Armageddon ​Reality Show 20 csillagozás

avagy Az ember, aki egyedül mentette meg a világot
B. Lotterfeld: Armageddon Reality Show

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Richard ​Love, a londoni producer szörnyű reggelre ébredt: lemezbemutatóra készül, mindent megtervezett, kiszámolt, egyeztetett, többszörösen túlbiztosított. Semmi sem állhat a terv útjába, legfeljebb a világvége, ami viszont épp a koncert napján következik be. Először csak mesebeli lények özönlik el a Földet, majd seregeik élén megjelenik Jézus és az Antikrisztus is. A BBC élőben közvetíti, ahogy a végső meccsre készülődnek, így az Armageddon biztosan előbb jön el, mint az aranylemez. Richardnak nincs több esélye a kitörésre, így elhatározza, hogy lengyel üzlettársával és egy bolond tündérrel az oldalán megmenti a világot.

„Talán hasonló könyv született volna, ha Phillip K. Dickbe szorul némi humorérzék, Erich Kästner megírja a Május 35 folytatását, vagy Yann Martel állatok helyett bibliai szereplőkkel, Shakespeare-rel és Alice Cooperrel oldja meg a Pi életét. Az Armageddon Reality Show 2013 legbevállalósabb regénye, emellett kellőképpen ütődött és elgondolkodtató.… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
378 oldal · ISBN: 9789637424595
>!
Konkrét Könyvek, Budapest, 2013
366 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789637424557

Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

John Lennon


Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 10

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
ViraMors P
B. Lotterfeld: Armageddon Reality Show

B. Lotterfeld: Armageddon Reality Show avagy Az ember, aki egyedül mentette meg a világot

Igazság szerint nem nagyon tudom, hova tenni ezt a könyvet. De ez azt hiszem elég látványos: majdnem fél évembe telt, mire megküzdöttünk egymással. Az teljesen biztos, hogy a fülszöveg és a borító, de főleg a fülszöveg erősen csőbe húztak.

Nézzük az elejétől: az első rész pár bekezdéssel megvett magának, fergetegesen kaotikus, tele humorral, filmes, zenés, könyves utalásokkal, és persze világvégével. Nagyon jó volt!
A következő hat rész az aláírásgyűjtéssel ötletnek jó volt, de elég repetitív lett. Mindenhol volt némi jópofa humor, vagy elgondolkodtató ötlet, de annyira egy sablonra mentek ezek a fejezetek, hogy nagyon hamar eluntam. Az egyetlen (pozitív) kivételt a hetedik fejezet (Jó éjt, királyfi) jelentette, az sokkal erőteljesebb lett, mint a másik öt.
Maga a tényleges Reality Show az utolsó előtti fejezetben helyenként kissé túlzásokba esett, és erőltetett volt, de ötletnek remek, és összességében egész szórakoztató.
Az utolsó fejezettel végképp nem tudom, hányadán állok. Nem a végkifejlettel van bajom, tulajdonképpen az még tetszene is. A tálalás viszont meghökkentően kusza, erősen vakartam rajta a fejem, hogy akkor mit és mihez kéne illeszteni, de valljuk be, nem nagyon sikerült.
Richard élete, amit a világmegmentéssel párhuzamosan megismerhettünk, részemről elég ingerszegény volt. Oké, tudjuk legalább az előzményeket, de… ingerszegény.
A fejezetek elején lévő kis beszélgetések viszont, amiket csak a legvége helyez el pontosan a sztorin belül, azok tetszettek, jópofák voltak.
Összességében: jó alapötlet, és pár igazán jó jelenet. Remekül indít, de a közepe elég érdektelen. A vége jó lenne, de sajnos kusza.
Kár érte, én legalábbis nagyon sajnálom.

