Mindig ​igazam van! (Buda és Vince 3.) 12 csillagozás

Baár Tünde: Mindig igazam van!

Buda és Vince az első közös év nehézségei után, köszönhetően a nyári tábornak is, nagyon jó barátok lettek. Azonban szeptemberben úgy tűnik, mindenki csak a saját igazát hajtogatja. Tanárok, szülők és bizony Buda és Vince is. Mert azt hiszik, hogy nekik MINDIG IGAZUK VAN.

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2018
104 oldal · ISBN: 9789634034520 · Illusztrálta: Bakos Barbara

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

meseanyu P>!
Baár Tünde: Mindig igazam van!

Nem igazán értem ennek a sorozatnak a koncepcióját. Nagy alakú, színes rajzokkal, tehát inkább az alsósoknak való, de a szereplők hatodikosok. A sztorikban sok az agresszió, ami inkább a nagyobbaknak valóvá tenné, viszont másrészről meg olyan kis egyszerűek, el nem hiszem, hogy ez egy érettebb felsőst érdekel. Belekap ebbe, belekap abba, de semmit sem zár le megfelelően, nincsenek megoldások a konfliktusokra. Kár, mert néha meg elég hangulatos, vannak benne érdekes szituációk is, amiket jobban ki lehetett volna dolgozni.

icu79 P>!
Baár Tünde: Mindig igazam van!

Az első problémám az vele, hogy a kiadó 7 éves kortól ajánlja, én inkább 10 éves kor körül adnám egy gyerek kezébe. Bár az ilyen szavak, hogy „emblematikus” még akkor sincs benne az alap szókincsben szerintem…
A másik gondom az, hogy túl sok benne az agresszió, a negatív viselkedés. Persze. tudom, hogy a diákság élete nem fenékig tejfel, de azért nem kéne tippeket sem adni nekik.
Egyébként értékes és fontos témákat is érint: barátság, szerelem, csonka család, ezek miatt jár a 3 csillag.

Szimirza P>!
Baár Tünde: Mindig igazam van!

Lehet, hogy a hiba bennem van, de ez most nekem valahogy nem jött be. Hiába kalandos meg minden, de valahogy untam, nem igazán tudtam bele merülni.

PTJulia P>!
Baár Tünde: Mindig igazam van!

@icu79 értékelésével kell egyetértsek, számomra is ugyanazt jelentette ez a könyv. Az iskolai, kortárs agressziót a gyerekek a való életben is átélik, szinte mindegyikük így vagy úgy, többé vagy kevésbé érintett. Nem kellene még olvasniuk is róla, főleg így, megnyugtató megoldások nélkül. A történetek (minden fejezet egy külön történet az osztály életéből) közül sok nem is záródik le rendesen, hiányérzetet hagyva így az olvasóban.
Bevallom, én már az első történetnél jól felhúztam magam: a gyerekek szürkületkor bátorságpróbáznak őrizetlen építési területen, négyből ketten megsérülnek (egyet a mentő visz el), és még csak le sem szidnak senkit a végén. Egy-két könyvbeli kiskölyökből simán kinézhető 2-3 év múlva a heccből matracégetés – hogy a tragikus aktualitásnál maradjunk.
Kár a könyvért, mert pár fejezet (pl. az András bácsi búcsúztatója vagy a színes farsang) igazán remekre sikeredett.

kisboszorka>!
Baár Tünde: Mindig igazam van!

Nekem nem volt valami jó a 12 éves korom körüli időszak iskolai kollektíva szempontjából, így alternatív nosztalgiának simán elfogadnám a könyv történeteit. Szerintem jó témákkal foglalkozik, nem túl szájbarágósan adja elő, néhol még vicces is.

dianna76 P>!
Baár Tünde: Mindig igazam van!

Nem ez volt a sorozat legjobb darabja. Az elején egyáltalán nem tetszett, mert a rosszaságot éreztem benne (mármint a fiúkban). Mikor beindult rendesen az iskolai tanév, jobbak lettek a történetek, bár még mindig akadtak cselekmények, amik nem tetszettek. Mert pl. igenis, el lehetett volna beszélgetni Drapp bácsival, ahelyett, hogy belógtak az udvarába kutakodni. szerethető volt viszont András bácsi nyugdíjba vonulásának fejezete, valamint az osztálytárs betegségét elmesélő. Ezekben maximálisan érezhető volt a gyerekek összefogása egy jó, és kedves ügyért. Az iskolai életen túl betekintést kaptunk Vince családi dolgaiba is, ill. az itt megjelenő, lelket érintő problémákról.

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2018
104 oldal · ISBN: 9789634034520 · Illusztrálta: Bakos Barbara
berlin>!
Baár Tünde: Mindig igazam van!

Ez a rész valahogy nem fogott meg bennünket, sőt néha azt éreztem, de jó lenne abbahagyni.


Hasonló könyvek címkék alapján

Ferenczi Szilvia: A pormanó felbukkan
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A próbák palotája
Holden Rose: Az ellopott karácsony
Szabó Tibor Benjámin: Az első küldetés
Ecsédi Orsolya: Banyavész
Igaz Dóra: Az erdei iskola
Kertész Erzsi: Lássatok csodát!
Balázsy Panna: Csupaszív
Molnár Krisztina Rita: Maléna kertje