Öröm, ​harmónia, boldogság 20 csillagozás

Bagdy Emőke – Daubner Béla – Popper Péter: Öröm, harmónia, boldogság

Vajon ​a „mesterek” valóban birtokában vannak a nagy titoknak, amiből ezek a csodálatos életérzések kisarjadnak? Vagy csak keresik, mint a mesebeli fiú a boldog embert, hogy az ingét magára vehesse. De mi tudjuk: a boldog embernek nincs inge.
Maeterlinck KÉK MADÁR-nak nevezi a boldogságot, ami mindig az orrunk elől röppen fel. A Mesterkurzus nem ácsol kalitkát a kék madárnak. De felfigyel arra, hogy az emberek jó része boldogtalanabbul él, kevesebb örömmel, jóval több szomorúsággal, mint amennyit az élet rákényszerítene. Valamit csinál velünk a társadalom, valamit csinálunk magunkkal mi is, ami boldogtalanságot szül.
Mi múlik rajtunk? Miért hozunk olyan kompromisszumokat, amelyeket nem tudunk elviselni? Mi az a tehetetlenségi nyomaték, ami beszorít bennünket alig kibírható helyzetekbe, s bár gondolatban százszor is megtesszük, mégsem változtatunk rajta? Holott az embernek joga van az örömhöz. Hogyan látja ezeket az orvos, a pszichológus és a közíró? Tudnak segíteni?… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2005

>!
Saxum, Budapest, 2005
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637168044

Enciklopédia 2


Most olvassa 4

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 21

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
robinson P
Bagdy Emőke – Daubner Béla – Popper Péter: Öröm, harmónia, boldogság

Okos könyvecske. Daubner fejezete főleg tetszett, tőle még nem olvastam előtte. Hozzáállás kérdése is tényleg, mitől leszünk boldogok…

1 hozzászólás
>!
cseri P
Bagdy Emőke – Daubner Béla – Popper Péter: Öröm, harmónia, boldogság

Vegyesfelvágott, mint az ilyen könyvek mind. Bagdy Emőke öt hangulatjavító módszert ajánl, és ezek fiziológiás pozitív hatásait elemzi: kacagás, kocogás, lazítás, érintés, segítés, egyet mindig elfelejtek. Korrekt cikk, stílusa olykor kenetteljes. Daubner volt a leghosszabb, ő nagyon ezoterikus, úgyhogy ez nem volt egyszerű, biztos nagyon okosakat mond, csak én az ezotériára nagyon nem vagyok fogékony. Szerencsére jött Popper, aki viszont két lábbal a földön áll. Nem sokat olvastam tőle, de úgy nézem, amit igen, az mindig nagyon tetszett. Hát ez is. Holott ez eléggé rövid írás, Daubnerének a fele (sajnos), szerintem csak úgy mondta, ami eszébe, de hogy ezek a dolgok mennyire helyükön voltak. Mindemellett humoros. Van még egy utószó is a könyvben Matolcsi Papp Zoltántól, fogalmam sincs, kicsoda, ő is hasonlókat mond, mint Popper (sajnos a lényeg az, hogy nem lehetünk mindig boldogok, hiába ez a címe a könyvnek), csak egy kicsit észosztó stílusban, én úgy tudom, hogy a „kell” az kevésbé hatásos a pszichológiában, és ő állandóan ezt használta.

2 hozzászólás
>!
dagikám P
Bagdy Emőke – Daubner Béla – Popper Péter: Öröm, harmónia, boldogság

Ez szintúgy nem fogott meg. Az első rész szóról-szóra ugyanaz,amit nem rég olvastam. A 2. rész,annak se eleje se vége,kész katyvasz volt. A 3.rész és az utószó az ami ért is valamit,amire vágyok egy ilyen könyvvel kapcsolatban. Elég gyengécske volt ez a könyv.

