKata P>!
Bakóczy Sára: A város és a rózsa

Bakóczy Sára: A város és a rózsa Debreceni széphistória

Félig kitalált a történet, félig valóságos elemekkel van gazdagítva. Mindig is szerettem volna elmenni úgy Debrecenbe, hogy jobban szétnézhessek a városban, nem csak futólag, és ezek után másképp is fogok tekinteni a városra, ha benne sétálok majd.
S bár a főbb szereplők, kiknek sorsát leginkább figyelemmel kísértük, kitalált személyek, mégis el lehet hinni, hogy akár hasonló sorsok, helyzetek előfordulhattak annak idején. Talán a fele-fele arány miatt nem volt eget rengetően romantikus vagy kalandos, mert a történelmi tények olykor-olykor megszakították a cselekmények folyását, de lehet, hogy csak a lábjegyzetek olvasását kellett volna a végére hagynom.

Porcsinrózsa>!
Bakóczy Sára: A város és a rózsa

Bakóczy Sára: A város és a rózsa Debreceni széphistória

A regénnyel kapcsolatban először a gyönyörű borító ragadta mag a figyelmemet. Azután a gördülékeny cselekmény szinte olvastatta magát. A visszafogott, szenvtelen, tényközlő hangvételű elbeszélő – mód talán arra hivatott, hogy visszaadja a híres cívis város puritán szigorát,sajátos szellemiségét, melyben bizonyára nem lehetett könnyű az élet. Engem eléggé zavart ez a „száraz” közlésmód, mely időnként az érzelemmentesség határát súrolta. Zavart az is, hogy a fiatal írónő a főhősnő bőrébe bújva, a cselekmény középpontjában álló hölggyel azonosította magát, teljesen belehelyezkedve a török hódoltság korának regény – beli családjába. Ezt a mozzanatot sokáig nem is tudtam hová tenni. Számomra eléggé szokatlan volt, nem éreztem a regény történelmi korához, hangulatához illőnek.
Továbbá eléggé felfoghatatlannak tűnt a főszereplőnek minden józan megfontolást nélkülöző, előzetes jeleket figyelmen kívül hagyó döntése, s az ezt követő „bárgyú” engedelmessége is. Valahogy nem tudom elhinni, bármilyen szigorú szokások, törvények mentén éltek is akkor,hogy a nők ennyire határozatlan, gondolat – és akarat nélküli, irányítható bábok lettek volna.
Mindezek ellenére remek kor – és jellemrajzokat kaptunk, ez szólt a négy csillag mellett.
Talán szerencsésebb lett volna a magyarázó jegyzeteket lábjegyzetként feltüntetni, a lapok alján. Megtörte a történet lendületét, hogy folyamatosan hátra kellett lapozni a tájékozódáshoz.

Vhrai P>!
Bakóczy Sára: A város és a rózsa

Bakóczy Sára: A város és a rózsa Debreceni széphistória

Remélem a szerző még több regénnyel is megörvendeztet minket! Gyönyörű, választékos stílusban ír, és látszik a szövegen a belefektetett munka. Kifejezetten tetszenek még a hosszas leírások is. Ami viszont kissé furán vette ki magát, hogy a kezdetben használt latin szavak csak úgy eltűntek a regény közepére. A történetvezetés egyszerű és világos, egyrészt Debrecen város történetén van a hangsúly, másrészt pedig magán Bakóczy Sárán. Engem alapvetően vonzanak azok a történelmi regények, ahol a nők oldaláról kísérhetjük nyomon az eseménye alakulását. Érdekel, hogy éltek meg egy-egy korszakot. Ezt maradéktalanul ki is elégítette a regény, és rengeteg új információval lettem gazdagabb. Ráadásul az egyes tények is helyesen vannak felhasználva, amennyire laikus történelemkedvelőként meg tudom állapítani. Persze nem maradunk romantika nélkül sem, izgulhatunk, hogy Sára megtalálja-e végül a boldogságot.

https://libellum.blog.hu/2019/08/31/bakoczy_sara_a_varo…

Habók P>!
Bakóczy Sára: A város és a rózsa

Bakóczy Sára: A város és a rózsa Debreceni széphistória

Jól megírt történelmi regény a török hódoltság korából, amikor igazán nem is a töröktől kellett félni, hanem az – állítólag – törökök ellen védő zsoldosoktól. Meg persze a saját városon belüli ellenségektől, a vallási villongásoktól… volt kitől félni bőven. Külön öröm, hogy a Török család is jelentős szerepet kap benne (noha nem egészen ilyen történeteket szerettem volna olvasni róluk…)


Népszerű idézetek

Bielik_Drea>!

Mindnyájan a saját dolgainkban vakon tapogatózunk. Vágyaink, félelmeink, zsenge korunktól belénk plántált elvárásaink szűrőjén át látjuk a valót; ezen torzan felfogott valósághoz igazítjuk cselekedeteinket, amik így nem lehetnek mások, csak elhibázottak. Míg egy idegen számára nyilvánvaló, mi lenne a helyes út ügyünkben, mi a legjobb szándékkal követjük el ostobaságainkat, pusztulást, de legalábbis boldogtalanságot hozva ezzel saját fejünkre.

85. oldal

Bakóczy Sára: A város és a rózsa Debreceni széphistória

Miyako71 P>!

– Úgy, szerinted meg kellett volna kérdeznem tehát, elégedett vagy-e a soroddal. S vajon a jószágot megkérdik-e, hogy s mint szeretné, ha tartanák? A gyermeket megkérdik-e afelől, milyen elvek mentén szeretné, ha felnevelnék? Ugyanígy nekem sem volt kötelességem veled egyezkedéseket folytatni.

240. oldal 17. fejezet, Gold Book, 2017

Bakóczy Sára: A város és a rózsa Debreceni széphistória

Karol00>!

– Türelemmel kell viselned azt, amin nem tudsz változtatni. És bíznod kell, hogy a gondviselő Isten majd csak jóra fordítja a dolgaidat.

178. oldal

Bakóczy Sára: A város és a rózsa Debreceni széphistória

Kapcsolódó szócikkek: Kapus Mihály
Silvia_Taylor P>!

Most, midőn gyönyörű lánykámra néztem, tudtam meg igazán, mit jelent szeretni és félteni, és hálával lenni a Jóisten felé.

253-254. oldal

Bakóczy Sára: A város és a rózsa Debreceni széphistória

Kapcsolódó szócikkek: Bakóczy Sára

Hasonló könyvek címkék alapján

Szabó Magda: Régimódi történet
Jókai Mór: Egetvívó asszonyszív
Philippa Gregory: A másik Boleyn lány
Alison Weir: Lady Jane
Carolly Erickson: Néhány boldog óra
Alison Weir: Boleyn Anna
Robert Merle: A bálvány
Brigitte Riebe: A három grácia
Liz Fremantle: Queen's Gambit – Vezércsel
Sarah Dunant: A Borgiák végzete