Teljesebbé ​válni (Nyitott Akadémia) 16 csillagozás

Önfejlesztés, önmegvalósítás, önmeghaladás
Bagdy Emőke – F. Várkonyi Zsuzsa – Kádár Annamária – Orosz Katalin: Teljesebbé válni

Az ​ember természetes vágya, hogy kibontakoztassa magából lehetőségei maximumát, és minél teljesebb életet éljen. Önmegvalósító személyiségek példáiból láthatjuk, milyen határtalan távlatok állhatnak előttünk, mi mindenre válhatunk képessé akár a nehéz, hátráltató körülmények dacára is. Erik H. Erikson óta tudjuk, hogy születésünktől halálunkig fejlődünk, és ezen az úton minden szakasznak megvannak a maga sajátos feladatai és elkerülhetetlen krízisei. Ha ezeket a szakaszokat jól sikerül megoldanunk, akkor – minden problémával, nehézséggel együtt is – fokozatosan kiteljesedő életpályát futhatunk be, békés, elégedett lezárással. Ha nem, akkor személyiségünk fejlődése megreked. A pszichológia és a spiritualitás komoly segítséget jelenthet abban, hogy egy-egy elakadásunkból tovább tudjunk lépni, és önmagunk fejlesztése, megvalósítása, akár meghaladása révén elérjük azokat a céljainkat, amelyekért igazán érdemes élni – sőt, azokat a távlatokat is, amelyekről talán még nem is tudunk. A… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tartalomjegyzék

>!
Kulcslyuk, Budapest, 2012
168 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155281020

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Abraham Maslow


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 16

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Sisyll
Bagdy Emőke – F. Várkonyi Zsuzsa – Kádár Annamária – Orosz Katalin: Teljesebbé válni

Ez a könyvecske egy mini erőleves, ami épp csak megindítja az embert ahhoz, hogy összeszedje magát. Nem rossz, de nekem kicsit kevés. Igazán értékelhető számomra Bagdy Emőke és Orosz Katalin gondolatai voltak. Amik éppen jókor jöttek.
Úgyhogy azt hiszem a későbbiekben inkább olyan köteteket vagy anyagokat keresek, amik inkább belőlük adnak többet.

>!
Chöpp P
Bagdy Emőke – F. Várkonyi Zsuzsa – Kádár Annamária – Orosz Katalin: Teljesebbé válni

Nem sok újdonságot tartalmazott számomra.

>!
félóra
Bagdy Emőke – F. Várkonyi Zsuzsa – Kádár Annamária – Orosz Katalin: Teljesebbé válni

Ez a könyv a önmegvalósítás témájához gyűjtötte össze a négy fontos szakmabeli szerzőnő releváns gondolatait. Nagyon olvasmányos, laikusoknak is jól követhető, érdekesnek fogják találni azok, akiket vonz a pszichológia és szeretnék meglátni az összefüggéseket: mit jelent a „teljesebbé válás” és hogyan lehet egyáltalán megközelíteni ezt a témát. A sokszor egyénfüggő kérdések miatt nehéz valódi segítőirodalmat találni; a Nyitott Akadémia gyűjteménye megmutatja a alappilléreket és körbejárja a kérdést az alapoknál kezdve. A négy csillag amiatt van, mert szerintem az olvasói élmény emelése miatt jobban egységesíthették volna a szövegeket, ennek ellenére tetszett ez a kis könyv, a borítója gyönyörű színvilág – ajándéknak is mutatós, én is így kaptam :) – és értékes a mondanivalója. Azoknak ajánlom, akiben kíváncsiságot ébreszt a cím, de még nem olvastak sokat a témáról.

>!
dorcika
Bagdy Emőke – F. Várkonyi Zsuzsa – Kádár Annamária – Orosz Katalin: Teljesebbé válni

olvasmányos és (szerintem) laikusoknak is könnyen emészthető, mindemellett szakmailag is oké. csak ajánlani tudom.