>!
kormix
B. Lotterfeld: Armageddon Reality Show

B. Lotterfeld: Armageddon Reality Show avagy Az ember, aki egyedül mentette meg a világot

A borító és a fülszöveg engem is elcsábított, nem is olvastam utána jobban a könyvnek, megvettem. Később szembesültem vele, hogy a B. Lotterfeld csak egy írói álnév, hogy valójában ez is magyar író könyve. Halogattam is az olvasást, de időközben sikerült ráakadni több igazán jó kortárs magyar íróra, így végül belefogtam ebbe is.
A történet tényleg több szálon kezdődik el, de az első három csupán arra szolgál, hogy bemutassa, milyen is a világvége. A negyedik a főszál, ebben ismerjük meg Richard-ot, ebben kezdődik el a tényleges sztori.
Eleinte kicsit nehezen vettem fel a fonalat, de aztán sikerült belerázódni. Nagyon tetszett az az ötlet, hogy adott személyektől gyűjtsenek aláírásokat, bár nem értettem, hogy ez mégis mire lesz elég*. Az első három akció bibliai vonatkozású volt, amit alapvetően a hátam közepére se kívánok, de itt olyan volt a körítés, hogy érdeklődve olvastam, mik történnek. Annak mondjuk baromira örültem, hogy a következő helyszín már nem a Közel-Kelet volt. Az utolsó ilyen rész pedig kifejezetten ütősre sikerült! A szerző humora egyébként sokat segített abban, hogy ne lankadjon a figyelmem, és ezt érdemes itt megemlítenem.**

Mielőtt a könyv végéről írnék, kitérek gyorsan a szereplőkre. Richard szimpatikus főszereplő volt, amit pl. Mohamednél bevállalt, na az nem semmi. Az, hogy a múltját is megismerhettem, hozzátett ahhoz, hogy kedveljem. Ő egy teljesen hétköznapi ember, a szokásos problémákkal, a szokásos rossz döntésekkel. Ahogy haladtunk előre, kezdett kicsit kifordulni önmagából, de ez teljesen érthető volt, és így nem is irritált. A legvégén pedig…***
A kedvenc ugyanakkor számomra is Janek volt. Két lábbal állt a földön, félelmetes tehetsége volt az ilyen-olyan műszaki jellegű dolgokhoz, és a pénzt is okosan gyűjtötte. Szeretnék ennyire élelmes lenni.
Amnéziát nem feltétlenül sorolnám a főszereplők közé, nem igazán volt jelen.. Persze megvolt a feladata, de eh.. Nem is baj, hogy kevesebbet szerepelt, sok volt nekem nagyon. spoiler

*Szóval az aláírások. Maradjunk annyiban, hogy spoiler. Átverve éreztem magam, és először voltak elvárásaim a folytatással kapcsolatban. Hogy ezt valami agyamat-eldobom módon oldja meg az író.
Hát nem tudom. Nem dobtam el az agyam, az tény, fogalmazzunk úgy, hogy érdekes volt. Ez az Armageddon Reality Show, hmm. Nem tudom hova tenni, tényleg.

**A könyv végére szépen lassan, szinte észrevétlenül, de elfogyott a humor. Ez nem feltétlenül jelent rosszat, mert úgy alakultak a dolgok, hogy rontott volna rajta a sok poén. Szóval inkább azt sajnálom, hogy ilyen irányba ment el, mert ezek tényleg jó poénok voltak, rengetegszer nevettem fel. (Mondjuk Lucifert Lulunak becézni, az életem. :D)

***És akkor az értékelésem vége szóljon a könyv végéről. Jól írta előttem valaki, hogy kusza volt. És ez még enyhe kifejezés. Totális káosz volt hirtelen a fejemben. Viszont ha hagyja az ember egy kicsit ülepedni, akkor át lehet látni. Richard már abszolút nem volt önmaga, a „kapuzárási pánik” eluralkodott rajta, a dialógusa spoiler pedig még mindig nem tiszta. Az utolsó sorok azonban.. te jó ég! A helyére került minden.

