Modern ​románc 48 csillagozás

Aziz Ansari: Modern románc

Elgondolkodtató, ​vicces és mélyre ható utazás a modern kapcsolatok szépségei és buktatói között Amerika egyik legfelkapottabb humoristájától.

Egyszer mindenki nekiveselkedik, hogy megtalálja az igaz szerelmet. Emberekkel ismerkedünk, randizunk, kapcsolatokat kezdeményezünk mindezt abban a reményben, hogy találkozunk valakivel, aki megérinti a lelkünket. Ez most bevett dolog, de elképesztő mértékben különbözik attól, ahogy az emberek alig pár évtizeddel korábban éltek. Az új technológiáknak hála döbbenetesen egyszerű kapcsolatba lépni, és válogatni a lehetőségek között. Akkor mégis miért ennyire frusztrált mindenki?
A problémák egy része saját korunk terméke. De a szerelmi életünk változásai mégsem írhatók egyedül a technológia számlájára, ugyanis rövid idő alatt a párválasztás teljes kultúrája végleg megváltozott. Ma az emberek idősebben házasodnak, mint valaha, és éveket töltenek életükből a Nagy Ő utáni kutatással.
Aziz rengeteget élcelődött a modern… (tovább)

Eredeti mű: Aziz Ansari – Eric Klinenberg: Modern Romance

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Fumax Gemini, Budapest, 2016
260 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155514562 · Fordította: Holló-Vaskó Péter

Enciklopédia 2


Most olvassa 3

Várólistára tette 40

Kívánságlistára tette 33

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Aziz Ansari: Modern románc

Egyedülálló könyv a maga nemében Aziz Ansari könyve, nem hiszem, hogy túl sokan írtak volna erről a témáról ilyen nézőpontból, ilyen szempontok szerint és ilyen lazán, könnyedén és viccesen.
Egy társkeresési, társkapcsolati modern ismeretterjesztő könyv, összehasonlítva benne a régi és a mai világ párválasztási technikáit, az országok különböző ismerkedési kultúráját, az ismerkedés és a kapcsolatok buktatóit, és fordulatait.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2016/09/aziz-ansari-modern…

>!
lilla_csanyi 
Aziz Ansari: Modern románc

A hasznos és a vicces tökéletes keveréke: szórakoztatva tanít.
Ilyen az, amikor a tudomány halál laza.
@Kutor ral közösen olvastuk, és egyrészt nagyokat derültünk rajta, másrészt rádöbbentünk arra, amit eddig is tudtunk: hogy mekkora mázlink van egymással. Egyik-másik tény ugyanis eléggé kiborított minket. Pl:
1) Ha ő nem ír 10 percig, akkor én nem írok 20 percig, nehogy azt higgye, hogy túlságosan érdeklődöm iránta játszma. Oh, really? Miért kell úgy tennem, mintha nem érdekelne, ha egyszer érdekel? Az emberek furák.
2) Nagyanyáinknak rettenetes lehetett. A velem egy házban lakó srácok mint elsődleges férjjelöltek? Oh, nooo.
3) Szakítás szöveges üzenetben. Nem számít, hogy 1 hétig vagy 1 évtizedig voltatok együtt. Ha annyira nem tiszteled a másikat, hogy odaállj elé, és azt mondd neki, hogy „Bocsi, de nekem ezért és ezért nem megy tovább.” az téged minősít.
4) Kémkedni a másik mobilja/emailje/Facebookja után. Ha ennyire nem bízol meg a másikban, akkor előbb gondold végig: miért is olyan alacsony az önértékelésed, hogy nem hiszed el a másikról: elég vagy neki? Ha alapos gyanúd van feltételezni, hogy megcsal, miért is nem ülsz le vele beszélgetni? Abban a pillanatban, hogy engedély nélkül belenézel a másik cuccaiba, elindulsz lefelé egy olyan lejtőn, ami egyenes úton vezet a kapcsolat végéhez.
5) A p*csszörnyek. Tudom, hogy általános jelenség…de…te jó ég, mikor vált azzá?

