Közép-európai ​kalandok 38 csillagozás

Badár Sándor – Horváth János: Közép-európai kalandok

Badár ​Sándor és Horváth János elmesélték már, hogyan hódították meg a Keletet (Jappán), megtudhattuk, milyen kalandokban volt részük Nyugaton (Ámerika), itt volt hát az ideje, hogy elmondják, mi minden esett meg velük e két utazás között, és milyen is volt a világ annak idején itt, Középen, Európa szívében…
A szerzőpáros által jegyzett trilógia harmadik kötetében – amely egy egész generáció fiatalságának állít emléket – ezúttal az egykori keleti blokk ma már talán romantikusnak és egzotikusnak tűnő világába nyerhetünk betekintést. És a Közép-Európai Kalandokat forgatva rengeteg tanulsággal is gazdagodhat az olvasó! Megtudhatja például, hogyan nem szabad mézet, sajtot, illetve műszálas ingeket csempészni, hogyan cserélnek kereket egy buszon a szentesi vízipólósok, vagy hogy mi a teendő, ha az ember egy olyan országban ég le a napon, ahol még nem találták fel a tejfölt…

A műfajában egyedülálló stand-up-comedy-könyv kitalálóinak hála, az olvasó ezúttal is abban a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2009

>!
Jaffa, Budapest, 2009
214 oldal · ISBN: 9789639604810

Enciklopédia 16


Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 22


Kiemelt értékelések

krlany I>!
Badár Sándor – Horváth János: Közép-európai kalandok

Nem is gondoltam, amikor kezembe vettem a könyvet, hogy ennyi kincset rejt: egy jópofa, vicces könyv és kész. Aztán óóó azok a nyolcvanas évek, és máris nosztalgia hullámmal legyintett meg: filmek, zenék, Trabant és Barkas, néhány nekem még nagyon is életszagú dolog. Imádtam a cseh kalandozásaikat, és simán ki is nézem belőlük az összes hülyeséget. És nem értem, ennyi szerencsétlenkedéssel, hogy jutottak ők el egyáltalán egy szánhúzó versenyre?:)) De persze ez is kiderül a könyvből. Szórakoztató, mókás, nem kell több. Talán csak annyi, hogy élőben halld a sztorikat!

11 hozzászólás
szeretemakönyveket>!
Badár Sándor – Horváth János: Közép-európai kalandok

Ezek nem normálisak komolyan mondom,:-)) éjjel kezdtem neki de felkeltettem a férjemet annyit röhögtem (szó szerint) rajta hangosan.Azt hitte megbolondultam…

schummyka>!
Badár Sándor – Horváth János: Közép-európai kalandok

Kész…kiolvastam az összes Badár-könyvet! :)
Amiben ez a rész kiemelkedik szerintem – az a borító!! Ennél tipikusabb (kelet) „közép-európai” hangulatot nem igen lehetett volna jobban összehozni: kocsmai sörözésről fotó elől-hátul, Ikarusz busz, Dacia, MÁV-vonatok… :) Ebben a kiadványban visszajött a belső fotós jó hagyomány az 1. kötetből (egyébként a befejező Határtalanul c. könyv is uilyen), azaz 13 db színes fotó található benne. Formátumra teljesen uaz mint a korábbi két könyvnél, vagyis az egész könyv egy nagy párbeszéd…annyi különbséggel, hogy a 4 könyvet elolvasva talán itt található a legtöbb nagyobb lélegzetű történet.
Nekem a 4 könyv közül nem ez a kedvencem (sorrend: Jappán / Ámerika / Határtalanul / KEK), de akinek tetszettek az előzmény könyvek, annak ajánlom ezt is!

Molymacska>!
Badár Sándor – Horváth János: Közép-európai kalandok

Bár a Jappán-t nem múlta felült, azért még mindig elég nehezen fogadták a panelban, hogy én pont ezt olvasom. Rengeteget nevettem rajta, nagyon jó történek voltak benne, na meg szeretjük a kutyákat (meg a macskákat)

Szencsike P>!
Badár Sándor – Horváth János: Közép-európai kalandok

Óriási sztorik, óriási kalandok. Ez a kötet lett a kedvencem. Az olimpiát is megcsinálták :D Élőben is szívesen elhallgatnám őket, szem nem maradna szárazon a röhögéstől. :D

Ngergő>!
Badár Sándor – Horváth János: Közép-európai kalandok

Nagyon vicces és kalandos ez a történet, mivel ahol Badár Sándor megfordul és mesél akkor abban mindig van humor.
Nekem nagyon tetszett.

