Hatholdas ​rózsakert 105 csillagozás

Babits Mihály: Hatholdas rózsakert Babits Mihály: Hatholdas rózsakert Babits Mihály: Hatholdas rózsakert Babits Mihály: Hatholdas rózsakert

A társaságkedvelő (egyébként bűbájos) Ilka néni hatholdas rózsakertje közepén álló házába gyűjti össze egy kis csevejre a kisváros aranyifjait és eladó lánykáit. Itt kerül hurokra Gruber Franci, az ifjú joggyakornok, akit Ilka néni „fogadott lányának”, Irénnek szemelt ki.

Eredeti megjelenés éve: 1937

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Kiskönyvtár Szépirodalmi · Kapszula Könyvtár Európa

>!
Európa, Budapest, 2022
192 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635045341
>!
158 oldal · ISBN: 9786155292286

2 további kiadás


Enciklopédia 2


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 74

Kívánságlistára tette 37

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

SteelCurtain>!
Babits Mihály: Hatholdas rózsakert

Kissé vegyesre sikeredett ez a válogatás, de még a haloványabb írásokat is élveztem. Babits valami utánozhatatlan eleganciával vegyíti írásaiban a melankóliát és iróniát a realizmussal. Nála a legvadabb fantáziát sem találom ellentétesnek a földhöz ragadt valósággal. Természetesen vannak más írók is, akik ugyanilyen alapanyaggal dolgoznak, s akad közöttük más is, aki zseniálisat tud alkotni, de az igazi nagyságok mégis eltéveszthetetlenül különböznek egymástól. Babits művei sem keverhetők össze senki máséval. Ernst Jünger nyomasztó háborús írása után igazi felüdülés volt Babitsot olvasni, aki még a tragédiát is képes merengve, szinte játékosan előadni.

csgabi P>!
Babits Mihály: Hatholdas rózsakert

A Hatholdas rózsakertből készített filmet már láttam korábban, és habár nem emlékeztem minden részletére, azt tudtam, hogy szerettem. Így voltam a kisregénnyel is, bár – bevallom –, gyarló módon nagyon felhúztam magam a történeten. Mind Irén, mind Franci viselkedése kiverte nálam a biztosítékot, de rendesen – mint az Eszter hagyatéka c. könyvnél a két főszereplő (bár ott talán ez az érzés erősebb volt).
Irén megérdemelte a sorsát, hogy spoiler, Francinak meg annyit a javára tudok íni, hogy végül mégiscsak spoiler.
Fantasztikus hangulata van a történetnek, imádom, de tényleg. Érdekes lehetett a század első harmadában egy magyar kisvárosban élni, még ha vigyázni is kellett az Ilka nénikkel. :-)

Az elbeszélések is tetszettek a kötetben, Babits hihetetlenül tud írni. Egyáltalán nem lehet azt mondani, hogy az írásai egy kaptafára mentek volna. Több kedvenc is lett közülük.
Habár már vannak tervei az idei olvasásokra, biztos vagyok benne, hogy egyik kedvenc költőm prózai műveit is tovább fogom olvasni 2018-ban.

Roszka>!
Babits Mihály: Hatholdas rózsakert

Egyre jobban szeretem a régebbi magyar írókat. Olyan korba vezetnek el bennünket, amit a nagy többség csak az ő írásaik által ismerhetnek meg.,talán inkább azt kellene írnom, hogy már csak általuk. A szereplőkre csak mai ruhát kéne adni ,kicsit változtatni a beszédjükön, elnyomni a jólneveltségüket és a gátlásaikat, és simán mai darabnak elmennének. Ilka néni nagy kerítőnő, Franci is beleesik a csapdába, de nagyon ügyesen kihúzza a fejét a hurokból.
Kicsit bosszantott, hogy miért nem állt már korábban a sarkára, de az akkori viszonyokat tekintve, meg tudtam érteni. Babits csodásan ír, de ez nem is volt kérdéses.

