Fejben ​dől el? 113 csillagozás

Ami rajtunk múlik – és ami nem
Bagdy Emőke – Kádár Annamária – Buda László – Pál Ferenc: Fejben dől el?

„Minden ​fejben dől el!” – szokták mondani. Talán egyetértünk ezzel, de az is lehet, hogy némi ingerültséget kelt bennünk ez a mondat, annyiszor hallhattuk az elmúlt évek során olyan értelmezésben, hogy elegendő „pozitívan gondolkodni”, s önmagában ettől majd jól mennek a dolgok. Az élet minden bizonnyal nem ennyire egyszerű, s ha ezt már magunk is megtapasztaltuk néhány alkalommal, akkor fenntartásokkal fogadhatjuk a hasonló kijelentéseket.
Ugyanakkor ma már sokszorosan bizonyított tény, hogy a mentális beállítódásunk valóban jelentős hatást gyakorol a teljesítményünkre, a közérzetünkre, az egészségi állapotunkra, sőt, még az emberi kapcsolatainkra is. Például az élsportban bizonyos szint felett tényleg majdnem minden fejben dől el, erős mezőnyben a győzelem vagy vereség már jórészt a mentális állapoton és felkészültségen múlik. A gyógyítás világában is evidenciának számít, hogy amit elvárunk egy adott szertől vagy eljárástól, az nagymértékben befolyásolja a hatást. Alaposan… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tartalomjegyzék

>!
Kulcslyuk, Budapest, 2017
156 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155281433
>!
Kulcslyuk, Budapest, 2017
156 oldal · ISBN: 9786155932243

Enciklopédia 6


Kedvencelte 7

Most olvassa 16

Várólistára tette 96

Kívánságlistára tette 108

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

DaTa P>!
Bagdy Emőke – Kádár Annamária – Buda László – Pál Ferenc: Fejben dől el?

Ó, hát ez valami gyönyörű. Bagdy Emőke, Buda László, Kádár Annamária, Pál Ferenc: két pszichológus, egy pszichiáter, egy pap és egyben mentálhigiénés szakember gondolatai arról, vajon valóban minden fejben dől el? Nem mond ez a könyv semmi egetrengető újdonságot, mégis annyira jóleső érzés volt ezt olvasni. Picike kis kötet, majdhogynem zsebkönyv, alig százötven oldal, de tele szépséggel, tele jóval. Jujj, de jó volt ez!

2 hozzászólás
dagikám>!
Bagdy Emőke – Kádár Annamária – Buda László – Pál Ferenc: Fejben dől el?

Érdekes leírásokat,példákat hoztak a szerzők,amiknek úgy gondolom van igazságtartama. Másképp kell állni a dolgokhoz,másik irányból megközelíteni a problémákat és lehet olyan megoldást találunk rá,ami lehet eleinte fel se merült volna bennünk. Tanulságos könyv volt.

Gyöngyi0309 P>!
Bagdy Emőke – Kádár Annamária – Buda László – Pál Ferenc: Fejben dől el?

