A ​telepi lány 72 csillagozás

B. E. Belle: A telepi lány

Egy kislány felemelkedésének megható és tanulságos története

Az A telepi lány című novella-sorozat a Szentesi Élet hetilap hasábjain látott először napvilágot.
A történet egy önéletrajzi ihletésű írás, amely B. E. Belle szerzőnő eddigi életének fontosabb állomásait dolgozza fel.
Az igazán megható történet bebizonyítja, hogy az ítélkezés mások felett nem több, mint méltatlan cselekedet, hiszen sokaknak rögös az útja, amelyen halad. Ám ez az írás reménykeltő is, mert megmutatja, mennyi mindenre képes az ember csupán akarattal és kitartással.
Az A telepi lány című kisregény, a novella-sorozat változtatás nélküli, egybefüggő kiadása exkluzív formában.

>!
Maraton, 2023
168 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158208352

Kedvencelte 11

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 58

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Szösszenet P>!
B. E. Belle: A telepi lány

A szerzőt már hallottam nyilatkozni a médiában, ott is hallhattam részleteket az életéről, az alkoholista édesapáról, a tiszteletreméltó, erős édesanyáról, aki Enikő sikeres pályafutásának egyik ereje, főbb szereplője.
A telepi lány története példaértékű, hisz megmutatja, hogy a szocializációs nehézségek ellenére is van siker, élet.

Elena96 I>!
B. E. Belle: A telepi lány

„ Vera aggódott,hogy súlyosabb sérülést is szenvethet,de mióta Szonja a tánctanárnő bejelentette,hogy őt és táncpartnerét benevezte a Balaton partján fekvő, Zánkán megrendezésre kerülő Diákolimpiára,Lénát nem lehetett visszafogni.”

Azonkívül,hogy több kihívásra is megfelel ez a könyv, az eddigi évem legfájóbb, de legőszintébb olvasmánya. Konkrétan kisírtam rajta a szemeim.Hihetelen erő lakozik Verában és sikerült ehhez méló példát statuálnia az aprócska,de annál többet szenvedő Lénának is. Más nők már a nulladik lépésnél feladták volna a harcot, ami még el sem kezdődött. Minden fejezet felénél azt hiszem, képes leszek gátat szabni a könnyeimnek. Aztán minuntalan rá kell jönnöm, hogy Belle írásainál ez aligha sikerülhet. Olykor nem is baj,ha nem járunk sikerrel. Ettől vagyunk emberek,hogy ki tudjuk fejezni érzelmeinket. Az állatoknak pedig három fajtája van: A simogatható házikedvencek akik, szeretetre vágynak és meghállálják a törődést és a gondoskodást. A haszonállatok, amiket az ember élelmezésére teremtett az az a valaki odafenn. A harmadik csoportba pedig az olyan emberbőrbe bújt állatok tartoznak,mint Pista.Ha ő rossz példát látott a szüleitől, miért kellett követnie? Volt lehetősége megmutatni, hogy különb náluk. Ő ehelyett a züllött, mocskos életet választotta. Kérdem én hol van az Isten ha ezt megengedi? Létezik egyáltalán?
Ui. Már nem csak Szabó Magda idézetekre van egy külön füzetem, hanem Belle idézetekre is.

A kedvencem pedig: „A bántalmazó társak valójában, úgy eszik eszik be magukat a másik elméjébe,mint az almába a férgek, és addig rágják a belét, amíg az rothadásnak nem indul.”

