Hervadhatatlan 39 csillagozás

B. Czakó Andrea: Hervadhatatlan

1860 ​nyarának végén a vidéki kastélyukba száműzött fiatal Szalgháry nővérek élete gyökeresen megváltozik, amikor édesanyjuk Pest-Budára rendeli őket, a Minna-szalonként működő családi villába. Gizella, a fiatalabb lány a székesfővárosba érkezésük első órájában beleütközik Fejérváry Árminba, akiről akkor még nem sejti, hogy sorsuk már a múltban összekapcsolódott.
A kíváncsi Ella a szülői házban egyre több rejtélyre bukkan. Vajon a szülei haza- vagy felségárulók? Feslett asszony-e az anyjuk és miért zárkózik el gyermekeitől? Miért éltek eddig a szüleiktől távol? Miféle bizarr tények húzódnak az apjuk nyájassága mögött?
Míg Ella azon munkálkodik, hogy kérdéseire válaszokat kapjon, kétségbeesetten beleszeret Fejérváryba, a fararcú grófba, akinek nyomós oka van ellenállni a lánynak. Közben az idősebbik Szalgháry lány a szerelme, a híres bükki betyár, Vidróczki Márton után bánkódik. Nővére boldogságáért Ella vakmerő tettekre képes.

B. Czakó Andrea, első könyves… (tovább)

>!
Álomgyár, Budapest, 2017
472 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155763069
>!
Álomgyár, Budapest, 2017
472 oldal · ISBN: 9786155763106

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Fejérváry Ármin · Szalgháry Gizella Annabella


Kedvencelte 14

Most olvassa 2

Várólistára tette 50

Kívánságlistára tette 42

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Valeria729 P
B. Czakó Andrea: Hervadhatatlan

Sokáig vívódtam, hogy hány csillagot is adjak, mert maga a történet, a szereplők nagyon tetszettek, de sajnos néhány hiba fölött nem tudok átsiklani. Ezzel együtt is mindenkinek ajánlom, aki szereti a történelmi romantikusnak mondott regényeket. Igazán jó karaktereket alkotott meg az írónő. Szép ívű történet, összetett szereplőkkel, s mindez a magyar történelem egy fájdalmas időszakába helyezve. A cselekmény gördülékeny, olvastatja magát. spoiler Múltbéli titkok és a jelen rejtélyei, amelyek felkeltik egy fiatal lány kíváncsiságát. Ella és Ármin is nagyszerűen lettek megalkotva. Igazából mindent megtaláltam, amit egy úgymond történelmi romantikusnak nevezett regényben keresek. Van itt minden, ami kell. Cserfes, talpraesett, okos, kíváncsi lány, családi – és múltbéli titkok, zord gróf, aki képtelen ellenállni, bosszú, természetesen szerelem, de mindezeken túl sikerült benne felfedeznem egy csöppnyi történelmet is. Hazafiasság, önfeláldozás, barátság, szerelem, hűség, gyász, megannyi érzelem, amit megélhettem olvasás közben, időnként mosolyogtam, de volt néha, hogy egy-két könnycseppet is elhullattam. Igazán tetszett, hogy időnként a főszereplőkön kívül mások gondolataiba is bepillantást nyerhettünk. Minden tiszteletem az írónőé, hogy mindezt magyar keretek közé helyezte.

>!
vikcs P
B. Czakó Andrea: Hervadhatatlan

Szögezzük le már most, hogy úgy álltam neki a könyvnek, hogy nagyon akarom szeretni… olvasás közben is folyton ezt hajtogattam annak ellenére, hogy némely részek vontatottak és nehezen haladósak voltak. Hiányzott belőle valami plusz, ami feldobta volna a könyvet. Az alapsztori ötlete, a rejtélyek, a nyomozás, a történelmi Magyarország történetei mind jók voltak, viszont nekem Ella karaktere nem volt szimpatikus, egy hisztis és önző leány volt. Ármin szintén egy kiszámíthatatlan úriember volt, aki egyszer odáig volt a lányért, máskor hidegen és visszautasítóan viselkedett vele.

