Budapest ​természeti kalauza 6 csillagozás

Bajor Zoltán: Budapest természeti kalauza

Budapest területén olyan különleges természeti kincsek is rejtőznek, amelyekkel könyvek ritkán foglalkoznak. Szerzőink ezeket a védett és védendő értékeket mutatják be, amelyek közül nem egy nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő. Könyvünk látványos fényképek és hasznos ismeretek sokaságával kalauzolja az olvasókat Budapest védett területeire, szikláihoz, barlangjaihoz, és sorra veszi az itt honos állat- és növényritkaságokat is.

>!
Kossuth, Budapest, 2017
246 oldal · ISBN: 9786155535925
>!
Kossuth, Budapest, 2009
256 oldal · ISBN: 9789630959513

Kedvencelte 1

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
Amrita IP
Bajor Zoltán: Budapest természeti kalauza

A szerzőtől hallottam egyszer, hogy sok budapesti szidja a városát, amiért szerintük túl kevés itt a zöld terület, a természet, ezzel szemben a valóság az, hogy más fővárosokhoz képest nagyonis jól el vagyunk látva természeti értékekkel. Csak sok ember nem hagyja el a belvárost.
Eleinte bosszantott, hogy sok olyan élőhelyet is leír a könyv, ahová engedéllyel, vagy egyáltalán nem lehet belépni. Aztán arra gondoltam, hogy ugyanakkor milyen jó, hogy legalább a könyv segítségével tehetek ott egy képzelt sétát. De ennél sokkal érdekesebb számomra, hogy leír rengeteg látogatható természeti értéket, amiről én se tudtam hogy létezik, ráadásul még tippet is ad, hogy mit, mikor érdemes megnézni ott és hogyan lehet odajutni.
Csodaszépek fotók, a szövegen érezhető, hogy a szerző a leírt helyek, és a különböző állat- és növényfajok alapos ismerője.

Nem vagyok róla meggyőződve, hogy másnak is így érdemes olvasni ahogy én tettem: az első betűtől az utolsóig. :P Bár érdekes rálátásom lett így az egészre, úgyhogy nem volt haszontalan. (Mivel személyes kedves ismerősöm a szerző, én ezért olvastam így, kíváncsiságból, hogy "na mit írt Zoli"). Igazából praktikusabb úgy használni a könyvet, hogy ha egy-egy élőhelyre kíváncsi vagy, kikeresed és elolvasod a leírását, vagy átlapozva megkeresed, melyik kerületbe mennél el szívesen és ott mi van.
Összességében szuper és hasznos darab minden budapesti természetszerető embernek.
(És akkor most azt kéne, hogy kis térképen jelölgetve, hogy mit láttam már, végigjárni az összes látogatható területet). :)


Hasonló könyvek címkék alapján

Pénzes Antal – Csizy Ferenc: Budapest élővilága
Tenk András: A Tamariska-domb természeti értékei
Papp József: A budai Sashegy élővilága
Barta Zoltán – Futó János – Galambos István – H. Harmat Beáta – Kasper Ágota – Kutasi Csaba: A Bakony
Erdős László: A villányi-hegység élővilága
A Pannon régió élő öröksége
Kereszty Zoltán – Kósa Géza – Rácz István: Botanikus kert: Vácrátót
Vásárhelyi Tamás – Veres László: Folyók, tavak élővilága
Schmidt Egon – Budai Tibor: Az erdők élővilága
Kittenberger Kálmán: Afrikai vadászkönyv