>!
Maraton, 2023
168 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158208352
jeszan P>!
B. E. Belle: A telepi lány

Ez az életút, amit Léna és Vera bejárt, nem mesébe illő, és bevallom szorongva olvastam vajon mi lesz a fejezetek vége. Minden tiszteletem Veráé, aki volt elég erős kilépni a bántalmazó kapcsolatból, és felépíteni a semmiből újra önmagát, valamint felnevelni Lénát, aki folyamatos traumatizálásnak volt kitéve. Bár nem mindig értettem Léna döntéseit, de emelem kalapom azért a kitartásért, erőért, ami végighajszolta az úton, a rengeteg csalódás és “pofonok” után is megtalálta céljait, mozgató rugóit.
Ha hamarabb olvasom ezt a regényt jobban megértettem volna az írónő többi regényeiben, történeteiben rejtett utalásokat, a mögöttes érzelmeket, melyeket saját tapasztatai ihlettek. A Vallomások olvasása után csak sejtettem. Most már tudom.
Imádom a borítók egyedi stílusát, ez határozza meg a Belle könyveket, és remélem a kiadó megtartja ezt a koncepciót.
Köszönöm Enikő, hogy a novellafüzér könyvben történő megjelentetésével gondoltál olvasóbázisod nem Szentesi tagjaira is, a dedikált és könyvjelzővel ellátott könyvpéldány pedig meglepett és jóleső érzéssel töltött el. Hiszem, hogy lesz még komoly hangvételű és szabadszájú káromkodós könyv is a jövőben, hisz egy Főnix él Szentesen.

“Elvégre, mit tanulhat az ember önmagáról, ha minden rendben megy?! Ha nincs semmi, ami miatt harcra kényszerülne, hogyan is tanulhatna meg kardot forgatni, nemde?!”

Dóriiikönyvei P>!
B. E. Belle: A telepi lány

Nagyon megörültem, amikor megtudtam, hogy a novella-sorozat könyv formájában is megjelenik (előzmény: ez a novella-sorozat a Szentesi Élet hetilap hasábjain jelent meg 25 héten keresztül). Az írónő Vallomások könyvét olvastam, ami a legjobban a saját életből merített regénye Bellenek ezért ez a könyv, sok újdonságot nem tudtam meg. Viszont nagyon jó volt olvasni egy felnövő gyermek kitartásáról, küzdeni akarásáról és az élettel való harcáról.

Farkas_Éva P>!
B. E. Belle: A telepi lány

Így még sose értékeltem, de az első pillanattól kezdve az első mondat után az ugrott be, hogy ezt így kell. Egy-egy szóval ami épp eszembe jut a fejezetek alatt vagy amit épp köztük érzek. (Ezek nem a könyvbéli fejezetcímek, hanem amiket én gondoltam olvasás közben)
1. rész: küzdöttem a könnyeimmel
2. rész: felrémlett a múlt (nálam)
3. rész: bár minden anya ilyen lenne
4. rész: bizalom
5. rész:egyszerűen csak felnőtt
6. rész: óóó jajjj :(
7. rész: kegyetlen döntés…
8. rész: veréb
9. rész: első táncpartner
10. rész: az első vereség
11. rész: egy barátság születése
12. rész: egy makacs kislány
13. rész: sorsdöntő 2. hely
14. rész: sorstárs
15. rész: bajnok
16. rész: szeretni születtünk
17. rész: hullócsillag mégse hull le
18. rész: A legfájóbb pofon
19. rész: A lejtő eleje
20. rész: A felismerés
21. rész: Van még jövő
22. rész: A kisördög
23. rész: A gödör legalja
24. rész: A telepi lány magja el van vetve
25. rész A telepi lány születése

Az értékelések alapján sokkal keményebbre számítottam.
Az ember tényleg sokat ítélkezik és nem tudja mit rejt a múlt, ami kihozta a másikból azt a személyt, ami jelenlegi személyiségét meghatározza. Csodálom Vera kitartását, erejét és, hogy volt bátorsága lépni!!!!
Léna világ életében makacs volt. Erős és célratörő.
Azt tette, amit tennie kellett a céljai elérése végett és, ha kellett átgázolt mindenen és mindenkin. Ami nem feltétlenül jó, hisz emiatt nem sok barátja volt. Ebből is látszik, hogy bizony ez nem a legjobb útnak bizonyult, így amikor a gödör legaljára került egyvalami járt csak a fejében. Menekülni innen a spoiler.
Szerencsére az még nem érezte, hogy ideje lenne befogadnia ezt a fiatal lányt. Esélyt adott neki egy szebb jövőre.
És most 2023-ban a nő, akit a lapok rejtenek sikeres, erős, köztiszteletben álló személy. Sokan követik, szeretik és emelik meg előtte képzeletbeli kalapjukat mindazért amit elért.
Lehet így is, lehet úgy is. Léna szerencsére végül a jó ösvényre lépett!

