Háborúban ​Bizánccal 15 csillagozás

Magyarország és a Balkán a 11--12. században
B. Szabó János: Háborúban Bizánccal

Bizánc. Fényűző pompa, sötét ármányok, vérre menő teológiai viták, kifinomult művészet – egy birodalom ezeréves története sűrűsödik össze ebben a szóban. Ám annak mára már elhalványult az emlékezete, hogy ez a birodalom évszázadokon át milyen fontos szerepet játszott északi szomszédja, a Magyar Királyság történetében.
E könyv ennek a bonyolult és ellentmondásos viszonynak egy részletét, a 11-12. századi magyar-bizánci küzdelmek történetét idézi fel, méghozzá széles politikai és kultúrtörténeti keretbe ágyazva. Eközben betekintést nyerhetünk Európa két évszázadának hatalmi politikájába, végigkövethetjük Árpád-házi királyaink dinasztikus politikáját, családi viszályait – és erejük, tekintélyük lassú gyarapodását is.
A kötet szerzője, B. Szabó János hadtörténész, a Budapesti Történeti Múzeum munkatársa. A hadviselő felek fegyverzetét, viseletét, felszerelését bemutató tanulmányt Boldog Zoltán régész-fegyvertörténész írta és illusztrálta.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Corvina Tudástár Corvina

>!
Corvina, Budapest, 2013
248 oldal · ISBN: 9789631361506

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 25


Kiemelt értékelések

kaporszakall>!
B. Szabó János: Háborúban Bizánccal

B. Szabó János: Háborúban Bizánccal Magyarország és a Balkán a 11--12. században

Második olvasásom a szerzőtől, és most sem csalódtam. Világos és áttekinthető képet ad a XI-XII. századi magyar-bizánci kapcsolatokról (ami, a kor kaotikus külpolitikai viszonyait illetően már önmagában sem csekély teljesítmény) – középpontban ugyan a katonai konfliktusokkal, de kitekintéssel a gazdaság és a társadalom egészére is. Külön fejezetek tárgyalják a hadseregek felszerelésével, működésével, az egyes haderőnemekkel kapcsolatos tudnivalókat (mind a bizánci, mind a magyar hadsereg esetén) – ezek a részek részben a társsszerző, Boldog Zoltán munkái.

Külön említésre méltó, hogy a szerző hangsúlyozza a középkori államok – köztük a Magyar Királyság és a Bizánci Birodalom – 'családi vállakozás' jellegét: a külpolitika szinte mindig dinasztikus politikát jelent, az egyes famíliák (nálunk az Árpádok, Bizáncban ekkoriban javarészt a Komnénoszok) saját birtokukként igazgatják az országot, amely többnyelvű és többnemzetiségű, nacionalizmusról természetesen még szó sincs. Ezt muszáj volt megjegyeznem, a mai, múltba vetített nemzeti nosztalgiák miatt.

A könyv tárgya részben átfedésben van a Magyar História sorozat 12. századi kötetével*, de annál kb. 30 évvel frissebb (bár emlékeim szerint Makk Ferenc munkája is kifejezetten jó volt). A hadtörténet, de általában a történelem iránt érdeklődőknek is jó szívvel ajánlom.

*Makk Ferenc: Magyarország a 12. században

Anton_Gorogyeckij P>!
B. Szabó János: Háborúban Bizánccal

B. Szabó János: Háborúban Bizánccal Magyarország és a Balkán a 11--12. században

Korrekt összefoglalója a Bizánccal való évszázados kapcsolatoknak, konfliktusoknak. A Medieval Total War első része óta nagyon bírom Bizáncot (varég őrök ^^), érdekes volt olvasni róluk. A kötet végén szereplő fegyvertörténeti részt nagyrészt csak átlapoztam, mert ez sose érdekelt igazán, hogy milyen csatokkal és egyéb cuccokkal ellátott ruhát viseltek az akkori emberek…

attatoth P>!
B. Szabó János: Háborúban Bizánccal

B. Szabó János: Háborúban Bizánccal Magyarország és a Balkán a 11--12. században

Nagyon tetszetős kis könyv. Bár a kis méretnek vannak előnyei, sajnos azzal jár, hogy elég apró betűvel kellett szedni a szöveget. A néhány szövegközi térkép emiatt szintén nehezen olvasható. A kiemelt részek valószínűleg épp a kis méret miatt zavartak némileg, mert a főszöveghez képest nagynak tűntek. Szeretem a korszakot, a hadtörténetet és érdekel Bizánc is, úgyhogy én nagyon élveztem ezt a könyvet.

Chosen>!
B. Szabó János: Háborúban Bizánccal

B. Szabó János: Háborúban Bizánccal Magyarország és a Balkán a 11--12. században

A szerző korábbi műveihez hasonlóan színvonalas, olvasmányos és objektív írás történelmünk e kissé mellőzött korszakáról.


Hasonló könyvek címkék alapján

Kristó Gyula (szerk.): Korai magyar történeti lexikon (9-14. század)
Csorba Csaba: Árpád örökében
Petkes Zsolt – Sudár Balázs (szerk.): Hétköznapok a honfoglalás korában
Karácsonyi János: Békésvármegye története I.
Bíró Imre: Magyar királyok 1000–1571
Hegedüs Géza: Korona és kard
Bóna István: Az Árpádok korai várai
Zima Szabolcs (szerk.): Lehel kürtje
Elekes Lajos: A középkori magyar állam története megalapításától mohácsi bukásáig
Szent István törvényei