150 ​év 4 csillagozás

Megannyi budapesti íz
Bächer Iván: 150 év

Bächer Iván ebben a könyvében néhány generáció hagyományaira visszatekintve olyan ételek receptjeit adja közre, melyek többségében ismerős ízeket, hangulatokat elevenítenek fel bennünk. A mai olvasó azonban már nem biztos, hogy ismeri elkészítésük mikéntjét, és azt a kultúrát, életmódot, melyben természetesek voltak. Bächer nem hagyja magára az olvasóját, és szabadon engedve anekdotizáló énjét, a hozzávalók közé vegyítve, sok mindent elmesél a régi világról.

Eredeti megjelenés éve: 2006

>!
Fővárosi Gázművek, Budapest, 2006
130 oldal · ISBN: 9639604127

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
hadorka
Bächer Iván: 150 év

Bächer Iván: 150 év Megannyi budapesti íz

Mind közül a kedvenc könyvem. Abszolút egyedi, különleges, stílusában és akár hasznosságában is rendkívüli. Imádom! Kár, hogy nem lesz több ilyen sohamár :(


Népszerű idézetek

>!
psn P

A sólet a magyar zsidóság a magyarsághoz való asszimilációjának egyik legszebb megnyilvánulása.

104. oldal

Bächer Iván: 150 év Megannyi budapesti íz

>!
lauranne

Gőzgombóc
Gőzgombóc lesz – nyilatkozik meg váratlanul.
Ilyenkor gyakorta támad is némi ellenvetés, valaki mindig odanyafogja, hogy ő azt nem szereti, vagy hogy már megint gőzgombóc. Ő azonban mit sem törődik ezzel, már veszi is elő a kiló réteslisztet, belemorzsolja az élesztőt, beleüt egy tojást, kis olajat csurgat reá, kis cukrot, tejet ad hozzá, s kezdi dagasztani a tésztát. Dagaszt és dagaszt, s beszívja közben a nyers tészta friss illatát, s feltolulnak benne a gyermekkor tésztaemlékei, a szelíd gömöri vidéken termő varázslatos tésztarudacskák, a mindenféle gubák, tócsnik, lepénykék, cicegék, haluskik, galuskák, táskák, derelyék és gombócok és gombócok és gombócok mindenekelőtt, almás, szilvás, ringlós, lekváros, káposztás, krumplis, húsos gombócok, ezek a hamisítatlan osztrák-cseh-tót-magyar tésztagurigák, amelyeknek igazán ott a legjobb a zamatuk, odafen, a gömöri dombok, hegyek között. S eszébe ötlik, s rögtön meséli azt a füstölt húsos krumplisgombócot, amelynél laktatóbb étel egész Gömörföldön nincsen, s amelyet gulka néven tiszteltek, s amelyet nagynénje tudott készíteni legesleginkább. A gulkához a húsvéti sonka maradékát darálták le, s vegyítették el tört, főtt krumplival, két tojássárgájával, sóval, borssal, kevés liszttel, a tojások fölvert habjával. A masszából nedves kézzel kellett gombócokat formálni, lobogó vízben kiőzni, majd azokat – s most jön a lényeg – zsírban pirított, apróra vágott hagymában megforgatni. Jó gyermekfej nagyságúak voltak azok a gombócok, s egynél többet bizony csak az bírt megenni belőle, aki aznap nyolc-tíz órát aratgatott már előtte. Mire ideér a mesében, megkel a tészta, amit gyúródeszkára helyez, kinyújt, négyzetekre szel, persze az unokagyerek segedelmével, aki mindvégig ott van, tésztaközelben. A kockák közepébe baracklekvárt kanalaz, s gombócot kerekít belőlük, kivajazott tepsibe sorakoztatja, vizet önt alá, lefedi, és sütőben meggőzöli. Mikor kész, meglocsolja olvasztott vajjal, és meghinti diós-kakaós porcukorral. Mielőtt az asztalra tenné, kivesz két gombócot, és elrejti azokat a kredenc zugába, hogy legyen estére a kisgyereknek. Hisz tudja ő azt jól, hogy addigra nem maradna különben, mint ahogy valóban, nem is marad. Persze, mondani nem kell: aki hangoztatta fennen, hogy ő mindent megeszik, egyedül a gőzgombócot nem szenvedheti – a legtöbbet belőle az zabálja fel.

120. oldal (Jaffa, 2006)

Bächer Iván: 150 év Megannyi budapesti íz

>!
lauranne

Sertéscsülök pékné módra
Hozzávalók: sok idő, sok csülök, sok hagyma, sok burgonya
Mi a lényege ennek a különleges – és gyaníthatóan szintén csak a boldogult Monarchia területén ismeretes – kosztnak?
A lényege, mint oly sok dolognak e világon – az idő. A pékné-féle csülökhöz nem kellenek ritka avagy drága belevalók, egzotikus fűszerek, nem kell ide semmiféle trükk, csalafintaság, rafinéria.
Csülök kell, hagyma, krumpli, só és idő, idő, idő.
Sertéscsülök pékné módra
Hozzávalók: sok idő, sok csülök, sok hagyma, sok burgonya
Mi a lényege ennek a különleges – és gyaníthatóan szintén csak a boldogult Monarchia területén ismeretes – kosztnak?
A lényege, mint oly sok dolognak e világon – az idő. A pékné-féle csülökhöz nem kellenek ritka avagy drága belevalók, egzotikus fűszerek, nem kell ide semmiféle trükk, csalafintaság, rafinéria.
Csülök kell, hagyma, krumpli, só és idő, idő, idő.

46. oldal (Jaffa, 2006)

Bächer Iván: 150 év Megannyi budapesti íz


Hasonló könyvek címkék alapján

Saly Noémi: Törzskávéházamból zenés kávéházba
Széman Richárd – Varga Ferenc: Vendég-látó
TOP 10 Budapest Gasztrokalauz
Gundel Imre – Harmath Judit: A vendéglátás emlékei
Mautner Zsófia: Így főzünk mi
Christine McFadden – Christine France: Nagy csokoládé enciklopédia
André Dominé (szerk.): Francia kulinária
Campos Jiménez Maria (szerk.): Thai konyha lépésről lépésre
Gergely Anikó: Magyar kóstoló
Christian Guth – Burkhard Hickisch: Zöldturmixok