Én értem, hogy egy könyvben bármi megtörténhet, ez az író képzeletére van bízva, viszont nekem túl sok volt a véletlen. Egyetlen olyan alkalom nem volt, amikor ne bukkant volna fel hirtelen Ármin azon a helyen, amerre Ella járt. Mivel ez folyton megtörtént, elég kiszámítható lett a regény, persze voltak meglepetések a lányok édesanyjának története körül, szóval ellensúlyozta egymást a két dolog.

A karakterek néha butaságokat és értelmetlenségeket csináltak. Ella folyton azt szajkózta, hogy nem szeretne az édesanyjára hasonlítani, mégis állandóan kacérkodott a férfiakkal, és bujálkodott velük, féltékennyé tette őket a másikkal. Ármin és Nándor közötti viszony szintén nem volt számomra eléggé kifejtve, és ezek után a bonyodalmak után elég gyorsan jött a megbocsátás és a dolgok elrendezése. Hosszú volt a könyv, de kár, hogy ezek a kapcsolatok nem lettek bővebben kifejtve és elgondolva. A végén lévő drámáról ne is beszéljünk, szerintem felesleges volt az oda.

Véleményemet nem lehúzó, hanem építő kritikaként szánom, mindenki maga döntse el, hogy tetszik neki ez a regény, és hogy talál-e benne hibákat. Én találtam, és nagyon sajnálom, mert szeretni akartam a kötetet.

Bővebben a blogomon: http://konyvmaniablog.blogspot.hu/2018/05/b-czako-andre…

>!
BeliczaiMKata
B. Czakó Andrea: Hervadhatatlan

Bonyolult, ármányokkal, cselszövéssel, kínnal, szeretettel, bánattal és boldogsággal teli kapcsolatokat láthattunk a ’48-’49-es forradalom utáni monarchia beli élet díszletei közé helyezve. Kicsit többet is olvastam volna szívesen az adott korról, ugyanakkor információk, tények is szerepelnek a kitalált eseményekkel összerendezve. Érződik a modern korban való keletkezése a műnek, ugyanakkor ha ettől elvonatkoztattam, akkor éreztem a régi idők hangulatát is. Bizonyos dolgokra régen írt történetekben esetleg csak szemérmesen utaltak, itt nyiltan ki lett mondva, ami akármikor valóságos lehetett. Talán ez a nyiltság ami leleplezi, hogy modern keletkezésű. Valójában mindenkinek érthetőek az indítékai, a cselekedetei, kivéve spoiler, vele abszolút lehetetlen azonosulni. Sejthető a mű egésze alatt, hogy nem mindenki az, akinek mutatja magát, illetve nem mindenki az, aki szeretne lenni. Kissé keserédes a befejezés, hiszen nem mindenki számára adatik meg a boldog vég, de talán ettől kicsit realisztikusabb a történet.

>!
Dorina_S
B. Czakó Andrea: Hervadhatatlan

Ennek a regénynek először a borítója, majd a fülszövege fogott meg. A borítót szerintem nem kell ecsetelnem miért (a kék is nagyon szép lett volna, de második változat lett az igazi befutó). A fülszövege pedig leginkább a korszak miatt, amit bemutat. Rengeteget tanultam erről az időszakról: a passzív ellenállás, a kiegyezés, majd Erzsébet királyné. De nem szabad a szabadságharcról és az azt követő megtorlásról sem megfeledkezni. Sissi kivételével mind jelen van a regényben. Nekem ez az éra elsősorban a passzív ellenállásról, majd a kiegyezésről, a Monarchia berendezkedéséről, a törvényekről, és a gazdasági élet fellendüléséről szóltak, és ezek is ugranak be, amikor erről a korról hallok. Ez a regény most lefestette milyenek is lehettek az 1860-as évek. Méltó történelmi romantikus regény született és került kiadásra ismét az Álomgyár Kiadó jóvoltából egy magyar írónő tollából.

A regény igazi történelmi romantikus. Aláhúzva mindkét szót. Történelmi, mert szinte belesétálhatunk 1860-as évekbeli Budára, romantikus, mert…mert …mert. Csodálatos szerelmi szálak bontakoznak ki, egyik érdekesebb, mint a másik. Mindegyik a maga módján különleges…nem lehet azt mondani, hogy hagyományos klisés megoldásokkal tarkította volna az írónő a történetét és a szerelmi szálakat.

