Itt ​vagyok, ragyogok! (Népmesekincstár) 14 csillagozás

Legkisebbek népmeséi
Bajzáth Mária (szerk.): Itt vagyok, ragyogok!

"Milyen ​népmesét olvassak az egyéves kisfiamnak? Mit meséljek a kétéves kislányomnak? Kiscsoportosak a gyerekek, van nekik szóló történet? Sokszor és sokan tették föl nekem ezeket a kérdéseket az elmúlt húsz évben.
Ez a kötet született válaszként, amelyben a világ minden tájáról válogattam össze a legkisebbeknek ajánlott népmeséket." (Bajzáth Mária mesepedagógus, a Népmesekincstár mesepedagógiai módszer kidolgozója)
A Népmesekincstár hét kötetből álló sorozata négy korosztálynak gyűjti össze a világ népmeséit: 0-4 éves, 4-6 éves, 6-8 éves és 8-10 éves gyerekeknek.
Ezt a szülők és pedagógusok számára egyaránt hasznos kötetet a Népmesekincstár mesepedagógiájának módszertani ajánlója kíséri. A további három meseválogatáshoz három külön módszertani kötet is kapcsolódik.

A szerzőről
Bajzáth Mária az ELTE Pedagógia Pszichológia karán végezett neveléstudományi bölcsészként. 1990 óta foglalkozik gyerekekkel, mesékkel és pedagógiával. Az elméleti felkészülés… (tovább)

>!
Kolibri, Budapest, 2016
176 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155450556 · Illusztrálta: Schall Eszter
>!
Kolibri, Budapest, 2014
180 oldal · ISBN: 9786155234972 · Illusztrálta: Schall Eszter

Kedvencelte 1

Most olvassa 4

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

>!
icu79 P
Bajzáth Mária (szerk.): Itt vagyok, ragyogok!

Nagyon jól összeválogatott népmese gyűjtemény magyar és más népek meséiből. A magyarokat többnyire ismertem, de a többi nekem is új volt és igazán érdekes volt idegen nemzetek kincseiből csemegézni. :)

3 hozzászólás
>!
Mesemondó I
Bajzáth Mária (szerk.): Itt vagyok, ragyogok!

Nagyon szerethető könyv! Amellett, hogy végtelenül csinos, ízlésesen tarka kiadás, nagyon hasznos dolgokat is taralmaz. Bajzáth Mária értő kézzel és sok gyakorlattal nyúl a mesékhez, ami nem csak azért jó, mert érződik a válogatáson, hanem azért is, mert bízhat benne az ember. Vannak olyan mesék (ebben a könyvben is) ami felett gyakorló mesemondóként elsiklanék, vagy pislognék egyet, azon tűnődve, ez vajon tényleg leköt-e egy háromévest a gyakorlatban. De az írónő, aki szintén gyakorló mesemondó, azt állítja minden mese a kötetben ki van próbálva a megadott korosztállyal, és működik. Én pedig elhiszem neki. Mert látszik abból, ahogyan a mesékről ír. Tisztelettel, szeretettel és értéssel.
Külön tetszett, hogy minden meséhez jár egy mondóka is. Ezt a módszert én is alkalmazom a piciknél; a mondóka odavonzza a figyelmüket, lenyugtatja őket, beleringatja őket egy ritmusba, ami remek felvezető egy meséhez, akármilyen nyúlfarknyi is a mese maga. Az is tetszett, hogy sok ismétlődős és interaktív (álltalhang-mutogatós, lábujj-számolgatós) mese van a kötetben – ezek általában a mesemondó életét mentik meg, amikor odavetik az embert a pockok elé. Bár felnőtt fejjel, saját örömre olvasva a könyvet a mesék többsége egyerűnek vagy rövidenk tűnhet, a gyakorlottabb szem észreveszi, hogy élőben, az adott korosztállyal, ezek fognak működni a legjobban. Külön érdeme a szerzőnek, hogy a meséket felnőtteknek szóló néprajzi gyűjtésekből válogatta össze, ami nem kis munka lehetett.
Minden mese iránt érdeklődőnek csak ajánlani tudom. Olyan könyv, amit kézbe vehet az ember minden előzetes gyakorlat nélkül, és megbízhat benne, hogy működni fog.

>!
TiszlaviczMarcsi I
Bajzáth Mária (szerk.): Itt vagyok, ragyogok!

Furcsa mesék is vannak benne, habár a legtöbb valóban kicsiknek szól, szerintem azért az 1-2 évesek még nem nagyon értik, miről is van szó. Őket inkább a mesék ritmusa hatja meg, talán arra figyelnek.

>!
Papírtigris
Bajzáth Mária (szerk.): Itt vagyok, ragyogok!

Remek mesekönyv. Már eleve szuper elgondolás, hogy a mostanában kiadott mesekönyvekkel ellentétben megadják, hogy melyik korosztálynak szól, noha vitatkoznom kell vele. Ez a könyv 0-4 éves korosztályt jelölt meg, hát, egy egy évest semmilyen módon nem köt le, egy másfél-két évesnek maximum az a néhány állatbeszédes mondókamese való. Ellenben a fiam viszont 3-5 éves koráig nagyon szerette, kérte, meséltette a könyvet, annak ellenére, hogy én magam nem értettem, hogy miért szereti annyira… Tehát alátámaszthatom, hogy Bajzáth Mária ezt megjelenés előtt végigpróbálta sok gyermeken, végigmesélte, és nagyon gondosan válogatta. Szívből ajánlom.

