Itt ​vagyok, ragyogok! 39 csillagozás

Legkisebbek népmeséi
Bajzáth Mária (szerk.): Itt vagyok, ragyogok! Bajzáth Mária (szerk.): Itt vagyok, ragyogok!

Milyen népmesét olvassak az egyéves kisfiamnak? Mit meséljek a kétéves kislányomnak? Kiscsoportosak a gyerekek, van nekik szóló történet? Sokszor és sokan tették föl nekem ezeket a kérdéseket az elmúlt húsz évben.
Ez a kötet született válaszként, amelyben a világ minden tájáról válogattam össze a legkisebbeknek ajánlott népmeséket.
(Bajzáth Mária mesepedagógus, a Népmesekincstár mesepedagógiai módszer kidolgozója)

Kiadói ajánlás: 0 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Népmesekincstár Kolibri

>!
Lampion Könyvek, Budapest, 2022
180 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636140021 · Illusztrálta: Schall Eszter
>!
Kolibri, Budapest, 2019
176 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634373810 · Illusztrálta: Schall Eszter
>!
Kolibri, 2018
176 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634373810 · Illusztrálta: Schall Eszter

3 további kiadás


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 32

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

icu79>!
Bajzáth Mária (szerk.): Itt vagyok, ragyogok!

Nagyon jól összeválogatott népmese gyűjtemény magyar és más népek meséiből. A magyarokat többnyire ismertem, de a többi nekem is új volt és igazán érdekes volt idegen nemzetek kincseiből csemegézni. :)

3 hozzászólás
Mesemondó IP>!
Bajzáth Mária (szerk.): Itt vagyok, ragyogok!

Nagyon szerethető könyv! Amellett, hogy végtelenül csinos, ízlésesen tarka kiadás, nagyon hasznos dolgokat is taralmaz. Bajzáth Mária értő kézzel és sok gyakorlattal nyúl a mesékhez, ami nem csak azért jó, mert érződik a válogatáson, hanem azért is, mert bízhat benne az ember. Vannak olyan mesék (ebben a könyvben is) ami felett gyakorló mesemondóként elsiklanék, vagy pislognék egyet, azon tűnődve, ez vajon tényleg leköt-e egy háromévest a gyakorlatban. De az írónő, aki szintén gyakorló mesemondó, azt állítja minden mese a kötetben ki van próbálva a megadott korosztállyal, és működik. Én pedig elhiszem neki. Mert látszik abból, ahogyan a mesékről ír. Tisztelettel, szeretettel és értéssel.
Külön tetszett, hogy minden meséhez jár egy mondóka is. Ezt a módszert én is alkalmazom a piciknél; a mondóka odavonzza a figyelmüket, lenyugtatja őket, beleringatja őket egy ritmusba, ami remek felvezető egy meséhez, akármilyen nyúlfarknyi is a mese maga. Az is tetszett, hogy sok ismétlődős és interaktív (álltalhang-mutogatós, lábujj-számolgatós) mese van a kötetben – ezek általában a mesemondó életét mentik meg, amikor odavetik az embert a pockok elé. Bár felnőtt fejjel, saját örömre olvasva a könyvet a mesék többsége egyerűnek vagy rövidenk tűnhet, a gyakorlottabb szem észreveszi, hogy élőben, az adott korosztállyal, ezek fognak működni a legjobban. Külön érdeme a szerzőnek, hogy a meséket felnőtteknek szóló néprajzi gyűjtésekből válogatta össze, ami nem kis munka lehetett.
Minden mese iránt érdeklődőnek csak ajánlani tudom. Olyan könyv, amit kézbe vehet az ember minden előzetes gyakorlat nélkül, és megbízhat benne, hogy működni fog.

Papírtigris>!
Bajzáth Mária (szerk.): Itt vagyok, ragyogok!

Remek mesekönyv. Már eleve szuper elgondolás, hogy a mostanában kiadott mesekönyvekkel ellentétben megadják, hogy melyik korosztálynak szól, noha vitatkoznom kell vele. Ez a könyv 0-4 éves korosztályt jelölt meg, hát, egy egy évest semmilyen módon nem köt le, egy másfél-két évesnek maximum az a néhány állatbeszédes mondókamese való. Ellenben a fiam viszont 3-5 éves koráig nagyon szerette, kérte, meséltette a könyvet, annak ellenére, hogy én magam nem értettem, hogy miért szereti annyira… Tehát alátámaszthatom, hogy Bajzáth Mária ezt megjelenés előtt végigpróbálta sok gyermeken, végigmesélte, és nagyon gondosan válogatta. Szívből ajánlom.

TiszlaviczMarcsi I>!
Bajzáth Mária (szerk.): Itt vagyok, ragyogok!

Furcsa mesék is vannak benne, habár a legtöbb valóban kicsiknek szól, szerintem azért az 1-2 évesek még nem nagyon értik, miről is van szó. Őket inkább a mesék ritmusa hatja meg, talán arra figyelnek.

fruppy>!
Bajzáth Mária (szerk.): Itt vagyok, ragyogok!

