Az ​arany középkor 0 csillagozás

Zsidók, muszlimok és keresztények
Babits Antal – Balázs Gábor – Fabiny Tibor – Kaufmann Dávid – Klima Gyula – Nyirkos Tamás – Simon Róbert – Staller Tamás – Tatár György: Az arany középkor

A ​középkor „arany” jellegéhez kétségkívül hozzájárult az „Ábrahám-vallások” híveinek más korokra éppenséggel nem jellemző együttműködése. E kor nyitányaként az iszlám mutatott máig bámulatra méltó példát: főleg a 9-10. században, a világtörténelemben valószínűleg egyedülálló módon, átültetett és befogadott egy másik kultúrát, amelynek során az antik és késő-antik filozófia, orvostudomány stb. munkáit (különösen a nesztoriánus szírek közreműködésével) lefordítottak arabra (ezek egy részét aztán a 12-13. században fordították le héberre és latinra). A kultúráknak ez a páratlan találkozása természetesen csak úgy jöhetett létre, hogy a muszlimok, keresztények és zsidók együttműködtek. Ez a békés és termékeny egymás mellett élés (beszédes neve a convivencia) különösen a muszlim Andalusziában alakult ki. A virágkor a 10-11. században volt. Utaljunk néhány érdekes epizódra. Andalusziában, a convivencia hazájában volt különösen termékeny a különböző vallások és kultúrák együttműködése.… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Historia Diaspora

>!
Logos, 2012
296 oldal · ISBN: 9789638159274

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 8


Népszerű idézetek

Cheril>!

Megható emlék gyanánt idézzük föl Alfonso Fernandez Samuel ekkortájt keletkezett végrendeletét, amelyben meghagyta, hogy temetésekor a lábához keresztet tegyenek, mellére egy Korán példányt, a feje mellé pedig „életét és fényét”: a Tórát.


Hasonló könyvek címkék alapján

Elif Shafak: A város tükrei
Fritz Ridenour: Mi a különbség?
Ágoston Gábor – Sudár Balázs: Gül baba és a magyarországi bektasi dervisek
Bernard Lewis: Iszlám – Nép és vallás
Krizmanits József (szerk.): Vallási fundamentalizmus
Danielle Robinson: Az iszlám
Az iszlám halottaskönyve
Prokoláb Lilla: A hit útja
Abdul-l-A'lá Mawdudi: Az iszlám alapelvei
Khaled Hosseini: Papírsárkányok