A végére egy saját jótanács:
Nőtársaim! Ha egy férfi írogat nektek, és nem az a helyzet, hogy van egy közös projekt/munka..stb. amiből haszna származik, az azt jelenti: a srác el tud képzelni olyan szituációt, amikor egymás ágyában köttök ki. Lehet, hogy komolyabbat kapcsolatot is szeretne, de alapvetően ez a kiindulópont. Ne lássatok bele semmi „jaj de édes, biztos a barátom akar lenni!”-t (kivéve persze, ha a srác meleg) mert csak szomorkodás lesz a vége.
Kedves Férfiak! A nőknek a mai napig a jelentős hányada tőletek várja az első lépést. Ne feledjétek: ha az Explorernek van bátorsága megkérdezni, hogy lehet-e alapértelmezett böngésző, akkor nektek is legyen bátorságotok randira hívni egy lányt! ;)

34 hozzászólás
>!
Baráth_Zsuzsanna P
Aziz Ansari: Modern románc

Még mindig nem írt vissza, pedig nincs hóakadály, nem ma van az évszázad legmelegebb napja, közlekedési balestről sem olvastam a neten a munkahelye környékén, szóval mi a búbánat akadályozhatta meg abban, hogy hajlnadó legyen végre megemelni az ujjacskáit, és bepötyögjön valami válaszszerűséget arra a halál fontos üzenetre, amit már minimum egy perce elküldtem neki messengeren? Lehet, hogy nem is érdeklem, lehet, hogy félreértettem valamit és különben is és egyáltalán? Világvége van emberek! Visszavontam, bocs, mégicsak vette maganák a fáradtságot, hogy visszaírjon, hű, mindjárt lejjebb ment a vérnyomásom, és kihordtam lábon két infarktust. A franc ezekbe a modern időkbe, hogy miért kell nekem ilyen hülyeségeken stresszelni magam, mennyivel egyszerűbb volt anno apáméknak, ő csak bementek a diszkóba, felszedték egymást és már dúlt is a love. Bezzeg nekünk ebben a rohadtul felgyorsult, csodakütyükkel felszerelt kis életünkben milyen nehéz megtalálni az igazit, ugye? Nos, a téma valóban fontos, a párkapcsolat egy olyan szegmense az életünknek, amely mindannyiunkat foglalkoztat (=szétparázzuk az agyunkat azon, hogy az úristennek nem találjuk sehol az igaz szerelmet, ha pedig vagyunk olyan rohadt mázlisták, hogy mégis sikerült, akkor azon, hogy ne toljuk már el a lépést), végigolvastunk egy szekérderéknyi szakirodalmat Popper Péteren át Pál Feri atyán keresztül a kedvenc újságunk szakirányú rovatáig, vagyis a súlyának megfelelően komolyan vesszük a témát. Azonban eljön a pillanat, amikor nem kicsit fáradunk bele mindebbe, és egyetlen vágyunk, hogy valaki helyettünk vegye már kicsit poénra a tárgykört, és akkor jön el Aziz Ansari könyvének az ideje. Mivel a stand-up nem tartozik a kedvenc műfajaim közé, fogalmam nem volt róla, hogy milyen híres művelője ennek a szegmensnek a szerző, csak arra figyeltem fel, hogy feltűnően sokan vannak odáig a moly-on ezért az írásműért, ezért adtam neki egy esélyt. És milyen jól tettem, mert istenien szórakoztam, miközben meglepően komoly tudományos kutatás eredményeit összegezte a témában a szerző, akinek isteni a humora, és abszolút közérthető módon osztja meg velünk, hogy milyen lehetőségeink vannak a digitális világban a párkeresés terén, és ez mennyiben tér el az előző generációk ezirányú tevékenységétől. Szórakoztatóan elgondolkodtató könyv a szerelem utáni hajszáról, kár lenne kihagyni az életünkből!
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2016/11/25/konyvkritika_a…

2 hozzászólás
>!
petuka16 P
Aziz Ansari: Modern románc

Érdekes és vicces tanulmány arról, hogy hogyan alakult át az emberek szerelmi élete pár évtized alatt. Ahányszor felmerült bennem egy kérdés a következő fejezetben, részben választ kaptam rá. :) Nekem nagyon tetszett. :)
Külön dicséret Holló-Vaskó Péternek a remek fordításért. :D @Disznóparéj_HVP kapsz egy képzeletbeli vállonveregetést a remek munkádért :D
Továbbiak a blogon. :)
http://addicted-to-the-books.blogspot.hu/2016/06/aziz-a…