>!
Emmus
Bagdy Emőke – Daubner Béla – Popper Péter: Öröm, harmónia, boldogság

Összességében jó könyv, de nagyon sokszor úgy éreztem, hogy Bagdy Emőke ezeket a gondolatait már megírta és most összeollóztak egy könyvre valót. De ezeket a gondolatokat mindig érdemes újraolvasni.
Annyi a „baj”, hogy már egy jó pár könyvet olvastam Emőkétől.
Ugyan ez elmondható Popper Péterről is,

>!
Szédeli_Futó_Tímea
Bagdy Emőke – Daubner Béla – Popper Péter: Öröm, harmónia, boldogság

Nem erre számítottam. Egyáltalán nem. Bagdy Emőkéhez még nem volt szerencsém, de nem győzött meg… Ő szerintem egy magasabb fokon álló, vagy tanuló embernek jó, de egy földi halandónak sok. Alig tudtam követni, hogy miről beszél, tele érthetetlen kifejezésekkel és sok volt a biológia…. Persze, mindennek van értelme, de nekem sok volt és élvezhetetlen. Azért a pár mondatért, ami jelentett valamit, kár volt kűzdeni vele…
A hozzászólások alapján a középső résznek neki sem álltam, ha az még magasabb, mint Bagdy…
Popper Péter viszont nagyon meggyőzött. Na, ő való egy földi halandónak! Abszolút olvasmányos, haladható, érthető, magamévá tehető szöveg és tartalom. Nem olvasta még tőle sem semmit, de ezután fogok! Ő érte érdemes volt kézbe venni a könyvet, de nem fogom kutatni a sorozat többi részét….

>!
Bam
Bagdy Emőke – Daubner Béla – Popper Péter: Öröm, harmónia, boldogság

Számomra olykor (közepén) túl tudományos magyarázatot keresett a boldogságra…. Értelmes és színvonalas írás, olykor talán túlbonyolítva egy érzelmet.

>!
felhold
Bagdy Emőke – Daubner Béla – Popper Péter: Öröm, harmónia, boldogság

Sok okosságot ír, amiket tulajdonképpen magunktól is tudnunk kéne. Daubner Béla részét nem tudtam hova tenni. Annyira sok bonyolultság volt a mondandójában, pedig szerettem volna megérteni. Azt tudom javasolni, hogy mielőtt bárki belekezdene az ő írásaiba, mindenképpen legyen internetközelben; nekem például gyakran rá kellett keresnem a szavai jelentésére. Ezért 4 csillag.

>!
Janesz79
Bagdy Emőke – Daubner Béla – Popper Péter: Öröm, harmónia, boldogság

Rendkívül jó, értékes mű. Három pszichológus, Bagdy Emőke, Daubner Béla és Popper Péter fejtegeti a boldogtalanság okait és boldogság elérésének lehetőségeit. A három szakember a szakterületüknek megfelelő aspektusból közelíti a témát: közérzet fiziológiai összetevői, pszichoterápiás módszerek, a karma, kollektív és személyes tudat, tudattalan kódolt információi, utóbbi három buddhista és védikus nézőpontból is.
Roppant érdekes és elgondolkodtató. A legjobban talán Popper Péter „kötözködése” tetszett az előtte szólókkal a tőle megszokott, csipkelődős fanyar humorral, mely talán még inkább előtérbe helyezi az egyén jelentőségét a tárgyalt témákat illetően.
Csak azért nem kapott 5 csillagot, mert helyenként nehezen olvasható a sok idegen szakszó, szakkifejezés miatt.


Népszerű idézetek

>!
Veron P

Mert az a helyzet, hogy senki nem tehet boldoggá minket, csakis saját magunk tehetjük boldoggá magunkat.

222. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boldogság
13 hozzászólás
>!
Veron P

Szóval jogunk van a boldogtalansághoz, de lehetőségünk van boldognak lenni.

216. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boldogság · boldogtalanság
13 hozzászólás
>!
Veron P

(…) én is azt gondolom, hogy nem mindegy, hogy az ember elfogadja a sorsát, vagy beletörődik a sorsába. Elfogadni vagy beletörődni? A kettő nem ugyanazt jelenti. A beletörődés lemondás. Az elfogadás megértés.

230. oldal

>!
Veron P

Nem az a kérdés,
Hogy miért nem vagy boldog,
Hanem az,
Hogy miért ne lehetnél az?!