A történet középpontjában a Szalgháry család áll. Ödön és Vilhelmina, valamint lányaik Ella és Riza. Utóbbi két kisasszonyt már rögtön a történet elején megismerhetjük. Előbbi egy bátor, becsületes, éles nyelvű, néha naiv grófkisasszony, bár nem a szokásos közegben nevelkedett. Riza sokkal karakánabb és megfontoltabb. Mindkettejük életében helyet kap a romantika. Riza azonban inkább csak a regény elején és a végén válik állandó szereplővé, és sorsa alakulása tekintetében nem volt éppen kegyes az írónő, de úgy érzem ez jól is van így. Az ő karakterében ennyi volt. Ami zseniális húzás volt az a betyár-vonal beleszövése a cselekménybe, és ezáltal Vidroczki Márton felbukkanása. Nem is akárhogyan. Az egyik kedvencem volt, az én „tündérviolám”.

A történet harmadától azonban Ella kerül a középpontba, és a szívét megdobogtató Fejérváry Ármin. Már az első találkozásuk is komikusra sikeredett, és az állandó csipkelődés, és adok-kapok szóváltások közepette egyre jobban megismerik egymást. Persze főhősnőnknek sok hódolója akad, amivel „lovagunk” tisztában is van, és be is bizonyítja, hogy Ellácska szíve bizony csakis érte repeshet. Ármin egy jóvágású, igazi romantikus hős, nem lehet nem beleszeretni. Rengeteg kalandon mennek keresztül, csodálatos találkákon vesznek részt, beszélgetéseket folytatnak le….leírni is sok lenne, mennyire sok szép részleten keresztül mutatta be az írónő az ő szerelmük lassú „virágzását”, amely valóban hervadhatatlan. Persze nem lesz egyből „happy end”, mert sötét titkokat rejteget Ella családja, amelyeken Ármin nem tud olyan egyszerűen túllépni.

Ödön és Vilhelmina sem azok, akiknek mutatják magukat. Mindenre szépen lassan derül fény, és a nagy csattanónál nekem is leesett az állam.

A romantikus szálakon túlmenően említést kell tennem a háttért megadó történelmi helyzet pontos megjelenítésről. Oly módon vannak elrejtve a regénybe a történelmi események, személyek, hogy azok szinte összemosódnak a történettel. Az írónő mesterien fésülte össze a kettőt. A nyelvezetről már nem is beszélve.

Egy rendkívül összetett, ezer vonalon futó történet zseniális megoldásokkal. Ha tehetném száz csillagot is adnék, mert „elsőkönyves” író ritkán ír ilyen jót, ennyire történelmit, ennyire lehengerlőt, ennyire romantikusat, ennyire varázslatosat.

>!
Lovas_Lajosné_Maráz_Margit 
B. Czakó Andrea: Hervadhatatlan

Ez egy csodálatos történet volt, imádtam. Gratulálok az írónőnek.
Igazi hamisítatlan történelmi romantikus a magyar kiegyezés korából. Rendkívül érett munka. Mélyenszántó érzelmekkel és a kor politikájával. A szerelmi szál is sziporkázó volt. Végigvonultak a történeten a múlt és jelen sötét titkai, melyeknek felderülését a legjobb helyeken kaptam fokozatosan, ami végig fenntartotta az érdeklődésemet. Alig vártam, hogy teljességében megismerjem. Voltak olyan megható részek, amik megríkattak. Nagyon tetszett és bátran ajánlom a történelmi romantikus műfaj kedvelőinek.

