Jappán 149 csillagozás

Retró útikalandkönyv
Badár Sándor – Horváth János: Jappán Badár Sándor – Horváth János: Jappán

Badár Sándor és Horváth János – ma két ünnepelt filmcsillag – valamikor réges-régen, 1987-ben, egy különös ötlettől vezérelve elindultak Szentesről Moszkva érintésével Tokióba… Vállalkozásuk érthetetlen módon sikerült! A földgolyó azóta akkorát változott, hogy kalandjaik ma már időutazásnak is beillenek.
Könyvük hangoskönyvnek is beillik, elsősorban az olvasás során feltörő hangos kacagás okán… Másrészt azért, mert a sok-sok eleven történetben elmerülve szinte halljuk Badár és Horváth félreismerhetetlen orgánumát.

Eredeti megjelenés éve: 2005

>!
Jaffa, Budapest, 2007
202 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639604285
>!
Jaffa, Budapest, 2005
156 oldal · ISBN: 9639604143

Enciklopédia 6


Kedvencelte 17

Most olvassa 5

Várólistára tette 58

Kívánságlistára tette 35

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Chöpp P
Badár Sándor – Horváth János: Jappán

Nagyon sokszor nagyon hangosan kacagtam. Eszembe jutott az adott résznél, amit rádióban hallgattam pakolás közben, hogy majdnem a lábamra ejtettem az íróasztalt a röhögéstől. Most egyes részek közben annak is örültem, hogy nincs a kezemben semmi nehéz. :)

>!
Ákos_Tóth MP
Badár Sándor – Horváth János: Jappán

Badár Sándor részemről a megunhatatlan kategóriába tartozik – a sztorijait klinikailag igazolt tesztek szerint órákkal azután is élvezettel tudom hallgatni, hogy már régen beléjük kellett volna unnom, színészként pedig olyan őrült karaktert tud hozni, mint kevesen a hazai filmes világban (talán még Mucsi Zoltánt említeném vele egy lapon, már csak azért is, mert mindkettőjüket szívesen látnám drámai szerepekben is). No meg aztán Badár Sándor világjáró is a maga flúgos módján, úgyhogy nagy izgalommal repültem rá a Japán kirándulásról szóló könyvre.

Igazából egy percig sem vártam Comedy Central-kompatibilis kiszámított humort – sőt, Badártól pont egy olyan avantgárd-közeli könyvélményt reméltem, ami végül is ebben a kötetben van. Két fickó sztorizgat egymás szavába vágva, nagyon laza rendszerben, tele ismétlésekkel, félrebeszélésekkel, és úgy mellékesen néha még a sörös dobozok ciccenése is szinte kihallatszik a sorok közül. Mintha csak Badárék teraszán hallgatnánk a történetet, amiből nyilván sok elszólást ismerünk már a fellépésekről, de így egyben, sajtó alá rendezve mégiscsak más az egész. Azt nem mondom, hogy kulturáltabb, de maradandóbb élmény. Főleg úgy, hogy a könyv közel harmada a Szovjetunió átszeléséről szól, ami kimondottan passzolt nálam, illetve bizonyos kínos kalandoknál sírásig kellett röhögnöm, hiába voltak szintén ismerősek korábbról.*

Persze azért vannak momentumok, amik nem nyerték el kimondottan a tetszésemet – a káromkodásoknál például erősen kilógott a lóláb, a b*szdmegelésre például nincs szükség annyiszor, ahányszor felbukkan a könyvben, és hát az sem piskóta, hogy a két főhős kezéhez egy idő után minden kacat hozzátapad, amit ők elég természetesnek vesznek. Éppen ezeknél a pontoknál egyébként elgondolkodtam, van-e képzelet szülte színesítő elem a leírtakban, de gyorsan elült a gyanú – jól van ez így, ahogy van. Biztosan elő fogom még venni a jövőben!

*a könyv ebből kifolyólag nem alkalmas tömegközlekedésen, munkahelyen, vagy könyvtárban történő olvasásra!