>!
ritusss
Bajzáth Mária (szerk.): Itt vagyok, ragyogok!

Nagy csalódás volt. Legtöbb mese engem nem köt le és én nem értem, nemhogy egy 3 éves gyermek. Nagyon elvont mesék, túl hosszúak is akadnak benne. Sok az idegen szó és ijesztő elem.

2 hozzászólás
>!
Pennmenelien P
Bajzáth Mária (szerk.): Itt vagyok, ragyogok!

Csak remélni tudom, hogy lesz folytatása (2. rész után is! ). Nagyon hasznos könyvnek tartom, mind a szülőknek, mind az óvónőknek, tanítóknak, gyógypedagógusoknak. Kategóriákra/témakörökre bontott mesék, amelyekhez egy- egy mondóka/kiszámoló/fejtörő van, így egy kis plusz kézműveskedéssel fantasztikus foglalkozások alapja lehet, amely során a gyerekek rengeteg dologról tanulhatnak. Valamint módszertani segédlet is található a könyv végén, illetve az általam imádott forrásjegyzék is további inspirációt adhat az órák/foglalkozások tervezéséhez. Vagy csak fogjuk meg és olvassunk fel belőle a gyermeknek és élvezzük az együtt töltött időt! :)

>!
RaavNaan P
Bajzáth Mária (szerk.): Itt vagyok, ragyogok!

Szerintem ez egy nagyon szuper mesekönyv, nem csak a gyerek hanem számomra is élvezetes mesékkel. Igazi felüdülés a sok mai slágermesekönyv után. Tetszenek az illusztrációk, tetszik, hogy van benne magyar népmese, az is tetszik, hogy nem csak magyar népese van benne. Tetszik az ára, amiért sok és igényes mesét kaptam, és valószínűleg ki fog tartani legalább egy évig!

>!
mini_moly
Bajzáth Mária (szerk.): Itt vagyok, ragyogok!

Gyermekem így néha már a pocakban hallhatta az Itt vagyok, ragyogok! meséit, és néhány hónapos korában újból elővettem. Ekkor azonban csak néhány mondóka kötötte le, így kicsit elszontyolodtam. Egyéves korában még mindig semmi, de Kétévesként végre látom a fényt az alagút végén: néhány rövidebb, ujjakon számolós, állatos mese már tetszik neki, így remélem, hogy idővel az egész könyvet meg tudom szerettetni vele, Mert ez a kiadvány megérdemelné; remek gyűjtések, változatos, multikulti mesék, na meg Schall Eszter színpompás illusztrációi (és mint tudjuk, kedvenc illusztrátorommal kissé elfogult vagyok…) …(folytatás a blogon):
http://minimoly.blog.hu/2017/03/21/bajzath_maria_szerk_…

>!
Papp_Edina
Bajzáth Mária (szerk.): Itt vagyok, ragyogok!

Hát, nálunk még nem aratott sikert. A kisfiam 2 és fél éves, de ez a könyv nem érdekli, mivel nincsenek benne olyan képek, mint egy leporellóban. Más meséket nagyon szeret, pl: Boribon, Kippkopp, leporellók, Maszat sorozat, stb. Szerintem ez a könyv kicsit nagyobbaknak való, és nem a leírt 0-4 éves korosztálynak. Vagy csak több kép kellene bele..

>!
marschlako P
Bajzáth Mária (szerk.): Itt vagyok, ragyogok!

Nagyon jó kis gyűjtemény, sokféle nép meséivel, 0-4 éves gyerekeknek. Eleinte nem voltam biztos benne, hogy ezek a népmesék mennyire kötik le az ilyen pici gyerekeket, de aztán a gyakorlat eloszlatta kétségeimet. Nekem személy szerint legjobban Az oroszlán és a kecske címet viselő indiai népmese tetszett: avagy hogyan járt túl a bölcs, öreg kecske az oroszlán eszén, majd a sakálén is, aki azt hitte, leleplezte a kecskét. A kötet végén egy rövid összefoglaló is található, hogyan érdemes a gyerekeket bevezetni a népmesék világába.


Népszerű idézetek

>!
Zúzmara

Íze van a sónak,
értelme a szónak,
hidege a hónak,
tüze a jó lónak,
feneke a tónak,
jutalma a jónak.


Hasonló könyvek címkék alapján

Jakob Grimm – Wilhelm Grimm: Grimm legszebb meséi
T. Aszódi Éva (szerk.): Kisgyermekek nagy mesekönyve
Kormos István (szerk.): A háromágú tölgyfa tündére
Boldizsár Ildikó (szerk.): Esti mesék lányoknak
Az elrabolt királykisasszony
Arany László: Icinke-picinke
Benedek Elek: Az aranytulipán
Petre Ispirescu: Mesék
Burus János Botond (szerk.): Csihán királyúrfi
Luzsi Margó (szerk.): Mesélj nekem tündérekről és boszorkányokról