Kezdőbetűk 6 csillagozás

Bächer Iván: Kezdőbetűk

Ha nagyképű akarnék lenni, azt mondhatnám: zsengéimet tartja kezében a kedves olvasó. De hát ez azt a meggyőződést feltételezné, hogy az ezek után írottak már érett, komoly opuszok, amiről azonban én meggyőződve nagyon nem vagyok.Az e kötetben lévő írások minden külső kényszer nélkül születtek. Nem kérte senki, hogy írjak, nem kaptam érte pénzt, nem voltam alkalmazásban semmiféle lapnál. Egyetemista voltam, majd tanár. Csak úgy írtam, ha írtam, mert sokszor hónapokon, éveken át nem is. Bächer Iván

Eredeti megjelenés éve: 2002

>!
Göncöl, Budapest, 2002
360 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639183385

Kedvencelte 1

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

Bazil P>!
Bächer Iván: Kezdőbetűk

Az eleje nem az az igazi Bächer. Összeszedett írások, versek gyűjteménye, három dráma, és a végén, amiért tulajdonképpen elolvastam, a Levélregény.
Az elején lévő pár oldalas novellák nem fogtak meg, nem fedeztem fel bennük az író stílusát, kezdeti szárnypróbálgatásoknak elmennek, de semmi több.
Majd a versek… Ezek a kurta-furcsa pár sorosok sem jöttek be, talán egy-két kivétellel.
Aztán a három darab már pedzegetett valamit a Bächer életérzésből, benne voltak a már sokszor és sok írásában megszokott ízek, zamatok.
És a Levélregény…
Száz csillag. De komolyan! Jómagam ugyanabban az időben érettségiztem, mely korban a történet játszódik, és felidézte az én gimnáziumi éveimet. Visszaköszöntek az emlékek, és ez pluszt adott az olvasottakhoz.
Szép, szomorú, elmerengős, emlékezős, versidézős, receptgyűjteményes, olyan emberi, olyan humánus. Olyan igazi!
Ha akkoriban olvasom, bár még nem volt megírva, lehet, pedagógussá leszek. Milyen jó (meg milyen rossz) lett volna nekem!


Népszerű idézetek

vargajudit P>!

Úgy vélem, hogy ma a negyedik gimnazisták szellemi átlagszínvonala nagyjából ott mozog, ahol a tíz évvel ezelőtti nyolcadik általánost elvégzetteké. De hát ennek nagyon szerteágazó okai vannak, még ha a Bérczes hülye lenne is.

Levélregény - 189.oldal

vargajudit P>!

Persze elméletileg lehetne értelme ezeknek a megbeszéléseknek, lehetne komolyan beszélni egy-egy gyerekről, lehetne ez egy valóban gyermekközpontú nevelési értekezlet, de hát erről szó sincsen, mert a résztvevők egy része gyűlöli a gyerekeket, másik része fél tőlük, harmadik nem ismeri őket, a negyedik szereti ugyan az ifjúságot, de gyengeelméjű, a többi – a kincstári optimizmus mondatja velem, hogy talán ez a többség – nem szól egy szót sem, mert úgyis az előbb említettek a hangadók, és az értelmesebbje semmi mást nem akar, mint minél előbb hazakeveredni.

Levélregény - 208. oldal

vargajudit P>!

Lehet egy tanár akármilyen zseniális, de akkor is jöhet – és jön is – valaki, aki rászól, hogy rosszul gombolta be a kabátját. Ha valaki zseniális tudós, avagy művész vagy mérnök, akkor általában, ha rosszul gombolja be a kabátját, azt mondják rá: rosszul gombolja be, de zseniális. A pedagógusnál viszont éppen fordítva van, és csak fordítva lehet: „Jól van, hát zseniális, no de rosszul gombolja be!” Ezért marad a pedagógus mindig csak pedagógus.

Levélregény - 213.oldal

vargajudit P>!

Én nem tudom, mi a jobb: a magabiztos, elnyomorító államhatalom vagy a tehetetlen, tutyimutyi államhatalom. Lehet, hogy rosszabb, ha az embert a rendőr veri agyon, mint ha a polgártársa, és a rendőr csak hagyja, de én el tudnék képzelni olyan társadalmat is, ahol az embert senki sem veri agyon. No de hát én ehhez nem értek.

Levélregény - 232.oldal

egyszerű_teremtés>!

Szóval, talán szerettél, de már nem szeretsz, ezért…

Jó, a magad módján… Szeretsz, de nem szerethetsz…

Oszkár

egyszerű_teremtés>!

Lehetek én mindennek az oka, ha akarod. De ha nem, akkor lehetek egy emlék csupán, egy föl-fölbukkanó emlék, amely fáj egy kicsit, ha elmégy a Paprika előtt, vagy áthúzol Bogláron, vagy csak egyszerűen egyedül vagy… Lehetek kellemesen fájó emlék, amelyet behajtogatsz a többi közé, és előveszed néha, ha unatkozol. De ha ez nem jó, lehetek, ha úgy hozza úri kedved, az ivócimborád, akivel el lehet sétálni a borozóba… és lehetek a társalkodónőd, és lehetek az ellenséged is,
és lehetek az anyád, a jó édes anyád, aki teát főz neked, ha betoppansz, és babusgat, és mindig alázatosan imád, és lehetek persze a szeretőd, de nem leszek, érted, nem leszek, talán egyszer leszek, de most nem, érted, és tudod, miért nem, te állat, tudod, miért nem? Mert szeretlek, érted, újra szeretlek, még mindig szeretlek, érted, szeretlek, hogy rohadnál meg, hogy rohadnál meg…

Oszkár


Hasonló könyvek címkék alapján

Lionel Shriver: Beszélnünk kell Kevinről
Alice Walker: Kedves Jóisten
Ljudmila Ulickaja: Daniel Stein, tolmács
Alice Walker: Bíborszín
Rachel Joyce: Queenie Hennessy szerelmes levelei
Gárdos Péter: Hajnali láz
Stephen Chbosky: Egy különc srác feljegyzései
Maria Nurowska: Szerelemnapló
Cecelia Ahern: Ahol a szivárvány véget ér