Miért ​hagytuk, hogy így legyen? 2 csillagozás

Babarczy Eszter – Bródy János – Bruck Gábor: Miért hagytuk, hogy így legyen?

E ​kötet címe az Illés zenekar 1969-es emblematikus dalát idézi: a Miért hagytuk, hogy így legyen?, ami a Kádár-korszak delelőjén a dacos önérzet hangján utasította el a hazugság, az öncsalás és az önfeladás kényelmes világát. Ezek a szavak, ezek a hangok ma élesebben és pontosabban szólnak, mint valaha. Mintha hiábavaló lett volna a rendszerváltás: visszatérnek a régi reflexek. Például az, hogy nem nézünk szembe azzal, amit közösen hoztunk össze. A széthullott társadalmat, az elviselhetetlen egyenlőtlenségeket, a súlyosan elszegényedő milliókat, a frusztrációt, gyűlölködést, bűnbakkeresést, a külföldre menekülő fiatalokat, az összefogásra és a szolidaritásra való képesség szinte teljes hiányát. Két évtized után úgy tűnhet: mi magyarok nem tudunk élni a szabadsággal – és ezt nem is vesszük észre.
Ebben a kötetben tizenhat felelős közéleti ember – írók, filozófusok, tudósok, művészek – gondolkodik el az elmúlt húsz éven és keresi a választ Bródy János egykori kérdésére.… (tovább)

>!
XXI. Század, Budapest, 2012
224 oldal · ISBN: 9789638937988

Kedvencelte 1

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 6


Népszerű idézetek

blackett>!

A Magyar Írószövetség íróinak vállán ott a haza súlya, az ő vállukat nem a táska pántja húzza. És ezen már nem lehet nevetni, nem elég elintézni annyival, hogy lazítsatok, fiúk, mert nem ti vagytok a haza védelmezői, nem ti vagytok a nemzet. Csak ti is. Nem lehet nevetni, mert ezek az írók már nem tudják, hogy a hazaszeretettel nem kufárkodhatnak, mert nem tulajdon, sem az övék, sem a miénk, nem eladó, nem is volt senkié soha. És arról sincsen sejtelmük sem, hogy politikai érzéket/érzéketlenséget, gazdasági érdeket, alapítványi teljhatalmat fölöttébb modortalan dolog a hazaszeretettel összetéveszteni, a nemzetet ezekkel egy lapon emlegetni.

79. oldal (Grecsó Krisztián: Nem hagyni: örök jelen idő)

5 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Fehér Renátó: Garázsmenet
Sólyom László: Egy elnökség lenyomata
Kukorelly Endre: Országházi divatok
Janikovszky Éva: A Hét Bőr
Z. Kárpát Dániel: EU tanázia
Kovács Zoltán – Megyesi Gusztáv – Váncsa István: Első oldal II.
Nemere István: Titkok könyve 2012
Aleska: De hová tűnt Emese?
Lakatos Pál: „Rendszerváltó” miniszterelnökök pórázon
Domonkos László: Golyónyomok