Teljesebbé ​válni 24 csillagozás

Önfejlesztés, önmegvalósítás, önmeghaladás
Bagdy Emőke – F. Várkonyi Zsuzsa – Kádár Annamária – Orosz Katalin: Teljesebbé válni

Az ​ember természetes vágya, hogy kibontakoztassa magából lehetőségei maximumát, és minél teljesebb életet éljen. Önmegvalósító személyiségek példáiból láthatjuk, milyen határtalan távlatok állhatnak előttünk, mi mindenre válhatunk képessé akár a nehéz, hátráltató körülmények dacára is. Erik H. Erikson óta tudjuk, hogy születésünktől halálunkig fejlődünk, és ezen az úton minden szakasznak megvannak a maga sajátos feladatai és elkerülhetetlen krízisei. Ha ezeket a szakaszokat jól sikerül megoldanunk, akkor – minden problémával, nehézséggel együtt is – fokozatosan kiteljesedő életpályát futhatunk be, békés, elégedett lezárással. Ha nem, akkor személyiségünk fejlődése megreked. A pszichológia és a spiritualitás komoly segítséget jelenthet abban, hogy egy-egy elakadásunkból tovább tudjunk lépni, és önmagunk fejlesztése, megvalósítása, akár meghaladása révén elérjük azokat a céljainkat, amelyekért igazán érdemes élni – sőt, azokat a távlatokat is, amelyekről talán még nem is tudunk. A… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Nyitott Akadémia

>!
Kulcslyuk, Budapest, 2012
168 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155281020

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Abraham Maslow


Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 23

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Málnika 
Bagdy Emőke – F. Várkonyi Zsuzsa – Kádár Annamária – Orosz Katalin: Teljesebbé válni

Ez a kötet nagyszerű gondolatébresztő lehet azok számára, akik korai sérelmeket cipelnek vagy egyáltalán nem reflektálnak önmagukra. A négy szakember saját megközelítése alapján értelmezi az önfejlesztést, az önmegvalósítást és az önmeghaladást.

Prof. Dr. Bagdy Emőke
Kifejti, hogy önfejlesztés csakis reális önsmerettel érhető el. Erik H. Erikson életszakaszait, illetve az énvédő és feszültségelhárító mechanizmusokat hívja segítségül ahhoz, hogy pontosabb képet kaphassunk saját működésünkről, amely szerepet be is tölti ez az első előadás.

F. Várkonyi Zsuzsa
Ő Maslow piramisából és Eric Berne Sorskönyvéből indul ki. Nekem Zsuzsa része volt a kedvencem, kitűnő betekintést kaphatunk a családból hozott sémákra, hiszen ezen korai élmények tudatosítása segítségével iktathatjuk ki káros hatásaikat. A gondolatmorzsák beindíthatják a múlt felülírásának folyamatát, amelyhez önismereti munka szükséges.

Orosz Katalin
Az egészséges önbizalom alapjának a biztonságot és önmagunk megismerését nevezi meg. Nagy szerepet kap nála a test és a lélek egysége, illetve az autogén tréning feszültségoldó, önmagunhoz találó szerepe. Nála az együttérzés a kulcs, amelynek segítségével másokat és önmagunkat is elfogadhatjuk.

Kádár Annamária
Munkásságához híven mesékből, illetve filmekből hoz példákat a kiteljesedéshez. Saját történetet is hoz, ma már híres mesepszichológiája mellett kitartott akkor is, amikor mások kritizálták, és arra intették, inkább komolyabb témákba vesse bele magát. Az önmegvalósító embert is jellemzi, aki többek között nemcsak új célokra koncentrál, de hálás azért is, ami jelenleg van.

>!
Sisyll
Bagdy Emőke – F. Várkonyi Zsuzsa – Kádár Annamária – Orosz Katalin: Teljesebbé válni

Ez a könyvecske egy mini erőleves, ami épp csak megindítja az embert ahhoz, hogy összeszedje magát. Nem rossz, de nekem kicsit kevés. Igazán értékelhető számomra Bagdy Emőke és Orosz Katalin gondolatai voltak. Amik éppen jókor jöttek.
Úgyhogy azt hiszem a későbbiekben inkább olyan köteteket vagy anyagokat keresek, amik inkább belőlük adnak többet.

>!
dezirel
Bagdy Emőke – F. Várkonyi Zsuzsa – Kádár Annamária – Orosz Katalin: Teljesebbé válni

Mind a négy nő írása nagyon tetszett, igazán elgondolkodtató dolgokról volt szó.

