Helyek 14 csillagozás

Bächer Iván – Molnár Gál Péter: Helyek Bächer Iván – Molnár Gál Péter: Helyek

Gyűjteményünkben a szerzők közismert anekdotázó stílusukkal mutatnak be egy-egy városrészt, épületet, kávéházat, színházat.
Elsétálhatunk vezetésükkel a Százados útra, a hajdanvolt Tisza Kálmán (Köztársaság) térre, a Városligetbe, megszemlélhetjük a Bródy-házat a Bajcsy-Zsilinszky úton vagy az OTI-tornyot (ha még meglenne) a Fiumei úton.
Elidőzhetünk nosztalgiázva, régi történeteket felelevenítve az egykori Simplon vagy Abázia kávéházban, esetleg „mélyebbre” hatolva a Dózsa sörözőben.
Lokálpatriótákhoz híven, nagy szeretettel – bár olykor kissé ironikusan – mutatják be kedves helyeiket, kifigurázva néhol a múlt, néhol a jelen furcsaságait.

Eredeti megjelenés éve: 1998

Tartalomjegyzék

>!
Göncöl, Budapest, 2005
176 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639183547
>!
Göncöl, Budapest, 1998
176 oldal · keménytáblás · ISBN: 9637875999

Most olvassa 1

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Bazil P>!
Bächer Iván – Molnár Gál Péter: Helyek

Két nagyszerű író versenyzik egymással a könyv lapjain, mondhatni egymást múlják felül, és ebből a versenyből az olvasó jön ki jól, mivel remekül szórakozik az írásokon. Legalábbis én így tettem!
B.I. kedvenc íróm, korunk egyik legjobbjának tartom. M.G.P. tolla is sziporkázó, de a témái engem kevésbé vonzanak. Azért csak átnéztem a műveit, be is szerzek tőle ezt-azt.
A könyvben leírt helyek nagy részét ismerem, ismertem, tudtam-tudom mi hol található, némelyikükhöz örök emlékek fűződnek.
B.I. írásában a Kalef! Az első libabőr effekt! Az átbulizott éjszakák utáni hajnali, csalamádéval gazdagon megrakott, ”jó”, magyaros hamburger a Moszkván (már nekem csak Moszkva marad, a lány legénykori nevét ismét fölvett tér), az MTK elleni meccsek idején bejárt Százados út, a szomszéd kerületi Wekerle-telep, amit inkább elkerülök, ha arra visz utam, mert bár térképről gyönyörű a szimmetriája, ha beletévedsz – eltévedsz.
Aztán jönnek a régi helyek, békebeli épületek, rég elhalt emberek és a sorsaik, történeteik. Ezek szomorkás hangulatú írások, mivel mindkét szerző alapvető világlátása az elmúlt dolgok iráni békés nosztalgia, vágyódó visszarévedés valami régi, valami szép, valami örökre elmúlt iránt.
Majd a végén a két egymásról írt szösszenet koronázza meg a gyűjteményt, és én elmerengve emlékezem e két emberre, akik nem nagyon találták a helyüket ebben a világban, nem nekik volt ez a kor kitalálva.
Ők a múltban éltek.

BabusM>!
Bächer Iván – Molnár Gál Péter: Helyek

Nehéz értékelni, mert a helyek nagy része nekem semmit nem jelent, távoliak. Ahol az emberi sorsok előtérbe kerültek vagy bejátszottak a hely történetébe, azok azonban jók voltak.

>!
Göncöl, Budapest, 2005
176 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639183547
mackótestvér P>!
Bächer Iván – Molnár Gál Péter: Helyek

Lehet még nem vagyok elég idős, hogy némely szösszenetet értékelni tudjam. Lehet az is baj, hogy nem a fővárosban nőttem fel, és csak cirka 20 éve élek itt, így talán máshogy látom ezeket a változásokat. Lehet nekem szembetűnőbbek azok, melyek a kilencvenes évek közepe és napjaink között zajlottak le. Lehet jó lenne egy update kötet is, hogy én is mosolyogni tudjak a megszűnt „móriczos” hamburgerező gomba, a lerombolt budai skála vagy éppen a kiglancolt ex SZTK történetein. Azt hiszem mindenkinek megvannak a maga „őshelyei”. Nekik ezek voltak, hogy nekünk mik lesznek ?
Szumma: Jó volt, tetszett, bár a végén nem értettem pár történetet ….


Népszerű idézetek

Christinewinchester>!

Mert az én otthonom álom-otthon. Fényképek őrzik, emlékek, mesék, könyvek, töredezett szegélyű újságlapok. Hazudom a magam otthon-Budapestjét is.
Minden házba, kapuba, kőbe belelátom a múltat. Kávéházakat látok McDonald's-ok és bankházak helyén és a csőcselék helyett polgárokat.

159-160. oldal - Böhmisch-Leipa (Göncöl, 2005)


Hasonló könyvek címkék alapján

Kozma Mária: Régiségek Csíkországból
Jiři Hájíček: Parasztbarokk
J. Goldenlane: Csillagok szikrái
Szabó Magda: Tündér Lala
Raana Raas: Ellenállók
Raana Raas: Hazatérők
Faludy György: Pokolbeli víg napjaim
Konrád György: Elutazás és hazatérés
J. Goldenlane: A jósnő hercege
J. Goldenlane: Pokoli balhé