Eszperanto ​nyelvkönyv 2 csillagozás

Baghy Gyula: Eszperanto nyelvkönyv Baghy Gyula: Eszperanto nyelvkönyv

A ​nemzetközi nyelv eszméje többszáz éves. Tudósok hosszú sora foglalkozott a kérdéssel. Már Comenius, Leibniz, Descartes, Bacon és mások rámutattak műveikben a nemzetközi nyelv szükségességére, de elméleti tervezeteik nem oldották meg a problémát. Ez érthető. Abban az időben még jobbára csak a tudomány emberei érezték egy ilyen nyelv hiányát. Azóta a technika, a közlekedés, a kereskedelem, az idegenforgalom fejlődése, a szélesebb körben és gyakorlatilag érezhetővé tették egy nemzetközi nyelv szükségét. Így születtek meg a különböző megoldási kísérletek, amelyek közül az eszperantó nyelv szerzett legnagyobb népszerűséget, és bizonyult legmegfelelőbbnek a kérdés megoldására. Dr. Zamenhof Lajos Lázár 1887-ben D-ro Esperanto álnéven adta ki művét. A fiatal varsói lengyel szemorvos évtizedes munkával alkotta meg az eszperantó nyelvet; szókincsét az élőnyelvek anyagából vette, logikus és leegyszerűsített nyelvtant szerkesztett, s munkáját minden jog fenntartása nélkül az emberiség… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Tanuljunk nyelveket!

>!
Tankönyvkiadó, Budapest, 1967
200 oldal · Illusztrálta: Eigel István
>!
Tankönyvkiadó, Budapest, 1965
>!
Tankönyvkiadó, Budapest, 1960
200 oldal · puhatáblás

Várólistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
Kávéhab P
Baghy Gyula: Eszperanto nyelvkönyv

A könyvtárból kölcsönöztem ki, egy példányt, egy régi megviselt példányt. Látszik hogy sokat forgatták. 4 különböző nyelvkönyvet is beszereztem, van köztük, ami újabb, 2007-es, mégsem olyan jól kidolgozott és felépített, mint Baghy Gyula nyelvkönyve. Feladatokkal tarkított, nincs túlmagyarázva, nem tanít felesleges szavakat és ami nagyon fontos én nem érzem elavultnak. Tanultam már angolul és németül is, de soha egyik nyelv se keltette fel az érdeklődésemet annyira, mint az eszperántó. Egy mesterséges nyelv, dallamos, logikus, nagyon érdekesnek találom. Azt hiszem ezzel a szerző is így lehetett.
Érdekesség: a könyvtári könyvem legelső lapján ceruzával valaki ezt véste bele a lapba: spoiler
Ez a könyv a halálának évében jelent meg. Ez az ő öröksége. Pécsen az eszperántó parkban 2010-ben emléktáblát is állítottak neki.
Ajánlom! :)

>!
Dzsenszy
Baghy Gyula: Eszperanto nyelvkönyv

Nekem nagyon sokat segített a nyelvvizsgához való felkészülésben és bár az igaz, hogy előfordulnak benne ilyen kifejezések, mint elvtárs meg szakszervezet, de szerintem nagyon elhanyagolható mennyiségben. Nagyon jó kis szövegek vannak benne, minden leckéhez feladatok vannak, jók a nyelvtani magyarázatok. Én szeretem Baghy-t. :)


Hasonló könyvek címkék alapján

Helen Davies – Horváth József: Kezdők eszperantó nyelvkönyve
Polgár Izsó: Esperanto tanfolyam husz leckében
Princz Oszkár: Magyar-eszperantó tematikus szótár
La Morto kaj la kuracisto de Heltai Jenő – A halál és az orvos
Pechan Alfonz (szerk.): Eszperantó-magyar szótár
Pechan Alfonz (szerk.): Magyar-eszperantó szótár
Benczik Vilmos – Kaszab Andor: Eszperantó-magyar diáklevelezés
Ágoston Katalin (szerk.): Szókincspróba 1.
Kovács Magda (szerk.): Mikroszámítógép – mikroelektronikai értelmező szótár I-III.
Szilvási László: Sikeresen az eszperantó nyelvvizsgáig