Utak ​önmagunkhoz 50 csillagozás

Bagdy Emőke: Utak önmagunkhoz

Ez a könyv lelki útikalauz. Lámpása bevilágítja azokat a lelki tájakat, amelyeket alig, vagy nem is ismerünk. Úti célja az önismeret.

Mindnyájan lelki egyensúlyra, sikerekre, békére, örömökre vágyunk, de nem tudjuk, hogyan érjük mindezt el. A könyv minden sora vezet, tanít, önmagunkról szól, lelkivilágunkról, a fejlődésünk rejtelmeiről, törvényeiről. Hogyan lehetünk minden nehézség és akadály ellenére győztesek az életküzdelemben? Miből meríthetünk életkedvet, életerőt és bátorságot a megküzdési erőfeszítésekhez? Konfliktusaink közepette vajon hogyan válhatunk győztessé akképp, hogy az ellenfelet is méltó küzdőpartnernek tekintjük, tiszteljük?

A szellemi utazás végcélja annak megismerése, miként vállalhatunk felelősséget az ön- és társismereti tudás hatalmával annak az univerzumnak a védelméért, amelynek lakói, haszonélvezői, fogyasztói vagyunk, noha – ha akarjuk – lelkierőink felismerésével és működtetésével építő, bel- és külvilágot megtartó erőkké is válhatunk.

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Kulcslyuk, Budapest, 2012
286 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155281037
>!
Kulcslyuk, Budapest, 2012
286 oldal · ISBN: 9786155281600

Enciklopédia 7


Kedvencelte 4

Most olvassa 22

Várólistára tette 53

Kívánságlistára tette 48

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Trudiz >!
Bagdy Emőke: Utak önmagunkhoz

A pszichológia történeti fejlődésének magyarországi elindulásától, s mint alkalmazott tudományként való oktatásától (1963), a kamaszkori „problémás” korszakon keresztül az empátián át konfliktusok megoldási módjairól, stílusairól is olvashatunk.
Az biztos, hogy szükségünk van a vitalitásgenerátorokra, azaz a nevetésre és humorra a mindennapjainkban. Számos meghatározó írót, pszichológust és további nagy gondolkodót idézve lett kerek egész a mondanivaló.

Orsi_olvas>!
Bagdy Emőke: Utak önmagunkhoz

Bagdy Emőke igazán remek stílusban írta meg számunkra ezt a könyvet. Élőbeszédszerű a megfogalmazás és humor sugárzik a sorok közül. Foglalkozik az érzelmi biztonság, megküzdés és a felelősségvállalás kérdésköreivel.
A művet elsősorban a pozitív pszichológia eszméi hatják át. Talán én kaptam túlontúl realista neveltetést, számomra néha már kicsit sok, földtől elrugaszkodott és irreálisan bizakodó gondolatokkal találkoztam a könyvben. Nem mintha jogom lenne megítélni egy egész pszichológiai irányzatot a magam kevéske tudásával. Mindazonáltal Wilber megfogalmazása tetszett nagyon, miszerint az élet, a növekedés, a képességek kibontakoztatása nem veszít az értékéből, ha a „gonoszságot” mint saját jogán létezőt fogadjuk el.
Sok éve tanulok már pszichológiát, így nekem nem sok újat mondott a könyv.
Nehéz kérdés, hogy a szerzőt és a művét mennyire kell, mennyire lehet külön kezelni. Hiszek a hagyományos családi értékekben, de a választás szabadságában még inkább. Pszichológusként nem értékítéletet kell mondanunk mások életformájáról.

Attila_Márton_2>!
Bagdy Emőke: Utak önmagunkhoz

Nem értem még a végére, de már nincs sok hátra….

Érdekesek azok a hozzászólások, miszerint vannak benne dolgok, amelyek nem „újdonságok” és már máshol is lehetett róluk olvasni.
Igen, a pszichológia egy tudomány, kutatásokra épülve, a kutatások eredményeit pedig természetese, hogy visszaköszönni látjuk ismét és ismét, akárhányszor egy témába belenézünk.

Nem regény ez, hanem köznapi nyelvre lefordított, rendkívül jó stílusban megírt és felépített „utikalauz” egy adott témában, amely egyértelműen tartalmazza és összegyűjti az öntudat témakör köré felhalmozott információkat rendkívül kellemes módon.

barbyeegirl>!
Bagdy Emőke: Utak önmagunkhoz

Az első fele a könyvnek igazából elég nagy csalódás volt. Aki egy kicsit is olvasott vagy esetleg tanult néhány félévet mondjuk egyetemen vagy főiskolán pszichológiát annak valójában semmi újat, lényegeset nem ír le.
A második fele már sokkal érdekesebb, ezért kapott 3,5 csillagot tőlem. Itt már hasznos tanácsok szerepelnek, mely miatt vettem meg a könyvet.
És még egy megjegyzés: aki a videomegosztó portálokon nézett Bagdy Emőkés videókat nagyon sok minden szinte szó szerint ismerős lesz.