2 hozzászólás
>!
tonks
Aziz Ansari: Modern románc

Igazából minden twitteren kezdődött, amikor is rendszeresen olyan véleménybe futottam bele, hogy a Master of None mennyire klassz, egyedi sorozat. Akkor még hatalmas hátránynak tűnt Aziz Ansari személye, akit csak egy remek szitkomból ismertem, mint egy idegesítő indiai mitugrász, aki folyton csak csajozik.
Aztán a Master of None jött, látott és győzött: tényleg klassz és egyedi. És az egész (vagy legalább jó nagy része) Aziz Ansari fejéből pattant ki és ez a korábban idegesítő fej nagyon érdekessé vált számomra. És hopp, meg is érkeztünk az okhoz, amiért el akartam olvasni ezt a könyvet.
Ami őszintén meglepett, hogy ez nem csupán egy vicces könyv, hanem egy vicces könyv értelmes tartalommal, tök érdekes volt. Az kicsit szomorú, hogy a szerelmi életem alapján lehetnék akár japán is, de összességében még sosem gondolkodtam el erről a témáról, és hát ez a stílus tényleg nagyon bejött (indokoltan sokat vigyorogtam az utóbbi napokban tömegközlekedési eszközökön). Remélem most már Aziz Ansari nem tűnik el az életemből, ha már így befészkelte magát. A könyv meg megy tovább egy kollégám felé, aki nem sokat olvas, viszont nagyon fog tetszeni neki, hogy a baszki megjelenhet nyomtatásban.

>!
Ross P
Aziz Ansari: Modern románc

Nem, nem, nem, nem, nem tudom túltenni magam rajta, hogy ez a borító mennyire tré!
Egyszerűen nem megy!

Ultragáz.

Dühöngés:
spoiler

Ez a figura! Ez a szín! Ez a cím!
Ezt a könyvet újságpapírba csomagolva kell olvasni.

Ami nagyon nagy kár, mert amúgy egy remek könyv.
Humoristánk összeállt egy szociológussal, és a partnerkeresés 21. századi működési módjait vizsgálják. Hogy milyen új eszközöket vetünk be az ismerkedésben (facebook, Tinder, stb.) milyen új problémákat hoz a digitális technika (a bőség zavara, szaglászás a másik telefonjában) fókuszcsoportos beszélgetésekkel, személyes példákkal, grafikonokkal, mindennel, ami egy szociológiai műbe kell.
A plusz az, hogy Aziz erősen megtűzdeli a szöveget humoros kiszólásokkal, meg azért az is jó, hogy a vaze, a baze, meg a lovak különböző testrészei milyen totális természetességgel vannak jelen, ami az ismeretterjesztő könyvekre azért annyira nem jellemző. Meg egy korrekt kutató például nem tesz olyan megállapításokat, hogy akik kéretlenül küldözgetnek lányoknak dickpiceket, azok ún. pöcsszörnyetegek. De ez itt tök jól működik.

Szóval kár ezért, mert gyanítom, sokan bottal se piszkálják majd meg.
Pedig vannak benne igen jó dolgok.

34 hozzászólás
>!
Jeffi P
Aziz Ansari: Modern románc

Azok táborába tartozom, akik nem tudják kicsoda Aziz Ansari, nem nézek olyan sorozatokat, amikben szerepel és nem is vonz az egész dolog sem. Így a borító számomra nem több, mint egy giccses-rózsaszínes kép, amit nem szívesen nézegetek. Ennek ellenére, nem rejtegettem volna a könyvet mások elől, hogy „jesszus ne lássák, mit olvasok”, mert egyik könyvvel sem tettem még ilyet. Véletlen, hogy ezt pont sikerült nagyrészt itthon olvasnom.
A belbecs miatt olvastam, a téma miatt. Amihez kellett az, hogy egy minimálisan érdekeljen a könyv és bele lapozzak. És pont a Japánoknál nyitottam ki, és akkor eldöntöttem, hogy nekem ezt olvasnom kell! Független attól, hogy pontosan miről is szól. Elolvastam a fülszöveget (mostanában egészen rászokok erre), és tetszett, gondoltam adok neki egy esélyt. Kihoztam a könyvtárból, és neki is álltam, azt hiszem, valami könnyedre vágytam, valami nem teljesen szakirodalomra, de azért nem regényre. És nos, ennek megfelel ez a könyv.