5 hozzászólás
Mert_olvasni_mindig_jó P>!
B. E. Belle: A telepi lány

Nézz a borító mögé!

“Az emberek látnak valamit, vagy valakit, akiről véleményt alkotnak. De azt csak az alapján teszik, amit éppen látnak, vagy ahogyan egykoron ismerték. Arról senki nem tanakodik, hogy az út eleje és vége között milyen hosszan járta le az ember a saját lábát.” Az írónő életét feldolgozó mély mondanivalót már előzőleg is megismerhettük újságcikkek formájában, de így olvasva, úgymond pihi nélkül, amíg az ember vár az újabb számra, kemény. Megszokhattam volna már, mondhatják sokan, hiszen ha tőle vesz valaki írást a kezébe, az nem egy romantikus nyálcsorgatást fog kapni, hanem könnyeket, szívfájdalmat és utána a megbékélést. Kemény út ez egy olvasónak, de egy írónak még nagyobb, főleg mivel önéletrajzi ihletésű műröl beszélünk.

Minden tiszteletem az írónőé, aki átélte, végül számunkra papírra vetett és természetesen az édesanyjának, akiben ugyancsak annyi akaraterő, kitartás szorult mint saját vérébe. A mű nem csak azt mutatja be, mennyire nehéz egy bizonyos személynek a fejlődése a padlótól, emelt fővel járni, de azt is, milyen egy édesanyának átélni mindezt, neki is mennyit kellett szenvedni mire a saját lánya is révbe ér.

Kedvenc idézetem a könyvből:

“Nem minden lélek születik szárnyakkal. Van, amelynek nehezebben megy a levegőbe emelkedés. Sőt, olyan is, amelynek a tollai törést rejtenek.”

Hirsch_Betti P>!
B. E. Belle: A telepi lány

Megakad a szó .Hihetetlen és példaérték , a kitartás és az élet igenlése ennek a történetnek .Olyan jó érzés hasonló könyveket olvasni , ahol nem szülőkre a környezetre … fogják a sanyarú sorsukat. Henem eből okulva más életre vágyva, megteremti magának .Nálam ez az igazi élet igenlés, az előre figyelés , az igazi érték .ahhoz , hogy a sorsunk olyan irányt vegyen , amit szeretnénk , hatalmas önismre van szükség , és kitartásra .Elesünk , de nem radunk a földön , henem felállunk és megerősödve megyünk tovább.

Vikiberry>!
B. E. Belle: A telepi lány

Meglehetősen nehéz megszólalni, miután elolvastam a művet.
Annyi erő, remény van benne, emellett rengeteg szomorúság is.
Gyönyörűen megírt (igaz)történet, ami persze tartalmazhat fikciós elemeket. Alig akartam elhinni Léna életében történt dolgokat, a legnagyobb mélységeket és magasságokat tárta elénk az írónő. Iszonyú nehéz lehetett ezt megírni, feleleveníteni ezeket az emlékeket, amiket az ember szívesen rejtene el magában.
Tiszta szívből hálás vagyok azért, hogy ez az írás megjelent könyv formájában is, és az olvasok elé lett tárva. ♥

>!
Maraton, 2023
168 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158208352
Dita_Sterk_van_Ziel P>!
B. E. Belle: A telepi lány