>!
krisztin21 P
Bagdy Emőke – F. Várkonyi Zsuzsa – Kádár Annamária – Orosz Katalin: Teljesebbé válni

Erről a könyvről semmit nem tudtam, és igazából csak egy véletlen folytán vettem ki a könyvtárból. Valaki félretette egy polcra, s valamiért úgy döntöttem – amellett hogy imádom a pszichológiát és a mesterkurzust – hogy kiveszem, az más, hogy a könyvtáros ezt jelnek vette:)))
Most, kiolvasva, bár nem igazán hittem eddig benne, de talán direkte került az „utamba” ez a könyv. Erre volt most szükségem. Ritkán van ilyen, de most mind a négy szerző része nagyon tetszett, nem is tudnék olyat mondani, ami kevésbé jött volna át. Orosz Katalin teljesen ismeretlen volt számomra, de most jól megjegyeztem a nevét. Valamint nekem nagyon tetszett, hogy Kádár Annamária még filmeken-filmszereplőkön keresztül is szemléltetett.
Szóval, csak ajánlani tudom:)

>!
D_ori P
Bagdy Emőke – F. Várkonyi Zsuzsa – Kádár Annamária – Orosz Katalin: Teljesebbé válni

„Nincs új a nap alatt.”
Ez erre a könyvre is gaz.
Egyszer szerintem érdemes lehet elolvasni /főleg, hogy vékony kis könyvecske/, mert sokszor evidensnek tűnő dolgokat is elfelejthetünk, ezért nem árt, ha néha emlékeztetnek rá.


Népszerű idézetek

>!
krisztin21 P

(…) A megbocsátásban az a felemelő, hogy az a feszültség, ami egyébként a lelkedet emésztené, eliminálódik. Hiszen ma már jól tudjuk, hogy az a harag, amit egy másikkal szemben táplálsz, valójában téged mardos, a te sejtjeidet pusztítja, nem a másikét.

34. oldal, Prof. Dr. Bagdy Emőke: Önismeret, tudatosítás, lelki önvédelem · Bagdy Emőke

>!
Chöpp P

A kritikák hatására Maslow végül felülbírálta a nézeteit, és már posztumusz megjelent könyvében leírta, hogy az önmegvalósításhoz nem okvetlenül szükséges, hogy az elsődleges élettani szükségletek mindig ki legyenek elégítve, mert már születésünktől kezdve van bennünk egy fejlődésre irányuló motiváció. Ennek alapján a piramist is módosította, és – bár ezt kevés helyen olvashatjuk – a transzcendencia szükségletét, amely a világegyetemmel való egység érzését takarja, az önmegvalósító szükséglet fölé helyezte. Maslow rugalmasságát bizonyítja, hogy élete végén tovább tudott lépni a saját eszmerendszerén is.

135. oldal - Kádár Annamária: A pillangó útja: megújulás, átalakulás... · Kádár Annamária

Kapcsolódó szócikkek: Abraham Maslow
2 hozzászólás
>!
Chöpp P

Ha szükségem van valamire, most azonnal akarom! Erre vesz rá minket ez a manipulatív konzumkultúra.

21. oldal, Prof. Dr. Bagdy Emőke: Önismeret, tudatosítás, lelki önvédelem · Bagdy Emőke

>!
Chöpp P

A humanisztikus filozófia másik nagy képviselője, Carl Rogers fogalmazza meg ars poeticájában, hogy mindenkinek megvan az a jellemző képessége, hogy érettebb állapot felé fejlődjön. Az ember veleszületett tendenciával rendelkezik, hogy aktualizálja, megvalósítsa és kibontakoztassa önmagát. Ez életünk fő hajtóereje, az egyéni magatartás mozgatórugója. Szemléletében az önmegvalósítás egy folyamat, ami sosem érhető el teljes mértékben. Az önmegvalósító ember nyitott a világra, és nem riad vissza a fájdalomtól sem, ha a sors úgy hozza. Itt nem egy bizonyosfajta személyiségről van szó, hanem egy olyan működésről, amit bárki magáévá tehet, ha szeretne így élni.