>!
félóra
Bagdy Emőke – F. Várkonyi Zsuzsa – Kádár Annamária – Orosz Katalin: Teljesebbé válni

Ez a könyv a önmegvalósítás témájához gyűjtötte össze a négy fontos szakmabeli szerzőnő releváns gondolatait. Nagyon olvasmányos, laikusoknak is jól követhető, érdekesnek fogják találni azok, akiket vonz a pszichológia és szeretnék meglátni az összefüggéseket: mit jelent a „teljesebbé válás” és hogyan lehet egyáltalán megközelíteni ezt a témát. A sokszor egyénfüggő kérdések miatt nehéz valódi segítőirodalmat találni; a Nyitott Akadémia gyűjteménye megmutatja a alappilléreket és körbejárja a kérdést az alapoknál kezdve. A négy csillag amiatt van, mert szerintem az olvasói élmény emelése miatt jobban egységesíthették volna a szövegeket, ennek ellenére tetszett ez a kis könyv, a borítója gyönyörű színvilág – ajándéknak is mutatós, én is így kaptam :) – és értékes a mondanivalója. Azoknak ajánlom, akiben kíváncsiságot ébreszt a cím, de még nem olvastak sokat a témáról.

>!
Chöpp 
Bagdy Emőke – F. Várkonyi Zsuzsa – Kádár Annamária – Orosz Katalin: Teljesebbé válni

Nem sok újdonságot tartalmazott számomra.

>!
dorcika
Bagdy Emőke – F. Várkonyi Zsuzsa – Kádár Annamária – Orosz Katalin: Teljesebbé válni

olvasmányos és (szerintem) laikusoknak is könnyen emészthető, mindemellett szakmailag is oké. csak ajánlani tudom.

>!
krisztin1 P
Bagdy Emőke – F. Várkonyi Zsuzsa – Kádár Annamária – Orosz Katalin: Teljesebbé válni

Erről a könyvről semmit nem tudtam, és igazából csak egy véletlen folytán vettem ki a könyvtárból. Valaki félretette egy polcra, s valamiért úgy döntöttem – amellett hogy imádom a pszichológiát és a mesterkurzust – hogy kiveszem, az más, hogy a könyvtáros ezt jelnek vette:)))
Most, kiolvasva, bár nem igazán hittem eddig benne, de talán direkte került az „utamba” ez a könyv. Erre volt most szükségem. Ritkán van ilyen, de most mind a négy szerző része nagyon tetszett, nem is tudnék olyat mondani, ami kevésbé jött volna át. Orosz Katalin teljesen ismeretlen volt számomra, de most jól megjegyeztem a nevét. Valamint nekem nagyon tetszett, hogy Kádár Annamária még filmeken-filmszereplőkön keresztül is szemléltetett.
Szóval, csak ajánlani tudom:)

>!
Gdori
Bagdy Emőke – F. Várkonyi Zsuzsa – Kádár Annamária – Orosz Katalin: Teljesebbé válni

„Nincs új a nap alatt.”
Ez erre a könyvre is gaz.
Egyszer szerintem érdemes lehet elolvasni /főleg, hogy vékony kis könyvecske/, mert sokszor evidensnek tűnő dolgokat is elfelejthetünk, ezért nem árt, ha néha emlékeztetnek rá.


Népszerű idézetek

>!
Málnika 

Tudom, hogy képes vagy rá! Tudjátok, micsoda varázsmondat ez? Képzeljétek el, hogy nektek mondja ezt valaki teljes bizalommal és szeretettel! Ez egy olyan gyógyír a szívnek és olyan töltőerő, hogy a felnőtt kapcsolatokban is nagyon érdemes használni.

18. oldal Prof. Dr. Bagdy Emőke (Kulcslyuk, 2012)

>!
krisztin1 P

(…) A megbocsátásban az a felemelő, hogy az a feszültség, ami egyébként a lelkedet emésztené, eliminálódik. Hiszen ma már jól tudjuk, hogy az a harag, amit egy másikkal szemben táplálsz, valójában téged mardos, a te sejtjeidet pusztítja, nem a másikét.

34. oldal, Prof. Dr. Bagdy Emőke: Önismeret, tudatosítás, lelki önvédelem · Bagdy Emőke

>!
Chöpp 

A kritikák hatására Maslow végül felülbírálta a nézeteit, és már posztumusz megjelent könyvében leírta, hogy az önmegvalósításhoz nem okvetlenül szükséges, hogy az elsődleges élettani szükségletek mindig ki legyenek elégítve, mert már születésünktől kezdve van bennünk egy fejlődésre irányuló motiváció. Ennek alapján a piramist is módosította, és – bár ezt kevés helyen olvashatjuk – a transzcendencia szükségletét, amely a világegyetemmel való egység érzését takarja, az önmegvalósító szükséglet fölé helyezte. Maslow rugalmasságát bizonyítja, hogy élete végén tovább tudott lépni a saját eszmerendszerén is.