Az olvasás mellett a másik szerelmem a pszichológia. Ebben a kötetben 4 írás található, 4 ismertebb lélekgyógyásztól. spoiler
Azt boncolgatják, hogy céljaink, vágyaink tényleg fejben dőlnek-e el, mennyire hasznos haszontalan a céltudatosság, van-e eleve elrendeltetett, van-e esélyünk változtatni, konkrétan minden döntés és választás kérdése-e.
A négy szerző között két kedvencem is szerepelt, így csak idő kérdése volt, mikor lapozom fel.
Kádár Annamária indítja a kötet, a saját élményeiből, tapasztalataiból, életéből vett példákkal tanít minket, illetve nem maradhat el a mesepszichológiai vonatkozás sem. Nagyon szeretem őt, mert annyira emberi, a lapokról sütött a báj.
Aztán Buda László következett. Nekem az ő írása kicsit mesterkéltre sikerült, kicsit olyan, „írjunk, mert muszáj”.
Aztán a szakma ősanyja Bagdy Emőke következett. Érdekes volt ahogy körüljárta a témát.
És végül a szakma összes képviselője közül a számomra etalon Pál Ferenc ( Feri atya) írása zárta a sort. Élőben többször volt szerencsém előadásán részt venni, nagyon lehengerlő, dinamikus, igazi pszicho-stand-up-os. Na ez az írásából is lejött. Imádom, hogy ő is a saját életéből merített példákkal támasztja alá mondanivalóját, de mindemellett képben van a külföldi szakmabeliek munkásságával is, abszolút napra kész. Nagyon szeretem benne azt,hogy nem szégyelli az emberi esendőséget megmutatni, sokszor saját példán keresztül is.
A könyvben tetszett, hogy nem szájbarágós, nem választ oldalt, nem kardoskodnak a szerzők amellett, hogy de, bizony minden fejben dől el, hanem óvatosan boncolgatják a témát, pro-kontra alátámasztva.
Néha szeretek ilyen könyvecskéket olvasni, kell, hogy a mai rohanó-átgázoló világban a lelket is ápoljuk. Több embernek kellene olvasni hasonló könyveket, hátha toleránsabb lenne a világ. A másik pozitív hatása, hogy ilyenkor picit elmélázom, hogy teljesen rendben van az életem, tényleg mondhatom, hogy boldog vagyok, nagyon sok minden becsülendő az életemben, és hálás vagyok azért amim van.

7 hozzászólás
tonks>!
Bagdy Emőke – Kádár Annamária – Buda László – Pál Ferenc: Fejben dől el?

Nyitott Akadémiás előadás után muszáj könyvet venni, mert olyan motivációt kapsz, hogy a könyves stand adja a másikat.
És végre sikerült is elolvasnom a vett szerzeményt és hát jólesett. Talán még a legeleje a leggyengébb, Kádár Annamáriát szóban nagyon jónak tartom, itt inkább azt néztem, meddig tart még az írása. De a többiek teljesen rendben voltak, Bagdy Emőke, Pál Feri írását már át is emeltem a munkámba, mert pont témába vágnak. Külön tetszik a zsebkönyv hatás feeling, biztos lesz még forgatva az évek során.

Manocska0123>!
Bagdy Emőke – Kádár Annamária – Buda László – Pál Ferenc: Fejben dől el?

Amit ebből a rövid kötetből ki lehet hozni azt kihozták. Több szakember többféle megközelítése példákon és rövid esettanulmányokon keresztül, így nem lesz száraz az amúgy sem unalmas téma. Ajánlom elolvasni.

mokus33>!
Bagdy Emőke – Kádár Annamária – Buda László – Pál Ferenc: Fejben dől el?

Régóta tudom, hogy a címben foglalt mondat nagyon igaz, csak alkalmazni nem tudom. Szerettem volna tippeket kapni, hogyan is kell ezt megtanulni, figyelni arra, hogy a pozitív gondolatokkal segítsek magamon, változtassak kishitűségemen, alakíthassam félelmeimet. Nem elég egyszer elolvasni ezt a könyvet, biztos el is fogom többször is olvasni, mert mind a négy szakember hasznos tanácsokkal látott el. Leginkább Kádár Annamária sorait szerettem olvasni, mert a példákkal közérthetővé tette a mondanivalóját. Mégis úgy érzem, hogy Bagdy Emőke adta nekem a leghasznosabb tanácsokat, igyekszem elsajátítani a módszerét.

6 hozzászólás
HA86>!
Bagdy Emőke – Kádár Annamária – Buda László – Pál Ferenc: Fejben dől el?

Hogy fejben dől-e el? Nos, elolvasva ezt a karcsú kis könyvet, azt kell mondanom, hogy igen, alapvetően ott dől el.
Az emberi elme csodákra képes: önhipnózisra, gyógyításra, alkalmazkodásra a legextrémebb körülményekhez, és így tovább. Nem ismerjük eléggé, így hát nem aknázzuk ki a benne rejlő határtalan képességeket sem, ami – azt hiszem – nagyon nagy hiba. Szerencsére azonban az ilyen és ehhez hasonló könyvek segítenek abban, hogy valamivel elmésebbek legyünk… Ajánlom!

giller>!
Bagdy Emőke – Kádár Annamária – Buda László – Pál Ferenc: Fejben dől el?