Bővebben a blogomban: http://jeffi-olvas.blogspot.hu/2016/08/aziz-ansari-mode…

>!
gab001 P
Aziz Ansari: Modern románc

Régóta nem olvastam hasonló könyvet, de ez valahogy nagyon vonzott. Talán arra voltam leginkább kíváncsi, hogy egy humorista mit tud kihozni a témaból. Igazából sokat vártam tőle, s szerencsére nem is kellett csalódnom. Nagyon jól szórakoztam, miközben olyan dolgokat, összefüggéseket értettem meg, amikről korábban nem volt tudomásom. Sokáig zavart, hogy Amerika-központú minden információ, bár belátható, hogy mi is pontosan arra haladunk. Aztán szerencsére ebben is történt változás, mivel ellátogatunk Japánba, Brazíliába és Franciaországba is. Ez volt a kedvenc részem. A könyv minden lapjáról süt, hogy a szerző nagyon komolyan vette a kutatást, s alaposan körbejárta a témát. Az illusztrációkból, diagramokból is pont annyi szerepel, amennyi a megértést könnyíti. Bár az utóbbiak színválasztása lehetett volna szerencsésebb is. Sajnos a nagyon apró betűk sem könnyítették meg az olvasást. Tetszettek Aziz beszólásai, megjegyzései, magyarázatai, illetve saját tapasztalatai. Rengeteg ismeret van a könyvben, mégis sikerült személyessé tennie ezt az egészet. Szórakoztató utazás volt a tények és a szerelem világába. Szívesen olvasnék még a szerzőtől.

>!
Fumax Gemini, Budapest, 2016
260 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155514562 · Fordította: Holló-Vaskó Péter
>!
Judy22
Aziz Ansari: Modern románc

Egy olyan könyvről recenziót írni vagy összegzést nem könnyű, ami nem egy történetet mesél el, hanem összegzés, tényfeltáró könyv.
Nehéz témát is dolgoz fel, de objektíven, jól körbejárva és néha viccesen előadva, hogy szórakoztató legyen.
Hamarosan bővebben is…

>!
mrsp 
Aziz Ansari: Modern románc

Hál'istennek már 14 éves korom óta párkapcsolatban élek, ezért valószínűleg nem leszek rákényszerítve, hogy a mai modern eszközöket (Tinder, Facebook, randioldalak, miegymás) igénybe véve társat keressek. Mert őszintén belegondolva elég félelmetes a mai társkereső világ – mindenki online kergeti azt, akinek sok pénze, jó teste, szép kocsija van, és nem veszik észre azokat, akik belső értékekkel is bírnak. Nem csodálom, hogy Aziz Ansari-t megihlette ez a dolog, és azt kell mondanom, hogy a Fumax Gemini remek könyvvel indította pályafutását.

Elsőnek a borító hívta fel magára a figyelmemet még a külföldi megjelenésekor – nagyon minimalista, de vicces és ötletes. És hát az ilyen könyveknek egyáltalán nem én vagyok a célközönsége, mégis nagyon élveztem. Mert olyan dolgokat tálal humoros megközelítésben, amikkel többé-kevésbé mindenki együtt tud érezni és mindenki le tudja vetíteni a saját szerelmi életére.

Ami külön tetszett, az a könyv belső igényessége: nagyon jó a tipográfia és a kis kiegészítő képek, diagramok, ábrák – imádtam ezeket. És hát persze a néha sírva röhögős humor, ami átszövi az egész történetet, egy könnyen emészthető élt adva az amúgy esetleg száraz témának. Ajánlom mindenkinek, aki társat keres, és azoknak is, akik nem, de kíváncsiak egy kicsit tudományos, kicsit komoly, nagyon vicces és érdekes információkkal teli könyvre

http://mostjo.blogspot.hu/2016/08/aziz-ansari-modern-ro…


Népszerű idézetek

>!
Fumax_Gemini KU

Az igaz szerelemre várakozás olyan luxus volt, amit sokan, főleg a nők közül, nem engedhettek meg maguknak. A korai hatvanas években a nők nem kevesebb, mint 76%-a bevallotta, hogy hajlandóak lennének valaki olyanhoz hozzámenni, akit nem szeretnek. Érdekesség: a férfiaknak mindössze 35%-a mondta ugyanezt.

Nőként sokkal kevesebb idő állt rendelkezésedre egy férfit találni. Igaz szerelem? Ugyan, ennek a fickónak van munkája, és egész tűrhető bajusza. Csajszi, ne izélj már.

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
>!
Zsófi_és_Bea P

Hiába a rengeteg kommunikációhoz és kapcsolódáshoz való új kütyü, még most is a leghasznosabb az, ha személyesen együtt vagy valakivel.

244. oldal

>!
Zsófi_és_Bea P

A gyűrűk felhúzása után a papnak ezt kéne mondania: „Élvezzétek ki, drágáim. Mivel az agy beállítása folytán a hedonizmushoz igazodik, pár év múlva már nem érzitek ilyen kis szerelmesnek magatokat. Na, hol a fenében van a hidegtál? Én léptem.”