>!
Porcsinrózsa
B. Czakó Andrea: Hervadhatatlan

Böszörményi Gyula sorozata után nagy reményekkel vettem a kezembe ezt a csodaszép borítójú regényt. Most, már így utólag nem is tudom, miért hittem azt, hogy ugyanaz a hangulat köszön majd vissza. Hisz más a téma, más a regényidő, más a cselekmény. A szereplőket illetően van némi árnyalt hasonlóság, no persze ezt sem szabad így mérlegre tenni.
A történet eleje meglehetősen vontatott, nekem hosszabb időbe is telt, mire kibogoztam, hogy „mire megy ki a játék”. Az első száz egynéhány oldal mentségére szolgáljon, hogy bár a cselekmény nem pörög, de a kiegyezés előtti társadalmi, politikai viszonyokat remekül ábrázolja. A regény folytatása viszont bőségesen kárpótolja a kitartó olvasót,
mert bővelkedik izgalmakban, ármányban és szerelemben, sőt , helyenként kriminalisztikus részekben. A szerzőt dicséri, hogy kivételes arányérzékkel „keveri a lapokat”.Semmit nem visz túlzásba, ízlésesen épp annyit adagol mindenből, hogy a „meséje” kellően fordulatos, izgalmas, romantikus legyen. Az egy csillagot a nehézkes kezdetért vontam le, de ez szubjektív gondolat. Egyáltalán nem csorbítja a mű értékét, nagyon élvezhető, remek olvasmány. Köszönöm az írónőnek az élményt.

>!
Tímea_Bernadett_Lőrinczné_Molnár P
B. Czakó Andrea: Hervadhatatlan

" -Ármin rózsája még mindig gyönyörű. Tüzetesen megvizsgáltam, valódi. Pedig kezdtem azt hinni, hogy valósághű másolat valamilyen hervadhatatlan anyagból.
Riza megpaskolta húga kezét.
– Azért él a rózsa, mert átjárta Ármin irántad érzett hervadhatatlan szerelme."

Köszönöm Andreának az élményt, amit a könyv olvasása okozott. A sok-sok izgalmas pillanatot, az örömmámort, a fájdalmas könnyeket, a huncutságot, az érzelmeket, az ármánykodást és az azon való felülemelkedést. Az 1860-as évek történelme hatotta át a regényt, ami nem volt mindenki számára kellemes időszak. A múlt rejtett titkai, melyek kísértik a jelen emberét. Vajon a bosszú, a belülről rothadó lélek útjába tud állni az igaz szerelemnek? Szerettem, kedveltem a szereplőket, kivéve természetesen Szalgháry grófot, aki a mozgatórugója a történetnek. Minden és mindenki az ő lelkén szárad, nem lehetett egyszerű megalkotni a karakterét, ennyi gonoszság, bosszú, kegyetlenség kevés emberbe szorul. Ella és Ármin sokszor megmosolyogtatott, hol cívódásukkal, hol évődésükkel. Hosszú és küzdelmes út volt az övék, de nagyon tetszett a lány határozott kiállása, véleménye, érzelmei vállalása, s a szív szavának Ármin sem tudott túl sokáig parancsolni. Riza és Márton története az egyetlen szál, ami keserű ízt hagyott a számban, ők, akik őszintén, kitartóan, igazán szerették egymást, már csak egy másik világban lehetnek boldogok. Kissé elszomorított, hogy egy kis jussért mire képesek emberek, mennyi cselszövés, igazságtalanság szőtte át a mindennapokat :-(
Mosolyogva csuktam be a könyvet, de szomorúan vettem tudomásul, hogy véget ért a történet, ami napokig izgalomban tartott, sok-sok vidám percet okozott, érzelmek viharán utaztatott, édes szerelemet csepegtetett … Mindemellett tökéletes a címválasztás és gyönyörű, szívet melengető a borító. Ajánlom figyelmetekbe, ha szeretitek a XIX. századi történelmet és a romantikát!