135. oldal - Kádár Annamária: A pillangó útja: megújulás, átalakulás... · Kádár Annamária

Kapcsolódó szócikkek: Abraham Maslow
2 hozzászólás
>!
Málnika 

A bizalmatlanság érzése mélyen, sejtszinten épül be a szervezetbe. Ez az egész életúton árnyékként kísérhet valakit, aki sosem képes elhinni, hogy ő elfogadható anélkül is, hogy feltételeket teljesítene a szeretetért.

14. oldal Prof. Dr. Bagdy Emőke (Kulcslyuk, 2012)

>!
Chöpp 

Ha szükségem van valamire, most azonnal akarom! Erre vesz rá minket ez a manipulatív konzumkultúra.

21. oldal, Prof. Dr. Bagdy Emőke: Önismeret, tudatosítás, lelki önvédelem · Bagdy Emőke

>!
esőember

Sokszor elmondtam már, de ez annyira lényeges, hogy szeretném újra megismételni, mert jó lenne, ha mindannyian tudatosítanánk magunkban: ha azt szeretnénk, hogy a gyereknek megerősödjön az önbizalma, kérlek benneteket, ne alázzátok meg őt, ne nevezzétek tudatlannak, butának, szerencsétlennek, ügyetlennek, ne hasonlítgassátok össze a kárára másokkal. Inkább azt mondjátok el neki, hogy az ő korában ti is ugyanígy küszködtetek azokkal a dolgokkal, amikkel ő, álljatok mellé, erősítsétek meg abban, amiben jó! A modern pszichológia és pedagógia üzenete, hogy sugározz bizalmat!

17. oldal

>!
Chöpp 

A humanisztikus filozófia másik nagy képviselője, Carl Rogers fogalmazza meg ars poeticájában, hogy mindenkinek megvan az a jellemző képessége, hogy érettebb állapot felé fejlődjön. Az ember veleszületett tendenciával rendelkezik, hogy aktualizálja, megvalósítsa és kibontakoztassa önmagát. Ez életünk fő hajtóereje, az egyéni magatartás mozgatórugója. Szemléletében az önmegvalósítás egy folyamat, ami sosem érhető el teljes mértékben. Az önmegvalósító ember nyitott a világra, és nem riad vissza a fájdalomtól sem, ha a sors úgy hozza. Itt nem egy bizonyosfajta személyiségről van szó, hanem egy olyan működésről, amit bárki magáévá tehet, ha szeretne így élni.

137-138. oldal - Kádár Annamária: A pillangó útja: megújulás, átalakulás... · Kádár Annamária

>!
Chöpp 

Sokan még mindig nem ismerték fel, hogy önnön lényükkel törődni kell, hogy az ebbe befektetett munka értékes, és hogy ezáltal személyiségünk egyre inkább a maga egyediségében nyilvánul meg, változásra és fejlődésre képes.

86. oldal - Orosz Katalin: Önfejlesztés, -megvalósítás és -meghaladás · Orosz Katalin

>!
Katan

Készülj fel rá, hogy nem leszel népszerű, ha nézeteid nem egyeznek meg a többségével!

Pszichológia szakos diákként az államvizsga dolgozatomat a mesékből szerettem volna írni. Választásom miatt számos kritikát, becsmérlő, gúnyos, cinikus megjegyzést kaptam többektől, akik szerint valami „komolyabb” témával kellett volna foglalkoznom. Hosszas tépelődés után mégis megszületett az a dolgozat, amit utólag életem egyik legfontosabb fordulópontjának tekintek.
Tizenhárom évvel később ez a dolgozat képezte a kiindulópontját Mesepszichológia című könyvemnek, amely minden reményemet túlszárnyaló fogadtatásra talált az olvasók körében.
Az önmegvalósítás felé vezető úton tehát szükségszerű időnként felvállalni a népszerűtlenséget is.
Kádár Annamária

147. oldal

>!
krisztin1 P

Emberi mivoltunknál fogva feladatunk, hogy felelősséget vállaljunk arcunkért, hogy olyan vonások vésődjenek rá időskorunkra, amelyek együttérzést és megbékélést mutatnak.

123. oldal, Orosz Katalin · Orosz Katalin


Hasonló könyvek címkék alapján

Almási Kitti: Hűtlenség… és ami mögötte van
Vidovszky Gábor: Örömtréning
A pszichológia nagykönyve
Don Richard Riso – Russ Hudson: Az enneagram bölcsessége
Csíkszentmihályi Mihály: Kreativitás
Susan Cain: Csend
Rita L. Atkinson – Richard C. Atkinson – Edward E. Smith – Daryl J. Bem: Pszichológia
Ole Hallesby: Személyiségtípusok
Verena Kast: Apák – lányok, anyák – fiúk
Brian R. Little: A titokzatos én