Aranyásók 19 csillagozás

B. Traven: Aranyásók B. Traven: Aranyásók B. Traven: Aranyásók

Három elszánt, üres zsebű fickó nekivág a Sierra Madre rengetegének – aranyat keresni. Fáradozásukat siker koronázza, hónapok kitartó munkájával csinos vagyonkát kaparnak össze. De vajon eljut-e az arany a biztonságot jelentő városba? A sűrűben rablógyilkosok lapulnak, az utakon rendőrök, katonák kergetik a szerencsevadászokat. A magány és az arany megteszi a magáét: a három cimbora, aki élete árán is mentette volna társait, most egymás életére tör, hogy megszerezze a többiek részét is. Már feltűnik a távolban a város, hallani a vonat zakatolását, mely visszavezet a civilizált életbe, s ekkor váratlan fordulat következik…
Traven legnépszerűbb regényeinek egyike, az 1927-ben írott Aranyásók, mely most új kiadásban jelenik meg, izgalmas történetben eleveníti meg a könnyű meggazdagodást remélő emberek életét, szépítetlen és könyörtelen sorsát.

Eredeti cím: Der Schatz der Sierra Madre

272 oldal · Fordította: Salgó Ottó

Fred C. Dobbs · Howard

SteelCurtain >!
B. Traven: Aranyásók

Amit tudnia kell annak aki még nem olvasta ezt a könyvet, hogy címe ellenére ez nem egy western. A nyomorról szól, és az arany jellemromboló hatásáról. Az, hogy Traven a nyomorról ilyen, szinte bensőséges módon ír, azon nincs mit csodálkozni, hiszen prózájának ez a központi kérdése. És bizony nem véletlen, hogy a mai magyar köznyelv aranyásónak nevezi azokat a lecsúszottakat, a nyomor közlegényeit, akik koldulásból, alkalmi munkából próbálnak életben maradni. Igen, ez éppolyan szerencsevadászat, mint az aranyásás. De ebben a Traven műben ez nemcsak képletes, hanem a főszereplők valóságosan is ebben a kockázatos munkában látják az egyetlen kiutat a pénztelenség körforgásából. És amikor vállalkozásukat siker kíséri, eljön a pillanat, hogy amit a kemény munka, az életveszély és a gyilkos banditák támadása csak összekovácsolni tudott, az a bajtársi közösség, az arany hatására szétforgácsolódik.
Nem csak a könyvet tudom ajánlani mindenkinek, de a könyv alapján, Humphrey Bogart főszereplésével készült filmet is, amit A Sierra Madre kincse címen vetítettek. Könyv és film egyaránt nagy élményt nyújt.

nagy_anikó>!
B. Traven: Aranyásók

„Három elszánt, üres zsebű fickó nekivág a Sierra Madre rengetegének – aranyat keresni.”
Komoly erkölcsi kérdésekkel nézhetünk szembe ebben a történetben. Bizalom, emberség, alkalmazkodás, kapzsiság …
Minden benne van a könyvben, mi az aranyásás korszakára jellemző. Szépen, pörgősen zajló cselekmény. Nélkülözés, mostoha körülmények, kalandok.
És a vége?
…üres zsebű fickó visszatér a Sierra Madre rengetegéből.
Az ok: aranyat találtak, de … spoiler

B. Traven: Aranyásók

Ez bizony megfogott és ráadásul még abban is biztos vagyok, hogy régen a filmet is láttam és már akkor a kedvencek között volt. Nem is tudtam, hogy Stanley Kubrick (Spartacus 1960; dr. Strangelove 1962; 2001: Űrodisszea 1968; Mechanikus Narancs/Gépnarancs 1971; Ragyogás 1980) tíz legjobb film-listáján ez a megfilmesítés a negyedik! És akkor még nem is beszéltünk a Spielberg-Lucas páros Indiana Jones figurájáról! Az alkotók bevallottan innen, Dobbs figurájából – is – merítettek Indy megformálásához!
Nagyon szépen bemutatja a mű, hogy az arany hogyan változtatja meg az embert. A nyugodt, lassú kezdés után az igazi cselekmény ott indul be, amikor 10 hónap után úgy gondolják, hogy most már elég aranyat sikerült összegyűjteni. Na, itt jön a java :)!
Nekem nagyon tetszett!

Kossuth, Budapest, 1972
262 oldal · puhatáblás · Fordította: Salgó Ottó · Illusztrálta: Würtz Ádám
ilka11>!
B. Traven: Aranyásók

Érdekes könyv, lassabban haladtam vele, mint gondoltam. Nagyon lassan indultak be az események is. A három főszereplőt csak a nyomor hozza össze, amelyből együtt próbálnak kiutat találni aranyásással. Közülük Howard lett a kedvencem, nagyon tetszettek a történetei, az élethez és a társaihoz való hozzáállása. Az események azután gyorsulnak fel, miután nehéz munkával kitermelték az aranyat és eldöntötték, hogy hazaindulnak. Tetszett a szerző befejezése, még akkor is, ha igaza lett Howardnak spoiler Inkább 14 év fölöttieknek ajánlom.

