Csíííz! 54 csillagozás

Bakó Liza: Csíííz!

Hanna nehéz időszakon megy keresztül. Az első gimis éve korántsem úgy alakult, ahogy szerette volna, ráadásul a szülei úgy döntöttek, hogy a család leköltözik Siófokra és ott kezdenek új életet.
Még szerencse, hogy az új gimnázium nyári fotós tábort indít, hiszen Hanna imád fényképezni. De vajon milyenek lesznek az új iskolatársai, sikerül barátokat szereznie? És mi van a szerelemmel?
Hannának ezen a nyáron mindenből bőven kijut, és – ahogy az lenni szokott, ha az ember gimis –, semmi sem megy olyan könnyen, mint ahogy azt elképzeljük.
Balaton, szerelem, barátság, nyár. Nem is kell más a boldogsághoz. Vagy nem is ilyen egyszerű?

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

>!
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634106081

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Lőrincz Damján · Pálvölgyi Vince · Pálvölgyi Gréta · Pálvölgyi Hanna


Kedvencelte 5

Most olvassa 3

Várólistára tette 44

Kívánságlistára tette 35

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Gelso>!
Bakó Liza: Csíííz!

„A nyegle, választékosan beszélő vagy az extrovertált nagymenő? A slammer vagy a vízimentő?
Kéremszépen életünk folytonos választások sorozata, pont ahogyan Hannát is nyara elején az új siófoki környezete máris választások, méghozzá elég nehéz szívügyekbeli választások elé állítja és dönteni kényszeríti…
Nagyon aranyos könyv volt, az utolsó 100-150 oldal tette pörgőssé, izgalmassá és letehetetlenné.
Izgalmasak voltak a helyzetek, a találkozások, a megismerkedések – felejthetetlenné pedig a helyszín: a Balatonpart, és Siófok!
Nagyon tetszettek a szereplők, nem is volt negatív köztük. Szerencsés a helyszínválasztás, a Balcsipart igazi hús-vér nyáriszünidős, táborozós filinget alapoz meg nekünk – ami tényleg így is volt. Mindez egy mindennapos, tucat nyári történet lenne, de Bakó Liza vett egy beilleszkedési problémákkal küzdő lányszereplőt, megértő és kezdeményező, vállalkozószellemű szülőket, befogadó sulit különleges hobbylehetőséget nyújtó táborral, egy csomó vicces, humoros fiatallal, köztük egy ikerpárral és természetesen a várva-várt vagy váratlanul megérkező szerelemmel…
De hogy milyen út is vezet ide, elmeséli nekünk Bakó Liza főhőse Pálvölgyi Hanna – nagyon kellemes, izgalmas, kellően humoros, szellemes, leheletvékony hisztivel bélelt stílusban.
Összességében tetszett a regény, a fentiekben leírt részletek miatt, ami mellé hozzájárul egy különleges, fantáziát, ötleteket, jó témák meglátását, érzékenységet igénylő hobby művelését, gyakorlását és elmélyítését lehetővé tevő tábor.
Összetartó család, összetartó suli- ill. szűkebben vett szakkör közösség, kreatív felnőttekkel, egymást segítő srácokkal.
Gréti jó testvér, nem bosszantja és nem szívja a húga vérét, nem lép rá a gyenge pontjaira és nem húzza a hibáival, hanem diszkréten a háttérből segít, meghallgat, nem tesz fel felesleges kérdéseket, nem faggat, melléáll, ha kell „falaz” a szülők előtt – de csak kellően, off
Tetszett az apuka, off, nekem kevés volt belőle a regényben, szívesen olvastam volna még tőle sziporkázó, vicces atyai tanácsokat örök igazságokat.
Vince "kistesótól szintén, hogy legyen mindig „versenyautós megoldás” a question-tipusú kérdésekre.
Anya bögregyűjteményében – magamra ismertem… ;-)
Nagyon tetszettek a slamek.
Jó ötletnek tartottam fotózni egy kajálásnál az 'első harapásokat', amúgy csorgott a nyálam a hamburgerevésnél, egész idő alatt Zamárdira és a kb. egy hónap múlva eljövendő nyaralásunkra gondoltam – off , nyeltem nagyokat, annyira megkívántam egy hamburgert a Balcsi partján…
A befejezés először meghökkentett, lapozgattam tovább, hogy akkor most spoiler még egy másodpercig bosszankodtam, aztán hirtelen elnevettem magam: ekkora ravasz kislány ez a Bakó Liza! Ennél jobb befejezést és megoldást ki sem találhatott volna!
spoiler
Örülök, hogy Merítés TopTízes lett 2022-ben.
Szeretném, ha a szerző nem ragadna le ennél a sikert számára bizonyára meghozó első kamaszregénynél, hanem írna még és még. Örömmel olvasnám.