2 hozzászólás
Cukormalac P>!
Babits Mihály: Hatholdas rózsakert

Babits mindig is titkos kedvencem volt a nyugatos költők között, ráadásul az Esti kérdés évek óta ott van a számomra példaértékű, felülmúlhatatlan szintű versek sorában (ahogyan a Jónás könyve is örök vesszőparipa), ellenben prózát még szégyenszemre nem olvastam tőle. Mind kiállításában, mind szándékában kedvemre való volt ez a kis kötet és már a címe is mérhetetlen derűt, valami békebeli pompát sugárzott, árasztotta az illatokat és a fényt, de a filmvásznon is sikert aratott címadó írást leszámítva sajnos nem tudok különösebben lelkesedni tőle, iránta.

Maga a Hatholdas rózsakert tényleg egy színvonalas, végig erős szöveg érdekes, csípős humorral és remek karakterábrázolásokkal Tömörkény Istvánt, Hunyady Sándort, Móra Ferencet és Gárdonyi Gézát megidézve, itt különösen a csattanó tetszett. Ellenben a többi novella olyan szinten nem mozgatott meg bennem semmit, hogy ha napok múlva kérdeznél róluk, lehet gondolkodnom kéne már a címeken is. Cseppet a fiók mélyéről való előrángatás érzése jött elő nálam, főleg a Halálfiai című regény kiegészítésének szánt novella esetében, bár ez kivételesen jó volt arra, hogy érdekelni kezdjen Babits prózájának más oldala is A gólyakalifa előtt, meggyőznie viszont nem nagyon sikerült az alkalmi válogatásnak.

>!
Európa, Budapest, 2022
192 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635045341
tamachan>!
Babits Mihály: Hatholdas rózsakert

Egy pirospont a gimnáziumnak: Babits Mihály

Zseniális ember, a magyar irodalom kiemelkedő alakja. Örülök, hogy a Kapszula Könyvtár felfrissítette egy kicsit életművének ezen részét, nem hiszem, hogy máshogy eljutott volna hozzám – vagy legalábbis nagyon nehezen. Könnyedén és gyönyörűen ír a legmélyebb dolgokról is, és olyan tudatosan vezeti a sorait, mint kevesen. Élvezet volt ezeket a novellákat olvasni, melyek hangulata éppoly fullasztó, mint Ilka néni hatholdas rózsakertje.

off

HalmiBettina>!
Babits Mihály: Hatholdas rózsakert

Nem igazán sikerült egymásra találnunk ezzel a kötettel. Babits költészetét is viszonylag későn, már jó felnőtt fejjel szerettem meg, és eddig a prózájához nem igazán volt szerencsém. A Hatholdas rózsakert című kötetben hét novellát olvashattam, s ezek közül kettő volt, amely valamelyest tetszett, az első és az utolsó – a Tó a hegyek között és a Házaspár, Gádoroson címűek. Ez is annak a ténynek szép példája, hogy a szomorúság könnyebben jelent „egyet”, mint a humor. Nekem Babits humora annyira nem tetszett. A címadó, Hatholdas rózsakert című „vidéki komédia” (alcím) pedig kimondottan kellemetlen érzéseket keltett bennem, borzasztóan szántam valamennyi szereplőjét.

>!
Európa, Budapest, 2022
192 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635045341
Lancaster>!
Babits Mihály: Hatholdas rózsakert

Nem mindegyik történet fogott meg igazán, de a címadó Hatholdas rózsakert zseniális humorral operált. Valamiért Babits fejében a házasság párhuzamba állítható egy eleve elrendelt rettenetes végzettel, amit csak nagy veszteségek árán tudsz elkerülni. A karakterek szórakoztatóan életszerűek voltak, bár nekem személy szerint a szöveggel voltak gondjaim – néha az volt az érzésem, mintha az író konkrétan szlenget használna a szépirodalmi köntös mögé rejtve. Ettől eltekintve én nagyon tudom ajánlani ezt a gyűjteményt.

mozgokep016>!
Babits Mihály: Hatholdas rózsakert

Én nem is értem, miért nem olvastam eddig több prózát Babitstól! Elvarázsolt és meglepett. A nyelv, a figurák finom melankóliája, az őket körülvevő megfoghatatlan varázs, ugyanakkor a kíméletlen lélektani pontosság. Az észrevétlenül szőtt irónia és az az őszinteség, amire nem is számítottam. Mintha a regény és novellák felkínálta rejtőzködés felszabadította volna az írót, és bátrabban vallott volna önmagáról is. Gyorsan feltettem a várólistámra a Halálfiait is.

