A ​Sötétben Látó Tündér 38 csillagozás

Bagossy László: A Sötétben Látó Tündér Bagossy László: A Sötétben Látó Tündér

Az ​Örkény István Színházban Pogány Judit főszereplésével évek óta nagy sikerrel játszott gyerekelőadás, végre könyv alakban is megszületett.
Bagossy László varázslatos, népmesei elemekből építkező, mégis nagyon mai meséje az utóbbi évek gyerekirodalmának egyik legszebb darabja – nem lehet, hogy ez csak látható-hallható, ez olvasható is kell, hogy legyen.
A mesét az Ibby-díjas Takács Mari finom, érzékeny rajzai kísérik.
„Amikor a legnagyobb unokám három és fél évesen az Örkény Színházban megnézte A Sötétben Látó tündér című előadásunkat, lázrózsákkal az arcán jött ki a nézőtérről, megölelt, és csak ennyit mondott: nagyon szépet meséltél, nagymama. Boldog vagyok, hogy első mesélője lehettem ennek a csodálatos szövegnek, és örülök, hogy most mesekönyv formájában is eljuthat minden anyukához, apukához, nagymamához és nagypapához, akiknek szívből kívánom, hogy segítségével találják meg az otthoni, meghitt mesemondás varázslatos hangulatát.” – vallja a fülszövegben… (tovább)

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Mojzer, Budapest, 2011
ISBN: 9789630966481 · Felolvasta: Pogány Judit
>!
Pagony, Budapest, 2009
64 oldal · ISBN: 9789639727687 · Illusztrálta: Takács Mari

Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 20


Kiemelt értékelések

egy_ember>!
Bagossy László: A Sötétben Látó Tündér

Az illusztrációk szépek, és a történet is renden van, bár az igaz, hogy itt-ott pillanatokra zavar támad az erőben. Mindenesetre ez egy jó példa a népmese újrahasznosításra, és nem hiszem, hogy a gyerekeket el kéne zárni ezektől a kissé véres meséktől. Végül is az élet nem egy Waldorf ovi.

5 hozzászólás
ziara>!
Bagossy László: A Sötétben Látó Tündér

Remélem, az én Adêlom is sötétben látó tündér lesz! Jó úton halad…

Hintafa P>!
Bagossy László: A Sötétben Látó Tündér

Az óriás körte és Torzonborz mellett a tavalyi év másik nagy kedvence ez a könyv. A történet minden részében szerethető. A fantasztikus szöveg Bagossy László munkája, a gyönyörű illusztrációk Takács Mari művészetét dicsérik. Már több családnak továbbadtuk, hogy őket is “megfertőzzük”. Örömmel jelentem: sikerült! Még nem találkoztam olyan gyerekkel, akinek elég lett volna, ha csak egyszer hallja.
A mese eredetileg az Örkény Színházban játszott “mesebeszéd”, amit a Pagony kiadó könyv formájában is megjelentetett. Milyen jól tették! Mivel az ilyesfajta jóból sosem elég, úgy gondoltam, hogy P-nek és kis barátainak látnia kell színházban is. Nem utolsó sorban azért, mert Pogány Juditot (a mesélő) alanyi jogon is imádom, úgyhogy ez kaland csak jól sülhet el. Az előadás népszerűségéről árulkodik, hogy már a következő két hónapra elkeltek a jegyek, igaz az évek óta játszott előadást havonta egyszer tűzi műsorára az Örkény színház. Gyereknapra végül sikerült jegyet vennem, és izgatottan vártuk, hogy végül indulhassunk. Én még azért is, mert a színházat megelőző hét egy olyan hullámvasutas utazáshoz hasonlított, amikor sosem tudtam, hogy most épp fent vagyunk és jön a zuhanás, úgyhogy most kéne sikítani, vagy már leértünk és ennél lejjebb már úgysincsen. Mindegy, túléltük, az előadás pedig gyógyir volt felborzolt idegeimnek. Feszítettünk a szép ruhánkban, karomon T-vel, akit Á végül mégsem vállalt el, hogy egy óráig a pesti belvárosban terelgesse a szombat éjszaka utáni bulihulladékok közt. Nem is csodálom egyébként. Végül így volt minden tökéletes.
http://hintafa.blog.hu/2015/10/23/bagossy_laszlo_a_sote…

petibácsi>!
Bagossy László: A Sötétben Látó Tündér

A népmesei elemeket tényleg szépen beépítette, de vannak a Szegény Dzsonival is áthallások.

Magdileona >!
Bagossy László: A Sötétben Látó Tündér

Jól sikerült népmeseátírás; szívesen megnézném a darabot is.

borbolya3>!
Bagossy László: A Sötétben Látó Tündér

Hagyományos magyar meseelemek újrahasznosítani csak még több eredetiséggel lehetett volna. Nem volt elég, ami viszont volt, az jó is volt.

mandulacska2>!
Bagossy László: A Sötétben Látó Tündér

Az egyik legszebb mesekönyv, amit olvastunk a nagyobb fiammal. Kb. 5 éves volt, amikor könyvtárból kikölcsönöztük. Verses formában íródott, de annyira magával ragadó a történet, ahogy az író elmeséli a történetet, hogy alig bírtuk letenni. Nagyon jó lehet segítő mesének a családban legkisebb gyerekeknek, akik nem ismerik még, miben jók, különlegesek ők a többi testvérhez képest. A történetben pont a legkisebb tündérnek van egy különleges tulajdonsága, amivel különbözik a többi tündértől.

Millázs>!
Bagossy László: A Sötétben Látó Tündér

Aranyos, kedves, de „rakjunk bele mindent a népmesei hagyományokból, öltöztessük új köntösbe” érzésem volt mindvégig. Egy eredeti ötlet volt benne: a királykisasszony búvóhelye egy lekváros üveg…


Népszerű idézetek

Cinka>!

Felugrott a sárkány a háromfejű táltos paripájára, és menten elindult a szökevények nyomába. De olyan táltos paripája volt ennek a sárkánynak hogy nemcsak három feje volt, hanem hat lába, és még a fenekéből is tüzet okádott, és a gondolat csak egy sánta csiga volt őhozzája.

birgi74>!

A tündérek úgy születnek, hogy minden hetvenhetedik esztendőben, tavaszi reggelen, mikor az erdők alján illatozik a medvehagyma, a szerelmes tündérfiúk meg a szerelmes tündérlányok kirepülnek a tisztásokra, átkarolják egymást, és elkezdenek szépen csókolózni. Ilyenkor aztán minden hetvenhetedik esztendőben csillogó szappanbuborékok hullanak az égből, ezekben a szappanbuborékokban érkeznek meg a világra a tündérgyerekek. Hogy ki a csuda eregeti őket, a Jóisten-e vagy valaki más, azt senki se tudja. Én is már csak arra emlékszem, hogy javában szállingózok lefelé az égből, és a többi testvéreimmel együtt próbálok megkapaszkodni szépséges tündéranyám hajában vagy szépséges tündérapám fülében.

2. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Máté Angi: Volt egyszer egy
Máté Angi: Az emlékfoltozók
Lázár Ervin: A Hétfejű Tündér
Berg Judit: Micsoda idő!
Csukás István: Pom Pom újabb meséi
Bálint Ágnes: Az elvarázsolt egérkisasszony
Kertész Erzsi: Fény Sebestyén
Varró Dániel: Túl a Maszat-hegyen
Darvasi László: Trapiti
Bálint Ágnes: Megint Mazsola