2 hozzászólás
Cs_N_Kinga>!
Bakó Liza: Csíííz!

Azt hiszem ez egy fantasztikus könyv volt. Egyszerűen a letehetetlen kategória!!!!!! Bár kicsit mérges vagyok Bakó Lizára, majd erről később. Adott egy bőrbetegségben (ami nem fertőző és nem halálos) szenvedő főszereplőnőnk. Aki tök jó fej csaj, az előző tanévben nagyon rossz volt neki, jött egy „kis” környezetváltozás, egy fantasztikus fotós tábor, fantasztikus szereplőkkel. Egyszerűen mindenki szerethető volt és valóságos. Úgy sajnáltam hogy nem vagyok ott velük, nem élem át velük, nem lehetek ennek az egésznek a részese. Az újrakezdés mindenkinek, a szülőknek a gyerekeknek, az ikreknek… spoiler
Nagyokat nevettem, imádtam a feladatokat, ezt az öt napot amit átélhettem velük.
Grétit és Vincét is csíptem, talán őket még kihagytam. Nagyon jó tesók. A szülők lazák (jó itt apuka pici lányainak féltéséről ne essék szó)
Hú hát erről a könyvről órákig tudnék írni/mesélni, de Bakó Liza nálam ezerszer jobban leírja. Nincs mese ezt mindenkinek, aki a humort és az ifjúsági romantikust szereti, olvasni kell!!!!!!
De vigyázzatok, mert nem tudjátok majd letenni!!!!
Ja hogy miért haragszom? Hát milyen vége van ennek a könyvnek????? Kedves Bakó Liza ha esetleg olvasol értékelést és/vagy hozzászólást! Kérlek ne hagyj kétségek között!!!!!
spoiler}
https://youtu.be/Dx4AVs38IrU

11 hozzászólás
Nikolett0907 P>!
Bakó Liza: Csíííz!

„(…) a jövő azon múlik, ahogy a jelenben élünk.”

Oh, te jó ég!

Igen, tudom, hogy csak most fejeztem be és hagynom kellene időt arra, hogy leülepedjenek bennem az olvasottak, de képtelen vagyok most erre. Egyszerűen pörögnek a gondolatok a fejemben és teljesen a könyv hatása alatt állok még mindig.
Ezt a könyvet a számomra oly szeretett és fontos Merítés – listának köszönhetem, amire immáron sokadszorra is hálával gondolok.

Bakó Liza – Csíííz! című kötete 2021-ben jelent meg a Tilos az Á Könyvek kiadásában. Mint mindig most is először a borító fogott meg, mely egy igazi csajos, nyári történetet ígért első pillantásra. Rendkívül vidám, kicsit incselkedő a külső kép és pont ezért nagyon sokat vártam tőle. De nézzük is, hogy fülszöveg alapján miről is szól a történet.

Főhősnőnk, Hanna nehéz időszakon megy keresztül, hisz sajnos az első gimnáziumi éve korántsem úgy alakult, ahogy szerette volna Nem elég, hogy kirekesztve érezte magát, de még ráadásul a szülei is úgy döntöttek, hogy a család leköltözik Siófokra és ott kezdenek új életet.
De ahogy mondani szokták minden rossz után várható a jó, így nagy szerencséjére az új gimnázium nyári fotós tábort indít, ahol lehetősége van megismerkedni a lehetséges osztálytársainak egy részével és esetlegleg barátokra is lelhet, arról már nem is beszélve, hogy Hanna imád fényképezni.
De ahogy már lenni szokott, a kamaszévek nem telhetnek el nagy csintalanságok, sok vidám és drámai perc és természetesen szerelem nélkül, mindezeket pedig megfűszerezik a Balaton csodás tájai és a jó meleg nyár. Hát kell ennél több? De vajon mi köze van a szürke szemeknek mindehhez? És vajon sikerül – e beilleszkednie Hannának az új környezetbe? Nos, erre és még számos más kérdésre is megleled a választ. Vagy mégsem?
Számomra ez a kötet valami fantasztikus élmény adott, mert nem elég, hogy fullasztóan sokat nevettem, de még izgultam is és persze szomorkodtam egy keveset.