Vidra88>!
Badár Sándor – Horváth János: Közép-európai kalandok

Badár Sándor bohóckodásaitól sosem dobtam hátast a Fábry-nál, de pár hete a Comedy Centralon elcsíptem egy fellépését, és azon kaptam magamat hogy visítva röhögök a TV előtt, így már egy ideje motoszkált bennem a gondolat hogy egy útleírását el kéne már olvasnom. Mivel momentán csak a Közép-Európai Kalandok c. könyve volt kartávolságban, így nem volt túl sok választási lehetőségem. Fogalmam sincs hogy a Jappán jobb-e, vagy az Ámerika ennél (amiket szintén Horváth Jánossal írt közösen), de én ezen vinnyogva röhögtem, remélem a korábbi kötetek is hasonló hatással lesznek rám. Azért ez nem túl sűrű nálam, még ha viccesnek is találok valamit, egy könyvben, max csak mosolyogva hümmögök rajta, de itt néha le kellett tennem a könyvet hogy a könnyeimet kitörölgessem a szememből. A könyv 4-5 fejezetből áll, Badárék egymás szájába adják a szót, sztorizgatnak, mi pedig élvezhetjük kalandjaikat, hogyan kezdtek el kutyaszánhajtással foglalkozni (a témáról Horváth János még tankönyvet is írt), miképpen próbáltak sajtot csempészni, Badár síelési sikereiről, és hogyan csajoznak az olasz tengerparton hőseink. A legtöbb történet inkább szolgál tanulságokkal, mint sikerekkel, de bármekkora dráma is van, mindig hihetetlen humorérzékkel tálalják szenvedéseiket. Bohém életmódjukra filozófiát lehetne építeni. Amúgy a könyv nem csak „pompás” útikönyv, de remek korrajz. A történetek teljesen hihetetlenek, de igazából nem számít mennyire vannak kiszínezve, ha az ember megnézi a képeiket, minden szavukat elhiszi. Badár malamutos képe meg extra cuki.

Veronika_Szakács>!
Badár Sándor – Horváth János: Közép-európai kalandok

A könyvet olvasva egyetlen dolog jutott eszembe. Kb. 4-5 évvel ezelőtt találkoztam Badár Sándorral a metrón, és amíg együtt utaztunk, végig arra gondoltam, hogy "mekkora király ez a Badár, a nép egyszerű gyermeke, hiszen „sztár”, mégis itt metrózik velem". Aztán módosítottam magam, mert a sztár kifejezést egy valódi színész esetében degradálónak éreztem. Így lett művész a Badár. De az is elég negatív felhangú, nem? Életművész, színművésznő az ókori Rómában, ami nem épp örökös tagság volt az operában… Már rég leszállt, mire rájöttem, hogy tulajdonképpen a Badár csak a Badár, vagyis a Lecsó. A Kontroll-ból. Ez a könyv a Badár könyve. Azé a Badáré, aki ott ült velem a metrón, majd leszállt a Klinikáknál. Nem a színészé, nem is a humoristáé, hanem a nép egyszerű gyermekéé, aki ott ügyeskedett, ahol tudott, és úgy, ahogy tudott. Azé a Badáré, aki fenn akart maradni, na nem a köztudatban, hanem a felszínen.
A könyv is ilyen, felszínen maradós. Nincs benne semmi extra, csak az életérzés, a tudat, hogy ilyenek voltak ők egykor. Különösebben nem vicces, bár nyilván annak szánták, inkább szatírába oltott korrajz. Ez a könyv a Badár maga.
A borító pedig csillagos ötös!

jezsek P>!
Badár Sándor – Horváth János: Közép-európai kalandok

Pont egy csillaggal ér kevesebbet, mint a Jappán, és ennek az az oka, hogy túlságosan csapongó volt a történetmesélés, gyakran váltottak egyik történetből a másikba, és nem volt egy központi „erő”, ami összetartotta volna az egészet. De ettől eltekintve jól szórakoztam.


Népszerű idézetek

psn>!

– Neked a vasútnál volt a munkahelyed. Tehát az, hogy dolgoztál, az barokkos túlzás.
– Én nem mondtam, hogy vasutas vagyok, ehelyett azt mondtam, hogy MÁV-alkalmazott, mert így szebben hangzott.

93. oldal

Kapcsolódó szócikkek: MÁV · vasút · vasutas
schummyka>!

Egy Opel típusú autó volt, amit egy kicsit átalakítottunk, mert üzemanyagot vittünk és hoztunk, attól függően, hogy éppen hol volt olcsó. Kétlaki volt az autó, mert volt neki egy nagy tartálya – ezt mi csináltuk, és 270 literes befogadóképessége volt –, és volt neki egy kis tartálya egy ötliteres, amivel meg éppen át tudtunk futni Szabadkára. Az ötliteresbe tankoltunk, a másikban meg hoztuk az anyagot. Benzint is lehetett, meg gázolajat is, mert mind a kettővel működött. Amikor megálltunk a kútnál, a kutas odaszaladt, hogy mennyit akarunk tankolni. Mondtuk, hogy tele. Addig mi elmegyünk sörözni. Mi elindultunk, ő meg még utánunk kiabált, hogy mennyit mondtunk? „Tele!” Ő betette a pisztolyt, és folyatta a benzint. Nyolcvan liternél nézegetett befelé a shopba, mi meg intettünk, hogy tele. Százhúsz liternél már a kocsi alját is nézegette. Száznyolcvan liternél már kezdte körbejárni az autót, és folyamatosan felénk pislogott. Akkor már nem mert kérdezni. Kétszázhúsz liternél már az órát vizsgálta, hogy biztos valami elromlott benne. Kétszázhetven liternél kiakadt az óra. Lajos kirohant a sör mellől, kikapott még két húszliteres marmonkannát: „Ebbe is kérek, hátha kifogy.”