Összességében tehát igazán jó könyv volt. Humoros, többnyire izgalmas és teljesen abszurd. Itt-ott van egyébként mondanivalója is, még ha nem is valamilyen világmegváltó dolog. A négy csillag annak szól, hogy a végén ugye nem volt minden tiszta, és az az ahhh! érzés is elmaradt.

>!
FZolee
B. Lotterfeld: Armageddon Reality Show

B. Lotterfeld: Armageddon Reality Show avagy Az ember, aki egyedül mentette meg a világot

Ezt a könyvet nem tudom hova tenni. Az eleje még nagyon WTF volt, aztán „ráhangolódtam” a történetre. Végig tele volt abszurd humorral, ami most kifejezetten bejött.
Tetszett az aláírás gyűjtögetés, azonban az első pár rész, amikor bibliai szereplőkről kellett olvasnom, nem nagyon mozgatott meg. Ahogy haladtunk előre az időben, Newtontól kezdve egyre jobban alakult a történet. A csúcspont a spoiler volt. Szerencsére ez a rész volt a leghosszabb, ezt még sokáig olvastam volna (morbid lennék?). A könyv címét adó shownál azonban teljesen elborult az író agya, de jó értelemben. Ahogy „Krisz” és „Lulu” versenyzett, felülésekkel és fekvőtámaszokkal akarta meggyőzni az embereket, hogy kié legyen a világ, az egyszerűen zseniális volt :D
Legnagyobb bánatomra azonban a végét nem értettem. Nem tudom igazából miről szólt ez a történet, ez eléggé zavar. Valamit ugyan bemagyaráztam magamnak, hogy ne érezzem magam teljesen hülyének, de ez lehet annak köze sincs a valósághoz. Járna rá az öt csillag, de így sajnos csak négyet tudok rá adni.

>!
Drucocu
B. Lotterfeld: Armageddon Reality Show

B. Lotterfeld: Armageddon Reality Show avagy Az ember, aki egyedül mentette meg a világot

Nagyon jó könyv. Elmebeteg, ugyanakkor elgondolkodtató, tanulságos és még vicces is néha. :)

>!
nyerw
B. Lotterfeld: Armageddon Reality Show

B. Lotterfeld: Armageddon Reality Show avagy Az ember, aki egyedül mentette meg a világot

„A sztori voltaképpen kettős, világ- és életégés (bocsánat az utóbbiért). A kissé előkészítetlenül arcunkba vágott apokalipszis-közeledtének és a sors vagy egyéb transzcendens hatalmak összjátékának köszönhetően a főhős, egy elszúrt életű zenei producer válik a világ lehetséges megmentőjévé. A sztoriban a két félművelt főszereplőn kívül ott van még pár (szó szerint) anakronisztikus figura, a rejtélyes allegorikus tanácsadó, és az is, hogy az ember még egy világvégét is képes teljesen, borzalmasan kínos módon elcseszni.”

Bővebben itt: http://kevesszoval.wordpress.com/2013/11/25/opciok-vila…

6 hozzászólás
>!
lyneth
B. Lotterfeld: Armageddon Reality Show

B. Lotterfeld: Armageddon Reality Show avagy Az ember, aki egyedül mentette meg a világot

Vegyes érzelmeim vannak. Mindenesetre az ajánló és a borítókép alapján nem ezt vártam.

>!
HPeter
B. Lotterfeld: Armageddon Reality Show

B. Lotterfeld: Armageddon Reality Show avagy Az ember, aki egyedül mentette meg a világot

Az elején elindult egy szál, aztán jött egy másik, aztán valahogyan átcsaptunk egy harmadikba, aztán váltás, megint történt valami, aztán meg vége lett a könyvnek. És csak egy kérdésem maradt: Mi van?

Helyenként elmosolyodtam, de a sztori olyan dirib-darabos, hogy nem ajánlanám senkinek.


Népszerű idézetek

>!
cippo IP

…Angliában van egy íratlan szabály: ha a füves terület kisebb, mint ötször öt yard, akkor kerti széket meg grillsütőt tesznek rá, ha nagyobb, akkor birkát.