137-138. oldal - Kádár Annamária: A pillangó útja: megújulás, átalakulás... · Kádár Annamária

>!
Chöpp P

Sokan még mindig nem ismerték fel, hogy önnön lényükkel törődni kell, hogy az ebbe befektetett munka értékes, és hogy ezáltal személyiségünk egyre inkább a maga egyediségében nyilvánul meg, változásra és fejlődésre képes.

86. oldal - Orosz Katalin: Önfejlesztés, -megvalósítás és -meghaladás · Orosz Katalin

>!
esőember

Sokszor elmondtam már, de ez annyira lényeges, hogy szeretném újra megismételni, mert jó lenne, ha mindannyian tudatosítanánk magunkban: ha azt szeretnénk, hogy a gyereknek megerősödjön az önbizalma, kérlek benneteket, ne alázzátok meg őt, ne nevezzétek tudatlannak, butának, szerencsétlennek, ügyetlennek, ne hasonlítgassátok össze a kárára másokkal. Inkább azt mondjátok el neki, hogy az ő korában ti is ugyanígy küszködtetek azokkal a dolgokkal, amikkel ő, álljatok mellé, erősítsétek meg abban, amiben jó! A modern pszichológia és pedagógia üzenete, hogy sugározz bizalmat!

17. oldal

>!
krisztin21 P

Emberi mivoltunknál fogva feladatunk, hogy felelősséget vállaljunk arcunkért, hogy olyan vonások vésődjenek rá időskorunkra, amelyek együttérzést és megbékélést mutatnak.

123. oldal, Orosz Katalin · Orosz Katalin

>!
Anibell AP

(…) még nincs öntudatunk, még csak bontakozó lelkek vagyunk édesanyánk ölelő karjában, amikor már elkezd bennünk működni egy olyan mechanizmus, amelyet hasításnak nevezünk. A hasítás azt jelenti, hogy a jó és a rossz különválik. A gyermek az édesanyját tökéletesnek látja, és mindent, ami vele kapcsolatban negatív lehet, igyekszik kizárni a szemléletéből és az észlelési tartományából. Azt egyszerűen lehasítja róla. Ez nem akaratlagos cselekvés, hanem a lelki rendszer automatikus működése.

23. oldal Bagdy Emőke · Bagdy Emőke

>!
krisztin21 P

(…) A pszichológia ma már tudja: akkor ér véget a gyász időszaka, az elengedés folyamata, amikor az ember azt veszi észre magán, hogy valamit pont úgy csinál, ahogy a számára fontos, általa elveszített személy annak idején, és ráeszmél arra, hogy egy darabkát belőle beépített az énjébe. (…)

26. oldal - Prof. Dr. Bagdy Emőke · Bagdy Emőke

Kapcsolódó szócikkek: gyász
>!
krisztin21 P

(…) Ha egy ember úgy be van szorítva a szituációba, hogy semerre sem tud lépni, egy lehetősége még mindig maradt: hogy felfelé vegyen irányt, és kiemelkedjen belőle. (…)

43. oldal - Prof. Dr. Bagdy Emőke · Bagdy Emőke


Hasonló könyvek címkék alapján

Carl Gustav Jung: Az ember és szimbólumai
Rudolf Arnheim: A vizuális élmény
R. Kelényi Angelika: Az agyam eldobom
Priscilla Shirer: Eltökélt szívű nők
Frank Bruno: Békülj ki önmagaddal
M. Scott Peck: Hazug emberek
Pamela Meyer: Verj át, ha tudsz!
Douwe Draaisma: Miért futnak egyre gyorsabban az évek?
Feldmár András – Bernát Orsolya – Büky Dorottya: Igazi vagy?
Csernus Imre: A nő