„Minden rosszban van valami jó, az élet bármennyire is nehéz olykor, tuti, hogy akad valami pozitívum is.”

Bővebben:
https://konyvelvono.blogspot.com/2021/08/bako-liza-csiiiz.html

>!
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634106081
kratas P>!
Bakó Liza: Csíííz!

Aranyos és könnyed kis regény, aminek még komolyabb mondanivalója is van, szóval még ilyet!
Adott benne minden, ami kell egy klassz kis ifjúsági regényhez: baráti- és családi kapcsolatok, elfogadás, információ morzsák és a vége nagyon ötletesen lett megoldva spoiler.
A karakterek ötletesek, szerethetőek, talán egy-két helyen kicsit úgy érezni lehetett, hogy még ez az első könyve a szerzőnek, de a történet lendülete nem tette ezeket idegesítővé. Remélem olvashatok még a szerzőtől.

3 hozzászólás
krlany I>!
Bakó Liza: Csíííz!

Üde, fiatalos, pörgős, könnyed és laza, nyári történet Siófokra költözéssel, fotós táborral, új gimivel, barátokkal, rengeteg mókázással, marhulással, félreértésekkel és bénázással, a Balatonnal, és hát naná, hogy szerelemmel. Egy éjszaka alatt befaltam ezt a 400 oldalt, szerintem ez mindent elmesél arról, hogy mennyire csúszik.
Kifejezetten pozitív könyv. Sok minden előkerül benne. Sosem késő változtatni az életeden – akár úgy is, hogy más környezetbe költözöl, pláne, ha a családban többeknek is szüksége van erre –, vagy akár a hozzáállásodon is. A kortárs csoport megtartó ereje mennyire sokat számít, a barátnők, a barátok és a banda, de az sem utolsó, amikor a családod is rendben van, figyeltek egymásra. A Pálvölgyi családban és Siófokon jó tininek lenni, miközben kalandok is vannak ezerrel.
spoiler

Dsheavenofbooks>!
Bakó Liza: Csíííz!

Mindenféle elvárás nélkül kezdtem neki ennek a kötetnek, mivel korábban semmit sem hallottam róla, de a fülszöveg első olvasatra felkeltette az érdeklődésemet, így a könyvespolcomon landolt. Úgy érzem, hogy ez a regény a legjobbkor talált meg engem, egy nagyon szuper young adult történetet olvashattam, amely érdekes volt, vicces, jó karakterekkel dolgozott, és amelynél csak úgy faltam a lapokat, és egyszerűen tudni akartam, hogy mi lesz a végkifejlet.

Az alapszituáció szerint Hanna és családja Siófokra költöznek, ahol Hanna bizakodva tekint az új iskola felé, hiszen az első gimis éve nem igazán úgy sikerült, mint ahogy ő azt elképzelte. Szerencsére az új iskola indít egy nyári fotós tábort, és mivel Hannának a fotózás a szenvedélye, így részt vesz ezen a táboron, ahol izgalmas kalandokban lehet része, és megismerhet rengeteg új embert, végre barátokat szerezhet és talán a szerelem is rátalál.