217. oldal

>!
Zsófi_és_Bea P

Mint minden drog, ennek a hatása is lassan múlik. A tudósok úgy becsülik, hogy ez a fázis nagyjából tizenkét-tizennyolc hónapig tart. …Mit történik ezután? Jó kapcsolatokban a fellobbanó szerelem elhalványulásával párhuzamosan egy újfajta szerelem születik, és tölti be a helyét: a társ-szerelem.
A társ-szerelem idegi alapon különbözik a fellobbanó szerelemtől. A fellobbanó szerelem mindig nagyon heves, aztán elhalványul, míg a társ-szerelem kevésbé intenzív, de az idő múlásával egyre fokozódik. Ráadásul míg a fellobbanó szerelem az agy gyönyörközpontjait lobbantja lángra, addig a társ-szerelem a hosszan tartó viszonyokkal és a kötődésekhez kapcsolódó területeket stimulálja.

212. oldal

>!
Zsófi_és_Bea P

A történelem tanulsága szerint folyamatosan alkalmazkodunk ezekhez a változásokhoz. Minden nehézség dacára mindig megtaláltuk a szerelmet és a románcot.

245. oldal

>!
tonks

„Telefonhívás? Jaj, csak azt ne.”
Női résztvevő a fókuszcsoportban

„Ha beszélni akarsz velem, akkor igenis hívj fel!”
Másik női résztvevő a fókuszcsoportban

„Bazeg, most akkor mi van?”
Minden srác a fókuszcsoportban

45. oldal

>!
Fumax_Gemini KU

Ez a kommunikációs váltás azért rendelkezhet mellékhatásokkal is. Alone Together című könyvében az MIT szociálpszichológusa, Sherry Turkle elég meggyőzően azt állítja, hogy a fiatalok annyira hozzászoknak a szöveges kommunikációhoz, ahol van idejük összeszedni a gondolataikat, és precízen kitervelni, mit is írjanak, hogy fokozatosan elvesztik a képességet a spontán beszélgetésre. Turkle úgy fogalmaz, hogy az agyunk azon részei, amik egy spontán beszélgetésnél működnek, egyre kevesebb impulzust kapnak a szöveg-alapú világban, és így a képességeink hanyatlanak.

Amikor azt a fókuszcsoportot csináltuk, amiben generációk alapján különítettük el az embereket (fiatalokat balra, szülőket jobbra), nagyon fura dolog történt. Mielőtt elkezdődött volna a munka, a szülők oldala zsibongott a beszélgetéstől. Megszólították egymást, megkérdezték, ki hogy került ide a rendezvényre és ismerkedni kezdtek. A gyerekeik oldalán mindenki beletemetkezett a telefonjába, és nem szólították meg egymást.

>!
petuka16 P

Egy lány a következőt mesélte:
– Összefutottam egy sráccal egy partin. Amikor hazaértem, kaptam tőle egy sms-t: „Jó éjt, kicsi Audrey!” Na mármost, engem nem így hívnak. Azt gondoltam, annyira berúgott, hogy nem emlékszik. Amikor ezt meg is írtam neki, azt mondta, azért nevezett Audrey-nak, mert meséltem neki, hogy Audrey Hepburn a példaképem. Nagyon édes volt, hogy erre emlékezett.

61. oldal

>!
tonks

Nagyon rövid idő alatt szélsőségesen megváltozott a társkeresés és a szerelembe esés kultúrája. Száz éve az ember keresett egy tisztességes személyt, aki a környéken lakott. A családjuk összeismerkedett, és amikor úgy érezték, hogy senki sem úgy fest, mint egy tömeggyilkos, a pár összeházasodott, és lett egy gyerekük, mindezt még huszonkét éves koruk előtt.

14. oldal

>!
KNW I

A templomi ismerkedés pedig ugyanúgy járt, mint a Spice Girls: tudjuk, mi volt az, csak ma már nincs.

88


Hasonló könyvek címkék alapján

Greg Behrendt – Liz Tuccillo: Majd hívlak, Baby!
Gary Chapman: A szerelem pszichológiája
Gary Chapman: Egymásra hangolva
Isabel Losada: Hol vagytok, férfiak?
Ruby Wax: Mindfulness-kalauz
Popper Péter: Lélekrágcsálók
Katherine Woodward Thomas: Boldogan élni – külön-külön
Gelsei Bernadett: A hűtlen, a megcsalt és a szerető
Nagy Zsóka: Megoldjuk, szívem
Patricia Evans: Szavakkal verve