>!
janee P
B. Czakó Andrea: Hervadhatatlan

Mit is mondhatnék… Teljesen a hatása alatt vagyok még,
Az „utolsó” 300 oldalt éjszaka olvastam, egyszerűen nem bírtam letenni. Pedig annyira tetszett már az elejétől kezdve, hogy most nagyon szerettem volna elhúzni az olvasást, hogy sokáig tartson. De nem ment, így az utószó után, mikor már a kakasok ébresztőt fújtak, álomba könnyeztem a befejezést. Legszívesebben újrakezdeném.
Sok kedvencem lett idén, köztük már ez is. Azt hiszem ezt még egy kis ideig nem is fogom tudni elengedni, annyira belém ivódott és bennem él még a történet. Megszerettem a szereplőket, és nem, még nem hagyom őket visszaülni a polcra. Bár katedrális méretű lenne…
És teszem hozzá, hogy első könyv az Írónő tollából. Számomra az év meglepetése, hogy annyi csodálatos magyar írónk van, akik neve még nem került be a köztudatba, pedig néhányuknak nemzetközi porondon is ott lenne a helye.
Nekem ez a regény is ilyen. Történet a szerelemről és szeretetről, a becsületről és bátorságról, a kitartásról és az odaadásról. Mindez valami gyönyörű stílusban, káprázatos párbeszédekkel és csodálatos csomagolásban.
A történelmi szálon is látszik, hogy komoly munka van mögötte, elvarázsolt a korszak, ám meg is döbbentett és sok újdonsággal is szolgált ez a magyarok számára kényes időszak.
Az egyik kedvenc történelmi regényem lett. A maga szépségével és szomorúságával egyszerűen páratlan élmény, és csodálatos alkotás. Köszönöm.

#Újraolvastam, mert ez olyan gyönyörű történet, hogy amíg a lapok bírják addig mindig újra és újra kézbe fogom venni…

>!
Kovács_Mesi
B. Czakó Andrea: Hervadhatatlan

Annyira nem akartam befejezni, de a kíváncsiságom hajtott előre. Már most elmondhatom, hogy az írónő összes könyvét el fogom olvasni (tűkön ülve várom). Tetszik, hogy annyira élethűen ábrázolja az eseményeket, mintha a szemem láttára zajlana.
A szereplők ugyan úgy, mint az előző könyvben nagyon szerethetőek. Ármin kifejezetten! A lovagiassága felemelő. Ella pedig egy jószívű ember.
Bátran ajánlom mindenkinek, aki szereti a romantikát egy kis krimis beütéssel keverve.

>!
hmargit
B. Czakó Andrea: Hervadhatatlan

A fülszöveg alapján romantikus történelmi eseményekkel átszőtt olvasmányt vártam, amit teljességgel hozott is a könyv. Tele van érdekes karakterekkel, fordulatokkal és titkokkal.
Ez az író első könyve, de nagyon remélem sok hasonlóan szórakoztató követi majd! Mindenképp követem az írónő munkásdságát és várom a következő könyvet.


Népszerű idézetek

>!
vikcs P

Életem legszebb pillanatai azok voltak, amikor azt éreztem, hogy te szereted azt, amilyen vagyok.

392. oldal

>!
vikcs P

Véletlenek nincsenek – felsőbb akarat van.

409. oldal

>!
vikcs P

A szavak olykor csak bántanak, van, hogy a tettek, az érintések, a bepótolandó csókok és ölelések kifejezőbbek.

436. oldal

>!
vikcs P

Védem a szívemet, mert a szerelem mindent megbonyolít.

168. oldal

>!
vikcs P

Akkor szeress, amikor lehetőséget kapsz szeretni! Életünk során a sors kevésszer kínál alkalmat a szeretésre.

241. oldal

>!
vikcs P

Ha nincs kockázat, nincs nyeremény.

124. oldal

>!
vikcs P

(…) az álmok idővel mind összetörnek, és csupán a megalkuvás marad.

22. oldal

>!
BeliczaiMKata

Meg hát azt se bánta, ha új nézőpontból szemlélheti az eseményeket, hiszen ahány ember, annyi történelem.

394. oldal

>!
vikcs P

A felesleget mondják ki hangosan, de ami fontos, az örökké elhallgatódik.

203. oldal

>!
vikcs P

Mert a házasságban az egymás megbecsülése az alap, s nem a kiszolgáltatottság. A meghitt lelki kötődésből szebb házasság születik, mint a fékezhetetlen vágyból.

273. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Kerékgyártó István: Trüffel Milán
Baráth Katalin: A borostyán hárfa
Miroslav Krleža: Zászlók I-II.
Frank Tallis: Gyilkos illúziók
Filip Florian: Kisujjak
Edith Kneifl: Szép kastélyban szép halottak
Juliette Benzoni: Virradat
Juliette Benzoni: Az árnyak grófnője
Margaret Mitchell: Elfújta a szél