Szerencsésnek tartom magam, hogy a könyv írói közül hárommal is volt szerencsém „találkozni”. A Lélekmelegítők előadássorozaton voltak előadók. Fantasztikus emberek ők, mindhárman. Prof.Dr. Bagdy Emőke – olyan hévvel, intenzitással vibrál, ég, lobog, irigylésre méltó energiákkal rendelkezik, itt elárul pár ügyes „trükköt”, hogy mi az ami hozzásegíti a pozitivitása megtartásában. Dr. Kádár Annamária – aki annyira vidám, okos, és elfogadó önmagával szemben is, tele vicces sztorikkal. Pál Feri atya – akit alig lehetett követni szemmel, mert futott, izgett- mozgott, rávilágított, elgondolkodtatott. Nagy élvezettel olvastam hát ezt a remek kis művet, melyből felidéződött jó pár dolog, amit ezeken az előadásokon hallottam. Ajánlom.

Amapola P>!
Bagdy Emőke – Kádár Annamária – Buda László – Pál Ferenc: Fejben dől el?

Ha nem is tettem világ (vagy belső világomat) rengető felfedezéseket, de jókat szórakoztam a történeteken és példákon. Talán kicsit alakított is rajtam.

acierto>!
Bagdy Emőke – Kádár Annamária – Buda László – Pál Ferenc: Fejben dől el?

Négy szakember, négy megközelítés az elme hihetetlen erejéről.
Kinek kinek más más előadás adhat jelenlegi élethelyzetében segítséget.
Személy szerint én mindegyikből tudtam meríteni egy kicsit, most már csak alkalmaznom kell.
Érdekes, elgondolkodtató olvasmány, melyet mindenkinek ajánlok.


Népszerű idézetek

DaTa P>!

Hamvas Béla írja, hogy ha az igazság el is hagy engem, az az ő dolga, én az igazságot el nem hagyom, mert az meg az én dolgom. Ennek a kijelentésnek a tartalma, a mélysége felülmúlja azt, hogy ami történt velünk, az igazságos vagy igazságtalan – itt valami többről van szó. Egy kiváló terapeuta mondta egyszer: nézze, tagadhatatlanul nagyon fontos és számít, hogy mások mit tettek magával, de a leglényegesebb nem ez, hanem az, hogy maga mit tesz másokkal. Ezzel a hozzáállással nem tagadjuk, hogy rossz dolgok is történnek velünk, hanem másfajta megközelítésre jutunk.

146. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hamvas Béla · igazság
3 hozzászólás
DaTa P>!

Miért történnek rossz dolgok jó emberekkel? Az izgalmas kérdés számomra nem ez, hanem az, hogy miért maradnak emberek igazak és jók akkor is, amikor rossz dolgok történnek velük. Ez egy sokkal szebb és életre mutatóbb kérdés, amin tényleg érdemes gondolkodni.

150. oldal

DaTa P>!

És mindenkit arra kérek, ne adjunk tanácsot lelki dolgokban sem! Egyrészt azért, mert mi nem tudjuk, hogy a másik embernek mi volna jó. Általában saját magunkról beszélünk ilyenkor, de ami nekünk megoldás lenne, az nem megoldás a másiknak. Másrészt a placebovizsgálatokból nyilvánvalóan kiderült, hogy nem a direkt tanácsok azok, amelyek az interakció szintjén beindítják a kannabinoidok áramlását, hanem azok a biztató, reménységet fokozó szavak, amelyek a másik ember saját megküzdő erőit mozgósítják. Ezeken felül csak meghallgatni érdemes a másikat a problémájáról, nem pedig kioktatni róla. Minél inkább meg tudjuk nyitni a csatornáit annak, hogy ő mondjon valamit arról, amiben éppen benne van, annál nagyobb az esélye, hogy az illető ennek a folyamatnak a során a saját erőihez jut el, és önsegítő aktivitás indul be benne a gondolatok szintjén, a képzetesedő érzelmi állapotok szintjén és a testében is.