Nagyon jól összeállított népmesés könyv! Rengeteget lapozgatom mostanában mert fejből tudnom kell népmeséket, és ez lett az egyik kedvenc gyűjteményem :) Imádom a fogását, a minőségét, az illusztrációkat és a belecsempészett mondókákat is, a tartalma pedig egyszerűen tökéletes; olyan népek is vannak benne, amikre nekem is rá kell gugliznom! (Tök jó móka lehet együtt böngészni a térképet a gyerekekkel egy-egy mese elmesélése előtt/után!)
Abban viszont nem értek egyet, hogy ki lett a megjelölt korosztály. Néhány mese nagyon is „elvont” vagy „összetett”, szóval szerintem simán magába foglalja az egész óvodás korosztályt (tehát 4-6 éveseket), bölcsiseknek talán ez még túl sok.

Wish>!
Bajzáth Mária (szerk.): Itt vagyok, ragyogok!

Esti mesének olvastam fel a nyolc éves lányomnak és a tíz éves fiamnak. Szerették a meséket, de nekik már nagyon rövidnek bizonyultak, így belementem, hogy 2-3 mesét is elolvasok. Ez persze nem volt jó döntés, mert így nem egy mese csengett le bennük elalváshoz. Szóval inkább kisebbeknek olvassátok, akik még nem szoktak hosszú mesékhez, nem olvasnak maguknak is.

Pennmenelien P>!
Bajzáth Mária (szerk.): Itt vagyok, ragyogok!

Csak remélni tudom, hogy lesz folytatása (2. rész után is! ). Nagyon hasznos könyvnek tartom, mind a szülőknek, mind az óvónőknek, tanítóknak, gyógypedagógusoknak. Kategóriákra/témakörökre bontott mesék, amelyekhez egy- egy mondóka/kiszámoló/fejtörő van, így egy kis plusz kézműveskedéssel fantasztikus foglalkozások alapja lehet, amely során a gyerekek rengeteg dologról tanulhatnak. Valamint módszertani segédlet is található a könyv végén, illetve az általam imádott forrásjegyzék is további inspirációt adhat az órák/foglalkozások tervezéséhez. Vagy csak fogjuk meg és olvassunk fel belőle a gyermeknek és élvezzük az együtt töltött időt! :)

RaavNaan P>!
Bajzáth Mária (szerk.): Itt vagyok, ragyogok!

Szerintem ez egy nagyon szuper mesekönyv, nem csak a gyerek hanem számomra is élvezetes mesékkel. Igazi felüdülés a sok mai slágermesekönyv után. Tetszenek az illusztrációk, tetszik, hogy van benne magyar népmese, az is tetszik, hogy nem csak magyar népese van benne. Tetszik az ára, amiért sok és igényes mesét kaptam, és valószínűleg ki fog tartani legalább egy évig!

Ancsúr>!
Bajzáth Mária (szerk.): Itt vagyok, ragyogok!

Ez a könyv stílusát tekintve hasonló volt a Járom az új váramat címűéhez. Tetszett, hogy több nemzet meséjét gyűjtötték össze benne. A rajzok meg továbbra is hihetetlenül jó párost alkot a szöveggel. A borítója az egyetlen, ami még talán egy kis csiszolásra szorulna.

mandulacska2>!
Bajzáth Mária (szerk.): Itt vagyok, ragyogok!

3,5 éves kisfiamnak vettem karácsonyra. Sokat hallottam a szerkesztőről. Először nem tudtam, melyik kötetét vegyem meg a kisfiamnak, végül emellett döntöttem. Nagyon jó választás volt. Gyönyörűen illusztrált kötet. Mondókák, népi mondókák is vannak benne, amelyek nagyon viccesek. Kisfiam nagyon szereti, minden nap mesélünk belőle, és van, amit minden áldott nap újra olvastat (állatok beszéde). Nem olvastunk belőle még minden mesét, de sokáig ki fog tartani. Különböző témakörök szerint lettek a mesék kiválogatva. A testtudathoz kötődő mesék nagyon jók, élményszerűen olvashatóak. Nagyon tetszik a módszertani ismeretes része is, amely a szülőknek szól.


Népszerű idézetek

Zúzmara>!

Íze van a sónak,
értelme a szónak,
hidege a hónak,
tüze a jó lónak,
feneke a tónak,
jutalma a jónak.

2 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

T. Aszódi Éva (szerk.): Kisgyermekek nagy mesekönyve
Benedek Elek: A vitéz szabólegény
Kovács Ágnes (szerk.): Icinke-picinke
Benedek Elek: A kék liliom
Arany László: Magyar népmesék
Füzesi Zsuzsa: Mesetarisznya
Ágh István (szerk.): Parazsat evő paripa
Benedek Elek: Szélike királykisasszony
Simon Róbert – Prileszky Csilla (szerk.): A kék szarvas