Bulgária 1 csillagozás

Bács Gyula: Bulgária Bács Gyula: Bulgária

A ​szép Rodope és Poszeidón tengeristen szerelmi viszályáról, egy Balkán nevű kővé vált óriásról, a tenger fölé emelkedő Nosz Kaliakra sziklájáról lezuhanó negyven szűzről és sok egyébről is regél a bolgár táj: hiszen járjunk akár a Duna völgyében, akár a tengerparton, akár a Balkán-hegység rózsákat óvó medencéiben, vagy az Orpheusz hazájának tudott Rodopéban, mindenhol találunk rendkívüli természeti képződményeket, amelyek megmozgatják a fantáziánkat.
Legendába illő diadalok és legendába illő szenvedés váltja egymást e föld emberi történelmében is. A trák halomsírok kincsei, a római amfiteátriumok, az első főváros Pliszka és a második főváros Veliko Tárnovo romjai a hajdani nagyság bizonyítékai. A félig föld alá épített templomocskák, a hegyek erdőrengetegében megbújó kolostorok könyvei, a legtöbb módos házban megtalálható rejtekkamrák és titkos kijáratok, a csereszenyefatörzsből készített ágyúk pedig a több évszázados elnyomást túlélni akarók nagyságát bizonyítják. Amit a… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Panoráma útikönyvek

>!
Panoráma, Budapest, 1987
510 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632433475
>!
Panoráma, Budapest, 1981
496 oldal · ISBN: 9632432134
>!
Panoráma, Budapest, 1976
436 oldal · ISBN: 9632430743

2 további kiadás


Várólistára tette 1


Népszerű idézetek

>!
Cicu

Érdemes néhány szót szólni a bolgár jellegű iddogálásról, a szlivovázásról. A bolgárok általában ritkán isznak égetett szeszt, pálinkát csak úgy egymagában. Vendéglőben is, de még inkább magánházakban szinte kérés nélkül kerül melléje a meze, a borkorcsolya: a zsenge fokhagyma, szeletekre vágott, megsózott uborka, a káposztával töltött savanyú paprika, vagy a jó házi módszerekkel eltett, még a tavasz üde ízeit őrző savanyú paprika. Ha pedig semmi más nem akad, ott a csubricával megszórt kenyér. Ily körültekintő, mezével párosított módon való iddogálásnak – vagy a mieinknél kevésbé erős töményeknek – tulajdoníthatjuk-e hogy ittasság tekintetében – még talponállókban is – Bulgária messze a „nemzetközi szint” alatt marad.

VI. Bulgária a konyhaablakon át (A bolgár konyha)

>!
Cicu

[…] ne tévesszen meg bennünket, ha a „bolgár reneszánsz” kifejezést halljuk; ez ugyanis a vâzrazsdanie (újjászületés = reneszánsz) szó szerinti fordítása.

V. A trák lovasistenektől a toronyszállókig (Művészetek bolgár földön)


Hasonló könyvek címkék alapján

Jonathan Bousfield – Matt Willis (szerk.): Bulgária
Craig Turp: Bulgária
Elias Canetti: A megőrzött nyelv
Pavel Szpaszov: Zaharij ikonfestő bűnös szerelme
Ilja Konsztantyinovszkij: Lánc
Dimitar Gulev: Minden jót, Don Quijote!
Dobai Péter: Csontmolnárok
Csohány Gabriella: Savanyú tej mézzel
Juhász Péter (szerk.): Önmaguk bírái
Ljubomir Dinev – Kiril Misev: Bulgária földrajza