>!
Almost_Zed
Badár Sándor – Horváth János: Jappán

Ez marha jó volt! Amikor belekezdtem, majdnem zavaró volt a kissé fésületlen, páros interjú-szerű stílus, de aztán lehengereltek. Vidéki, flúgos magyar fiatalok, egy szocialista országból Japánba mennek. Ez már önmagában garancia a börleszk történésekhez, de amikor csak lehet, ők – meg a körülmények – még rá is tesznek egy-egy lapáttal. Ezt az ámokfutást simán el tudnám képzelni egy filmen. Nekem a történet legmegrázóbb jelenete, amikor könnyemet hullatva rázkódtam a röhögéstől, az volt, amikor az odaúton a hajón hánykódtak mindenféle értelemben.
Régen nevettem ilyen jót egy könyvön :)

8 hozzászólás
>!
KissCsillag_Mackólány P
Badár Sándor – Horváth János: Jappán

Még két ilyen bolondot, te jó isten!
De akkor, abban a világban csak így lehetett megvalósítani az álmukat. Bolondul, meggondolatlanul belevágva, ha már az elejtett szó véletlenül belesodorta őket ebbe a nagy utazásba.
Az csak a teljesen nem normális lényükből fakad, hogy minden mindig sikerült, még ha nem is elsőre, és nem is a legjobban. (lásd, Pick szalámi esete a hátizsák aljáról)
Az a világ, amiben mi akkor felnőttünk, még nem ez a világ volt. Ma már ezt nem lehetne megtenni, nyilván mások a politikai, gazdasági, mindenféle helyzetek. Meg mások talán a fiatalok is . Biztosan.
Na jó, nem filozofálgatok tovább az élet megváltozott akármilyén.
A könyv úgy ahogy van, egy élmény. Persze annak, aki szereti a hozzá hasonlóan nem teljesen százas embereket, akik tudnak nevetni a saját nyomorukon, akik még látják az élet apró szépségeit, örömeit. (újra jöhet a Pick szalámi…)

>!
sztimi53 P
Badár Sándor – Horváth János: Jappán

Valamikor a kilencvenes évek elején láttam a Roncsfilmet meg az Európa kempinget és imádtam Badár Sándort, mert nagyonhüje! Utóbbiban Horváth János is feltűnik (szintén nagyonhüje!). Ezt a könyvet azért kezdtem el olvasni, mert rossz kedvem volt. Gondoltam hangulítónak jó lesz. Az lett. Olyan ez a könyv, mintha az ember beülne e közé a két bolond ember közé, és végighallgatná a kalandozásukat Japánban. Ez a könyv az, ami: szórakozás. Két ifjú magyar története, akik karatézás közben kitalálták, hogy a nagy cocialista Magyarországról átruccannak Japánba, mert mér ne. Persze a Szovjetunión át kalandosan. Ha később eszembe fog jutni ez a könyv, mosolyogni fogok.

20 hozzászólás
>!
borga
Badár Sándor – Horváth János: Jappán

"Lopni, megyünk lopni,
a Pityinger meg a Váradi,
és lopni, megyünk lopni,
senki nem szól ránk."
Na, hát a vége ilyen lett. Pedig az elején még határozottan szórakoztató volt, csetlések, botlások, ön- és közveszélyes ifjúkori lazaság (amit azóta sem nőttek ki), a szocivége finomságainak színterén. Azon szétröhögtem magam. Persze egy csomó mindenről, ami igazán érdekelt volna, nem beszéltek, úgysem érdekelne senkit felkiáltással. Amikor meg egy mesternél bentlakó tanítványok voltak! Meg olyan helyekre bekeveredtek, ahová fehér nem.
Helyette eldicsekedtek, hogy milyen a szentesi faszagyerek-sztájl. Hogy lehet végigcsövezni egy kontinenst vagy kettőt. Az elejét nagyon bírtam, a végén ezen fanyalogtam (Badár mekkora egy önző dög már!), úgyhogy egy szolid középcsillag.
A könyv elbeszélő jellege viszont élménybeszámoló-szerű volt, bár néha nem tudtam, ki kicsoda, de aztán a komám és cimborám hivatkozás segített valamelyest a beazonosításnál.

2 hozzászólás
>!
otaksa
Badár Sándor – Horváth János: Jappán

Rég szórakoztam ilyen jól könyvön. Nem lehet nem rötyögni ezen a két idiótán.
1987-ben, végigutaznak a nagy Szovjetúnión (Inturiszt Hotelek során), egész Japánig, hogy aztán egy hónapot ott töltsenek. Az egész könyv gyakorlatilag két ember mesélése, akik folyton egymás szavába vágnak, és befejezik a másik gondolatait, boldog az az ember, akinek ilyen barát jut…
Kedvenc részem: naná, a tájfunos hajóút a Japán-tengeren…
Idő: 1987, hely: Budapest, Moszkva, Habarovszk, Nahodka, Japán, majd ugyanez vissza.

