Gingalló 7 csillagozás

Magyar népmesék óvodáskortól
Bajzáth Mária (szerk.): Gingalló

"Mesét hallgatni és mesélni öröm. A népmesék a gyerekek számára ismerős és érthető nyelven szólnak a világról, arról, hogy minden változik és megváltoztatható, hogy az élet családdal, barátokkal, növényekkel, állatokkal együtt teljes, varázslatokkal és próbákkal teli, izgalmas kaland.
A Gingalló című, magyar népmeséket egybegyűjtő kötetet jó szívvel ajánlom nagyobb óvodásoknak éppúgy, mint alsó tagozatos iskolásoknak. A tíz téma köré csoportosított történeteket közmondások és szólások kísérik, ám az eddigiektől eltérően ezeket most elrejtettük két nagy képben is. A játék által okozott felismerés örömén túl azt remélem, hogy Láng Anna szólás-mondásokat megjelenítő böngészője segít abban, hogy a népköltészeti alkotásoknak ez a különleges szelete se merüljön feledésbe, hanem beépüljön a gyerekek aktív szókincsébe."

Bajzáth Mária mesepedagógus,
a Népmesekincstár mesepedagógiai módszer kidolgozója

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Magyar népmesekincstár Kolibri

>!
Kolibri, Budapest, 2020
204 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634377047 · Illusztrálta: Láng Anna

Most olvassa 1

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 31

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

pveronika>!
Bajzáth Mária (szerk.): Gingalló

Bajzáth Mária (szerk.): Gingalló Magyar népmesék óvodáskortól

Régóta keresek olyan népmeseválogatást, ami igényes megfogalmazású, szép és gondosan válogatott meséket tartalmaz, éppen ezért nagyon vártam, hogy a kezembe vehessem ezt a könyvet. Szerencsére nem is kellett csalódnom, hiszen bár nem minden mese nyerte el egyformán a tetszésemet, de rengeteg-rengeteg értéket rejt ez a csodaszép kötet.

A Gingalló a Magyar népmesekincstár második része, amely ez alkalommal első sorban nagyobb óvodások és általános iskolás gyerekek számára készült. A könyvben szereplő mesék tíz különböző téma köré csoportosulnak, úgy mint „Mesék a tettek következményeiről”, „Mesék születésről, életről és halálról”, „Mesék igazmondókról és füllentőkről” vagy éppen a „Mesék varázslatokról”, és mindezt ezekhez kapcsolódó különböző szólások és közmondások kísérik. Nagyon tetszett, hogy ezek megjelentek két böngészős képen is, ami sokszor még számomra is jó kis feladványnak bizonyult, és szintén nagyon jónak találtam, hogy a kötet végén meg is találjuk a könyvben szereplő közmondások magyarázatát.

A mesék nagyon szép, igényes, olykor régies nyelvezettel íródtak, és nagyon dicséretes, hogy a régies szavaknak lábjegyzetben mindig ott volt a jelentése. Úgy gondolom, hogy a könyv igazi értéke pontosan ebben rejlik. Hogy megpróbálja a köztudatban tartani és a mai generációnak is átadni ezeket a történeteket és közmondásokat, és ezzel együtt nem engedi feledésbe merülni a régi magyar nyelvet sem.

Ismét szeretném kiemelni Láng Anna csodaszép rajzait. Minél több általa illusztrált kötetet veszek a kezembe, annál nagyobb rajongója leszek, mert egyszerűen nem lehet velük betelni. Úgy érzem, hogy az illusztrációk rengeteget adtak az élményhez.