B. Lotterfeld: Armageddon Reality Show avagy Az ember, aki egyedül mentette meg a világot

>!
cippo IP

– A világvége nem azért jött el, mert megjósolták, hanem mert hosszan tartó, szorgalmas munkával kiérdemeltétek (…)

B. Lotterfeld: Armageddon Reality Show avagy Az ember, aki egyedül mentette meg a világot

>!
SchizoVampire P

– Mégsem hurcolhatjuk végig Pamela Anderson tetemét fél Anglián.
– Ingyen volt, nem?

183. oldal

B. Lotterfeld: Armageddon Reality Show avagy Az ember, aki egyedül mentette meg a világot

>!
cippo IP

Az Úr nem végez félmunkát, így két térfélre osztotta a túlvilágot, hogy ott is meglegyen a választási lehetőség. Kezdetben szó nem volt jó vagy rossz oldalról, a nyíladozó értelmű emberiségre bízta, mivel szemeteli tele a mennyei forráskódot.

B. Lotterfeld: Armageddon Reality Show avagy Az ember, aki egyedül mentette meg a világot

>!
cippo IP

Téged sem Isten, hanem a fantázia teremtett, és ez jó, mert része vagy az egyetlen csodának, amire képesek vagyunk.

B. Lotterfeld: Armageddon Reality Show avagy Az ember, aki egyedül mentette meg a világot

>!
SchizoVampire P

Valójában az édenkert volt Isten Best of albuma.

58. oldal

B. Lotterfeld: Armageddon Reality Show avagy Az ember, aki egyedül mentette meg a világot

Kapcsolódó szócikkek: Isten
>!
SchizoVampire P

Egy kollégiumi blokk tetején hatalmas molinó függött, rajta vörös festékkel írt üzenet: Adjátok vissza John Lennont!

21. oldal

B. Lotterfeld: Armageddon Reality Show avagy Az ember, aki egyedül mentette meg a világot

Kapcsolódó szócikkek: John Lennon
>!
SchizoVampire P

Percekre leragadtak egy Alice Cooper koncertjét hirdető plakát előtt. Richard nem tudta levenni a szemét a zanzakoponyával pózoló alakról, és arra gondolt, nem szívesen lenne most az öreg zenész helyében.

24. oldal

B. Lotterfeld: Armageddon Reality Show avagy Az ember, aki egyedül mentette meg a világot

Kapcsolódó szócikkek: Alice Cooper
>!
cippo IP

– Asszonyod szépsége egyszer megfakul, bármit teszel is. Miben akarsz akkor gyönyörködni, ha nem a fiaidban, és az ő fiaikban? A nő akaratán múlik, hogy miután megszült, visszataláljon szépségébe, és az ő bölcsességén, hogy a figyelmét igazságosan ossza meg a férje és a gyermek között. A nő nem meddő játékszer, ki csak arra van, hogy kedved töltsd rajta, és nem is csak éléstár a gyermeknek, amíg az el nem választatik. A nő és a gyermek egyenlő.

B. Lotterfeld: Armageddon Reality Show avagy Az ember, aki egyedül mentette meg a világot

>!
ViraMors P

Kedd reggel volt, és világvége, London utcái mégis úgy festettek, mint egy átlagos szombat délelőttön.

20. oldal

B. Lotterfeld: Armageddon Reality Show avagy Az ember, aki egyedül mentette meg a világot


Hasonló könyvek címkék alapján

Terry Pratchett: Kisistenek
Kerstin Gier: Zafírkék
J. Goldenlane: Pokoli balhé
Jeaniene Frost: Karó és sírhant
Kevin Hearne: Hammered – Elkalapálva
Virág Emília: Sárkánycsalogató
Mark Lawrence: Bolondok hercege
Lilian H. AgiVega: Az elveszett tündérfalu
Vivien Holloway: Mechanikus farkas
Geronimo Stilton: A Fantázia Birodalma