>!
Jaffa, Budapest, 2007
202 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639604285
2 hozzászólás
>!
Gabye
Badár Sándor – Horváth János: Jappán

Az elején nagyon zavart ez az egymás szavába vágó stílus és hogy nem tudtam ki kicsoda. Ettől nekem olyan akadozós volt a dolog. Aztán ahogy ezen túllendültem, már szórakoztató volt. Többször hangosan röhögtem, ami nálam ritkán fordul elő olvasás közben – én inkább az a szolidan vigyorgós fajta volnék. De ez a kettő annyira hüje. És ezek a valószerűtlen történetek, ezek is csak velük eshettek meg.
Aztán valahogy a végére leült a dolog. Nem azt mondom, ott is volt egy-két rohadt nagy poén, de valahogy nem tetszett, ahogy baromi érdekes részeket szinte csak átugrottak. Könyörgöm, egy híres mesternél voltak, ott töltöttek fene tudja mennyi időt és akkor annyi hogy nagyon sokat kellett enni és hogy kemények voltak az edzések?? És a végén, ami talán fricska akart lenni, hogy mennyi minden „haza akart velük jönni” na az már végképp nem tetszett..
Összességében jól szórakoztam és az biztos hogy szomorkás hangulat ellen tökéletes.

>!
Dark
Badár Sándor – Horváth János: Jappán

Én is akarok Japánba menni! Igaz, a tájfunban hajózást szívem szerint kihagynám, de akarok Japánba menni :)
Két idióta baromi viccesen leírt viszontagságai egy elképzelhetetlennek és megvalósíthatatlannak úton a nyolcvanas évek végén. Egyes részeknél sírtam, másoknál eltátottam a szám… Most már kicsit más szemmel nézek a Fujira és a karatésokra, meg úgy egyáltalán a japánokra. Érdekes volt, tetszett. Könnyed és szórakoztató könyv, ugyanakkor jó kis korrajz is :)

>!
Thorpapa
Badár Sándor – Horváth János: Jappán

Ennyit rég röhögtem:) Ez baromi jó volt:) Végig a szemem előtt volt, ahogy ez a két barom szerencsétlenkedik:) A hajós rész, és a Fuji vitte a pálmát, de a többi rész is nagyon szórakoztató. Igazán meghallgatnám hangoskönyvben:)

15 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Dark

– Iszonyatos tiszta volt minden…
– Minden tiszta volt, isteni volt.
– … és rengeteg japán volt,…
– Igen… teljesen véletlenül…
– … japánok Japánban… ez hihetetlen…

>!
ciluvagyok

…a reggel a felkelő nap megpillantott egy magyar fiatalembert, aki megpróbál felkúszni egy zászlórúdra és onnan megszerezni egy…
-…reklámzászlót.
– Soha nem derült k, hogy mit reklámoz a zászló. Mindenesetre nagyon szép volt, és magamévá akartam tenni. Az életem kockáztatásával fölmásztam majdnem tíz méter magasra, és letörtem. Utólag nem vagyok büszke rá, de akkor nagyon büszke voltam, hogy ezt úgy meg tudtam tenni, hogy közben nem érkezett rendőr, nem szólt be senki az utcán, és mivel szabad országban éltünk, nyugodtan megtehettem, mert tíz perc múlva kitűztek helyette egy másikat. A selyemzászlót begyűrtem a cókmókjaim közé, ugyanúgy, mint a Honda szpojlert. Itthon létező embernek nem volt még Honda motorja sem, de én úgy gondoltam, hogy a Jávára ezt még nagyon szépen rá tudom építeni, ha hazajövök. Valahogy a hátizsákra erősítettem rá. Ezt egyébként nem kellett lopni, egy motorbolt melletti kukába bele volt penderítve. Volt rajta egy kis karcolás.

>!
Dark

– Szép lassan begurultunk a nem annyira óriási, de meglévő repülőtérre…
– Repülőtéri épület elé, ahol egy színarany Lenin-szobor…
– Öt méter magas színarany Lenin-szobor, mely jobb kezét előre mutatván, mutatóujját kinyújtván…
– Közli, hogy arra még nem jártunk.

>!
nagytimi85 P

– Tulajdonképpen, ha belegondolunk, volt vonatjegyünk Szentestől Budapestig, volt repülőjegyünk Szentestől Moszkváig, Moszkvától Habarovszkig, volt hajójegyünk Nahodkától…
– … Jokohamáig.
– Viszont nem volt a közte lévő ötezer kilométerre vonatjegyünk. Illetve akkor még nem érkezett meg.
– […] De hát istenem, végre ott ültünk, a vonat épp indult, amikor apám szaladt ki a vasútállomásra. […] Mint a klasszikus cseh filmekben, és sugárzott az arca az örömtől. Megállította a vonatot fél kézzel, mert körözött neki, és az ablakon keresztül átnyújtotta az orosz vonatjegyünket, ami akkor érkezett meg. Akkor hozta a postás. Ha tíz perccel később érkezik a postás, akkor nekünk nincs vonatjegyünk, és valószínűleg most halottak vagyunk. De nem így történt, mert mi kalandos emberek vagyunk, és így terveztük el.