Utolsó mondat

>!
felhold

Ahhoz hogy valami új jöjjön létre az emberben, a réginek el kell pusztulnia. Különben nincs hely, nincs lehetőség, hogy az ember tovább lépjen, hogy valami új jöjjön benne létre. Ezért kapcsolja össze például az indiai bölcselet a pusztítást a megújulással. Mert minden ajtó, ami kivezet valahonnan, az be is vezet valahová. Ezen érdemes elgondolkozni. Az embernek nem szabad hagyni, hogy érzelmileg, lelkileg lemerevedjen. Az az igazi öröm, amikor az ember képes megújulni. Képes másképpen látni a dolgokat, mint ahogyan eddig látta azokat.

>!
felhold

Ha az ember képtelen felismerni,
hogy Utjának saját korlátai szabnak gátat,
nem láthatja a Kaput,
mely csak arra vár, hogy kitárják.

>!
Varpu_Petäjä

Életemben egyszer – és ez aztán soha többé nem fordult elő – elküldtek engem szülői értekezketre, ahol én, mint büszke apa, meg is jelentem. Jött egy bögyös tanár néni, nagyon csínos volt, ő tartotta a szülői értekezletet. Mi szülők ültünk a padokban , ő a katedrán, és szépen kioktatott bennünket. Aztán lehetett kérdezni. Én is kérdezni szerettem volna, hát feltettem a kezem, ahogy azt kell, szabályosan. Ő felszólított.
– Én azt szeretném kérdezni – mondtam-, hogy a gyerek miért csak a nagyszünetben eheti meg az uzsonnáját? Miért nem ehet akkor, amikor éhes?
A tanítónéni ezt felelte torokhangon: – Ez azért van így apuka, mert nálunk ez így szokás! Volt néhány másodpercem, hogy ezt végiggondoljam, és persze a legrosszabbat válaszolva ezt feleltem neki:…

169-170. oldal

>!
felhold

A régi bölcsek szerint a nehéz élet Isten bókja. Mert elég erős embernek tart hozzá.

>!
felhold

Amikor az ember teljesen eggyé válik azzal, amit csinál, és tudja, hogy erős, és legalábbis az adott pillanatban ő maga irányítja a sorsát, és az eredményektől függetlenül úgy érzi, hogy minden jó, akkor éli át teljes lényével, hogy áramlik benne az élet.

>!
b_roka

Az egyetemen egyszer megkérdezték tőlem a hallgatók, hogy szerintem hogyan lesz az ember művelt. Én azt mondtam, szerintem úgy, hogy olvas. És aztán? Aztán elgondolkozik. És aztán? Megint olvas. És aztán? Megint elgondolkozik. És ez addig folyik, amíg lépésről lépésre, ahogy előre megy, összedől az a világkép, az a meggyőződés, morálisan, politikailag, ízlésben, amit kialakított magában. Romokban fog heverni. És újra kell építeni, és újra össze fog dőlni. És így tovább… És ameddig ez így megy, és az ember veszi fel az új információkat a világból, és hagyja, hogy a meggyőződései összedőljenek, revízió alá szoruljanak, hogy újakat kelljen kialakítani, addig él. Attól kezdve, hogy bemerevedett, elvei vannak, és ezekhez ragaszkodik, akkor ő pszichésen meghalt. Az ember akkor hal meg pszichésen, amikor már nem vállalja a megújulást. Ahhoz hogy valami új jöjjön létre az emberben, a réginek el kell pusztulnia. Különben nincs hely, nincs lehetőség, hogy az ember tovább lépjen, hogy valami új jöjjön benne létre. Ezért kapcsolja össze például az indiai bölcselet a pusztítást a megújulással. Mert minden ajtó, ami kivezet valahonnan, az be is vezet valahová. Ezen érdemes elgondolkozni. Az embernek nem szabad hagyni, hogy érzelmileg, lelkileg lemerevedjen. Az az igazi öröm, amikor az ember képes megújulni. Képes másképpen látni a dolgokat, mint ahogyan eddig látta azokat.


Hasonló könyvek címkék alapján

Gary Chapman: Egymásra hangolva
Nemes Ödön: Párbeszélgetés
Monty Roberts: Lovak és emberek
James R. Sherman: Csináld!
Pál Ferenc: A magánytól az összetartozásig
Janae B. Weinhold – Barry K. Weinhold: Intimitáskerülés
Robert Maurer: Kaizen
Corinne Sweet: Nyugalomnapló
Hoffmann Gergely: Pont a Karma
Paul Hauck: Föl a fejjel!