Média ​és politika 3 csillagozás

Bajomi-Lázár Péter: Média és politika

Miért ​nem szilárdult meg az 1989–1991-es rendszerváltások után a média szabadsága a kelet-közép-európai posztkommunista demokráciákban, köztük Magyarországon? Milyen eszközökkel igyekeznek a politikai és az üzleti elitek befolyásolni a médiát? Milyen defektusok jellemzik a régió országainak nyilvánosságát? Milyen hatást gyakorol az információ-technológiai forradalom a nyilvánosságra? Egyáltalán: mi lehet a szerepük a nyilvánosság intézményeinek egy demokratikus társadalomban? Hasznos vagy haszontalan fórumai-e a sokszor kárhoztatott kereskedelmi médiumok a társadalmi nyilvánosságnak?
Az itt kötetbe szerkesztett, frissített és bővített formában közölt tanulmányok ezekre a kérdésekre keresnek választ. Egyúttal olyan médiapolitikai javaslatokat is megfogalmaznak, amelyek célja a nyilvánosság ezen keresztül pedig a demokrácia minőségének javítása.

Bajomi-Lázár Péter (1969) az Oxfordi Egyetem Politikai és Nemzetközi Tanulmányok Tanszéke Média és demokrácia Közép- és… (tovább)

>!
PrintXBudavár, Budapest, 2010
236 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638808547

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Michel Foucault


Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Brigi007>!
Bajomi-Lázár Péter: Média és politika

Elég érdekes és sok mindenre kitérő könyv. Tökéletes, hogy az ember végiggondolja vele a mai média folyamatait, összefüggéseit és kapcsolatait. Olyasmiket mond, amit már úgyis tudunk, de tudatosít bennünk, hogy tudjuk.


Népszerű idézetek

Brigi007>!

Michel Foucault nyomán Ang hozzáteszi: a tömegkultúra ideológiája azt is megengedi hangoztatójának, hogy felettes nézőpontot foglaljon el bírálatának tárgyával szemben. Az, aki elítéli a tömegkultúrát, önmagát is pozicionálja: a „jó ízlésű”, „igényes”, „tájékozott”, „kulturált” emberek táborába sorolja magát. Mégpedig anélkül tüntetheti fel magát „magasabb rendűnek”, hogy ennek érdekében – a kritikán kívül – bármilyen kulturálisan értékelhető teljesítményt kellene nyújtania.

Kapcsolódó szócikkek: Michel Foucault

Hasonló könyvek címkék alapján

Sipos Balázs: Sajtó és hatalom a Horthy-korszakban
Takács Róbert: Politikai újságírás a Kádár-korban
Csermely Péter: Tiranai lepel
Molnár Attila Károly: A tanácskozó demokrácia és a megváltó csevegés
Rácz János: Több oldalról szorongatva: középen
Kálmán Olga: Egyenes beszéd
Ormos Mária: Egy magyar médiavezér: Kozma Miklós I-II.
Pethő Tibor: A Magyar Nemzet története 1938–2018
Mathias Bröckers: Összeesküvések, összeesküvés-elméletek és szeptember 11. titkai
Catherine Bertho Lavenir: A demokrácia és a média a 20. században