Doktorbubo>!
B. Traven: Aranyásók

Nagyon jó, izgalmas kalandregény, komoly erkölcsi tanulságokkal.

minden_a_megszokott>!
B. Traven: Aranyásók

Miközben olvastam, végig arra gondoltam, hogy Tarantino mekkora filmet tudna ebből csinálni.

pwz I>!

Nem az arany az, ami az embereket megváltoztatja, hanem a hatalom, amelyet az arany segítségével gyakorolnak.

65. oldal, 6. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: arany · hatalom
pwz I>!

– Elátkozott arany? – mondott ellent Curtin.
– Hol itt az átok? Ugyanannyi áldás is kíséri. Attól függ csak, hogy ki tartja kezében. Nem az aranytól, hanem a tulajdonos jellemétől függ, hogy átok vagy áldás kíséri majd. Adj a gonosztevő kezébe kavicsot vagy egy darab rongyot, és gonosztettre fogják azokat felhasználni.

65. oldal, 6. fejezet

SDániel P>!

– Gonosz ember lehetsz te, Howard – vélte Dobbs –, hogy mindig ilyen alávalóságok járnak az eszedben!
– Engem nem fogsz megsérteni, fiam – válaszolta Howard. – Ismerem én az embereket, tudom milyen kedves gondolatokra és tettekre képesek az aranyért. Egy húron pendül minden ember, ha arannyal van dolga. Gyalázatos mindenki. Csak éppen óvatosabbak, hazugabbak, képmutatóbbak ott, ahol rajtakaphatják őket. Itt kint, az őserdőben minek a képmutatás? Itt egyszerű és tiszta a dolog. Átlátszó és világos. Bent a városban ezernyi gátlás és akadály támad. Itt kint csak egy akadály van: az, hogy a másik még él. És itt kint csak egy probléma van.
– Mi az? – kérdezte Dobbs és Curtin egyszerre.
– Itt kint csak az a kérdés, hogy az emberben egy szép napon nem támad-e majd fel nyomasztó súllyal az emlékezés. A tettek elmúlnak. A mardosó emlék az, amely megmarad.

88. oldal, VIII. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: arany · Fred C. Dobbs · Howard · képmutatás
SDániel P>!

Nincs olyan ember a világon, akinek egy elképzelése csak a sajátja lenne, és nincs senki, akinek teljesen eredeti ötlete támadhatott volna. Minden új ötlet ezer más gondolat kikristályosodásából ered, amely más emberek agyában fogant meg. Egyszer aztán valaki megtalálja az új ötlethez a helyes szót, az új kifejezést, és amikor megfogalmazza, emberek százai emlékeznek arra, hogy egyszer maguk is rájöttek erre a gondolatra. Ha egy emberben egy terv megfogan, a gondolat, hogy valamit csinálni kellene, biztos lehet benne, hogy körülötte sok ember foglalkozik ugyanazzal, vagy hasonló gondolatokkal, sző hasonló terveket. Ezért van az, hogy a tömeghangulatok oly gyorsan terjednek, mint a tűzvész.

57. oldal, V. fejezet

SDániel P>!

Amint teli az ember zsebe, mindjárt másnak tűnik a világ: attól a szempillantástól kezdve a vagyonos kisebbséghez tartozik, és mindazok, akiknek semmijük sincsen, halálos, engesztelhetetlen ellenségekké válnak. Akkor aztán mindig résen kell lenni. Van valamije, amit őrizni kell. Amíg az ember éhes, üres gyomrának a rabszolgája és természetes rabszolgája mindazoknak, akiknek révén kínzó éhségét csillapítani tudja. De ha már van valamije, akkor saját vagyonának a rabszolgája.

83. oldal, VII. fejezet

SDániel P>!

Az aranygyűrű, amely a szép és elegáns hölgyek ujját ékesíti, vagy az aranykorona, mely a császár fején inog, többnyire igen különös társaságban fordult meg annakelőtte, és gyakrabban fürdött vérben, mint illatos szappanhabban. Hiába, egy virágokból és lombokból font koszorú nemesebb származással dicsekedhet minden aranynál. A dolgok maradandósága – ha a virágkoszorút összevetjük az aranykoronával – ugyancsak viszonylagos.

97. oldal, IX. fejezet

SDániel P>!

Ez már így van a világon: nincs nadrág, amely elég rongyos, ing, amely elég szakadt, cipő amely elég csámpásra taposott volna ahhoz, hogy ne akadjon valaki, aki azt a nadrágot vagy azt az inget ne találná mégis jónak, mert nincs olyan szegény ember a földön, akinél egy másik ne érezné magát még szegényebbnek.

7-8. oldal, I. fejezet

SDániel P>!

A tengerészek és a börtönlakók – ez a két réteg, amelyet általában a legvédtelenebb zsákmánynak tekintenek, s akiket a vallással torkig lehet tölteni. De a jóból is megárt a sok. És mert ez a túltáplálás sohasem vezet jóra, sőt ellenkező hatást vált ki, mint szeretnék, hát a tengerészt és a bűnözőt mind több és több vallásossággal ostromolják.
A fegyházak lakói és a kikötőkben időző tengerészek, akik egész pénzüket elköltötték, ők alkotják a legvallásosabb gyülekezetet. Persze szívesebben mennének egy izgalmas mozielőadáshoz, de ezt sajnos nem kaphatják meg ingyen.

25. oldal, II. fejezet