Ajnácska>!
Bagdy Emőke: Utak önmagunkhoz

Szerettem olvasni. Elbeszélte, hogy Magyarországra, hogy ferkőzött be a pszichológia. És azt is látatja, milyen hosszú út van még hazánkba odáig, hogy elfogadott és magától értetődő legyen a szakma és a munkája. Hogy az embereknek nem csak a testi egészségükkel kell foglalkozni, hanem a lelkivel is. A könyv másik felében megismerteti velünk az egyén pszichológiáját magzatkortól öregkorig. Engedi az embernek, hogy magára ismerjen benne, utat találjon magához. A nyelvezete élvezhető, vidám hangulatú. Szinte hallottam Emőke nyugtató hangját olvasás közben. Lehet blokkokban is olvasni, de egyben adja ki a kerek egészet.

Gitta_Bry P>!
Bagdy Emőke: Utak önmagunkhoz

Sokat tanultam belőle, de persze sok mindenről olvastam már előtte is. Jól megszerkesztett, akár részenként is olvasható könyv, amit biztos, hogy később is elő fogok venni, ha ismét el akarok mélyülni egy-egy témájában. Helyenként előfordulnak benne ismétlések, de hát több előadás szövegéből készült, ezért megbocsátom. :)

Snowberry>!
Bagdy Emőke: Utak önmagunkhoz

Jó téma, és érdemes vele sokat foglalkozni.
Nekem kicsit száraz volt, néhol túl „szakmai”, de megértem, hogy egy ilyen szerteágazó témát nehéz „lebutítani” a civilek számára :)))

StAngela>!
Bagdy Emőke: Utak önmagunkhoz

Ezt a könyvet az osztályfőnökömtől kaptam az elmúlt tanév végén, így tehát nagy várakozással vetettem bele magam az olvasásába. Emberközeli pszichológiára vágytam és ezt a későbbiek folyamán többé-kevésbe meg is kaptam!
Bagdy Emőkének megvan a saját beszédmódja a könyvében, ahogy más pszichológiával foglalkozó szakembereknek is. Ettől éreztem nekem címzettnek és néhány meglátásával is teljes mértékig egyet tudtam érteni. Így például a gyermekneveléshez nyújtott kapaszkodóit hasznosnak találtam. Könnyen érthető volt mindaz amit leírt, habár a pszichológia történetének bő lére eresztett áttekintése kevésbé volt érdekfeszítő számomra.
Számomra sok volt benne az olyan meglátás, amit már mások ugyanígy kifejtettek. Néha olyan érzésem volt, mintha egy-egy részt átmásoltak volna valaki más művéből, de hogy kiéből az nem jutott eszembe. Bár lehet hogy tévedek, mindenesetre ismerős volt néhányuk.
A csillagozásnál tehát az összhatást néztem, ami még így is kedvező volt.

Ezúton szeretném megköszönni osztályfőnökömnek, hogy megajándékozott ezzel a könyvvel! Tudom mennyire kedveli Bagdy Emőkét és tanulmányai révén mennyire elkötelezettje a pszichológiának, ezért is vagyok hálás neki hogy tudásából amennyit módjában állt átnyújtott nekem! :)
Azt hiszem ez a könyv örök kötelékként fog minket átfűzni, mindig emlékeztet majd engem rá!

Szilvi_Pálmai>!
Bagdy Emőke: Utak önmagunkhoz

Az eleje kicsit száraz, de aztán egy nagyon érdekes és informatív olvasmány. Nekem nagyon tetszett.

Garbai_Ildikó P>!
Bagdy Emőke: Utak önmagunkhoz

Én szeretem és tisztelem a professzor asszonyt. Több előadásán voltam és hallgatom a neten is. Így tény,hogy sok minden volt amit már hallottam tőle de szeretem újra olvasni is és jegyzetelni ami számomra fontos. Kell hozzá hangulat is,mert sokáig tartott mire végeztem vele de volt igencsak bele húztam. Számomra nem volt csalódás.


Népszerű idézetek

stippistop P>!

Ha valakit elveszítettünk, akit szerettünk, a lélek azonosulással gyógyul. Egyszer csak észrevesszük, hogy bizonyos tulajdonságait, mozdulatait öntudatlanul is átvettük annak, akit nehéz elengedni. Valami apró gesztust, hangsúlyt vagy mindennapi szokást. Például úgy terítünk, úgy hajtjuk össze a szalvétát, ahogy az elhunyt édesanyánk tette. Valamit föltámasztunk abból, aki elment, egy darabkát belőle beépítünk az énünkbe. Őt már nem kapjuk vissza, de valamit belőle mégis megőrizhetünk halálunkig. Így folyamatosan össze vagyunk kötve mindazokkal, akiket valaha szerettünk, mert a lelkünkben ott van az emlékük, és a viselkedésünkben néhány motívum, amiről tán magunk se tudunk, mert nem tudatosítottuk ezeket. De ha megfigyeljük, rájöhetünk, hogy mit támasztottunk fel azokból, akiket elveszítettünk és megsirattunk.

1 hozzászólás
Gitta_Bry P>!