Egy

>!
Almost_Zed

Majd összepakoltunk, és valóban, a felkelő nap első derengésére próbáltunk útnak eredni a menedékház tulajdonosának legnagyobb megkönnyebbülésére, aki látta, hogy távolodunk, és egyre magasabbra megyünk. Biztos, hogy legalább négy-öt áldozatot bemutatott a különböző isteneknek.

>!
sztimi53 P

– A barátom az étkezést azzal kezdte, hogy a vonatozás után, az anyukájának a felszólítására két szem Daedalont bekapott. Mondta neki az anyukája, ha véletlenül mégis csak elkezd himbálózni az a hajó, akkor a rend kedvéért két szem Daedalon. Itthon is úgy volt, mikor osztálykirándulásra elment, két szem Daedalont belediktált, hogy amikor rájön…
– Biztos, ami biztos.
– Én magam úgy döntöttem, hogy én nem étkezem ezt a fajtát, nem űrhajósnak képeztem magam, és a Petrányi barátom sem élt ezzel a lehetőséggel, de a Jancsi komám a biztonság kedvéért fölfalta a két szem Daedalont, és utána fölfaltunk mindent, ami létezett az étlapon meg az asztalon, sőt, még nagyon finom desszert is volt, nem is tudom…

>!
Chosen

– Nekem is volt hálózsákom, román, ami szerintem emberhajjal volt kitömve. Borzalmasan szúrós, valami rettenetes román piacon vásárolt hálózsák volt. Abban az időben azt lehetett kapni.

>!
Chosen

Ez egy tizenhétezer kilométeres út, aki már ennél messzebb utazik, az csak közelebb utazhat.

>!
AsesinaReina

És amikor már mindent kihánytunk, és tényleg ez a sír utáni néma csend honolt a szobában, körülbelül három-négy perce már, vartyogva megszólalat a rádió hangszórója, hogy legyünk szívesek, „Csotto matte kudaszaj” és oroszul ugyanez, legyünk szívesek elfoglalni a helyünket az étteremben, mert következik a vacsora.
– Kész, újabb hányáshullám.
– A vacsora szóra abban a percben ismét okádtunk…

79. oldal

>!
Andaxin P

Még nehezítette a körülményeket az a tény, hogy keresztezte az utunk egy autóútépítés. Pár órával később, amikor ugyanazon az úton mentünk visszafelé, mert rossz irányba indultunk el, akkor mondta a komám, hogy erre még nem jártunk. Mondtam, én tuti biztosra veszem, hogy erre már jártunk. Azt mondja, erre még nem jártunk, ezt az autóutat nem kereszteztük még. Mondom, hogy hát nem kereszteztük, de valamiért nagyon ismerősek a fák.
És nem tudtuk mire vélni, és akkor láttuk meg az útépítő sor végét. Ugyanis úgy építenek ott autóutat, hogy elöl megy az élgépsor, ami megtisztítja a fáktól, gyökerektől és kövezettől, meg ilyenektől a talajt, utána megy egy marógép, ami kimarja az út szélességét…
– Lealapozza.
– Utána jön egy alapozógép, ami lealapozza, megy egy tömörítőgép, ami betömöríti, aztán még egy újabb gép, ami teljes szélességében leaszfaltozza az utat, és mögötte megy egy festékszórógép, ami azonnal festi. Így egy nap négy és fél kilométert halad előre az útépítés.
– Úttáblák, meg fák, bokrok, madarak…
– Úttáblák és egyéb…
– Mindent elhelyeznek.
– És már autósok is vannak rajta. Valóban az történt, hogy amikor mentünk el, akkor még nem volt ott az út, és amikor jöttünk vissza pár óra múlva, akkor már ott volt.

173-174. oldal

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő
Fodor Ákos: Képtelenkönyv
Réti László: Kaméleon
Lázár Ervin: Berzsián és Dideki
Janikovszky Éva: Örülj, hogy fiú!
Merényi Dániel: Napirajz 2.
Janikovszky Éva: Az úgy volt…
Dániel András: Kicsibácsi és Kicsinéni (meg az Imikém)