Kastélyok ​és mágnások 6 csillagozás

Az arisztokrácia világa a századvégi Magyarországon
Baji Etelka – Csorba László: Kastélyok és mágnások Baji Etelka – Csorba László: Kastélyok és mágnások

Pillanatképek a dualizmus kori Magvarország arisztokráciájának világából. Pillanatképek, villanások, mozaikok. Könyvünk azzal a szándékkal keletkezett, hogy fényképi ábrázolásokkal – mint olyan forrásokkal, amelyek leginkább képesek arra, hogy megelevenítsék elmúlt évtizedek szereplőit, életük terét és eseményeit – idézze fel, mutassa be a hajdanvolt arisztokrata világ neves alakjait, életük helyszíneit, hétköznapi pillanatait és az ország életét befolvásoló eseményekben való részvételüket.

>!
Medicina, Budapest, 2006
240 oldal · ISBN: 9632439317
>!
HG & Társa, Budapest, 1994
192 oldal · ISBN: 9638517417

Enciklopédia 1


Kedvencelte 2

Most olvassa 3

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 17

Kölcsönkérné 1


Népszerű idézetek

R>!

S éppen mert Geraldine néni (Károlyi Gyuláné Pálffy Geraldine) köre helyesen gondolkodott, döntőbírónak tekintették minden olyan vitás vagy kétes kérdésben, amelyekben a társaságnak állást kellett foglalnia. Például: meglehet-e hívni ezt vagy azt az elvált asszonyt vagy olyan társaságbeli hölgyet, akinek a múltját valamilyen botrány terhelte? Ha Geraldine néni megnyitotta házát az ilyen nő előtt, akkor nyugodtan megtehette, és meg is tette mindenki."

7. oldal

Baji Etelka – Csorba László: Kastélyok és mágnások Az arisztokrácia világa a századvégi Magyarországon

R>!

Tiszadobon a közönséges ebéd kiadós előétellel kezdődött, sajtos suofflé vagy rákmajonéz, majd tiszai hal következett, pompás, friss, nyílt tűzön ropogósra sütött kecsege; utána jött a fő fogás, rendszerint marhasült, borjú vagy kacsa három-négy különböző körettel és főzelékkel; a negyedik fogás külön zöldség volt, esetleg spárga; utána torta és fagylalt következett. … Utána lassan vége felé tartott az ebéd; már csak édes kukorica következett vajjal, meg sajt és száraz aprósütemény. Befejezésül pedig görögdinnye, nagyszerű, zamatos, bő levű, jégbe hűtött dinnye, s persze minden más nyári gyümölcs, ami éppen érett…

134. oldal

Baji Etelka – Csorba László: Kastélyok és mágnások Az arisztokrácia világa a századvégi Magyarországon

Kapcsolódó szócikkek: görögdinnye

Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Ármány és kézfogó
Bánffy Miklós: Erdélyi történet I–III.
Kéri Katalin: Hölgyek napernyővel
Pallavicini-Andrássy Borbála: Pallavicini-Andrássy Borbála kitelepítési és 1956-os naplója
Ballagi Károly – Király Pál: A magyar birodalom leírása
Borbély Béla – Siklósi Gyula: Királyaink emléke / In Memory of Our Kings
Gordana Prčić Vujnović – Tóth Attila: Századfordulós ékkövek / Gems of the Turn of the Century
Takács Imre: Magyarország földművelésügyi közigazgatása az Osztrák-Magyar Monarchia korában 1867–1918
Heiszler Vilmos – Szakács Margit – Vörös Károly: Photo Habsburg
Grandpierre K. Endre: Királygyilkosságok