Sokszor elmondtam már, de ez annyira lényeges, hogy szeretném újra megismételni, mert jó lenne, ha mindannyian tudatosítanánk magunkban: ha azt szeretnénk, hogy a gyereknek megerősödjön az önbizalma, kérlek benneteket, ne alázzátok meg őt, ne nevezzétek tudatlannak, butának, szerencsétlennek, ügyetlennek, ne hasonlítgassátok össze a kárára másokkal. Inkább azt mondjátok el neki, hogy az ő korában ti is ugyanígy küszködtetek azokkal a dolgokkal, amikkel ő, álljatok mellé, erősítsétek meg abban, amiben jó! A modern pszichológia és pedagógia üzenete, hogy sugározz bizalmat! Nézz a gyerek szemébe, és mondd neki azt: tudom, hogy te ezt meg fogod tudni csinálni! Tudom, hogy képes vagy rá! Tudjátok, micsoda varázsmondat ez?

133. oldal

p_m_linda>!

Hiába mondják, hogy ebben a konzumkultúrában a hűségnek már nincs olyan nagy szerepe – a lelkünk mélyén ma is ugyanúgy szükségünk van rá.

148. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hűség
p_m_linda>!

Ahogy világra jövünk, a legelső feladatunk az, hogy az ősbizalom kialakulhasson, ami egy életre szóló lehetőség arra, hogy szeretni, bízni, örülni tudjunk. Ez az alap. Ha azonban az embert nem érik olyan társas ingerek, amelyek azt fejezik ki, hogy őt várták, szeretik, elfogadják és gondoskodnak róla, akkor a bizalommal szemben az ősbizalmatlanság alakul ki. A bizalmatlanság érzése mélyen, sejtszinten beépül a szervezetbe. Ez az egész életúton árnyékként kísérhet valakit, aki sosem képes elhinni, hogy ő elfogadható anélkül is, hogy feltételeket teljesítene a szeretetért. … A legelső, nem tudatos emlékezetünk az omnipotencia-érzésben gyökerezik, amikor grandiózus, fantasztikus mindenhatósági érzéseink vannak, mert mindent megtesznek értünk, de még nem tudjuk, hogy azt a másik teszi – hát úgy érezzük, mi vagyunk azok, akik mindenre képesek vagyunk! Ez az ős-omnipotencia egyben az ősboldogságnak a fázisa is – feltéve, ha ezt szolgálja, segíti az odaadó környezet. Ebben az ellátottságban és boldogságban véssük be a bizalmat és hitet, hogy érdemesek vagyunk önmagunkért, létezésünkért is a szeretetre. Kötődünk ahhoz, akiből az életet nyertük, megtanulunk ragaszkodni és szeretni. Ez tehát az első életév feladata.

130. oldal

p_m_linda>!

… a szeretet az a nagyhatalom, amely az életben mindig megsegít minket.

121. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szeretet
Wanita>!

[…] jaj annak, akit idealizálnak, mert előbb-utóbb lepottyan a trónról, és amilyen magasan volt, olyan mélyre zuhan.

138. oldal

Wanita>!

[…] tudnunk kell, hogy miként lehet minket befolyásolni, megnyerni olyasminek is, amivel a lelkünk mélyén nem értünk egyet. Ha ismerjük a megtévesztésnek, a manipulációnak a mechanizmusait, akkor védekezni is tudunk ellenük, ami elengedhetetlen, ha mentális egészségben akarunk maradni.

125. oldal

Kapcsolódó szócikkek: manipuláció · mentális egészség · önismeret
Máté_Szabics>!

A pozitív pszichológia egyik jeles elméletalkotója, Martin Seligman a pesszimizmust, a reménytelenséget, a jövőkép hiányát önkárosítónak, megbetegítőnek tekinti. Sajnos, nem vagyunk eléggé „edzettek” a túlélésért való aktivitáshoz. A passzív és azonnali megoldást kívánó, kívülről segítséget váró „óriáscsecsemő” fogyasztó-ember inkább bekap egy megvásárolt gyógyszert, semmint saját aktivitással küzdene egészsége megtartásáért vagy diszkomfortjának megszüntetéséért.

45. oldal

Garbai_Ildikó P>!

Ne azt nézzük, mitől beteg! Nézzük meg, kutassuk fel, mi tartja az embert egészségben!

44. oldal

Angelsgirl>!

Magunknál kell kezdenünk, a mi parányi univerzumunkban.

13. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Szondy Máté: Olvadás
Almási Kitti: Ki vagy Te?
Pál Ferenc: A szorongástól az önbecsülésig
F. Várkonyi Zsuzsa – Orvos-Tóth Noémi – Popper Péter – Ranschburg Jenő – Vekerdy Tamás: Sorsdöntő találkozások
Farkas Lívia: Ennél zöldebb nem lesz!
Almási Kitti: Irigység, kibeszélés, rosszindulat
A lélek dolgai
Hevesi Krisztina: Szex
Bagdy Emőke – Csernus Imre – Czeizel Endre – Daubner Béla – Feldmár András – Kádár Annamária – Kígyós Éva – Pál Ferenc – Popper Péter – Ranschburg Jenő – Szendi Gábor: Belső utakon
Herendi Kata – Szabó Eszter Judit: 20 önismereti kérdés és válasz