104. oldal (Jaffa, 2009)

Kapcsolódó szócikkek: benzin · gázolaj · Opel · Szabadka
psn>!

– Nagyon fontos kérdés, hogy volt-e már valaki Badárék padlásán? Én már voltam. Ez olyan maradandó nyomot hagyott bennem, amit a mai napig hordozok. Az a klasszikus mondás, hogy minden, csak halott német katona nem volt oldalkocsis motorkerékpárral, az nem volt alkalmazható, mert ott volt. Motorkerékpár tutira. Az antropológusok vitatkoznak, hogy a katona német volt-e vagy sem, de ott volt, az biztos.

92. oldal

psn>!

Egyszer volt egy saját kutyám, egy puli. Csak engem nem ismert meg. Elmondanám, hogy a pulinak egyetlen jó tulajdonsága van: három másodpercnél tovább nem harap egy helyen. Rajtam, a mi Dugónk, mint a varrógép, úgy ment végig…

65. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kutya · puli
psn>!

Ha Csehországban bárkivel úgy döntesz, hogy beültök kávézni, aznapra már ne tervezz mást. Nemcsak azért, mert a kávé ihatatlanul szar, hanem mert törökösen főzik, vagyis benne marad a zacc, és olyan forró, hogy ha rá is veszed magad, hogy megkóstold, órákba telik, míg kihűl.

44. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Csehország · kávé
psn>!

– Az utolsó, amit hallottam ennyi volt: „Aztán nem elesni!” Ezután már csak én voltam meg a léc. Szándékosan nem mondok léceket.

60. oldal

schummyka>!

Maga a kirándulás is jó volt. Meghatározhatatlan, okádék sárga színe volt az Ikarusznak, és nem tudom, hogy a hátulja fekete volt vagy koszos…
– Koszos volt.
– Fekete vagy sötétszürke volt, de bal oldalon fel volt írva, hogy Aircondition, WC, TV, Radio, Video…
– Poptarisznya.
Hűtőszekrény, Sofőr. Jobb oldalon meg óriási betűkkel föl volt írva, hogy NO.

109. oldal (Jaffa, 2009)

Kapcsolódó szócikkek: Ikarus · rádió · televízió
psn>!

Egyébként a kapcsolattartásnak meg alapvető része Csehországban az ivás. Ha nem tudsz lépést tartani a sörivással, akkor nagy baj lehet. Teljes természetességgel kell ezt tenni, hiszen ez olyan, mint más kultúrákban a fogmosás.

176. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Csehország · sör
psn>!

Mi szentesiek vagyunk mind a ketten, de ezt csak azért mondtuk el, hogy tudják, felnőtt emberek is léteznek a világnak abban a szögletében. A szentesiek elől sokáig titkolták, hogy van külvilág, de hát a szentesiek nagyon jól elvannak magukban Szentesen.

10. oldal

psn>!

– Jiři professzionális vakszmester úgy megvakszolta Badár lécét, hogy az nem is ért havat. A legprofesszionálisabb olimpiai versenyzők sem mertek volna ráállni arra a lécre, amit Jiři levakszolt. Nagyon fontos a történet szempontjából, hogy Badárnak futóléce volt. Én pedig lesiklópályára vittem, élete első igazán katartikus élményére. A tengeri búvárkodás is akkor izgalmas, ha elsőre már jön is a cápa. Tudják mekkora különbség van a sífutóléc és a lesiklóléc között? Jelentős. Nagyon jelentős fizikai és morfológiai különbség van a kettő között. Ezt én tudtam, Jiři tudta, Harrachov teljes lakossága tudta – Badár Sándor nem tudta.

58. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Badár Sándor

Hasonló könyvek címkék alapján

Ruby Saw: Shell Shocked
J. Goldenlane: A jósnő hercege
Chris Land: Jaguár árnyéka
Farkas Andrea: A Főnök ajánlata
R. Kelényi Angelika: Képtelen Kréta
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány
Zakály Viktória: Esküvő elvitelre
Robin O'Wrightly: Stronger than love – Erősebb a szerelemnél
J. Goldenlane: Isteni balhé
Darvasi László: A könnymutatványosok legendája