Ez a kötet számomra egyszerre nyári, de egyben kicsit back to school hangulatú történet is, amelyben nagy szerepet játszott az újrakezdés, és az önelfogadás. Mindig nehéz a megszokott világból belecsöppenni egy teljesen új életbe, hiszen elég csak felvenni a ritmust, megismerni az embereket, adaptálódni az új környezethez. Hannáék családjának sem volt könnyű dolga, de szerencsére befogadó emberek közé, és egy gyönyörű helyre költöztek, ahol rengeteg új kaland várt rájuk. Mint említettem, ebben a könyvben nagy szerepet kap az önelfogadás, hiszen sokszor úgy érezhetjük, hogy egy-egy bőrhiba, valamilyen apró tökéletlenség vagy betegség határozza meg az életünket, és olyankor képesek vagyunk azt a sok, mások által negatívumnak gondolt tényezőt látni magunkban, de ez a regény bebizonyította, hogy igenis felül tudunk kerekedni néhány primitív ember véleményén, és ki tudunk állni magunkért, és a „hibáinkat” is tudjuk tökéletességként, egy egyedi dologként kezelni, és amint erre rájövünk, úgy a környezetünk is másképp fog hozzánk állni. Nem könnyű felvállalni magunkat minden tökéletlenségünkkel együtt, de épp ezek tesznek minket emberré. Hanna is átesett ezen a fázison, eljutott önmaga takargatásától a bátor megjelenésig, éppen ezért nagyon büszke vagyok rá, és hiszem, hogy sok olvasónak erőt adhat a viselkedése. A könyv megtanított nekünk még egy fontos dolgot: hogy a kommunikáció nagyon sokat számít, és nem szabad hagyni, hogy hosszú ideig, akár évekig megbeszéletlenül hagyjuk a dolgokat, és haragudjunk a másikra, hiszen ez könnyen felemészthet minket, és ki tudja? Talán az is kiderülhet, hogy a konfliktus tárgya egy hatalmas félreértés volt.

A regény nagyon vicces karakterekkel dolgozott, imádtam Hanna családját, ahogyan a tábori iskolatársait is. Sokat mosolyogtam a könyv olvasása során, amelyről Peti, Csanád, Kornél és Ambrus gondoskodott is, és néha éppen a szememet forgattam, vagy olvadoztam, köszönhetően Damjánnak. A tábori feladatok is nagyon tetszettek, szuper kreatívak voltak (pláne a 2. napi kastélyos feladat). Egy ilyen táborban én is szívesen részt vettem volna, pláne ilyen barátságos, befogadó emberek társaságában.

Összességében elmondhatom, hogy nagyon tetszett ez a kötet, egy hamisíthatatlan young adult történet, amelyet bátran tudok ajánlani mindenkinek!

http://dsheavenofbooks.blogspot.com/2021/08/konyverteke…

Trudiz>!
Bakó Liza: Csíííz!

Nagyon mozgalmas, mai témákban topon levő írás. A történetben költözés, szerelmi szál, kihívások, új kapcsolatok alakulása is jelen volt. Igazi, kamaszoknak szóló regény. Tetszett Hanna családja és a légkör, melyben éltek. Többségében szimpatikus szereplők alakították az események sorát. A fotózás főszerepet kapott. A helyszín: Balaton nyerő, és a humormorzsák is megfelelő mennyiségben puffantak.

Nora42>!
Bakó Liza: Csíííz!

Nem, nem , és nem! Nem lehet így vége!
Bakó Liza könyve nekem most úgy kellett mint fuldoklónak a levegő! Nagyon szerettem olvasni, az a simogatós típusú könyv, ami körbeölel, és simogat, puha és meleg, jó benne elveszni! Hannát nagyon kedveltem, eleinte sajnáltam, majd ahogy egyre inkább magára talált, és kezdte elfogadni a betegségét, egyre szerethetőbb lett. Édesanyja, édesapja igazi megértő szülők, akik ott állnak mellszélességgel a gyerekük mellett, mégis hagyják lélegezni. A tesók hatalmasak, szívembe zártam őket, annyira jókat nevettem a szócsatáikon. Az újonnan megtalált barátok mindent vittek, sokszor hangosan röhögtem, hatalmas az egész sztori. A Szent Johanna gimi c.könyv óta nem találkoztam hasonlóval, ez mégis más, csak a hangulata hajaz rá! Egyik kedvenc könyvem lett, a polcomon szeretném tudni! Az írónő belopta magát kedvenc íróim köze, kíváncsian várom mit fog legközelebb alkotni, amit nagyon várok! Nem akarok spoilerezni, ezért abbahagyom az ömlengést, de így nem lehet befejezni egy könyvet!!!! Miért, kit, és miért nem, és…………..Nagyon köszönöm hogy olvashattam!