94. oldal

DaTa P>!

A családterápia jól ismeri azt a jelenséget, hogy bizonyos konfliktusok forgatókönyvszerűen játszódnak le, mindig ugyanúgy, mint amikor a szekér beledöccen a keréknyomba. Amikor már jól ki van taposva, iszonyú erő kell ahhoz, hogy a régi kerékvágásból ki lehessen hozni a kocsit, mert magától is oda gurulna vissza.

130. oldal

4 hozzászólás
Szelén>!

A neheztelés olyan, mintha naponta meginnád a mérget, és várnád, hogy a másik belehaljon.

64. oldal

Amapola P>!

János bácsi, aki vizelet-visszatartási problémával küszködik, felkeresi az urológust. Az orvos a vizsgálat után közli vele, hogy nincs semmi szervi elváltozása, ez egy pszichés probléma, keressen fel egy terapeutát. János bácsi elmegy a pszichológushoz, végigcsinálja a terápiát, és a barátai egy hónappal később örömmel látják, hogy végre teljesen felszabadultan viselkedik, amire az inkontinenciája kezdete óta nem volt példa.
– Ezek szerint megoldódott a probléma? – kérdezi tőle az egyik barátja.
– Te, az a helyzet, hogy továbbra is bepisilek, de már egyáltalán nem érdekel! – válaszolja János bácsi.
Ha egy problémát nem vagyunk képesek megoldani, a humor általi felülemelkedés az egyik legjobb lehetőségünk arra, hogy a feszültség egy részét elvezessük, és ép lélekkel tudjunk együtt élni a helyzettel.

35. oldal

krisztin1>!

A felnőtté válás ugyanis tényleg fejben dől el, elsősorban nem a biológiai kortól függ, hanem attól, hogy valaki hogyan látja önmagát, mit tart a saját képességeiről, mennyire mer kockázatot és felelősséget vállalni.

17. oldal - Dr. Kádár Annamária

DaTa P>!

Hiszek abban, hogy sok esetben és sok szempontból fejben dőlnek el a dolgok – de abban nem, hogy ez mindig és kizárólag így van. (…)
Sokszor abba a csapdába esünk, hogy túl nagy jelentőséget tulajdonítunk annak, ami fejben dől el, és elhanyagoljuk mindazt, amit ehhez még hozzá kell tennünk, például a tanulást, a képességfejlesztést, adott esetben magát a cselekvést is. De sokszor találkozom azzal a hozzáállással, hogy „majd kivágom magam ebből a helyzetből is, végül is minden fejben dől el, csak vizualizálni, mantrázni és akarni kell”. Nem, ennyire azért nem egyszerű az élet.

45. oldal

Amapola P>!

A buddhizmus kifinomult, évezredes bölcsessége szerint egész más irányba érdemes indulni. E tanítások szerint, amikor megérzed, hogy feszültség van benned az élet bármely helyzetében, először is reflektálj rá barátságosan. Akár így, hogy „hopp, itt van egy shenpám”! Ennek tudatosítása és barátságos elismerése az első fontos lépés. … Ez a kiindulópont, innen tudunk úgy továbblépni, hogy ne a shenpa irányítson minket.

53. oldal

Kapcsolódó szócikkek: shenpa
DaTa P>!

(…) az élet igazán lényeges kérdéseire nincsen szavakban megfogalmazható válasz. Ez nem azt jelenti, hogy nincs rájuk válasz, de a választ már csak tettekben és kapcsolatokban adhatjuk meg.

147. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors
Limpár Imre: A siker tervezhető
F. Várkonyi Zsuzsa: Hoztam, kaptam, átszabtam!
Lukács Liza: Hogyan szeretsz?
Stefanie Stahl: Igen is, meg nem is
Thomas S. Greenspon: Amikor a jó nem elég jó
John-Paul Flintoff: Hogyan változtassuk meg a világot?
Ole Hallesby: Személyiségtípusok
Brian R. Little: A titokzatos én
Kevin Leman: Születési sor(s)rend