Kicsit nehéz neki kezdeni az értékelésnek, mert mégis az írónő életébe (gyerekkorába) kaptunk egy kis betekintőt. Ráadásul követem a munkásságát és az élő videóit nagyon szórakoztatónak tartom, mert sokszor nagyon vicces. Szóval, egy kicsit elfogult is vagyok, de mégis hiába szeretem a mostani személyiségét (már amit láthatnak a rajongók ügye) az írónőnek , néha untam és nehezen rágtam át magam pár oldalon, pedig egy nagyon rövid könyvről van szó. Olvastam már olyan önéletrajzot , ami sokkal hosszabb volt, de teljes beszippantott és olvasás közben nem kalandoztam el és néztem meg, hogy hány oldal van még a könyvből. Nagyon sajnálom, de én nem tudok 5*-ot adni, mert nem érzem annak.
A borító, mint mindig most is nagyon szép , főleg mivel különleges lett. Tetszett a végén az a kis interjú.

Arabella>!
B. E. Belle: A telepi lány

Talán a polcom legértékesebb kincse. Nem csak azért, mert nekem dedikált és az elsők között kaptam meg. Azonnal el is olvastam. Szeretem Encó könyveit, gyakran hallgatom a videóit és követem a munkásságát. Konkrétan minden könyve megvan. A telepi lányra már akkor feliratkoztam, amikor kiderült, hogy kiadja könyvben is. Némi fogalmam volt már az írónő életéről, persze pontos adatokat nem tudtam, de azt hiszem ez a kis könyv olyan történetet mond el, ami sok mindenben tiszta képet ad Róla. Volt amikor sírtam és teljesen átéreztem a fájdalmat. Örülök, hogy olvashattam és a polcom dísze.


Népszerű idézetek

Vikiberry>!

Hiszen az emberek szeretni születtek, nem?

103. oldal

VVivuss>!

Az emberekben sokszor alakul ki irigység akkor, amikor bennük nincs meg a kellő szorgalom. Mert irigynek lenni könnyebb, mint szorgalmasnak.

102. oldal

VVivuss>!

Inkább legyen ezer irigyed, mint egy sajnálód!

102. oldal

VVivuss>!

– Tudod, kicsim… az élet a legtöbb esetben nem kérdezi meg, mit szeretnénk. Azt sem, mire vágyunk vagy mit akarunk. Van, hogy az élet úgy dönt, ahogyan ő akar. És van, hogy abba semmi beleszólásunk nem marad.

46. oldal

szvandaaa>!

Tudod, Léna, a siker magányos sportág!

102. oldal

VVivuss>!

[…] az élet nem az alapján osztja a pofonokat, hogy ki mennyit kapott már belőlük. Van, akiket többször csap arcon, mint másokat. És nem figyeli közben, hogy jó vagy rossz embert ütlegel.

114. oldal

books_withtulips>!

Ki tudja, mit miért tesz a sors, mit miért alakít az élet úgy, ahogyan, de senki hátára nem kerül nagyobb teher annál, mint amennyit elbírni képes.

86

VVivuss>!

Amikor felnézünk az égre, mintha üzennének, kitartásra buzdítanák a fáradt testet, miközben valójában csak álszent tündérport hintenek a földi létre. Nincs csillag, ami erőt ad, nincs olyan égi csoda, mely önmagában megváltoztat emberi sorsokat.

142. oldal

VVivuss>!

Azt mondják, vannak szakítások, melyek úgy hatnak az ember lelkére, mintha a másik felet elragadta volna tőlük a halál szele. Ennek következtében a feldolgozása is épp oly gyötrelmes.

116. oldal

VVivuss>!

Ha az ember lelke elfárad, tegyen bármit is a test, előbb vagy utóbb, de az is elhal egyszer.

142. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Kucó és más életszilánkok
Grecsó Krisztián: Harminc év napsütés
Goran Episcopus: Goran
Dörfler Katalin: Belenéztem a Napba
Berezvay Lászlóné: Magyar rapszódia három hangszerre
Grunwalsky Ferenc: Levelek L&M-nek
Kanyó Ferenc – Koppány Tímea – Nagy Judit Áfonya (szerk.): Örökkék
Ruby Saw: Az a nap
Moskát Anita: A hazugság tézisei
Tiszlavicz Mária: Lüktetés