6 hozzászólás
anesz P>!
Bakó Liza: Csíííz!

borító: 5
tartalom: 5
stílus: 5
szereplők: 4
élmény: 5
mondanivaló: 4

Zseniális a vége! Persze én is rohantam a naptárhoz, és csak még jobban vigyorogtam. Természetesen nekem is megvan a tippem és az elméletem.
Jó kis könnyed, romantikus, fiatalos nyári olvasmány. A tábor, a feladatok nagyon tetszettek, feldobták a szerelmi háromszögünket. Tetszett, hogy egy csomó testvér – viszonyt is felfedezhettünk, és némi példát és stratégiát is találhattak az olvasók a könyvben e vonatkozásban is.
Eddig mindegyik ifjúsági döntős nagyon más volt, de valamennyi fantasztikus olvasmányélmény. Nekem sem lesz könnyű dolgom a választásnál. A Balaton, a családi életmód- és iskolaváltás színes hátteret biztosított a regénynek.

3 hozzászólás
Sari>!
Bakó Liza: Csíííz!

Szuper és imádni való volt❤
Egy igazi nyári üde regény❤❤⭐


Népszerű idézetek

Könyvözön>!

-Úgy érzem, van abban valami, hogy nem azért iszom kávét, hogy felébredjek, hanem azért ébredek fel, hogy kávét igyak.

Nikolett0907 P>!

Minden rosszban van valami jó, az élet bármennyire is nehéz olykor, tuti, hogy akad valami pozitívum is.

79. oldal

Nikolett0907 P>!

Minden embernek van egy pont az életében, amire úgy gondol vissza, hogy a sötét múlt, amit nem szívesen reklámoz, és inkább elfelejtene.

202. oldal

Chöpp >!

Az embereknek meg kell tanulniuk továbblépni, mert a változás sokszor pozitív élményeket hoz. Nem szabad félni az újtól […]

285. oldal

Nikolett0907 P>!

A bejárati ajtón belépve tudtam, hogy nincs sok időm búcsúzkodni, mert anyáék várnak rám a ház előtt a kocsiban, de a dobozokkal teli lakás láttán mégis rám törtek az emlékek, és megálltam nosztalgiázni.

(első mondat)

Chöpp >!

A balszerencse vagy a karma vagy nem tudom, mi az, ami engem sújt, de igazán leszállhatna rólam.

345. oldal

Chöpp >!

– Imádom ezeket a Kicsi a rakás játékokat… – dünnyögte Blanka. – Akkor érzi csak igazán az ember, hogy van gerince, amikor ráugranak, és roppan.

393. oldal

Könyvözön>!

El kell fogadnunk mindenkit olyannak, amilyen! Milyen jogon ítélünk el valakit azért, mert másmilyen a bőre, a vallása, vagy mert nő? Szóval figyeljünk oda egymásra, és ami még nagyon fontos, hogy önmagunkra is, mert ha mi magunk nem vagyunk képesek elfogadni és úgy szeretni magunkat, ahogy vagyunk, akkor másoktól hogy is várhatnánk el ezt?

Chöpp >!

A túlzott testépítés már beteges. Ez is egy testképzavarnak számít, exorexia a neve – mondta Blanka komolyan.

314. oldal

Kapcsolódó szócikkek: testépítés
Delena>!

– Mondd meg, hol vagy, érted megyünk! -szólt bele a telefonba Akire is.
– Ne már! Olyan jól elvagyunk itt is. Vigyázz rám a Mátyás király! Csak parókát kell neki szereznünk, meg valami harkályt!
– Az nem varjú?- nézett rám Csabi a fejét vakargatva.
– Mindegy. Majd fogunk egy hattyút, és befestjük.
– Azok hollók- hallottam Damján okoskodó hangját.
– Ajjj, valaki csapja már le egy lexikonnal! Legalább abba halna bele, amit szeret- nyafogtam.

365

Kapcsolódó szócikkek: Lőrincz Damján

Hasonló könyvek címkék alapján

Leiner Laura: Nélküled
Ecsédi Orsolya: Juli vagyok, könyvmoly
Leiner Laura: Higgy nekem
Leiner Laura: Ég veled
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Leiner Laura: Bábel
Ling-Balogh Erna: Amikor beüt a cukor
Rácz-Stefán Tibor: Éld át a pillanatot!
Leiner Laura: Mindig karácsony
Szirmay Ágnes: Szerelemre castingolva