sophie P>!
Babits Mihály: Hatholdas rózsakert

Igazi nagy meglepetés volt.
Nagyon élő írások. Filmbéli alapossággal és részletességgel megrajzolt hősök és hősnők, nagy érzelmekkel, sok kínlódással. És a komédiázás!
Igazság szerint a nyitó darab ( Tó a hegyek között. http://moly.hu/karcok/493530 ) volt a csúcs. Gyönyörűen van elmesélve a merengés, a bánat, a vágyódás, és végül a dráma. Szinte egy költemény.

ekofalusi>!
Babits Mihály: Hatholdas rózsakert

Mindig rácsodálkozom Babits kortalanságára, gyönyörű prózájára, bölcsességére, még így is, hogy ebben a kötetben azért vannak olyan írások is, amikhez egyáltalán nem sikerült közel kerülnöm.
Érdekesnek találtam a minden novellában megelenő iróniát, valamint a rendkívül finom társadalomkritikát, amivel Babits a férfi-nő kapcsolatokat, a házasságot, a vidéki ember kapcsolatokról való gondolkodását illeti.
Nagyon tetszettek a gyönyörű, minden érzékre ható leírások és a vidéki hangulat. A vidéki élet ábrázolása teljesen filmszerűvé tette a legtöbb történetet.
Örülök, hogy olvastam ezt a válogatást, mert megint egy új képet kaptam a szerzőről.


Népszerű idézetek

tamachan>!

Mi? Hogy migrénje van? Mondja neki, doktor úr, hogy szeresse kicsit az urát és elmúlik!

147. oldal

SteelCurtain>!

– Nem megy az férjhez soha! Kinek kell olyan asszony, aki okosabb lenne az uránál?

HalmiBettina>!

Akkoriban pedig nem volt még divat a hosszú fiatalság; s ezekben a városokban, Sóton, Gádoroson, nem is volt nagyon könnyű fiatalnak lenni. Legtöbb ember sietett menekülni ebből az állapotból, megnősült, pocakot eresztett, szivarhoz szokott. Más szóval nyugalomba ment, kivonta magát a forgalomból. Micsoda föllélekzés!

24. oldal

Manni>!

Mert a szirének csak derékig voltak szépek, és azon alul olyanok, hogy le sem írom.

148. oldal, Odysseus és a szirének

SteelCurtain>!

Barinovicsné a Bácskából származott, abból a fajtából, amely, mint mondják, vastag szivarokat szív még főzés közben a konyhán is.

tamachan>!

Ki törődik a valósággal? Legfeljebb a regényíró; mondhatni, az álmodozó költő.

HalmiBettina>!

Rózsa már nem sok volt a rózsakertben, a csillagoknak nem feleltek virágok, mint két szembenéző sereg, kik különböző nyelveken kiáltoznak egymás felé, egyik illattal, másik fénnyel.

87. oldal

SteelCurtain>!

A gádorosi lányok közt nem dívott az okosság. Szellemesnek lenni nem is nagyon illett.

Manni>!

Mi tehetne önzetlenebbé, mint a szerelem?

161. oldal (Szerelem 1912)

Kristin_M_Furrier IP>!

Nem kell hinni, hogy a regényíró csak annyit tud alakjairól, mint amennyit a könyvében elbeszél.

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Mikszáth Kálmán: A Noszty fiú esete Tóth Marival
Vaszary Gábor: Monpti
Rejtő Jenő (P. Howard): Az ellopott futár
M. G. Brown: Csak egy pillantás volt
Parti Nagy Lajos: Sárbogárdi Jolán – A test angyala
Aszlányi Károly: Sok hűhó Emmiért
J. K. Smith: Káosz a köbön
Kario Dan: Múlt-varázs
Borsa Brown: A szárd szikla
Vavyan Fable: Nászjelentés