Nagyon tetszett, hogy a mesék egy igazán széles palettáról lettek válogatva. Voltak köztük állatos mesék, varázslós vagy boszorkányos mesék, klasszikus történetek szegény legénnyel, királykisasszonnyal vagy éppen varázstárgyakkal a főszerepben, és szinte mindet tanulságosnak találtam. Amit viszont negatívumként tudnék említeni az az, hogy volt néhány olyan mese, aminek szerintem nem volt pozitív tanulsága vagy éppen egy kicsit erőszakosabb volt. Korábban említettem, hogy a könyv legnagyobb értéke, hogy igyekszik megőrizni a mai kor számára ezeket a régi meséket, mégis úgy gondolom, hogy talán vannak olyan történetek, amiket viszont már ideje lenne engedni, mert a legtöbb szülő úgysem olvassa fel a gyerekének, főleg, hogy óvodásoknak íródott a könyv. Ilyen volt például a ’Kinek a legcsúnyább a neve?’ című történet, amiben a farkas, a róka, az őz, a nyúl, a kakas és a tyúk egy verembe esik, akik mivel annyira éhesek, hogy mind megeszik egymást. Végül a farkas marad utoljára, aki annyira éhes lesz, hogy elkezd ordítani, de jönnek a vadászok, megölik és a bőréből bundát csinálnak. Számomra például ez a mese nem adott semmit, és biztosan nem olvasnám fel a gyerekemnek. Persze a könyvben számos csodaszép mese is helyet kapott, és pont ezért érzem azt, hogy talán jobb lett volna, ha ezeket a gyengébb, töltelék meséket kihagyta volna a szerző.

Összességében a Gingalló tényleg egy varázslatosan szép kötet, amit szívből ajánlok minden kisgyerek és szülő számára.

http://veronikasreaderfeeder.com/bajzath-maria-gingallo…

Trudiz>!
Bajzáth Mária (szerk.): Gingalló

Bajzáth Mária (szerk.): Gingalló Magyar népmesék óvodáskortól

Gyönyörű, igényes kiadás. Tematikusan válogatva adja a mesék sorát. Az illusztráció is szemet gyönyörködtető. Az ismert mesék mellett Tetszetősek: A pacsirta meséje, A vitás vadkörtefa, Megitatják a fűzfát, Az öregember és a pokróc.
Az ismeretlennek tűnő szavakat az adott oldalon megmagyarázza. A kötet végén a tartalomjegyzéken felül szólások, közmondások értelmezése is vár.
Ajánlom. Olvassátok! :)

Utószó_blogger>!
Bajzáth Mária (szerk.): Gingalló

Bajzáth Mária (szerk.): Gingalló Magyar népmesék óvodáskortól

Nagyon tetszett, hogy a legtöbb mese a kötetben vicces, vidám, de mindenképpen tanulságos, és szinte minden történet elmond valamit a világról, el lehet gondolkozni a mondanivalóján, a cselekedetek helyességén vagy a tettek következményein. Már a könyv első meséi beszippantottak, hiszen amellett, hogy minden mese viszonylag rövid, többségében izgalmasak is, és minden egyes mesében van egy kis csavar, valamilyen fordulat, ami izgalmassá teszi a cselekményt. A közös jegyek ellenére azonban minden mese nagyon más, vannak itt állatmesék, furfangos utazókról szólók, tündérmesék, sárkányok, királykisasszonyok és szegény legények, tehát mindenféle olyan szereplő és szituáció megjelenik, melyeket már jól ismerhetünk a mesékből. Mégis, szinte alig volt olyan történet, amit ismertem volna korábbról, és ez hatalmas öröm volt számomra, hiszen így volt igazán értelme annak, hogy elolvastam a könyvet.

Bővebb értékelés a blogomon: https://www.utoszo.hu/2020/07/06/bajzath-maria-gingallo/


Népszerű idézetek

Trudiz>!

– Kis pacsirtám, elkéstél. Már elfogyott mind az égi festék. Nem tudok neked színes tollruhát festeni. De jó tett helyébe jót várj! Te segítettél a szegény öregasszonynak, én meg adok neked olyan kincset, ami más madárnak nincsen. Legyen szebb a hangod, mint a többinek, és tudj a magasban, röptödben is szépen fütyörészni.

Bajzáth Mária (szerk.): Gingalló Magyar népmesék óvodáskortól


Hasonló könyvek címkék alapján

Benedek Elek: Nagy mesekönyv 1.
Zalka Csenge Virág: Ribizli a világ végén
Benedek Elek: A kék liliom
Kovács Ágnes (szerk.): Icinke-picinke
Arany László: Magyar népmesék
Ágh István (szerk.): Parazsat evő paripa
Luzsi Margó (szerk.): Mesélj nekem tündérekről és boszorkányokról
Arany László: A kiskakas gyémánt félkrajcárja
Benedek Elek: Szélike királykisasszony
A kiskakas gyémánt félkrajcárja